tilt | Signert | Øi-eblikk | Slik kan du bruke din bedrift til å hjelpe andre

Slik kan du bruke din bedrift til å hjelpe andre

torsdag 10. juni 2021 @ 06:00

En jobb er som skinner for et tog: Kraften ligger i toget, men den er null verdt om man sporer av.
Av Atle ØiFoto: Mohamed Hassan, Pixabay

Snakker vi om hvor heldige vi er som bor i Norge, snakker vi gjerne om mulighetene til å få hjelp. Det er godt å få hjelp, men enda bedre å hjelpe andre.

De aller fleste er enige i at vi er heldige som bor i Norge. Vi har et kompetent helsevesen som tar seg av oss når vi blir syke, et NAV-system som hjelper oss i økonomisk tøffe tider, et skolesystem som gir oss muligheter. Mange av oss har i tillegg ressurssterke familier og nettverk som har lyst til å hjelpe oss.

Fellesnevneren er hva andre kan hjelpe oss med. Det er godt å få hjelp, men enda bedre å hjelpe andre. Det å være til nytte for andre, bidra i samfunnet, kjenne at man mestrer, få respekt fra sine omgivelser, og generelt oppleve å leve et meningsfullt liv er hva de fleste av oss trenger.

Rett søkelyset på hva du kan gjøre

Kanskje har vi for stort fokus på retten til å få hjelp, og for lite fokus på å gjøre folk til hjelpere. Jeg har for tiden et oppdrag for en inkluderingsbedrift som heter Unikum AS, eiet av Kirkens Bymisjon og Oslo kommune. Jeg ser den åpenbare effekten av å hjelpe mennesker ut i jobb i praksis. Struktur i hverdagen, sosial kontakt, mestringsfølelse, det å bli sliten av arbeidsoppgaver og ikke av seg selv og gleden over å tjene egne penger erstatter utvilsomt kilovis med legemidler.

Alle som kommer til Unikum og lignende inkluderingsbedrifter har en henvisning fra NAV, men behovene er ulike. Det kan være unge (18-30) som ikke har kommet skikkelig i gang med hverken skole eller jobb, det kan være middelaldrende som har møtt veggen, det kan være godt voksne som har blitt overflødige i nedbemanningsprosesser, og det er personer som har fått fysiske og psykiske skader som reduserer arbeidsevnen. Her er det viktig å rette søkelyset på hva du kan gjøre, og ikke hva du ikke kan gjøre. Ingen er 50 prosent sykemeldt, de er 50 prosent friskmeldt. Det er en innstilling, ikke en talemåte.

Du kan gi en person som sulter en fisk eller gi den samme personen en fiskekrok, agn og kunnskap om hvordan man fisker. Velger du det første, er personen sulten igjen om noen timer.

Inkluderingsbedrifter tar samfunnsansvar

Alle bedrifter bør utfordres på å ta samfunnsansvar. For de som står utenfor arbeidslivet kan en smakebit av ulike arbeidsoppgaver, praksisplass, en deltidsjobb eller gjerne en fulltidsjobb, være den store forskjellen. Stolthet knyttet til å være til nytte, å kunne hjelpe andre, det kollegiale nettverket, kompetansen som kan føres opp på en CV og åpne nye dører, er helt avgjørende for menneskers livskvalitet. En jobb er som skinner for et tog: Kraften ligger i toget, men den er null verdt om man sporer av.

Hvorfor tar da ikke alle bedrifter et slikt samfunnsansvar? Svaret ligger nok først og fremst i mangel på kunnskap om arbeidsinkludering og kompetanse på gjennomføring. Redselen for å få inn folk som kanskje ikke passer inn i eksisterende kultur, og mangel på interne ressurser som kan støtte og tilpasse oppgaver til kapasitet og evner, forklarer nok en del. Det er sunt å være litt skeptisk. Det ligger et ansvar i å påta seg en slik rolle. Kan hende du blir utfordret på din egen tålmodighet og evne å se hva som er bra, og ikke hva som er feil. Det ligger i ordet – samfunnsansvar.

LES OGSÅ: Norges voksende klasse av utenforstående

NAV strekker seg langt for å bistå arbeidsgivere som ser mulighetene som ligger i et inkluderende arbeidsliv. Bedriften vil på sikt oppdage hvilke kvaliteter som bor i folk som endelig får en tilpasset mulighet. Men vær forberedt på at det også kan kreve noe av bedriften i investeringsperioden. Den gode nyheten er at NAV ofte strekker seg langt for å bidra i innledende fase gjennom lønnstilskudd og/eller mentorprogram.

Vær en ambassadør

I Unikum imponeres jeg av de interne arenaene som er bygget opp. Her kan arbeidstakere trene og teste ut sin kapasitet i ekstraordinært trygge omgivelser, eller for andre være en arbeidsplass. En internarena har som oppgave å enten produsere produkter eller utføre tjenester hvor Unikum, på oppdrag fra NAV, skaper gode arbeidsformer. Den kan derfor tillate seg å sikre at progresjonen er tilpasset jobbsøkeren. Det er noe som heter at en må kunne krabbe før man kan gå. Disse arenaene sikrer at de som trenger det kan få en gradvis mestringsfølelse på vei mot en ordinær jobb.

Her kommer en utfordring til deg som direkte eller indirekte er i posisjon til å gjøre en forskjell:
Du skal utfordre internt – og du skal være en ambassadør for et inkluderende arbeidsliv. Et samfunn som forvalter evner og arbeidskapasitet slipper å betale for de fysiske og mentale følgeskadene som følger med lediggang.
Det er rett og slett to bunnlinjer hvor begge er positive. Både bedriften og samfunnet tjener på det. Viktigst av alt er likevel at vi viser at vi er et samfunn som er opptatt av menneskeverd.

Våre ukebrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev. Du kan melde deg av eller endre hva du mottar via lenker i epostene.

"*" obligatorisk felt

Navn*

Litt klokere

Ukentlige nettmøter hvor vi gjør hverandre litt klokere. Du må være logget inn som medlem for å melde deg på.

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av «kloke hoder» (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

På forsiden nå

Kunstig intelligens endrer arbeidslivet: Hva kan vi forvente?

Kunstig intelligens endrer arbeidslivet: Hva kan vi forvente?

|
Vårt Litt klokere nettmøte den 18. april skal handle om hvordan kunstig intelligens påvirker arbeidslivet. AI-feberen har eksplodert, og teknologien har allerede stor innflytelse på hvordan vi jobber, noe denne artikkelen er et eksempel på.
Bærekraftig HR: Når mennesker, planet og profitt møtes

Bærekraftig HR: Når mennesker, planet og profitt møtes

|
Hvordan kan HR bidra til bærekraftsstrategien og selv bli bærekraftig? Modeller er ikke nok. Men de kan være et startpunkt.
Ingen grunn til panikk?

Ingen grunn til panikk?

|
En konferanse i regi av Samfunnsbedriftene og et møte med en professor har gjort meg litt mer optimistisk for et samfunn hvor alle, også næringslivet, tar ansvar for en bærekraftig fremtid.
helsestrategi for dine ansatte

Har du husket helsestrategi for dine ansatte?

|
Målet med en helsestrategi er at alle ansatte har fysisk og - ikke minst - psykisk overskudd.
myteknusing

Når en «bløff» blir «sannhet» fordi den gjentas ofte nok

|
Det er meningsløst å bringe videre en generell påstand om at 70 prosent av alle endringsinitiativ mislykkes.
Vi kan ikke overlate til andre å redde planeten

Vi kan ikke overlate til andre å redde planeten

|
Selskaper som i dag ikke har en bærekraftstrategi som de etterlever, har ikke livets rett.
Dagen før kvinnedagen: Den langsomme reisen fra én normal til en annen

Dagen før kvinnedagen: Den langsomme reisen fra én normal til en annen

|
Det er kvinnedag i morgen. Og som alltid hører vi røster som hevder at i Norge er vi nå så likestilte at kvinnedagen ikke trengs mer. Men dagen går ikke ut på dato før den gamle normalen er byttet med en ny hvor «likestilling» er en selvfølgelighet.
Varför inte tvärtom

Kunsten å tenke motsatt: Hva om vi ansatte gründerne på fastlønn?

|
Gründervirksomhet er bygget på risiko, stor fallhøyde og mulighet for store gevinster.
Return on Involvement

Motiverende samspill øker din ROI – Return on Involvement

|
Det skal så lite til for at en medarbeider opplever å bli sett, mens effekten ofte er stor.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.