Inkluderende arbeidsliv

Slik kan du bruke din bedrift til å hjelpe andre

Bildet er tatt av mohamed Hassan fra Pixabay
Foto: Mohamed Hassan, Pixabay

10. juni 2021 @ 06:00

En jobb er som skinner for et tog: Kraften ligger i toget, men den er null verdt om man sporer av.

Snakker vi om hvor heldige vi er som bor i Norge, snakker vi gjerne om mulighetene til å få hjelp. Det er godt å få hjelp, men enda bedre å hjelpe andre.

De aller fleste er enige i at vi er heldige som bor i Norge. Vi har et kompetent helsevesen som tar seg av oss når vi blir syke, et NAV-system som hjelper oss i økonomisk tøffe tider, et skolesystem som gir oss muligheter. Mange av oss har i tillegg ressurssterke familier og nettverk som har lyst til å hjelpe oss.

Fellesnevneren er hva andre kan hjelpe oss med. Det er godt å få hjelp, men enda bedre å hjelpe andre. Det å være til nytte for andre, bidra i samfunnet, kjenne at man mestrer, få respekt fra sine omgivelser, og generelt oppleve å leve et meningsfullt liv er hva de fleste av oss trenger.

Rett søkelyset på hva du kan gjøre

Kanskje har vi for stort fokus på retten til å få hjelp, og for lite fokus på å gjøre folk til hjelpere. Jeg har for tiden et oppdrag for en inkluderingsbedrift som heter Unikum AS, eiet av Kirkens Bymisjon og Oslo kommune. Jeg ser den åpenbare effekten av å hjelpe mennesker ut i jobb i praksis. Struktur i hverdagen, sosial kontakt, mestringsfølelse, det å bli sliten av arbeidsoppgaver og ikke av seg selv og gleden over å tjene egne penger erstatter utvilsomt kilovis med legemidler.

Alle som kommer til Unikum og lignende inkluderingsbedrifter har en henvisning fra NAV, men behovene er ulike. Det kan være unge (18-30) som ikke har kommet skikkelig i gang med hverken skole eller jobb, det kan være middelaldrende som har møtt veggen, det kan være godt voksne som har blitt overflødige i nedbemanningsprosesser, og det er personer som har fått fysiske og psykiske skader som reduserer arbeidsevnen. Her er det viktig å rette søkelyset på hva du kan gjøre, og ikke hva du ikke kan gjøre. Ingen er 50 prosent sykemeldt, de er 50 prosent friskmeldt. Det er en innstilling, ikke en talemåte.

Du kan gi en person som sulter en fisk eller gi den samme personen en fiskekrok, agn og kunnskap om hvordan man fisker. Velger du det første, er personen sulten igjen om noen timer.

Inkluderingsbedrifter tar samfunnsansvar

Alle bedrifter bør utfordres på å ta samfunnsansvar. For de som står utenfor arbeidslivet kan en smakebit av ulike arbeidsoppgaver, praksisplass, en deltidsjobb eller gjerne en fulltidsjobb, være den store forskjellen. Stolthet knyttet til å være til nytte, å kunne hjelpe andre, det kollegiale nettverket, kompetansen som kan føres opp på en CV og åpne nye dører, er helt avgjørende for menneskers livskvalitet. En jobb er som skinner for et tog: Kraften ligger i toget, men den er null verdt om man sporer av.

Hvorfor tar da ikke alle bedrifter et slikt samfunnsansvar? Svaret ligger nok først og fremst i mangel på kunnskap om arbeidsinkludering og kompetanse på gjennomføring. Redselen for å få inn folk som kanskje ikke passer inn i eksisterende kultur, og mangel på interne ressurser som kan støtte og tilpasse oppgaver til kapasitet og evner, forklarer nok en del. Det er sunt å være litt skeptisk. Det ligger et ansvar i å påta seg en slik rolle. Kan hende du blir utfordret på din egen tålmodighet og evne å se hva som er bra, og ikke hva som er feil. Det ligger i ordet – samfunnsansvar.

LES OGSÅ: Norges voksende klasse av utenforstående

NAV strekker seg langt for å bistå arbeidsgivere som ser mulighetene som ligger i et inkluderende arbeidsliv. Bedriften vil på sikt oppdage hvilke kvaliteter som bor i folk som endelig får en tilpasset mulighet. Men vær forberedt på at det også kan kreve noe av bedriften i investeringsperioden. Den gode nyheten er at NAV ofte strekker seg langt for å bidra i innledende fase gjennom lønnstilskudd og/eller mentorprogram.

Vær en ambassadør

I Unikum imponeres jeg av de interne arenaene som er bygget opp. Her kan arbeidstakere trene og teste ut sin kapasitet i ekstraordinært trygge omgivelser, eller for andre være en arbeidsplass. En internarena har som oppgave å enten produsere produkter eller utføre tjenester hvor Unikum, på oppdrag fra NAV, skaper gode arbeidsformer. Den kan derfor tillate seg å sikre at progresjonen er tilpasset jobbsøkeren. Det er noe som heter at en må kunne krabbe før man kan gå. Disse arenaene sikrer at de som trenger det kan få en gradvis mestringsfølelse på vei mot en ordinær jobb.

Her kommer en utfordring til deg som direkte eller indirekte er i posisjon til å gjøre en forskjell:
Du skal utfordre internt – og du skal være en ambassadør for et inkluderende arbeidsliv. Et samfunn som forvalter evner og arbeidskapasitet slipper å betale for de fysiske og mentale følgeskadene som følger med lediggang.
Det er rett og slett to bunnlinjer hvor begge er positive. Både bedriften og samfunnet tjener på det. Viktigst av alt er likevel at vi viser at vi er et samfunn som er opptatt av menneskeverd.

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte saker

På forsiden nå

sykefravær

Start aldri med å gi hele hånda

|
I min tid som ansatt i bedriftshelsetjeneste, spurte jeg min leder og lege hvorfor han hadde valgt denne karrierevegen foran allmennpraksis? Han smilte og svarte på sitt finurlige vis: «Fordi jeg som fastlege må spørre folk hva som feiler dem, men her kan jeg spørre hvor friske de er.»
Den kunstige intelligensens spådommer om 2023

Den kunstige intelligensens spådommer om 2023

|
Hva tenker du om status quo i vår skakkjørte verden mot slutten av 2022? Hva er gode 2023-strategier fra ditt ståsted? Hva sier den kunstige intelligensen?
"Hei, du! Hva er det med roller du ikke forstår?"

«Hei, du! Hva er det med roller du ikke forstår?»

|
Roller og rolleforståelse er et tilbakevendende tema i teamsamlinger. Her er noen observasjoner og refleksjoner som kanskje kan gi deg noen aha-opplevelser.
omstillingsprosess

Endringsmodellen i et 12-timers perspektiv

|
Det foregår harde forhandlinger i eget hode på hvor sympatisk man er forpliktet til å opptre i kaotiske situasjoner.
finn ditt hvorfor

Du har lært teorien. Er du nå klar til å handle? 

|
Selv ved små endringer er det ingen som spør «hvordan» det er med energien og følelsene i og mellom menneskene som blir påvirket.
Å snu krise til mulighet

Å snu krise til mulighet

|
Det er krig, det er klimakrise, nye virusvarianter dukker opp, prisene stiger, boligverdiene synker, aksjemarkedet er uforutsigbart. Yess!!!
katedral

Jakten på en meningsfylt jobb

|
Løfter du blikket og ser ting i et større perspektiv, vil ofte det meningsfulle utfolde seg.
bærekraftig ledelse

Hva er bærekraftig ledelse?

|
Det er mitt håp at begrepet bærekraftig ledelse blir forstått og akseptert som en grunnleggende rød tråd i fremtidig ledelse.
Fra bekymring til begeistring

Fra bekymring til begeistring

|
Vi trenger å snu pessimisme og avmakt til optimisme og konstruktivitet. Først når vi er i en tilstand hvor vi tror det er mulig å gjøre noe, blir det mulig å gjøre noe.