Gå på skattejakt i deg selv

Verdien av verdier

av | 7. september 2021 @ 06:00

verdier er hva du gjør, ikke hva du sier
Foto: Jeanette Høie, tilt.work
Vi snakker mye om verdier i dagens samfunn, inkludert i arbeidslivet. Men hva er verdier? Hvordan avslører du skinnverdier? Hvordan oppdager du egne?

Sett at vi skulle velge en verdensleder for å lede oss gjennom vanskelige tider. Sett at vi hadde tre kandidater å velge mellom:

 • Kandidat A omgir seg med helere og astrologer, har hatt flere elskerinner, drikker mellom 8 og 10 martinier hver dag og har en sykdom som gir ham alvorlige fysiske begrensninger.
 • Kandidat B har to ganger tidligere hatt politiske maktposisjoner som han er blitt fjernet fra. Han sover til 12 hver dag, drikker en halvflaske brandy om dagen, og i studietiden var han en tung bruker av opium.
 • Kandidat C er en dekorert krigshelt og vegetarianer som ikke røyker og sjelden drikker. Han starter hver dag kl 5.00 med yoga og dagbokskriving, og setter jevnlig av tid til å gå i operaen eller utvikle sin kunstneriske side ved å male landskap.

Hvem burde vi velge?

Hvis du velger kandidat C, velger du bort Franklin D. Roosevelt (A) og Winston Churchill (B) til fordel for Adolf Hitler (C).

Hvorfor liker vi (de fleste av oss) tross alt Roosevelt og Churchill bedre enn Hitler?

Fordi at selv om deres moral og livsførsel ikke er noe vi ønsker å identifisere oss med, så har vi et felles verdigrunnlag med dem.

Selvutvikling og verdier

Når vi snakker om selvutvikling og personlig vekst, fremholder vi gjerne disiplin, refleksjon, målrettethet og gjennomføringsevne som viktige kriterier.  I det bildet, og  hvis du tar bort de moralske aspektene, var Hitler en av de mest suksessrike «self made» mennesker i historien. I tillegg jobbet han seg opp fra å være ingenting til å bli en av verdens mektigste ledere, noe som i andre sammenhenger automatisk gir en helteglorie.

Men selvutvikling gir ingen mening uten samtidig å snakke om verdier. Verdier definerer hvem du er, hva du står for, hva du er villig til å kjempe for. De kan være oppbyggende for dine omgivelser, men de kan også, som i tilfellet Hitler, være ekstremt destruktive. Verdier, utvikling og vekst går hånd i hånd.

Derfor er verdier også blitt sentrale begreper i arbeidslivet. Enhver virksomhet, fra barnehagen til det globale teknologiselskapet, har definert verdier som skal være retningsgivende for det de gjør. 

Når verdisyn kolliderer

Men hva om dine verdier kolliderer med virksomhetens verdier?

Og hva om de flotte selskapsverdiene som står på hjemmesiden viser seg å være skinnverdier som ikke etterleves verken av toppledelsen eller blant medarbeiderne for øvrig? 

Det har skjedd før, kanskje hos en arbeidsgiver nær deg.

Når verdisyn kolliderer fører det i beste fall til ubehag, i verste fall til krig. Samtidig er verdier noe ikke bare virksomheter pynter seg med, vi gjør det alle sammen som privatpersoner også. Du kan snakke om bærekraft, men hvis du kjører rundt i en fossilslukende SUV blir det ikke troverdig. Du kan si at familien er viktig for deg, men når du alltid har det travelt når pappa ringer, men alltid finner tid når en kompis inviterer til en øl på fotballpuben, viser dine handlinger at det egentlig er noe annet du verdsetter.

Derfor skal du ikke lete etter dine verdier i dine tanker, men i dine handlinger. Og du skal være ærlig og stå for det som er viktig for deg, inkludert gleden ved å kjøre en SUV og henge med kompisene på puben.

Det som får deg til å tikke

Det viktigste å vite om verdier er hva de ikke er. Verdier i vår kontekst er ikke moral eller ferdigheter. Verdier er dypest sett det som får deg til å tikke og gå. Når verdiene stelles pent med, bidrar det til følelelsen av at du lever et godt og fullverdig liv. Du er dine verdier og dine verdier er deg. En verdi ute av fokus er et liv ute av fokus. 

Å finne fram til sine egne verdier er en oppdagelsesreise, ikke et valg. Det dreier seg om å avdekke hvilke indre verdier som allerede er der og som styrer deg gjennom livet. Hvem er jeg? Å ha en klar følelse av hvem du er – å kjenne dine verdier – er et kraftfullt redskap når du skal ta stilling til om en gitt strategi, retning eller avgjørelse er riktig for deg og vil gi deg det livet du ønsker å ha.

Hvordan finne dine verdier?

I coaching er verdier et viktig styringsredskap. Du kan selv begynne prosessen med å oppdage dine personlige verdier. 

Husk at du skal ikke drive «verdishopping», hvor du velger de verdiene som ville være fine å ha, som du skulle ønske du hadde, eller som du synes at du burde ha. Vi snakker om hvilke verdier du faktisk har i ditt liv her og nå. 

Å avdekke verdier er første steg mot det å være sann overfor deg selv, og det er en svært tilfredsstillende prosess. Når du jevnt og gjennomført hedrer dine egne, personlige verdier, er livet tilfredsstillende. 
Og husk: Dette er bare starten. Verdier dukker opp stadig vekk i våre liv, og vi er ikke nødvendigvis klar over dem før vi ser etter dem eller opplever noe som avdekker dem.

Skattejakt

I jakten på dine verdier, kan du drive litt egen-coaching ved å stille deg selv noen spørsmål. Når du reflekterer over disse spørsmålene åpner det ofte for ny innsikt. Velg noen eller alle disse spørsmålene. Skriv ned svarene dine. Du vil trenge dem i den siste delen av verdiavklaringsøvelsen.

 • Hvis du hadde en tryllestav, og på magisk vis kunne skape den perfekte situasjon for deg i ditt liv, hvordan ville det sett ut?
 • Tenk på en fase eller situasjon i livet ditt hvor du opplevde sterke følelser, enten det var sorg eller glede. Beskriv hva som skjedde. Hvem var tilstede? Hva gjorde det med deg? Hvilke følelser hadde du? Hvordan forandret det deg? 
 • Beskriv dine lidenskaper. Hva er de? Hvor i ditt liv dukker de opp? Hvor dukker de ikke opp? Hvis du skulle fortelle meg om en hemmelig lidenskap, en som nesten er for spennende og pirrende til at den kan leves, hva ville det være?
 • Spol tilbake i livet til en gang du vet du var veldig levende. Du var sterk og kraftfull. Fingrene og tærne dirret av det. Hva gjorde du? Hvem var du sammen med? Hva skjedde rundt deg? Hva var din rolle? Hva var innvirkningen du hadde? Hvem var du da?
 • Hvis du skulle vie ditt liv til å hjelpe andre, uten at økonomiske eller praktiske hindringer stod i veien, hva ville du gjøre? Hvordan ville det se ut?
 • Tenk deg at du er ved slutten av ditt liv. Hva må du ha utført i løpet av ditt liv for at du skal kunne oppleve at det livet du ser tilbake på har vært tilfredsstillende og levd på en god måte – et liv med få eller ingen ting du angrer på? Hvilke ord skulle dine nærmeste brukt ved din grav?

Foredling

Etter den forrige øvelsen sitter du igjen med en haug uslepne diamanter. Nå skal de slipes og foredles. 

 1. Sett opp en liste over ord (ikke setninger) som beskriver dine verdier. Bruk notatene dine fra reflekssjonspørsmålene over. Let etter ord som bærer i seg essensen. Ikke bry deg om hvorvidt ordet vil ha noen mening for andre enn deg. Det viktige er hvilken mening du legger i ordet. Du må gjerne lage deg et helt nytt ord, så lenge det har mening for deg.
 2. Gå gjennom listen. Se om det er ord som overlapper. Kan du finne et ord som dekker begge to? Du skal til slutt sitte igjen med maksimalt 10 ord. 
 3. Prioriter listen. Sammenlign to og to verdier med spørsmål som «hvis jeg måtte velge en av disse, hvilken ville det være?» 
 4. Score hvor høyt du lever dine verdier i dag, her og nå. På en skala fra 1-10, hvor høyt «lever» du den enkelte verdien akkurat nå? Sett karakter på hver verdi.

Når dette er gjort har du et personlig kart du kan bruke til å navigere i hverdagen. Det er ikke sikkert at det er så nøyaktig som du ønsker eller trenger, men det er et utgangspunkt du kan jobbe videre med. Noe vil komme til, noe vil kanskje forsvinne fordi du opplever at det ikke er så viktig likevel. 

God tirsdag.

Paal Leveraas
Følg Paal
Artikler av Paal Leveraas (alle)

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Noen av våre forfattere

689 posts
Paal Leveraas er sjefreflektør og -redaktør i tilt.work og gründer av blant annet tilt work AS, digi.no og Leveraas AS. Ta kontakt med Paal enten du trenger et foredrag, en sparringpartner i ditt lederskap eller en som kan hjelpe deg å få budskapet ut i verden. Eller alt over.
View Posts →
60 posts
Hedvig Rognerud er forretningsutvikler, ledercoach, prosessleder og foredragsholder i Fossekall AS på Lillehammer. Hedvig skriver om språk som lederverktøy for tilt.work.
View Posts →
33 posts
Atle skriver om coaching og kommunikasjon.
View Posts →
27 posts
Bjørn Z. Ekelund er psykolog. Han står bak "Diversity Icebreaker". Han skriver jevnlig for tilt.work, og er en del av ekspertpanelet.
View Posts →
18 posts
Herman Berg er redaksjonssjef i tilt work AS.
View Posts →
14 posts
Tom Georg Olsen skriver jevnlig om ledelse med fokus på tillitsbasert ledelse. Han er konserntjener i Miles, og sitter også i styret i tilt work AS.
View Posts →
13 posts
Thomas Nygaard er daglig leder i tilt work AS. Han er mangeårig leder i forlagsbransjen, hvor han to ganger har eliminert sin egen jobb. Han er blitt ekspert på å omstrukturere virksomheter på en måte som ivaretar verdiene.
View Posts →
12 posts
Hans Jacob Christensen har lang fartstid i norsk og internasjonal HR. Her i tilt.work vil han utforske kjernen i HR, utfordre noen etablerte sannheter i faget og gjerne skape debatt.
View Posts →
11 posts
Walaa Abuelmagd skriver om mangfold i tilt.work.
View Posts →
7 posts
Jan-Erik Sandberg skriver om hvordan vi kan gjøre mangfold i arbeidslivet til et aktivum. Han lever hva han lærer som "ikke helt A4 selv".
View Posts →
7 posts
Gerd Jorunns misjon som skribent i tilt.work og Tirsdag morgen har vært å avlive myter om ledelse.
View Posts →
7 posts
Catherine Lemaréchal eier og driver Ticato AS. Hun er rådgiver og NLP-coach og skriver om kommunikasjon, merkevarebygging og tidsmestring. Catherine kan hjelpe deg å oppnå mer enn du tror du kan. Hun holder kurs og foredrag, og mest populært nå for tiden er kurset: Gi f*** for flinke piker.
View Posts →
7 posts
Mai-Britt jobber med rekruttering i en internasjonal organisasjon. Hun skriver om rekruttering og ledelse i tilt.work.
View Posts →
6 posts
Rune skriver om medarbeiderskap.
View Posts →
6 posts
Erik Slinning er Managing partner i Great Leadership Institute®. Har spesialisert seg innen aksjonsorientert ledergruppeutvikling. Har også skrevet boken «Helsefremmende Lederskap – slik leder de beste» (Gyldendal Akademisk) og «Ledergruppen – fra meg og mitt til vi og vårt» (Kommuneforlaget).
View Posts →
6 posts
Eva Jarbekk er en av våre fremste juridiske eksperter på personvern og GDPR.
View Posts →
5 posts
Elin Ulset er en engasjert og nær leder som er levende opptatt av kommunikasjon, ledelse og adferd. Elin har vokst opp i HR-kommunikasjon, både fra Aftenposten, digitale medier og mediebyrå. Hun balanserer det faglige med lederskap, og lederskap med familie, og hun trives godt i alle sfærene.
View Posts →
5 posts
Ph.d. og professor II Glenn Hole er direktør i IT-selskapet Skill. Han skriver om mangfold i arbeidslivet.
View Posts →
5 posts
Annar er en nestor i norsk lederutvikling med mer enn 30 års fartstid.
View Posts →
3 posts
Esben Keim driver rådgivingsselskapene Vital Few og OSS. Han skriver om presterende team, resultatledelse/OKR, mangfold og kundefokus her på tilt.work.
View Posts →
3 posts
Jeanette Høie er desksjef i tilt.work. Hun har lang fartstid som journalist og vaktsjef i dagspressen. Hun har godt grep om ulike digitale fortellerteknikker. I tillegg er hun gründer-in-spe.
View Posts →
3 posts
Arne Jensen er generalsekretær i Norsk redaktørforening.
View Posts →
2 posts
Isabelle er senterleder for kraftsentret Forandringhuset. Hun er mentor og utviklingsansvarlig for ungdommer i Oslo.
View Posts →
2 posts
Jørgen Lund jobber med endringsledelse gjennom eget selskap.
View Posts →
2 posts
Sissel Naustdal leder MadeToGrow og er brennende engasjert i utvikling av menneskers potensial
View Posts →
2 posts
Anne 🌱 Reknes hjelper mennesker med å finne, få eller skape sin drømmejobb, og deler tips, tricks, teknikker, verktøy og metoder her i tilt.work.
View Posts →
2 posts
Christine er kursutvikler og foredragsholder med et stort lærerhjerte og masse kjærlighet til god tekst. Hun driver firmaet Tekstdoktor og underviser i digital markedsføring og journalistikk på Høyskolen Kristiania.
View Posts →
2 posts
Stikkordet for Cathrines arbeid med lederutvikling er "praktisk hverdagsledelse".
View Posts →
2 posts
Ole Kristian Sivertsen er CEO i selskapet Desert Control. Han har lang fartstid fra selskap som Citrix, RES Software, Sun Microsystems, Telenor, EVRY og Global Eagle. I dag har han dedikert seg til teknologi som løser klimautfordringer.
View Posts →
2 posts
Jostein Borgmo er til daglig eier og kreativ direktør i Suburbia og har dessuten nesten 80.000 følgere på Instagram.
View Posts →
1 posts
Herminia Ibarra er professor ved London Business School og forfatter av fagbøker om ledelse og organisasjonsutvikling.
View Posts →
1 posts
Umid skriver om tjenende lederskap og selvledelse.
View Posts →
1 posts
Nils Petter Nordskar er tidligere reklamemann. I dag holder han kurs, foredrag og utgir dessuten nyhetsbrevet "Lykkes med ideer".
View Posts →
1 posts
Paal Leveraas startet Tirsdag morgen i 2010 og jobber sammen med en rekke dyktige partnere for å videreføre dette til tilt.work i 2020.
View Posts →
1 posts
Ingar Roggen er sosiolog og beskrives som en av de europeiske pionerene for sosial informatikk. Arbeidsfeltet omfatter blant annet det sosiale aspektet av det virtuelle rommet, sosial analyse av internett og samspillet mellom menneske og datamaskin. I 1996 introduserte han sosiologien på nettet, websosiologi, som en nettvitenskap.
View Posts →
1 posts
Håkon er opptatt av personlig utvikling, drivkraft og glede. Han er sertifisert NLP Master Practitioner, og skriver og tilbyr tjenester for personlig vekst.
View Posts →
1 posts
Jan Sollid Storehaug er digital strategirådgiver. Han er også en mye brukt foredragsholder.
View Posts →
1 posts
Ola hjelper virksomheter å jobbe med temaer rundt helse, kulturbygging og spons og tilbyr også underholdende, bevisstgjørende og motiverende foredrag/webinar.
View Posts →
1 posts
Bjørn O- Hopland er eier og daglig leder av Smart Endring AS.
View Posts →
1 posts
Eli jobber i Fossekall AS. Hun har siden 2001 også drevet eget idé- og kommunikasjonsbyrå. Hun brenner for vekst og utvikling i bedrifter, og ser raskt muligheter og det unike. Hun veileder bedrifter i strategiprosesser, fremtidens bærekraftige forretningsmodeller, produkt/ markedsoptimalisering, forbedrer verdiløfter, bedriftskultur og innovasjonsskapende faktorer/team.
View Posts →
1 posts
Kevin er Corporate Storyteller, Content Strategist og Awareness@Work Consultant. Han skriver om nærværingslivet her i tilt.work.
View Posts →
1 posts
Hodejeger, arbeidslivsekspert og Managing Partner i Hammer & Hanborg. Trine Larsen har over 15 års erfaring med rekruttering av ledere og spesialister, og er en tydelig stemme i samfunnsdebatten om fremtidens arbeidsliv. Hun leder den norske delen av det nordiske rekrutterings- og konsulenthuset Hammer & Hanborg.
View Posts →
1 posts
Cathrine Foss Stene er en erfaren team- og lederutvikler og har jobbet med og i mange av de største norske virksomhetene.
View Posts →
1 posts
Kari har en bachelor i statsvitenskap med fordypning i menneskerettigheter og flerkulturell forståelse. Hun går nå en modulbasert master i voksnes læring på NTNU. Hun er utdannet NLP Business Practitioner (Kreativ Ledelse og Coaching nivå A) hos UiA/Coachteam.
View Posts →
1 posts
Kathra er COO i oppstartselskapet Generation Mobility samt teamleder i bydel Gamle Oslo.
View Posts →
1 posts
Kristin er partner og markedssjef i MetaResource. Hun beskriver seg som en stolt "potet" som kan mye om mye og ofte finner løsninger eller nettverk som kan bidra. Hun skriver om mentale muskler i hverdagen.
View Posts →
1 posts
Thor Ivar Forsland er coach og karriereveileder hos Frisk Utvikling.
View Posts →
1 posts
Data Scientist med bred, internasjonal bakgrunn.
View Posts →
1 posts
Thomas skriver om tankesett, metoder og verktøy for morgendagens ledere.
View Posts →
1 posts
Jørn Bue Olsen er rådgiver og forfatter i ledelse og etikk Ekon, Dr., siv.ing. og førsteamanuensis ved Oslomet (Etikk og bedriftenes samfunnsansvar). Olsen skrev doktorgrad om etiske dilemmaer for ledere i konkurranseutsatt virksomhet der Hauge-caset er eksempel på kombinasjon av lønnsom verdiskapning og anvendt etikk. Olsen holder foredrag om «Hauge som fyrtårn for norske bedrifter i dag». Utga i 2020 ny bok, «Næringslivsetikk og samfunnsansvar», i samarbeid med Henrik Syse. Leif-Runar Forseth er rådgiver og forfatter innen ledelse, gründervirksomhet og etikk. Han har doktorgrad i teoretisk fysikk og mastergrad i filosofi, tema etikk og lederskap. Ny bok, "Naturlig lederskap", kom i 2020.
View Posts →
1 posts
Jeanette Luytkis er sertifisert profesjonell coach og ledelsesrådgiver. Hun leverer individuelle coaching og treningsopplegg, med spesialisering på lederskap, personlig vekst og innovativ forretningsutvikling.
View Posts →
1 posts
Per Spektiv er, som navnet antyder, en person som er i stand til å se ting fra mange sider, og det er også hans jobb her i tilt.work.
View Posts →

Tirsdag er A-HA!-dag

Tirsdag er A-HA!-dag

Hver tirsdag siden 2010 har tusenvis av abonnenter fått ukebrevet Tirsdag morgen i sin innboks. Noen blir inspirert, noen blir provosert, mange får en eller flere a-ha!-opplevelser. Meld deg på her. Det er gratis. 

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: