Coaching og rådgivning | Kurs | Fagnettverk

Vi tilter arbeidslivet mot en mer bærekraftig fremtid. Se hva vi kan gjøre for din virksomhet.

100 dager
Mellom 30 og 50 prosent av nye ledere er spilt ut over
Lederstøtte
Unn deg selv og din virksomhets suksess en arena for trygg utforskning
Fra gründerskap til lederskap
Dere har vært gjennom mange tøffe faser. Nå skal dere bli voksne.

Alle våre tjenesterVåre partnere
tilt | Signert | Tirsdag morgen | Verdien av verdier

Verdien av verdier

tirsdag 7. september 2021 @ 06:00

Vi snakker mye om verdier i dagens samfunn, inkludert i arbeidslivet. Men hva er verdier? Hvordan avslører du skinnverdier? Hvordan oppdager du egne?
Av Paal LeveraasFoto: Jeanette Høie, tilt.work

Sett at vi skulle velge en verdensleder for å lede oss gjennom vanskelige tider. Sett at vi hadde tre kandidater å velge mellom:

 • Kandidat A omgir seg med helere og astrologer, har hatt flere elskerinner, drikker mellom 8 og 10 martinier hver dag og har en sykdom som gir ham alvorlige fysiske begrensninger.
 • Kandidat B har to ganger tidligere hatt politiske maktposisjoner som han er blitt fjernet fra. Han sover til 12 hver dag, drikker en halvflaske brandy om dagen, og i studietiden var han en tung bruker av opium.
 • Kandidat C er en dekorert krigshelt og vegetarianer som ikke røyker og sjelden drikker. Han starter hver dag kl 5.00 med yoga og dagbokskriving, og setter jevnlig av tid til å gå i operaen eller utvikle sin kunstneriske side ved å male landskap.

Hvem burde vi velge?

Hvis du velger kandidat C, velger du bort Franklin D. Roosevelt (A) og Winston Churchill (B) til fordel for Adolf Hitler (C).

Hvorfor liker vi (de fleste av oss) tross alt Roosevelt og Churchill bedre enn Hitler?

Fordi at selv om deres moral og livsførsel ikke er noe vi ønsker å identifisere oss med, så har vi et felles verdigrunnlag med dem.

Selvutvikling og verdier

Når vi snakker om selvutvikling og personlig vekst, fremholder vi gjerne disiplin, refleksjon, målrettethet og gjennomføringsevne som viktige kriterier.  I det bildet, og  hvis du tar bort de moralske aspektene, var Hitler en av de mest suksessrike «self made» mennesker i historien. I tillegg jobbet han seg opp fra å være ingenting til å bli en av verdens mektigste ledere, noe som i andre sammenhenger automatisk gir en helteglorie.

Men selvutvikling gir ingen mening uten samtidig å snakke om verdier. Verdier definerer hvem du er, hva du står for, hva du er villig til å kjempe for. De kan være oppbyggende for dine omgivelser, men de kan også, som i tilfellet Hitler, være ekstremt destruktive. Verdier, utvikling og vekst går hånd i hånd.

Derfor er verdier også blitt sentrale begreper i arbeidslivet. Enhver virksomhet, fra barnehagen til det globale teknologiselskapet, har definert verdier som skal være retningsgivende for det de gjør. 

Når verdisyn kolliderer

Men hva om dine verdier kolliderer med virksomhetens verdier?

Og hva om de flotte selskapsverdiene som står på hjemmesiden viser seg å være skinnverdier som ikke etterleves verken av toppledelsen eller blant medarbeiderne for øvrig? 

Det har skjedd før, kanskje hos en arbeidsgiver nær deg.

Når verdisyn kolliderer fører det i beste fall til ubehag, i verste fall til krig. Samtidig er verdier noe ikke bare virksomheter pynter seg med, vi gjør det alle sammen som privatpersoner også. Du kan snakke om bærekraft, men hvis du kjører rundt i en fossilslukende SUV blir det ikke troverdig. Du kan si at familien er viktig for deg, men når du alltid har det travelt når pappa ringer, men alltid finner tid når en kompis inviterer til en øl på fotballpuben, viser dine handlinger at det egentlig er noe annet du verdsetter.

Derfor skal du ikke lete etter dine verdier i dine tanker, men i dine handlinger. Og du skal være ærlig og stå for det som er viktig for deg, inkludert gleden ved å kjøre en SUV og henge med kompisene på puben.

Det som får deg til å tikke

Det viktigste å vite om verdier er hva de ikke er. Verdier i vår kontekst er ikke moral eller ferdigheter. Verdier er dypest sett det som får deg til å tikke og gå. Når verdiene stelles pent med, bidrar det til følelelsen av at du lever et godt og fullverdig liv. Du er dine verdier og dine verdier er deg. En verdi ute av fokus er et liv ute av fokus. 

Å finne fram til sine egne verdier er en oppdagelsesreise, ikke et valg. Det dreier seg om å avdekke hvilke indre verdier som allerede er der og som styrer deg gjennom livet. Hvem er jeg? Å ha en klar følelse av hvem du er – å kjenne dine verdier – er et kraftfullt redskap når du skal ta stilling til om en gitt strategi, retning eller avgjørelse er riktig for deg og vil gi deg det livet du ønsker å ha.

Hvordan finne dine verdier?

I coaching er verdier et viktig styringsredskap. Du kan selv begynne prosessen med å oppdage dine personlige verdier. 

Husk at du skal ikke drive «verdishopping», hvor du velger de verdiene som ville være fine å ha, som du skulle ønske du hadde, eller som du synes at du burde ha. Vi snakker om hvilke verdier du faktisk har i ditt liv her og nå. 

Å avdekke verdier er første steg mot det å være sann overfor deg selv, og det er en svært tilfredsstillende prosess. Når du jevnt og gjennomført hedrer dine egne, personlige verdier, er livet tilfredsstillende. 
Og husk: Dette er bare starten. Verdier dukker opp stadig vekk i våre liv, og vi er ikke nødvendigvis klar over dem før vi ser etter dem eller opplever noe som avdekker dem.

Skattejakt

I jakten på dine verdier, kan du drive litt egen-coaching ved å stille deg selv noen spørsmål. Når du reflekterer over disse spørsmålene åpner det ofte for ny innsikt. Velg noen eller alle disse spørsmålene. Skriv ned svarene dine. Du vil trenge dem i den siste delen av verdiavklaringsøvelsen.

 • Hvis du hadde en tryllestav, og på magisk vis kunne skape den perfekte situasjon for deg i ditt liv, hvordan ville det sett ut?
 • Tenk på en fase eller situasjon i livet ditt hvor du opplevde sterke følelser, enten det var sorg eller glede. Beskriv hva som skjedde. Hvem var tilstede? Hva gjorde det med deg? Hvilke følelser hadde du? Hvordan forandret det deg? 
 • Beskriv dine lidenskaper. Hva er de? Hvor i ditt liv dukker de opp? Hvor dukker de ikke opp? Hvis du skulle fortelle meg om en hemmelig lidenskap, en som nesten er for spennende og pirrende til at den kan leves, hva ville det være?
 • Spol tilbake i livet til en gang du vet du var veldig levende. Du var sterk og kraftfull. Fingrene og tærne dirret av det. Hva gjorde du? Hvem var du sammen med? Hva skjedde rundt deg? Hva var din rolle? Hva var innvirkningen du hadde? Hvem var du da?
 • Hvis du skulle vie ditt liv til å hjelpe andre, uten at økonomiske eller praktiske hindringer stod i veien, hva ville du gjøre? Hvordan ville det se ut?
 • Tenk deg at du er ved slutten av ditt liv. Hva må du ha utført i løpet av ditt liv for at du skal kunne oppleve at det livet du ser tilbake på har vært tilfredsstillende og levd på en god måte – et liv med få eller ingen ting du angrer på? Hvilke ord skulle dine nærmeste brukt ved din grav?

Foredling

Etter den forrige øvelsen sitter du igjen med en haug uslepne diamanter. Nå skal de slipes og foredles. 

 1. Sett opp en liste over ord (ikke setninger) som beskriver dine verdier. Bruk notatene dine fra reflekssjonspørsmålene over. Let etter ord som bærer i seg essensen. Ikke bry deg om hvorvidt ordet vil ha noen mening for andre enn deg. Det viktige er hvilken mening du legger i ordet. Du må gjerne lage deg et helt nytt ord, så lenge det har mening for deg.
 2. Gå gjennom listen. Se om det er ord som overlapper. Kan du finne et ord som dekker begge to? Du skal til slutt sitte igjen med maksimalt 10 ord. 
 3. Prioriter listen. Sammenlign to og to verdier med spørsmål som «hvis jeg måtte velge en av disse, hvilken ville det være?» 
 4. Score hvor høyt du lever dine verdier i dag, her og nå. På en skala fra 1-10, hvor høyt «lever» du den enkelte verdien akkurat nå? Sett karakter på hver verdi.

Når dette er gjort har du et personlig kart du kan bruke til å navigere i hverdagen. Det er ikke sikkert at det er så nøyaktig som du ønsker eller trenger, men det er et utgangspunkt du kan jobbe videre med. Noe vil komme til, noe vil kanskje forsvinne fordi du opplever at det ikke er så viktig likevel. 

God tirsdag.

Fant ikke noen innlegg.

Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Salgsbroen, alle pilarer er like viktige.

Kan du skape tillit? Da er du en selger!

|
Du skal si til deg selv: «Jeg er en selger», og du skal si det med stolthet.
Adferdslæring: Tanker skaper følelser - følelser skaper adferd - adferd skaper tanker

De ubevisste holdningene til eldre arbeidstakere

|
Det foreligger en «allmenn sannhet» om de unge «talentene»: De er fremoverlente, innovative og proaktive arbeidstakere.
Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

|
Overraskende kundeinnsikt fra erfarne soloprenører.
Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

|
Ukens Tirsdag morgen er skrevet spesielt til en stor gruppe mennesker jeg beundrer: soloprenørene. Dere andre: Les på eget ansvar.
Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?

Pin It on Pinterest

Share This