Etter ett år med unntakstilstand

For mye av det gode?

av | 19. mai 2021 @ 06:00

for mye av det gode
Foto: Gordon Johnson, Pixabay
Det er lenge siden jeg har lært så mye på ett år, som den innsikten 2020/21 har gitt meg. Jeg har gått gjennom året med store øyne og ører på stilker, og strukket meg langt for å få med alt. Men hva med de nødvendige hvileskjærene?

Jeg startet dagen på samme måte som jeg ofte gjør, med en digital kaffeprat med skrivekompisene mine, disse som i likhet med meg prosesserer ny kunnskap, erfaringer, tanker og undring aller best når de har et tastatur i umiddelbar nærhet. Flere av oss sorterer tanker nettopp gjennom å skrive dem ned, for så å snu på dem og studere dem fra en annen vinkel.

Unntakstilstanden vi lever i, er et stadig tilbakevendende tema, og i dag kom vi inn på årsaken til at vi blir slitne. Er det all omstillingen? Bekymringer? At vi ikke trengs like mye som før? Mangel på avveksling i hverdagen? Eller rett og slett at vi har for mye?

Personlig tror jeg det handler om en kombinasjon av årvåkenhet og beredskap, uten noen form for hvileskjær. Vi er rett og slett alltid på vakt. Fra vaktposten, eller kanskje heller vaktrommet, følger vi med på en rekke parallelle utviklingsløp. Men selv om de er parallelle, går de på ingen måte i takt.

En helt vanlig dag på mitt vaktrom:

  • Hva skjer egentlig i Europa, i USA og i Afrika?
  • Og hva var de nye reglene igjen, de norske altså? Hvordan påvirker de mennesker jeg føler ansvar for?
  • Oi! Der dukket det opp en ny mulighet, og enda en søknadsfrist å huske! Hvem bør tipses om denne? 
  • Og der er det noen som trenger hjelp til å snu alle steiner før livsverket ryker, det haster!
  • Litt til venstre setter en leder seg rett ned. Hun har taklet omstillingene på strak arm så langt, men nå er visst begge foreldrene syke. Hva kan jeg bidra med her? Lytte og støtte?

Enda har vi ikke kommet til all læringen, alle nye digitale plattformer å sette seg inn i, behov som trenger ny kunnskap før de kan dekkes, ukjente problemstillinger og spørsmål jeg ikke har hatt fantasi til å tenke at noen, noen gang, kom til å stille meg.

Midt oppe i dette, hvordan står det egentlig til med min egen flokk, og husket jeg å spørre sist jeg så dem?

For mye av det gode?

Det er lenge siden jeg har lært så mye på ett år, som den innsikten 2020/21 har gitt meg. Jeg har gått gjennom året med store øyne og ører på stilker, og strukket meg langt for å få med alt.

Den ellers så trygge rådgiveren har fråtset i førstegangsopplevelser, utvidet både begrepsapparat og tankesett, og likt å være der det skjer. Men likevel, når en av mine medskribenter setter ord på hvor sliten han er, kjenner jeg det også. Det begynner å røyne på. Kveldene har mindre innhold, jeg tar færre initiativ, både når det gjelder kjedelige må-oppgaver og ville ideer.

Det begynner rett og slett å bli for mye av det gode. Jeg klarer ikke å ta inn og sortere inntrykk i samme tempo som de banker på. Kanskje er det på tide å porsjonere ut beredskapen, og identifisere hvileskjær som virker.

Den krevende gleden

En tidligere kollega kom jevnlig tilbake til sin egen opplevelse av at å flytte sammen er minst like krevende som et samlivsbrudd. Fra å styre det meste i livet med utgangspunkt i egne prioriteringer, og å kunne trekke seg tilbake ved behov, måtte hun nå daglig forholde seg til oppmerksomhet, beundring, forventninger og forhandlinger. Og alt dette var knyttet til hvordan en annen person så henne, og leste det han så.

For meg er følelsen av å være nyttig, relevant og gjerne også ønsket, viktige vitaminer som gir kraft til hverdagen. Jeg elsker å lære og er grunnleggende nysgjerrig på mennesker, nye situasjoner og hvordan ting henger sammen. Men selv sunne vitaminer kan føre til overdose. På samme måte som min tidligere kollega opplevde sammenflyttingen traumatisk, kan store mengder ny innsikt føre til det samme.

«Selv sunne vitaminer kan føre til overdose»

Balansen

Når inntrykkene blir for sterke eller for mange, er det viktig å lytte til egne signaler. Selv har jeg positiv erfaring med å stille meg selv disse spørsmålene:

«Hva trenger du nå? Hva kan fungere som motvekt? Hva vil du bruke tiden til, den tiden da du ikke er ‘på scenen’?»

Selv ekstroverte mennesker har en introvert side. Den er der for å passe på deg og sørge for at du finner tid til å sortere inntrykk og hente deg inn igjen. Denne tiden er viktig for helsa. Noen finner roen i en god bok, i tv-tid eller en tur i skogen.

Denne våren har jeg personlig funnet glede i å dyrke fram både nytte- og prydvekster i vinduskarmen, og glede meg til lysere tider. Dette arbeidet har blitt mitt hvileskjær. Med jord mellom fingrene tar jeg små pauser fra beredskapen, og bonusen er synlige resultater fra dag til dag.

Følg Hedvig
Artikler av Hedvig Rognerud (alle)

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Noen av våre forfattere

682 posts
Paal Leveraas er sjefreflektør og -redaktør i tilt.work og gründer av blant annet tilt work AS, digi.no og Leveraas AS. Ta kontakt med Paal enten du trenger et foredrag, en sparringpartner i ditt lederskap eller en som kan hjelpe deg å få budskapet ut i verden. Eller alt over.
View Posts →
55 posts
Hedvig Rognerud er forretningsutvikler, ledercoach, prosessleder og foredragsholder i Fossekall AS på Lillehammer. Hedvig skriver om språk som lederverktøy for tilt.work.
View Posts →
32 posts
Atle skriver om coaching og kommunikasjon.
View Posts →
24 posts
Bjørn Z. Ekelund er psykolog. Han står bak "Diversity Icebreaker". Han skriver jevnlig for tilt.work, og er en del av ekspertpanelet.
View Posts →
18 posts
Herman Berg er redaksjonssjef i tilt work AS.
View Posts →
14 posts
Tom Georg Olsen skriver jevnlig om ledelse med fokus på tillitsbasert ledelse. Han er konserntjener i Miles, og sitter også i styret i tilt work AS.
View Posts →
13 posts
Thomas Nygaard er daglig leder i tilt work AS. Han er mangeårig leder i forlagsbransjen, hvor han to ganger har eliminert sin egen jobb. Han er blitt ekspert på å omstrukturere virksomheter på en måte som ivaretar verdiene.
View Posts →
12 posts
Hans Jacob Christensen har lang fartstid i norsk og internasjonal HR. Her i tilt.work vil han utforske kjernen i HR, utfordre noen etablerte sannheter i faget og gjerne skape debatt.
View Posts →
11 posts
Walaa Abuelmagd skriver om mangfold i tilt.work.
View Posts →
7 posts
Jan-Erik Sandberg skriver om hvordan vi kan gjøre mangfold i arbeidslivet til et aktivum. Han lever hva han lærer som "ikke helt A4 selv".
View Posts →
7 posts
Gerd Jorunns misjon som skribent i tilt.work og Tirsdag morgen har vært å avlive myter om ledelse.
View Posts →
7 posts
Mai-Britt jobber med rekruttering i en internasjonal organisasjon. Hun skriver om rekruttering og ledelse i tilt.work.
View Posts →
5 posts
Rune skriver om medarbeiderskap.
View Posts →
5 posts
Elin Ulset er en engasjert og nær leder som er levende opptatt av kommunikasjon, ledelse og adferd. Elin har vokst opp i HR-kommunikasjon, både fra Aftenposten, digitale medier og mediebyrå. Hun balanserer det faglige med lederskap, og lederskap med familie, og hun trives godt i alle sfærene.
View Posts →
5 posts
Catherine Lemaréchal eier og driver Ticato AS. Hun er rådgiver og NLP-coach og skriver om kommunikasjon, merkevarebygging og tidsmestring. Catherine kan hjelpe deg å oppnå mer enn du tror du kan. Hun holder kurs og foredrag, og mest populært nå for tiden er kurset: Gi f*** for flinke piker.
View Posts →
5 posts
Ph.d. og professor II Glenn Hole er direktør i IT-selskapet Skill. Han skriver om mangfold i arbeidslivet.
View Posts →
4 posts
Eva Jarbekk er en av våre fremste juridiske eksperter på personvern og GDPR.
View Posts →
3 posts
Esben Keim driver rådgivingsselskapene Vital Few og OSS. Han skriver om presterende team, resultatledelse/OKR, mangfold og kundefokus her på tilt.work.
View Posts →
3 posts
Jeanette Høie er desksjef i tilt.work. Hun har lang fartstid som journalist og vaktsjef i dagspressen. Hun har godt grep om ulike digitale fortellerteknikker. I tillegg er hun gründer-in-spe.
View Posts →
3 posts
Arne Jensen er generalsekretær i Norsk redaktørforening.
View Posts →
3 posts
Annar er en nestor i norsk lederutvikling med mer enn 30 års fartstid.
View Posts →
2 posts
Isabelle er senterleder for kraftsentret Forandringhuset. Hun er mentor og utviklingsansvarlig for ungdommer i Oslo.
View Posts →
2 posts
Sissel Naustdal leder MadeToGrow og er brennende engasjert i utvikling av menneskers potensial
View Posts →
2 posts
Anne 🌱 Reknes hjelper mennesker med å finne, få eller skape sin drømmejobb, og deler tips, tricks, teknikker, verktøy og metoder her i tilt.work.
View Posts →
2 posts
Christine er kursutvikler og foredragsholder med et stort lærerhjerte og masse kjærlighet til god tekst. Hun driver firmaet Tekstdoktor og underviser i digital markedsføring og journalistikk på Høyskolen Kristiania.
View Posts →
2 posts
Stikkordet for Cathrines arbeid med lederutvikling er "praktisk hverdagsledelse".
View Posts →
2 posts
Ole Kristian Sivertsen er CEO i selskapet Desert Control. Han har lang fartstid fra selskap som Citrix, RES Software, Sun Microsystems, Telenor, EVRY og Global Eagle. I dag har han dedikert seg til teknologi som løser klimautfordringer.
View Posts →
2 posts
Jostein Borgmo er til daglig eier og kreativ direktør i Suburbia og har dessuten nesten 80.000 følgere på Instagram.
View Posts →
1 posts
Herminia Ibarra er professor ved London Business School og forfatter av fagbøker om ledelse og organisasjonsutvikling.
View Posts →
1 posts
Umid skriver om tjenende lederskap og selvledelse.
View Posts →
1 posts
Nils Petter Nordskar er tidligere reklamemann. I dag holder han kurs, foredrag og utgir dessuten nyhetsbrevet "Lykkes med ideer".
View Posts →
1 posts
Ingar Roggen er sosiolog og beskrives som en av de europeiske pionerene for sosial informatikk. Arbeidsfeltet omfatter blant annet det sosiale aspektet av det virtuelle rommet, sosial analyse av internett og samspillet mellom menneske og datamaskin. I 1996 introduserte han sosiologien på nettet, websosiologi, som en nettvitenskap.
View Posts →
1 posts
Håkon er opptatt av personlig utvikling, drivkraft og glede. Han er sertifisert NLP Master Practitioner, og skriver og tilbyr tjenester for personlig vekst.
View Posts →
1 posts
Jørgen Lund jobber med endringsledelse gjennom eget selskap.
View Posts →
1 posts
Jan Sollid Storehaug er digital strategirådgiver. Han er også en mye brukt foredragsholder.
View Posts →
1 posts
Ola hjelper virksomheter å jobbe med temaer rundt helse, kulturbygging og spons og tilbyr også underholdende, bevisstgjørende og motiverende foredrag/webinar.
View Posts →
1 posts
Bjørn O- Hopland er eier og daglig leder av Smart Endring AS.
View Posts →
1 posts
Eli jobber i Fossekall AS. Hun har siden 2001 også drevet eget idé- og kommunikasjonsbyrå. Hun brenner for vekst og utvikling i bedrifter, og ser raskt muligheter og det unike. Hun veileder bedrifter i strategiprosesser, fremtidens bærekraftige forretningsmodeller, produkt/ markedsoptimalisering, forbedrer verdiløfter, bedriftskultur og innovasjonsskapende faktorer/team.
View Posts →
1 posts
Kevin er Corporate Storyteller, Content Strategist og Awareness@Work Consultant. Han skriver om nærværingslivet her i tilt.work.
View Posts →
1 posts
Cathrine Foss Stene er en erfaren team- og lederutvikler og har jobbet med og i mange av de største norske virksomhetene.
View Posts →
1 posts
Kari har en bachelor i statsvitenskap med fordypning i menneskerettigheter og flerkulturell forståelse. Hun går nå en modulbasert master i voksnes læring på NTNU. Hun er utdannet NLP Business Practitioner (Kreativ Ledelse og Coaching nivå A) hos UiA/Coachteam.
View Posts →
1 posts
Kathra er COO i oppstartselskapet Generation Mobility samt teamleder i bydel Gamle Oslo.
View Posts →
1 posts
Kristin er partner og markedssjef i MetaResource. Hun beskriver seg som en stolt "potet" som kan mye om mye og ofte finner løsninger eller nettverk som kan bidra. Hun skriver om mentale muskler i hverdagen.
View Posts →
1 posts
Thor Ivar Forsland er coach og karriereveileder hos Frisk Utvikling.
View Posts →
1 posts
Data Scientist med bred, internasjonal bakgrunn.
View Posts →
1 posts
Thomas skriver om tankesett, metoder og verktøy for morgendagens ledere.
View Posts →
1 posts
Jørn Bue Olsen er rådgiver og forfatter i ledelse og etikk Ekon, Dr., siv.ing. og førsteamanuensis ved Oslomet (Etikk og bedriftenes samfunnsansvar). Olsen skrev doktorgrad om etiske dilemmaer for ledere i konkurranseutsatt virksomhet der Hauge-caset er eksempel på kombinasjon av lønnsom verdiskapning og anvendt etikk. Olsen holder foredrag om «Hauge som fyrtårn for norske bedrifter i dag». Utga i 2020 ny bok, «Næringslivsetikk og samfunnsansvar», i samarbeid med Henrik Syse. Leif-Runar Forseth er rådgiver og forfatter innen ledelse, gründervirksomhet og etikk. Han har doktorgrad i teoretisk fysikk og mastergrad i filosofi, tema etikk og lederskap. Ny bok, "Naturlig lederskap", kom i 2020.
View Posts →
1 posts
Jeanette Luytkis er sertifisert profesjonell coach og ledelsesrådgiver. Hun leverer individuelle coaching og treningsopplegg, med spesialisering på lederskap, personlig vekst og innovativ forretningsutvikling.
View Posts →

Tirsdag er A-HA!-dag

Tirsdag er A-HA!-dag

Hver tirsdag siden 2010 har tusenvis av abonnenter fått ukebrevet Tirsdag morgen i sin innboks. Noen blir inspirert, noen blir provosert, mange får en eller flere a-ha!-opplevelser. Meld deg på her. Det er gratis. 

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: