tilt | For deg som jobber i ... | HR | Rekruttering og tilbakemeldingskultur: En kandidats opplevelse fra virkeligheten

Rekruttering og tilbakemeldingskultur: En kandidats opplevelse fra virkeligheten

tirsdag 9. februar 2021 @ 06:30

«På den testen du svarte på, fikk du svært lav score på konkurranseinstinkt. Vi lurte litt på hvordan det går an ikke å ha konkurranseinstinkt? Kan det virkelig stemme?»
Av Hedvig RognerudFoto: Mohamed Hassan fra Pixabay

For et par år siden søkte jeg en jobb jeg ikke fikk. Vi hadde nylig kjøpt huset vi bor i nå, med et langsiktig mål om å flytte sørover og lande der på permanent basis. Da denne utlysningen dukket opp, merket jeg at den snakket til meg, og jeg kjente at jeg allerede var i bevegelse mot ei ny framtid. Med andre ord: Opplevelsen av viktighet var etablert allerede før jeg skrev og sendte søknaden.

Prosessen

Gleden var stor da jeg ble kalt inn på førstegangs intervju, og HR-sjefen ga tydelig utrykk for at jeg var en spennende kandidat. Samtalen gled lett, kjemien var god og temaene vi kom inn på underveis, var både relevante og interessante. På vei hjem hadde en mulig ansettelse i denne virksomheten endret karakter i hodet mitt fra «viktig» til «denne jobben vil jeg ha».

Det gikk ikke mange dagene før jeg fikk en ny telefon med spørsmål om jeg ville sette kursen sørover en gang til. Denne gangen ble jeg møtt av et helt panel. Selv hadde jeg svart på en test jeg ikke kjente fra før, og lagt et godt stykke arbeid i løsningen av et case jeg skulle presentere. Igjen var stemningen god og responsen positiv. Jeg hadde trua, men var likevel ikke helt sikker. Viktig var det fortsatt.

Avslaget

Neste gang telefonen ringte, forlot jeg møtet jeg satt i (noe det er svært sjelden jeg gjør) og fant et rolig hjørne utendørs. Jeg kjente meg opprømt. Den samme muntre stemmen jeg hadde hørt noen ganger nå, kunne fortelle at jeg var innstilt på andreplass. Han forklarte hvordan de tenkte, hva de hadde behov for og hvorfor den andre kandidaten passet bedre til den profilen. Samtidig var han tydelig på mine styrker, slik han opplevde dem, og han åpnet opp for videre kontakt i andre roller.

Konkurranseinstinktet

På slutten av samtalen stilte han et for meg viktig spørsmål: «På den testen du svarte på, fikk du svært lav score på konkurranseinstinkt. Vi lurte litt på hvordan det går an ikke å ha konkurranseinstinkt? Kan det virkelig stemme?»

Spørsmålet kom brått på. Jeg visste ikke at dette var en måleparameter i testen, og jeg hadde ikke reflektert over denne problemstillingen før. Samtidig forsto jeg plutselig noe om meg selv, om hvorfor jeg til tider kan være litt vanskelig å forstå seg på:

Mitt konkurranseinstinkt er, slik jeg opplever det, absolutt til stede, men det retter seg ikke mot andre personer. Jeg blir mye mer trigget av å vinne sammen, enn av å vinne over noen. Jeg gleder meg stort over både egen og andres mestring, og spesielt når dette handler om å overvinne hindringer knyttet til kompetanse, erfaring, kompleksitet eller selvpålagte begrensninger.  Jeg konkurrerer med meg selv og utfordrer de jeg jobber med til å gjøre det samme. Hva naboene eller konkurrentene får til, er i denne sammenhengen helt uvesentlig siden de kjemper sin egen kamp, ikke min eller vår.

Les også: Rekruttering, tilbakemeldingskultur og samtalekompetanse

Læringen

Søkeprosessen, og ikke minst den avsluttende samtalen, ble en viktig ressurs for meg på vegen videre. Jeg ble enda tryggere på at mine faglige og personlige kvaliteter kommer best til sin rett i mindre organisasjoner med større handlingsrom og med tett relasjonell oppfølging av de jeg jobber med. Det har jeg tatt konsekvensen av.

Samtidig har opplevelsen av å bli møtt med respekt, interesse og konkrete tilbakemeldinger på alle stadier i prosessen, også da budbringeren kom med avslag, gitt denne bedriften en ny ambassadør, som bidrar til å styrke deres positive omdømme i lang tid framover.

Valget ble riktig for oss begge, og ikke lenge etter fant jeg den arbeidsplassen jeg er i nå, der jeg trives svært godt. Avslaget ga meg dermed muligheten til en ny (og for meg attraktiv) start i et miljø, som er mer tilpasset mine styrker. Rekruttering er og skal være en toveis prosess.


Fant ikke noen innlegg.

Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Salgsbroen, alle pilarer er like viktige.

Kan du skape tillit? Da er du en selger!

|
Du skal si til deg selv: «Jeg er en selger», og du skal si det med stolthet.
Adferdslæring: Tanker skaper følelser - følelser skaper adferd - adferd skaper tanker

De ubevisste holdningene til eldre arbeidstakere

|
Det foreligger en «allmenn sannhet» om de unge «talentene»: De er fremoverlente, innovative og proaktive arbeidstakere.
Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

|
Overraskende kundeinnsikt fra erfarne soloprenører.
Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

|
Ukens Tirsdag morgen er skrevet spesielt til en stor gruppe mennesker jeg beundrer: soloprenørene. Dere andre: Les på eget ansvar.
Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.