Det post-pandemiske arbeidslivets tre viktigste fokusområder

av | 6. april 2021 @ 05:30

Slitt norsk flagg med plaster
Montasje: brgfx fra freepix + Clker-Free-Vector-Images fra Pixabay
Når samfunnet åpner seg og en nyere normal skal etableres, kommer ledere, HR og arbeidslivet generelt til å drukne i «bullshit». Hva er egentlig viktig å tenke gjennom nå?

Når vi snakker om hvordan lederskap vil se ut etter pandemien, ramler det fort ut begreper som «hybrid er den nye normalen», «fleksibel arbeidstid» og «ledere går fra å administrere jobbopplevelser til å administrere livsopplevelser».

Når jeg leser dette, kjenner jeg en eim av bullshit i luften.

Men noe er det sikkert i det. La oss ikke dømme alt nord og ned, men prøve å se på hva som egentlig betyr noe.

Slik jeg ser det, er det tre ting som trenger vår oppmerksomhet i tiden fremover:

1 Lege sårene

Microsoft slapp nylig sin «2021 Work Trend Index». Ett av de interessante funnene der er at ledere og medarbeidere har levd seg gjennom krisen på hver sin planet. Mens mer enn 60 prosent av lederne sier at de har hatt det helt utmerket på hjemmekontoret, er det færre enn 40 prosent av de som ikke tar beslutningene, som beskriver det siste året på denne måten.

Verst er det for generasjon Z – de mellom 18 og 25 – samt de som nylig har startet i jobben de er i nå. Mer enn 60 prosent av dem beskriver det siste året som at de har strevd og fokusert på det å overleve.

Undersøkelsen er internasjonal og sier ikke noe spesielt om hvordan det er i det norske arbeidslivet. Vi har mistanke om at vi ikke er så annerledes enn resten av verden.

2 Passe på likestillingen

Rapporter fra mange land mer enn antyder at hjemmekontortilværelsen har vært ulik for kvinner og menn. For menn har det betydd at de har tilbrakt arbeidstiden på hjemmekontoret. For kvinner har det betydd at de har stelt huset, vasket klær, gitt ungene hjemmeundervisning og tilbrakt arbeidsdagen på hjemmekontoret.

Undersøkelser viser også at de som gleder seg mest og vil være mest ivrig med å komme tilbake til kontoret, er menn. Kvinner er mer tilbøyelige til å si at de gjerne jobber mer hjemme. Når vi snakker om «hybride arbeidsplasser», er det sannsynlig at kontoret vil bli mannsdominert (igjen) og hjemmekontoret og/eller kaffebaren eller jobbkollektivet vil bli kvinnedominert.

Sjefer er enkle sjeler og langt mindre kompliserte enn vi kanskje tror. De som er der, får mer oppmerksomhet enn de som ikke er der. De som får mer oppmerksomhet, oppleves som større bidragsytere. De som oppleves som større bidragsytere, får høyere lønn.

Så er sirkelen sluttet?

3 Forstå mulighetene

«En krise er en forferdelig ting å sløse bort», er det blitt sagt mange ganger, ikke minst i denne krisen. «En manns krise er en annen manns brød» skrev jeg i et tidligere Tirsdag morgen, den gang korona ennå ikke var et tema, men det fortsatt var nok av kriser å ta av.

Den påtvungne digitale modningen som koronaen har medført, har åpnet arbeidsgiveres og medarbeideres øyne for fjernarbeid. I mange storbyer verden over har de økonomiske påkjenningene av krisen, kombinert med innsikten i at det egentlig stort sett fungerer greit å ikke gå på kontoret for å gå på jobb, ført til at folk flytter ut av byene.

Dette er en gylden mulighet for distrikts-Norge. Kommuner som griper denne muligheten og frir til byborgere, som nå kan flytte ut til den ytterste nøgne ø uten å miste sin interessante storbyjobb, vil kunne oppleve en blomstringstid fremover.

Arbeidsgiverne vil på sin side kunne ta vare på verdifull kompetanse og talent og få tilgang til kompetanse som til nå har vært uvillig til å flytte inn i storbyområdene.

Dette blir en ny utfordring for det norske trepartssamarbeidet. Arbeidsgivere, arbeidstakere og stat og kommune er i samme båt, hangarskipet «Den norske velferdsstaten».

Om ikke akkurat målet er totalt endret for denne båten, har i det minste måten vi organiserer arbeidet og driver den fremover på, endret seg.

Hva tror du?

Hva tror du? Har pandemien skapt en kløft i det tradisjonelt sammensveisede norske arbeidslivet? Vil likestillingen få en knekk? Vil distrikts-Norge se mulighetene? Vil noe helt annet overskygge alle disse tingene?

Jeg inviterer til dialog i vårt nettmøte neste uke, tirsdag 13. april kl 15.

Les mer her.

God tirsdag.

Paal Leveraas
Følg Paal

0 kommentarer

Trackback/Tilbaketråkk

  1. Post-pandemisk lederskap når nettverket er svekket - tilt.work - […] klokere-møtet tirsdag 13. april reiste spørsmålet «Post-pandemisk lederskap: Kan sårene i arbeidslivet leges?» Foranledningen var Microsofts «2021 Work Trend…

Legg inn en kommentar

Noen av våre forfattere

685 posts
Paal Leveraas er sjefreflektør og -redaktør i tilt.work og gründer av blant annet tilt work AS, digi.no og Leveraas AS. Ta kontakt med Paal enten du trenger et foredrag, en sparringpartner i ditt lederskap eller en som kan hjelpe deg å få budskapet ut i verden. Eller alt over.
View Posts →
56 posts
Hedvig Rognerud er forretningsutvikler, ledercoach, prosessleder og foredragsholder i Fossekall AS på Lillehammer. Hedvig skriver om språk som lederverktøy for tilt.work.
View Posts →
33 posts
Atle skriver om coaching og kommunikasjon.
View Posts →
25 posts
Bjørn Z. Ekelund er psykolog. Han står bak "Diversity Icebreaker". Han skriver jevnlig for tilt.work, og er en del av ekspertpanelet.
View Posts →
18 posts
Herman Berg er redaksjonssjef i tilt work AS.
View Posts →
14 posts
Tom Georg Olsen skriver jevnlig om ledelse med fokus på tillitsbasert ledelse. Han er konserntjener i Miles, og sitter også i styret i tilt work AS.
View Posts →
13 posts
Thomas Nygaard er daglig leder i tilt work AS. Han er mangeårig leder i forlagsbransjen, hvor han to ganger har eliminert sin egen jobb. Han er blitt ekspert på å omstrukturere virksomheter på en måte som ivaretar verdiene.
View Posts →
12 posts
Hans Jacob Christensen har lang fartstid i norsk og internasjonal HR. Her i tilt.work vil han utforske kjernen i HR, utfordre noen etablerte sannheter i faget og gjerne skape debatt.
View Posts →
11 posts
Walaa Abuelmagd skriver om mangfold i tilt.work.
View Posts →
7 posts
Jan-Erik Sandberg skriver om hvordan vi kan gjøre mangfold i arbeidslivet til et aktivum. Han lever hva han lærer som "ikke helt A4 selv".
View Posts →
7 posts
Gerd Jorunns misjon som skribent i tilt.work og Tirsdag morgen har vært å avlive myter om ledelse.
View Posts →
7 posts
Mai-Britt jobber med rekruttering i en internasjonal organisasjon. Hun skriver om rekruttering og ledelse i tilt.work.
View Posts →
5 posts
Rune skriver om medarbeiderskap.
View Posts →
5 posts
Elin Ulset er en engasjert og nær leder som er levende opptatt av kommunikasjon, ledelse og adferd. Elin har vokst opp i HR-kommunikasjon, både fra Aftenposten, digitale medier og mediebyrå. Hun balanserer det faglige med lederskap, og lederskap med familie, og hun trives godt i alle sfærene.
View Posts →
5 posts
Catherine Lemaréchal eier og driver Ticato AS. Hun er rådgiver og NLP-coach og skriver om kommunikasjon, merkevarebygging og tidsmestring. Catherine kan hjelpe deg å oppnå mer enn du tror du kan. Hun holder kurs og foredrag, og mest populært nå for tiden er kurset: Gi f*** for flinke piker.
View Posts →
5 posts
Ph.d. og professor II Glenn Hole er direktør i IT-selskapet Skill. Han skriver om mangfold i arbeidslivet.
View Posts →
5 posts
Eva Jarbekk er en av våre fremste juridiske eksperter på personvern og GDPR.
View Posts →
4 posts
Annar er en nestor i norsk lederutvikling med mer enn 30 års fartstid.
View Posts →
3 posts
Esben Keim driver rådgivingsselskapene Vital Few og OSS. Han skriver om presterende team, resultatledelse/OKR, mangfold og kundefokus her på tilt.work.
View Posts →
3 posts
Jeanette Høie er desksjef i tilt.work. Hun har lang fartstid som journalist og vaktsjef i dagspressen. Hun har godt grep om ulike digitale fortellerteknikker. I tillegg er hun gründer-in-spe.
View Posts →
3 posts
Arne Jensen er generalsekretær i Norsk redaktørforening.
View Posts →
2 posts
Isabelle er senterleder for kraftsentret Forandringhuset. Hun er mentor og utviklingsansvarlig for ungdommer i Oslo.
View Posts →
2 posts
Jørgen Lund jobber med endringsledelse gjennom eget selskap.
View Posts →
2 posts
Sissel Naustdal leder MadeToGrow og er brennende engasjert i utvikling av menneskers potensial
View Posts →
2 posts
Anne 🌱 Reknes hjelper mennesker med å finne, få eller skape sin drømmejobb, og deler tips, tricks, teknikker, verktøy og metoder her i tilt.work.
View Posts →
2 posts
Christine er kursutvikler og foredragsholder med et stort lærerhjerte og masse kjærlighet til god tekst. Hun driver firmaet Tekstdoktor og underviser i digital markedsføring og journalistikk på Høyskolen Kristiania.
View Posts →
2 posts
Stikkordet for Cathrines arbeid med lederutvikling er "praktisk hverdagsledelse".
View Posts →
2 posts
Erik Slinning er Managing partner i Great Leadership Institute®. Har spesialisert seg innen aksjonsorientert ledergruppeutvikling. Har også skrevet boken «Helsefremmende Lederskap – slik leder de beste» (Gyldendal Akademisk) og «Ledergruppen – fra meg og mitt til vi og vårt» (Kommuneforlaget).
View Posts →
2 posts
Ole Kristian Sivertsen er CEO i selskapet Desert Control. Han har lang fartstid fra selskap som Citrix, RES Software, Sun Microsystems, Telenor, EVRY og Global Eagle. I dag har han dedikert seg til teknologi som løser klimautfordringer.
View Posts →
2 posts
Jostein Borgmo er til daglig eier og kreativ direktør i Suburbia og har dessuten nesten 80.000 følgere på Instagram.
View Posts →
1 posts
Herminia Ibarra er professor ved London Business School og forfatter av fagbøker om ledelse og organisasjonsutvikling.
View Posts →
1 posts
Umid skriver om tjenende lederskap og selvledelse.
View Posts →
1 posts
Nils Petter Nordskar er tidligere reklamemann. I dag holder han kurs, foredrag og utgir dessuten nyhetsbrevet "Lykkes med ideer".
View Posts →
1 posts
Paal Leveraas startet Tirsdag morgen i 2010 og jobber sammen med en rekke dyktige partnere for å videreføre dette til tilt.work i 2020.
View Posts →
1 posts
Ingar Roggen er sosiolog og beskrives som en av de europeiske pionerene for sosial informatikk. Arbeidsfeltet omfatter blant annet det sosiale aspektet av det virtuelle rommet, sosial analyse av internett og samspillet mellom menneske og datamaskin. I 1996 introduserte han sosiologien på nettet, websosiologi, som en nettvitenskap.
View Posts →
1 posts
Håkon er opptatt av personlig utvikling, drivkraft og glede. Han er sertifisert NLP Master Practitioner, og skriver og tilbyr tjenester for personlig vekst.
View Posts →
1 posts
Jan Sollid Storehaug er digital strategirådgiver. Han er også en mye brukt foredragsholder.
View Posts →
1 posts
Ola hjelper virksomheter å jobbe med temaer rundt helse, kulturbygging og spons og tilbyr også underholdende, bevisstgjørende og motiverende foredrag/webinar.
View Posts →
1 posts
Bjørn O- Hopland er eier og daglig leder av Smart Endring AS.
View Posts →
1 posts
Eli jobber i Fossekall AS. Hun har siden 2001 også drevet eget idé- og kommunikasjonsbyrå. Hun brenner for vekst og utvikling i bedrifter, og ser raskt muligheter og det unike. Hun veileder bedrifter i strategiprosesser, fremtidens bærekraftige forretningsmodeller, produkt/ markedsoptimalisering, forbedrer verdiløfter, bedriftskultur og innovasjonsskapende faktorer/team.
View Posts →
1 posts
Kevin er Corporate Storyteller, Content Strategist og Awareness@Work Consultant. Han skriver om nærværingslivet her i tilt.work.
View Posts →
1 posts
Cathrine Foss Stene er en erfaren team- og lederutvikler og har jobbet med og i mange av de største norske virksomhetene.
View Posts →
1 posts
Kari har en bachelor i statsvitenskap med fordypning i menneskerettigheter og flerkulturell forståelse. Hun går nå en modulbasert master i voksnes læring på NTNU. Hun er utdannet NLP Business Practitioner (Kreativ Ledelse og Coaching nivå A) hos UiA/Coachteam.
View Posts →
1 posts
Kathra er COO i oppstartselskapet Generation Mobility samt teamleder i bydel Gamle Oslo.
View Posts →
1 posts
Kristin er partner og markedssjef i MetaResource. Hun beskriver seg som en stolt "potet" som kan mye om mye og ofte finner løsninger eller nettverk som kan bidra. Hun skriver om mentale muskler i hverdagen.
View Posts →
1 posts
Thor Ivar Forsland er coach og karriereveileder hos Frisk Utvikling.
View Posts →
1 posts
Data Scientist med bred, internasjonal bakgrunn.
View Posts →
1 posts
Thomas skriver om tankesett, metoder og verktøy for morgendagens ledere.
View Posts →
1 posts
Jørn Bue Olsen er rådgiver og forfatter i ledelse og etikk Ekon, Dr., siv.ing. og førsteamanuensis ved Oslomet (Etikk og bedriftenes samfunnsansvar). Olsen skrev doktorgrad om etiske dilemmaer for ledere i konkurranseutsatt virksomhet der Hauge-caset er eksempel på kombinasjon av lønnsom verdiskapning og anvendt etikk. Olsen holder foredrag om «Hauge som fyrtårn for norske bedrifter i dag». Utga i 2020 ny bok, «Næringslivsetikk og samfunnsansvar», i samarbeid med Henrik Syse. Leif-Runar Forseth er rådgiver og forfatter innen ledelse, gründervirksomhet og etikk. Han har doktorgrad i teoretisk fysikk og mastergrad i filosofi, tema etikk og lederskap. Ny bok, "Naturlig lederskap", kom i 2020.
View Posts →
1 posts
Jeanette Luytkis er sertifisert profesjonell coach og ledelsesrådgiver. Hun leverer individuelle coaching og treningsopplegg, med spesialisering på lederskap, personlig vekst og innovativ forretningsutvikling.
View Posts →

Alltid på en tirsdag

«Jeg har fått en slags tirsdagsforventning», sa en abonnent. tilt.works ukebrev Tirsdag morgen er antagelig en smule vanedannende, men gode vaner kan man gjerne legge tll seg. Skaff deg selv en god ukentlig vane i dag — rett i din innboks! Alltid på en tirsdag, men aldri ellers i uka.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: