🔖 Aktuelt
Etterpåklokskapsrapport:

En usannsynlig mester og en krise som banket frem det beste i bankene

av | 8. juni 2021 @ 06:00

Skrivemaskin og Time Mag forside
Foto: Björn - Flickr CC BY 2.0 + faksimile Time Magazine juni 1995
Vi møttes som likemenn i bakrommet på et konferansesenter i Sandvika. Få år senere var han universets herre. Jeg var fremdeles en av dets tjenere. Det er ofte de mest usannsynlige aktører som vinner fram over tid, og ofte er det kriser som gjødsler prosessene.

En gang på siste halvdel av 80-tallet, mens jeg var fersk journalist i Computerworld, dro jeg ut til Sandvika for å høre en keynote på Software-konferansen, den tids største IT-arrangement. (Det var den gang IT fremdeles var «EDB»). 

Etter keynoten gikk jeg backstage for å se om jeg fikk et spontant intervju med taleren. Ut fra scenen og inn på bakrommet kom en ung mann, noen få år eldre enn meg. Han var tynn, med store briller som dekket halve ansiktet, og når han snakket var det med en uvanlig høy «pitch» i stemmen. 

Jeg strakk ut hånden og presenterte meg.  

«Hello mr. Gates», startet jeg. «Would you have a few minutes for a few questions?»

Det hadde Bill Gates. Vi fikk en fin prat. Jeg fikk forsiden av Computerworld. 

På samme sted

Vi var omtrent på samme sted i livet den gang, Bill og jeg. Tidlig i karrieren, med alle muligheter foran oss. 

Selv hadde jeg stor tro på meg selv, men var ikke helt sikker på hvordan det skulle gå med ham.

Få år senere, i juni 1995, var Bill på forsiden av Time Magazine.

«Master of the Universe» var tittelen. 

Jeg noterte meg det, der jeg fremdeles satt og skrev mine artikler. 

Etter bølgen

Noen år senere skrev jeg en kommentarartikkel for digi.no i anledning lanseringen av efaktura. Tittelen var «Bankkunder? Skru dem for alt de er verdt». Jeg hadde glemt artikkelen helt inntil Per Harald (Pelle) Strøm fra Nets (fusjonert med Bankenes Betalingssentral, om du husker den) tok kontakt med meg og minnet meg på hva jeg hadde skrevet. 

Jeg leste artikkelen på nytt, og konstaterte at jeg nok ikke hadde hatt stor tro på løsningen. Jeg mintes at jeg strengt tatt heller ikke hadde hatt så stor tro på bankenes omstillingsevne i en tid hvor det ble stadig tydeligere at nye, kjappe utfordrere ville spise av det fete kjøttet deres som en grådig flokk pirayaer som går løs på en syk hval. 

Da efaktura ble lansert i 2001 slikket verden fremdeles sine sår etter dotcom-boblen. Det var for sent å ri bølgen, selv om forretningsidéen som sådan var en like håpløst vill drøm som et hvilket som helst dotcom-eventyr. 

Men jeg er ikke sikker på om det hadde eksistert i dag om det var blitt unnfanget på opptur, snarere enn på nedtur. 

Det er 20 år siden lanseringen og artikkelen. Det Pelle ville var å invitere meg til en samtale på scenen på markeringen av jubileet. Den samtalen ble gjennomført i går, i et arrangement i regi av Nets nye eier, Mastercard, som for to år siden la 2,85 milliarder euro på bordet for å kjøpe deler av selskapet, efaktura inkludert, i det som vel er det største salget av norsk teknologi til utlandet så langt. 

Jeg noterer meg det, her jeg fremdeles sitter og skriver mine artikler.

Amaras lov

Bill Gates skal, med utgangspunkt i «Amaras lov», en gang ha sagt at «vi overvurderer endringene som vil skje i løpet av de neste to årene, men undervurderer endringene som vil skje de neste ti».

At bankene har greid seg gjennom siste 20 årene, og faktisk styrket seg, var ikke helt åpenbart sett fra et ståsted rett etter årtusenskiftet. De utallige angrepene på forretningsmodellene har gjort næringen mer smidig og motstandsdyktig. Det samme kan vi konstatere har skjedd i andre industrier som det nesten var umulig å se hadde livets rett på midten av 90-tallet og begynnelsen av 00-tallet. Mediebransjen er en av dem. 

Uten det perspektivet på årene som har gått, ville jeg i dag, her jeg sitter og skriver mine artikler, lett gått i fellen å spå bankene nedenom og hjem innen de neste to årene (eller maks ti, for å hensynta Amaras lov). Stadig større deregulering av tjenester, fremvekst av kryptovaluta og konkurranse fra aktører som Apple, Google og Paypal er bare noen få av skyene i horisonten. 

Men da ville jeg vel bare sitte her om ti år og skrive mine artikler, mens jeg noterer meg i sideblikket at nei, det gikk ikke akkurat slik jeg trodde. 

Krisens oppside

Hvor vil jeg med dette?

Det har noe med både spådommer og kriser å gjøre. Krisen som fulgte etter dotcom-sprekken var en tragedie på kort sikt, men en fødselshjelper for en ny fremtid på lang sikt. Uten den hadde vi antagelig ikke hatt produkter og tjenester vi i dag tar som en selvfølge. Gjennom tiårene jobbet de kriserammede som fremdeles stod på beina seg opp og frem og la grunnlaget for samfunnet vi har i dag. 

Teknologien la også grunnlaget som har gjort det enklere for samfunnet å takle den nyeste krisen, Covid-19. Bare tenk deg en pandemi i en tid med oppringt internett med maksfart på 2.400 bps. 

Covid-19-krisen kommer også til å gjødsle fremtidens suksesser, og markerer, tror jeg (nå spår jeg igjen) et paradigmeskifte for hvordan vi behandler planeten vi bor på. Vi er på vei til å være på rett vei nå. Det går bra.

Så følg med. Ny etterpåklokskapsrapport kommer en tirsdag morgen i 2041, sånn omtrent.

God tirsdag. 

Paal Leveraas
Følg Paal
Artikler av Paal Leveraas (alle)

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Noen av våre forfattere

682 posts
Paal Leveraas er sjefreflektør og -redaktør i tilt.work og gründer av blant annet tilt work AS, digi.no og Leveraas AS. Ta kontakt med Paal enten du trenger et foredrag, en sparringpartner i ditt lederskap eller en som kan hjelpe deg å få budskapet ut i verden. Eller alt over.
View Posts →
55 posts
Hedvig Rognerud er forretningsutvikler, ledercoach, prosessleder og foredragsholder i Fossekall AS på Lillehammer. Hedvig skriver om språk som lederverktøy for tilt.work.
View Posts →
32 posts
Atle skriver om coaching og kommunikasjon.
View Posts →
25 posts
Bjørn Z. Ekelund er psykolog. Han står bak "Diversity Icebreaker". Han skriver jevnlig for tilt.work, og er en del av ekspertpanelet.
View Posts →
18 posts
Herman Berg er redaksjonssjef i tilt work AS.
View Posts →
14 posts
Tom Georg Olsen skriver jevnlig om ledelse med fokus på tillitsbasert ledelse. Han er konserntjener i Miles, og sitter også i styret i tilt work AS.
View Posts →
13 posts
Thomas Nygaard er daglig leder i tilt work AS. Han er mangeårig leder i forlagsbransjen, hvor han to ganger har eliminert sin egen jobb. Han er blitt ekspert på å omstrukturere virksomheter på en måte som ivaretar verdiene.
View Posts →
12 posts
Hans Jacob Christensen har lang fartstid i norsk og internasjonal HR. Her i tilt.work vil han utforske kjernen i HR, utfordre noen etablerte sannheter i faget og gjerne skape debatt.
View Posts →
11 posts
Walaa Abuelmagd skriver om mangfold i tilt.work.
View Posts →
7 posts
Jan-Erik Sandberg skriver om hvordan vi kan gjøre mangfold i arbeidslivet til et aktivum. Han lever hva han lærer som "ikke helt A4 selv".
View Posts →
7 posts
Gerd Jorunns misjon som skribent i tilt.work og Tirsdag morgen har vært å avlive myter om ledelse.
View Posts →
7 posts
Mai-Britt jobber med rekruttering i en internasjonal organisasjon. Hun skriver om rekruttering og ledelse i tilt.work.
View Posts →
5 posts
Rune skriver om medarbeiderskap.
View Posts →
5 posts
Elin Ulset er en engasjert og nær leder som er levende opptatt av kommunikasjon, ledelse og adferd. Elin har vokst opp i HR-kommunikasjon, både fra Aftenposten, digitale medier og mediebyrå. Hun balanserer det faglige med lederskap, og lederskap med familie, og hun trives godt i alle sfærene.
View Posts →
5 posts
Catherine Lemaréchal eier og driver Ticato AS. Hun er rådgiver og NLP-coach og skriver om kommunikasjon, merkevarebygging og tidsmestring. Catherine kan hjelpe deg å oppnå mer enn du tror du kan. Hun holder kurs og foredrag, og mest populært nå for tiden er kurset: Gi f*** for flinke piker.
View Posts →
5 posts
Ph.d. og professor II Glenn Hole er direktør i IT-selskapet Skill. Han skriver om mangfold i arbeidslivet.
View Posts →
4 posts
Annar er en nestor i norsk lederutvikling med mer enn 30 års fartstid.
View Posts →
4 posts
Eva Jarbekk er en av våre fremste juridiske eksperter på personvern og GDPR.
View Posts →
3 posts
Esben Keim driver rådgivingsselskapene Vital Few og OSS. Han skriver om presterende team, resultatledelse/OKR, mangfold og kundefokus her på tilt.work.
View Posts →
3 posts
Jeanette Høie er desksjef i tilt.work. Hun har lang fartstid som journalist og vaktsjef i dagspressen. Hun har godt grep om ulike digitale fortellerteknikker. I tillegg er hun gründer-in-spe.
View Posts →
3 posts
Arne Jensen er generalsekretær i Norsk redaktørforening.
View Posts →
2 posts
Isabelle er senterleder for kraftsentret Forandringhuset. Hun er mentor og utviklingsansvarlig for ungdommer i Oslo.
View Posts →
2 posts
Sissel Naustdal leder MadeToGrow og er brennende engasjert i utvikling av menneskers potensial
View Posts →
2 posts
Anne 🌱 Reknes hjelper mennesker med å finne, få eller skape sin drømmejobb, og deler tips, tricks, teknikker, verktøy og metoder her i tilt.work.
View Posts →
2 posts
Christine er kursutvikler og foredragsholder med et stort lærerhjerte og masse kjærlighet til god tekst. Hun driver firmaet Tekstdoktor og underviser i digital markedsføring og journalistikk på Høyskolen Kristiania.
View Posts →
2 posts
Stikkordet for Cathrines arbeid med lederutvikling er "praktisk hverdagsledelse".
View Posts →
2 posts
Ole Kristian Sivertsen er CEO i selskapet Desert Control. Han har lang fartstid fra selskap som Citrix, RES Software, Sun Microsystems, Telenor, EVRY og Global Eagle. I dag har han dedikert seg til teknologi som løser klimautfordringer.
View Posts →
2 posts
Jostein Borgmo er til daglig eier og kreativ direktør i Suburbia og har dessuten nesten 80.000 følgere på Instagram.
View Posts →
1 posts
Herminia Ibarra er professor ved London Business School og forfatter av fagbøker om ledelse og organisasjonsutvikling.
View Posts →
1 posts
Umid skriver om tjenende lederskap og selvledelse.
View Posts →
1 posts
Nils Petter Nordskar er tidligere reklamemann. I dag holder han kurs, foredrag og utgir dessuten nyhetsbrevet "Lykkes med ideer".
View Posts →
1 posts
Paal Leveraas startet Tirsdag morgen i 2010 og jobber sammen med en rekke dyktige partnere for å videreføre dette til tilt.work i 2020.
View Posts →
1 posts
Ingar Roggen er sosiolog og beskrives som en av de europeiske pionerene for sosial informatikk. Arbeidsfeltet omfatter blant annet det sosiale aspektet av det virtuelle rommet, sosial analyse av internett og samspillet mellom menneske og datamaskin. I 1996 introduserte han sosiologien på nettet, websosiologi, som en nettvitenskap.
View Posts →
1 posts
Håkon er opptatt av personlig utvikling, drivkraft og glede. Han er sertifisert NLP Master Practitioner, og skriver og tilbyr tjenester for personlig vekst.
View Posts →
1 posts
Jørgen Lund jobber med endringsledelse gjennom eget selskap.
View Posts →
1 posts
Jan Sollid Storehaug er digital strategirådgiver. Han er også en mye brukt foredragsholder.
View Posts →
1 posts
Ola hjelper virksomheter å jobbe med temaer rundt helse, kulturbygging og spons og tilbyr også underholdende, bevisstgjørende og motiverende foredrag/webinar.
View Posts →
1 posts
Bjørn O- Hopland er eier og daglig leder av Smart Endring AS.
View Posts →
1 posts
Eli jobber i Fossekall AS. Hun har siden 2001 også drevet eget idé- og kommunikasjonsbyrå. Hun brenner for vekst og utvikling i bedrifter, og ser raskt muligheter og det unike. Hun veileder bedrifter i strategiprosesser, fremtidens bærekraftige forretningsmodeller, produkt/ markedsoptimalisering, forbedrer verdiløfter, bedriftskultur og innovasjonsskapende faktorer/team.
View Posts →
1 posts
Kevin er Corporate Storyteller, Content Strategist og Awareness@Work Consultant. Han skriver om nærværingslivet her i tilt.work.
View Posts →
1 posts
Cathrine Foss Stene er en erfaren team- og lederutvikler og har jobbet med og i mange av de største norske virksomhetene.
View Posts →
1 posts
Kari har en bachelor i statsvitenskap med fordypning i menneskerettigheter og flerkulturell forståelse. Hun går nå en modulbasert master i voksnes læring på NTNU. Hun er utdannet NLP Business Practitioner (Kreativ Ledelse og Coaching nivå A) hos UiA/Coachteam.
View Posts →
1 posts
Kathra er COO i oppstartselskapet Generation Mobility samt teamleder i bydel Gamle Oslo.
View Posts →
1 posts
Kristin er partner og markedssjef i MetaResource. Hun beskriver seg som en stolt "potet" som kan mye om mye og ofte finner løsninger eller nettverk som kan bidra. Hun skriver om mentale muskler i hverdagen.
View Posts →
1 posts
Thor Ivar Forsland er coach og karriereveileder hos Frisk Utvikling.
View Posts →
1 posts
Data Scientist med bred, internasjonal bakgrunn.
View Posts →
1 posts
Thomas skriver om tankesett, metoder og verktøy for morgendagens ledere.
View Posts →
1 posts
Jørn Bue Olsen er rådgiver og forfatter i ledelse og etikk Ekon, Dr., siv.ing. og førsteamanuensis ved Oslomet (Etikk og bedriftenes samfunnsansvar). Olsen skrev doktorgrad om etiske dilemmaer for ledere i konkurranseutsatt virksomhet der Hauge-caset er eksempel på kombinasjon av lønnsom verdiskapning og anvendt etikk. Olsen holder foredrag om «Hauge som fyrtårn for norske bedrifter i dag». Utga i 2020 ny bok, «Næringslivsetikk og samfunnsansvar», i samarbeid med Henrik Syse. Leif-Runar Forseth er rådgiver og forfatter innen ledelse, gründervirksomhet og etikk. Han har doktorgrad i teoretisk fysikk og mastergrad i filosofi, tema etikk og lederskap. Ny bok, "Naturlig lederskap", kom i 2020.
View Posts →
1 posts
Jeanette Luytkis er sertifisert profesjonell coach og ledelsesrådgiver. Hun leverer individuelle coaching og treningsopplegg, med spesialisering på lederskap, personlig vekst og innovativ forretningsutvikling.
View Posts →

Alltid på en tirsdag

«Jeg har fått en slags tirsdagsforventning», sa en abonnent. tilt.works ukebrev Tirsdag morgen er antagelig en smule vanedannende, men gode vaner kan man gjerne legge tll seg. Skaff deg selv en god ukentlig vane i dag — rett i din innboks! Alltid på en tirsdag, men aldri ellers i uka.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: