Klimakrisen

Vil demokratiet overleve klimakrisen?

Planeten er under angrep, og fienden er oss

av | 24. august 2021 @ 06:00

klimakrisen kan utfordre demokratiet
Foto: Eivind Griffith Brænde, Scanpix CC BY SA 4.0 + Pixabay
Du kaller ikke inn til allmøte når huset brenner, du tar kommandoen, eller følger en annen som gjør det. Nå brenner planeten. Har vi egentlig tid til å spørre hverandre om vi skal gjøre noe med det?

Planeten er i krise. Er demokratiet egnet til å redde den?

Et av ofrene for klimakrisen kan bli demokratiet slik vi kjenner det i dag. Demokratiske systemer er under et betydelig press. En av årsakene er at det først og fremst er demokratiske land som har skapt krisen. På listen over de 20 landene som slipper ut mest CO2 er det 15 demokratier. Det gir autoritære regimer en form for kredibilitet som kan være vanskelig å argumentere mot.

Når det er krise

Det er også et åpent spørsmål om demokratier er egnet til å håndtere krisen vi står ovenfor. For å si det litt banalt enkelt: Når det brenner under føttene, kaller du ikke inn til allmøte for å sikre at alle er enige. Du tar kommandoen, eller følger noen andres tydelige ledelse.

Og det brenner faktisk under føttene våre nå. FNs klimarapport beskriver på en klar og tydelig måte hvordan vi styrer mot en situasjon som er ute av kontroll, og hvor det handler om selve menneskehetens overlevelse.

Skal vi spørre menneskeheten om den vil reddes, eller skal vi bare skjære gjennom og gjøre det som skal til?

Selv sterke internasjonale forkjempere for demokrati stiller spørsmål ved om demokratiet kan klare den store styrkeprøven å få oss gjennom krisen som ligger foran oss. I en artikkel i New Europe skriver generalsekretær Dr. Kevin Casas-Zamora i den intergovernmentale organisasjonen IDEA at:

«The quality of democracy’s response to the climate crisis will also be key for its future viability as a political system. Dealing with climate change will test democracy’s capacities to confront existential issues for humankind, and hence core to its worth as a governing tool. What use is a political system that is unable to protect the survival of human beings?»

Spilleregler til side

I starten av koronapandemien, som tross store konsekvenser for liv, helse og livsførsel, var en fjert i en orkan sammenlignet med klimakrisen, ble demokratiske spilleregler satt til side, også her i Norge. Regjeringen fikk utvidete fullmakter som skulle sikre raskere beslutninger om betydelige inngrep i personlig frihet.

Du kan si mye stygt om menneskeheten, men det er mye bra å si om den også. En ting er vår evne til å agere og koordinere oss i krisesituasjoner. Særlig hvis krisen er akutt. Klimakrisen har ulmet under føttene våre i mange tiår allerede, og selv nå er det «bare» noen ekstra varme sommere, noen orkaner og noen skogbranner her og der. Det berører i svært liten grad vårt hverdagsliv. Det er en akutt krise som ikke føles akutt nok av mange nok til at vi går til handling.

Heldigvis har det skjedd en radikal oppvåkning på tvers av ulike styringssystemer. Næringslivet har også i stadig større grad innsett at de er en del av problemet og derfor også må være en del av løsningen.

Kan vi lære av næringslivet?

Paradoksalt nok er strukturene i de mest vellykkede kommersielle virksomhetene på jorden ikke forankret i demokratiske prinsipper, men i systemer hvor den virkelige beslutningsmakten sitter på relativt få hender og ikke utfordres av «folkemeningen» blant medarbeiderne.

Skal vi kanskje bare parkere demokratiet for en stund, hyre inn de flinkeste folkene til å lede oss med ubegrenset mandat?

Det høres dramatisk ut.

Fermis paradoks

Det berømte «Fermis paradoks» er en tankelek om hvorfor ingen utenomjordiske sivilisasjoner har kontaktet oss. Utgangspunktet er at dersom liv finnes der ute, burde de ha kontaktet oss nå. Refleksjonene peker mot en rekke mulige konklusjoner, hvor et av de mest tankevekkende er at tilstrekkelig avanserte sivilisasjoner før eller siden ødelegger seg selv.

Klimakrisen som utspinner seg nå kan komme til å være det som beviser eller motbeviser denne hypotetiske naturloven.

Må vi sette demokratiet på pause for å komme dit?

God tirsdag.

Paal Leveraas
Følg Paal
Artikler av Paal Leveraas (alle)

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Alle artikler

kunsten å si nei

Kunsten å si nei med stil

|
Synes du det vanskelig å si nei uten å få dårlig samvittighet? Kanskje blir det lettere om du tenker at det å si nei nå er det minste ubehaget.
spilleregler

Det verste er ikke at han er slem, men at han er snill også

|
I det øyeblikket du aksepterer andre spilleregler for hva som er rett og galt enn de du selv tror på, er maktubalansen et faktum.
Mysteriet HR

Mysteriet HR

|
Moderne HR er misforstått. Og de misforstår seg selv.
HR funksjon elelr magiker?

Hva jobber du egentlig med?

|
Fortell meg hva din tittel er og jeg skal si deg hva du gjør. Eller…?
hybrid hverdag

Sosialisering i den hybride hverdag

|
Den hybride hverdag krever at ledere og HR-ansvarlige klarer å skape en felles kultur for læring og at ansatte er villige til å reflektere over sine egne verdisett.
styrkebasert ledelse

Problemet med styrkebasert ledelse

|
Parolen «kartlegg dine styrker og bygg videre på egenskaper du allerede er god på» er lettsolgt. Latskap er lett å like.
Det er en usikker tid. Men det er den tiden vi har

Det er en usikker tid. Men det er den tiden vi har

|
Jeg er egentlig en ganske ubekymret fyr. Men nå, ved inngangen til 2022, kjenner jeg at vi trenger mer enn et lyst sinn. Hva tenker du?
sinna på jobb

Hva gjør vi med sinnamenneskene i organisasjonen?

|
Å føle det vi føler, er en rett. Å eksponere følelsene ufiltrert er ingen rett.
samarbeid på tvers

Knus siloene og åpne øynene for andres perspektiver

|
Til syvende og sist handler samarbeid på tvers av fag om å verdsette det som er på utsiden av ens egen lille verden.

Litt klokere hver tirsdag?

Få en ukentlig mental vitamininnsprøytning rett i din innboks. 

Gratulerer! Du står på listen. Ses på tirsdag!

Alltid på en tirsdag

«Jeg har fått en slags tirsdagsforventning», sa en abonnent. tilt.works ukebrev Tirsdag morgen er antagelig en smule vanedannende, men gode vaner kan man gjerne legge tll seg. Skaff deg selv en god ukentlig vane i dag — rett i din innboks! Alltid på en tirsdag, og nå også med en oppsummering av de siste sakene en annen dag i uka.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

%d bloggere liker dette: