tilt | For deg som jobber i ... | HR | Rekruttering og tilbakemeldingskultur: En kandidats opplevelse fra virkeligheten

Rekruttering og tilbakemeldingskultur: En kandidats opplevelse fra virkeligheten

tirsdag 9. februar 2021 @ 06:30

«På den testen du svarte på, fikk du svært lav score på konkurranseinstinkt. Vi lurte litt på hvordan det går an ikke å ha konkurranseinstinkt? Kan det virkelig stemme?»
Av Hedvig RognerudFoto: Mohamed Hassan fra Pixabay

For et par år siden søkte jeg en jobb jeg ikke fikk. Vi hadde nylig kjøpt huset vi bor i nå, med et langsiktig mål om å flytte sørover og lande der på permanent basis. Da denne utlysningen dukket opp, merket jeg at den snakket til meg, og jeg kjente at jeg allerede var i bevegelse mot ei ny framtid. Med andre ord: Opplevelsen av viktighet var etablert allerede før jeg skrev og sendte søknaden.

Prosessen

Gleden var stor da jeg ble kalt inn på førstegangs intervju, og HR-sjefen ga tydelig utrykk for at jeg var en spennende kandidat. Samtalen gled lett, kjemien var god og temaene vi kom inn på underveis, var både relevante og interessante. På vei hjem hadde en mulig ansettelse i denne virksomheten endret karakter i hodet mitt fra «viktig» til «denne jobben vil jeg ha».

Det gikk ikke mange dagene før jeg fikk en ny telefon med spørsmål om jeg ville sette kursen sørover en gang til. Denne gangen ble jeg møtt av et helt panel. Selv hadde jeg svart på en test jeg ikke kjente fra før, og lagt et godt stykke arbeid i løsningen av et case jeg skulle presentere. Igjen var stemningen god og responsen positiv. Jeg hadde trua, men var likevel ikke helt sikker. Viktig var det fortsatt.

Avslaget

Neste gang telefonen ringte, forlot jeg møtet jeg satt i (noe det er svært sjelden jeg gjør) og fant et rolig hjørne utendørs. Jeg kjente meg opprømt. Den samme muntre stemmen jeg hadde hørt noen ganger nå, kunne fortelle at jeg var innstilt på andreplass. Han forklarte hvordan de tenkte, hva de hadde behov for og hvorfor den andre kandidaten passet bedre til den profilen. Samtidig var han tydelig på mine styrker, slik han opplevde dem, og han åpnet opp for videre kontakt i andre roller.

Konkurranseinstinktet

På slutten av samtalen stilte han et for meg viktig spørsmål: «På den testen du svarte på, fikk du svært lav score på konkurranseinstinkt. Vi lurte litt på hvordan det går an ikke å ha konkurranseinstinkt? Kan det virkelig stemme?»

Spørsmålet kom brått på. Jeg visste ikke at dette var en måleparameter i testen, og jeg hadde ikke reflektert over denne problemstillingen før. Samtidig forsto jeg plutselig noe om meg selv, om hvorfor jeg til tider kan være litt vanskelig å forstå seg på:

Mitt konkurranseinstinkt er, slik jeg opplever det, absolutt til stede, men det retter seg ikke mot andre personer. Jeg blir mye mer trigget av å vinne sammen, enn av å vinne over noen. Jeg gleder meg stort over både egen og andres mestring, og spesielt når dette handler om å overvinne hindringer knyttet til kompetanse, erfaring, kompleksitet eller selvpålagte begrensninger.  Jeg konkurrerer med meg selv og utfordrer de jeg jobber med til å gjøre det samme. Hva naboene eller konkurrentene får til, er i denne sammenhengen helt uvesentlig siden de kjemper sin egen kamp, ikke min eller vår.

Les også: Rekruttering, tilbakemeldingskultur og samtalekompetanse

Læringen

Søkeprosessen, og ikke minst den avsluttende samtalen, ble en viktig ressurs for meg på vegen videre. Jeg ble enda tryggere på at mine faglige og personlige kvaliteter kommer best til sin rett i mindre organisasjoner med større handlingsrom og med tett relasjonell oppfølging av de jeg jobber med. Det har jeg tatt konsekvensen av.

Samtidig har opplevelsen av å bli møtt med respekt, interesse og konkrete tilbakemeldinger på alle stadier i prosessen, også da budbringeren kom med avslag, gitt denne bedriften en ny ambassadør, som bidrar til å styrke deres positive omdømme i lang tid framover.

Valget ble riktig for oss begge, og ikke lenge etter fant jeg den arbeidsplassen jeg er i nå, der jeg trives svært godt. Avslaget ga meg dermed muligheten til en ny (og for meg attraktiv) start i et miljø, som er mer tilpasset mine styrker. Rekruttering er og skal være en toveis prosess.


Våre ukebrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev. Du kan melde deg av eller endre hva du mottar via lenker i epostene.

"*" obligatorisk felt

Navn*

Litt klokere

Ukentlige nettmøter hvor vi gjør hverandre litt klokere. Du må være logget inn som medlem for å melde deg på.

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av «kloke hoder» (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

På forsiden nå

kostbar ledelse

Kostbar ledelse

|
Den menneskelige kostnaden er alltid for høy, men vet du hva det i kroner koster å miste en person?
Kunstig intelligens endrer arbeidslivet: Hva kan vi forvente?

Kunstig intelligens endrer arbeidslivet: Hva kan vi forvente?

|
Vårt Litt klokere nettmøte den 18. april skal handle om hvordan kunstig intelligens påvirker arbeidslivet. AI-feberen har eksplodert, og teknologien har allerede stor innflytelse på hvordan vi jobber, noe denne artikkelen er et eksempel på.
Bærekraftig HR: Når mennesker, planet og profitt møtes

Bærekraftig HR: Når mennesker, planet og profitt møtes

|
Hvordan kan HR bidra til bærekraftsstrategien og selv bli bærekraftig? Modeller er ikke nok. Men de kan være et startpunkt.
Ingen grunn til panikk?

Ingen grunn til panikk?

|
En konferanse i regi av Samfunnsbedriftene og et møte med en professor har gjort meg litt mer optimistisk for et samfunn hvor alle, også næringslivet, tar ansvar for en bærekraftig fremtid.
helsestrategi for dine ansatte

Har du husket helsestrategi for dine ansatte?

|
Målet med en helsestrategi er at alle ansatte har fysisk og - ikke minst - psykisk overskudd.
myteknusing

Når en «bløff» blir «sannhet» fordi den gjentas ofte nok

|
Det er meningsløst å bringe videre en generell påstand om at 70 prosent av alle endringsinitiativ mislykkes.
Vi kan ikke overlate til andre å redde planeten

Vi kan ikke overlate til andre å redde planeten

|
Selskaper som i dag ikke har en bærekraftstrategi som de etterlever, har ikke livets rett.
Dagen før kvinnedagen: Den langsomme reisen fra én normal til en annen

Dagen før kvinnedagen: Den langsomme reisen fra én normal til en annen

|
Det er kvinnedag i morgen. Og som alltid hører vi røster som hevder at i Norge er vi nå så likestilte at kvinnedagen ikke trengs mer. Men dagen går ikke ut på dato før den gamle normalen er byttet med en ny hvor «likestilling» er en selvfølgelighet.
Varför inte tvärtom

Kunsten å tenke motsatt: Hva om vi ansatte gründerne på fastlønn?

|
Gründervirksomhet er bygget på risiko, stor fallhøyde og mulighet for store gevinster.

tilt.møteplasser

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.