tilt | Signert | Tirsdag morgen | Vil demokratiet overleve klimakrisen?

Vil demokratiet overleve klimakrisen?

tirsdag 24. august 2021 @ 06:00

Du kaller ikke inn til allmøte når huset brenner, du tar kommandoen, eller følger en annen som gjør det. Nå brenner planeten. Har vi egentlig tid til å spørre hverandre om vi skal gjøre noe med det?
Av Paal LeveraasFoto: Eivind Griffith Brænde, Scanpix CC BY SA 4.0 + Pixabay

Planeten er i krise. Er demokratiet egnet til å redde den?

Et av ofrene for klimakrisen kan bli demokratiet slik vi kjenner det i dag. Demokratiske systemer er under et betydelig press. En av årsakene er at det først og fremst er demokratiske land som har skapt krisen. På listen over de 20 landene som slipper ut mest CO2 er det 15 demokratier. Det gir autoritære regimer en form for kredibilitet som kan være vanskelig å argumentere mot.

Når det er krise

Det er også et åpent spørsmål om demokratier er egnet til å håndtere krisen vi står ovenfor. For å si det litt banalt enkelt: Når det brenner under føttene, kaller du ikke inn til allmøte for å sikre at alle er enige. Du tar kommandoen, eller følger noen andres tydelige ledelse.

Og det brenner faktisk under føttene våre nå. FNs klimarapport beskriver på en klar og tydelig måte hvordan vi styrer mot en situasjon som er ute av kontroll, og hvor det handler om selve menneskehetens overlevelse.

Skal vi spørre menneskeheten om den vil reddes, eller skal vi bare skjære gjennom og gjøre det som skal til?

Selv sterke internasjonale forkjempere for demokrati stiller spørsmål ved om demokratiet kan klare den store styrkeprøven å få oss gjennom krisen som ligger foran oss. I en artikkel i New Europe skriver generalsekretær Dr. Kevin Casas-Zamora i den intergovernmentale organisasjonen IDEA at:

«The quality of democracy’s response to the climate crisis will also be key for its future viability as a political system. Dealing with climate change will test democracy’s capacities to confront existential issues for humankind, and hence core to its worth as a governing tool. What use is a political system that is unable to protect the survival of human beings?»

Spilleregler til side

I starten av koronapandemien, som tross store konsekvenser for liv, helse og livsførsel, var en fjert i en orkan sammenlignet med klimakrisen, ble demokratiske spilleregler satt til side, også her i Norge. Regjeringen fikk utvidete fullmakter som skulle sikre raskere beslutninger om betydelige inngrep i personlig frihet.

Du kan si mye stygt om menneskeheten, men det er mye bra å si om den også. En ting er vår evne til å agere og koordinere oss i krisesituasjoner. Særlig hvis krisen er akutt. Klimakrisen har ulmet under føttene våre i mange tiår allerede, og selv nå er det «bare» noen ekstra varme sommere, noen orkaner og noen skogbranner her og der. Det berører i svært liten grad vårt hverdagsliv. Det er en akutt krise som ikke føles akutt nok av mange nok til at vi går til handling.

Heldigvis har det skjedd en radikal oppvåkning på tvers av ulike styringssystemer. Næringslivet har også i stadig større grad innsett at de er en del av problemet og derfor også må være en del av løsningen.

Kan vi lære av næringslivet?

Paradoksalt nok er strukturene i de mest vellykkede kommersielle virksomhetene på jorden ikke forankret i demokratiske prinsipper, men i systemer hvor den virkelige beslutningsmakten sitter på relativt få hender og ikke utfordres av «folkemeningen» blant medarbeiderne.

Skal vi kanskje bare parkere demokratiet for en stund, hyre inn de flinkeste folkene til å lede oss med ubegrenset mandat?

Det høres dramatisk ut.

Fermis paradoks

Det berømte «Fermis paradoks» er en tankelek om hvorfor ingen utenomjordiske sivilisasjoner har kontaktet oss. Utgangspunktet er at dersom liv finnes der ute, burde de ha kontaktet oss nå. Refleksjonene peker mot en rekke mulige konklusjoner, hvor et av de mest tankevekkende er at tilstrekkelig avanserte sivilisasjoner før eller siden ødelegger seg selv.

Klimakrisen som utspinner seg nå kan komme til å være det som beviser eller motbeviser denne hypotetiske naturloven.

Må vi sette demokratiet på pause for å komme dit?

God tirsdag.

Fant ikke noen innlegg.

Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Salgsbroen, alle pilarer er like viktige.

Kan du skape tillit? Da er du en selger!

|
Du skal si til deg selv: «Jeg er en selger», og du skal si det med stolthet.
Adferdslæring: Tanker skaper følelser - følelser skaper adferd - adferd skaper tanker

De ubevisste holdningene til eldre arbeidstakere

|
Det foreligger en «allmenn sannhet» om de unge «talentene»: De er fremoverlente, innovative og proaktive arbeidstakere.
Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

|
Overraskende kundeinnsikt fra erfarne soloprenører.
Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

|
Ukens Tirsdag morgen er skrevet spesielt til en stor gruppe mennesker jeg beundrer: soloprenørene. Dere andre: Les på eget ansvar.
Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.