Prøv noe nytt – lytt

12 lyttevettregler for deg som vil bli hørt

av | 28. januar 2021 @ 07:15

Statue mann som lytter
Foto: Couleur fra Pixabay
Jeg overkjørte bøndene på Vestlandet verbalt. Det skal aldri skje igjen. I dag lever jeg etter filosofien «skal du si noe viktig, lytt».


— Du har to ører og en munn, og det er det en grunn til, sa salgstreneren.

Budskapet var at en kommer lengst med å lytte — også i salg. Jeg var skeptisk, men lyttet. Det han sa viste seg å være både rett og galt. Galt når du skal selge abonnement på avisa Nationen til bønder på Vestlandet. Du kunne ikke selge gjennom å lytte til disse trauste bøndene — som startet setningene sine med et langt «neei».

Jeg var den som solgte mest, fordi jeg hadde en munn og ingen ører. Verbalt kjørte jeg over kundene. De ga seg mot overmakten og kjøpte. Det jeg lærte av dette, kunne jeg ikke bruke til noe annet senere i livet. Salgstreneren hadde rett i alt, bortsett fra det han tok seg betalt for på, dette oppdraget  — hvordan selge til bønder på Vestlandet. 

Jeg har alltid vært glad i å snakke og gjør det mye. Jeg tar mer plass enn snittet og stjeler ofte av andres tilmålte taletid. Jeg er engasjert, ivrig og vil ikke risikere å brenne inne med meninger. Slikt må en gjøre noe med om en ikke vil slite ut sine omgivelser. To ører en munn  er en god start. Lukk munnen, tenk over hva du skal si, ikke gjenta deg selv, ikke avbryt, og viktigst —bruk taletiden på det som betyr noe for deg, ikke på alle tenkelige og utenkelige temaer.

Mer enn å slippe andre til

Du kommer langt med disse rådene, men lytting er noe mer enn å slippe andre til. For noen år siden fikk jeg en dobbeltside i VG, der jeg som coach ble intervjuet om dette med lytting. Noen av mine venner stusset nok litt over researchavdelingen til VG som valgte nettopp meg, men det var for meg nyttig, da jeg gjennom dette utviklet de 12 lyttevettreglene som jeg i etterkant har kjørt foredrag og workshoper på i ulike bedrifter.

Grunnen til at bevisstgjøring i forhold til lytting er et effektivt verktøy, vil jeg oppsummere i tre viktige punkter:

 1. Folk flest elsker å prate om seg selv. Om de får muligheten til å bli hørt og sett vil de trives godt i ditt selskap
 2. Ved å lytte aktivt vil du få informasjon, i stedet for å gi. Du blir klokere og mer i stand til å forstå andre menneskers sannheter, ståsted og valg. Med mer kunnskap kan du lettere tilpasse ditt budskap i forhold til hva den du snakker med er opptatt av. Ord oppfattes som støy om motparten ikke relaterer innholdet til eget liv. Det hjernen ikke oppfatter som «relevant» sluses rett i den mentale søppelkassen.
 3. Ved å snakke mindre får du bedre tid til å tenke over hva du skal si. Du unngår også irriterende transportetapper i i setninger,  der du  drar på ord og har mange «eeeeh» etapper, mens du prøver å finne de rette formuleringene. Du unngår også en rekke «virusord»  som «liksom» «på en måte» «holdt jeg på å si» og annet «spam» som forurenser ørene til mottaker.

Hvorfor synder jeg?

Av og til undrer jeg meg over meg selv. Når jeg er så vel vitende om effekten av å lytte, hvorfor synder jeg da?

Jeg har landet på et svar. Vi mennesker har behov for å bli sett. Noen av oss mer enn andre. Vi er kanskje redd vår verdi synker om vi ikke tar en tydelig posisjon. «Se meg» «aksepter meg»  «anerkjenn meg» nærmest skriker vi ubevisst til våre omgivelser.

Lyttevettreglene er enkle å forstå, men krevende å implementere. Det er mange år siden jeg overkjørte bøndene på Vestlandet, og jeg har lovet meg selv at det aldri skal skje igjen. Skal du si noe viktig så lytt, er min filosofi i dag. Færre ord er nok uten unntak mest effektivt. 

Lyttevettreglene
Her får du essensen i de 12 lyttevettreglene jeg utviklet og stadig holder kurs i.
 1. Unngå å avbryte. Få ting er så irriterende. 
 2. Balanse i samtalen. Gi andre plass.
 3. Konsentrer deg om det andre sier. Mindre fokus på å planlegge din neste setning.
 4. Definer betydning av viktige ord. Misforståelser skaper problemer.
 5. Ekte engasjement i samtalen. Er du fraværende er det respektløst og du røper deg.
 6. Unngå forutinntatte holdninger. Vil du lære eller belære?
 7. Gjenta nøkkelord i samtalepartnerens budskap. Det viser at du er tilstede i samtalen og åpner for at samtalepartner utdyper hva de mener med ordet. Bør dog ikke overdrives.
 8. Hør ut setninger. Vær tålmodig, Ikke fullfør andres setninger for dem. Det fremkaller bare unødvendig irritasjon.
 9. Avsporinger er en uting. Kontinuerlig fokus på hva som er tema. Din avsporing er kanskje relevant for deg, ofte ikke for din samtalepartner. 
 10. Bruk «jeg-filteret» Lev deg inn i din samtalepartners historie fremfor å lete etter lignende eksempler i ditt eget liv. Ofte blir slikt oppfattet som selvsentrert og en avsporing.
 11. Kroppsspråk utgjør store deler av din uttrykksform. Ord får liten tyngde om stemmebruk og kroppsspråket ikke matcher.
 12. Lyttemodus vil si at du både har tid og lyst til å lytte. Før du inviterer til en samtale må du være bevisst på at det kan komme uventet innhold og ta mer tid enn forventet. Har du et tidsskjema er det viktig å sette rammene før du innleder til en samtale. Tenk deg at du er sent ute til å hente i barnehagen og i forbifarten spør en kollega hvordan det går. Hva om kollegaen bryter ut i gråt og sier at det slett ikke er så lett om dagen, fordi …

Det å bli en god lytter faller lettere for noen enn for andre. Er du av de som tar deg i stadig å ta for mye plass må du være årvåken. En god nyhet er at dette både er mulig og lett å trene på. Arenaene for lytting er mange og med et bevisst forhold til at dette er et forbedringsområde har du alle muligheter til å lykkes. Gevinsten er også stor og bør motivere.

Oppslagsfoto: Couleur fra Pixabay

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Noen av våre forfattere

682 posts
Paal Leveraas er sjefreflektør og -redaktør i tilt.work og gründer av blant annet tilt work AS, digi.no og Leveraas AS. Ta kontakt med Paal enten du trenger et foredrag, en sparringpartner i ditt lederskap eller en som kan hjelpe deg å få budskapet ut i verden. Eller alt over.
View Posts →
55 posts
Hedvig Rognerud er forretningsutvikler, ledercoach, prosessleder og foredragsholder i Fossekall AS på Lillehammer. Hedvig skriver om språk som lederverktøy for tilt.work.
View Posts →
32 posts
Atle skriver om coaching og kommunikasjon.
View Posts →
25 posts
Bjørn Z. Ekelund er psykolog. Han står bak "Diversity Icebreaker". Han skriver jevnlig for tilt.work, og er en del av ekspertpanelet.
View Posts →
18 posts
Herman Berg er redaksjonssjef i tilt work AS.
View Posts →
14 posts
Tom Georg Olsen skriver jevnlig om ledelse med fokus på tillitsbasert ledelse. Han er konserntjener i Miles, og sitter også i styret i tilt work AS.
View Posts →
13 posts
Thomas Nygaard er daglig leder i tilt work AS. Han er mangeårig leder i forlagsbransjen, hvor han to ganger har eliminert sin egen jobb. Han er blitt ekspert på å omstrukturere virksomheter på en måte som ivaretar verdiene.
View Posts →
12 posts
Hans Jacob Christensen har lang fartstid i norsk og internasjonal HR. Her i tilt.work vil han utforske kjernen i HR, utfordre noen etablerte sannheter i faget og gjerne skape debatt.
View Posts →
11 posts
Walaa Abuelmagd skriver om mangfold i tilt.work.
View Posts →
7 posts
Jan-Erik Sandberg skriver om hvordan vi kan gjøre mangfold i arbeidslivet til et aktivum. Han lever hva han lærer som "ikke helt A4 selv".
View Posts →
7 posts
Gerd Jorunns misjon som skribent i tilt.work og Tirsdag morgen har vært å avlive myter om ledelse.
View Posts →
7 posts
Mai-Britt jobber med rekruttering i en internasjonal organisasjon. Hun skriver om rekruttering og ledelse i tilt.work.
View Posts →
5 posts
Rune skriver om medarbeiderskap.
View Posts →
5 posts
Elin Ulset er en engasjert og nær leder som er levende opptatt av kommunikasjon, ledelse og adferd. Elin har vokst opp i HR-kommunikasjon, både fra Aftenposten, digitale medier og mediebyrå. Hun balanserer det faglige med lederskap, og lederskap med familie, og hun trives godt i alle sfærene.
View Posts →
5 posts
Catherine Lemaréchal eier og driver Ticato AS. Hun er rådgiver og NLP-coach og skriver om kommunikasjon, merkevarebygging og tidsmestring. Catherine kan hjelpe deg å oppnå mer enn du tror du kan. Hun holder kurs og foredrag, og mest populært nå for tiden er kurset: Gi f*** for flinke piker.
View Posts →
5 posts
Ph.d. og professor II Glenn Hole er direktør i IT-selskapet Skill. Han skriver om mangfold i arbeidslivet.
View Posts →
4 posts
Annar er en nestor i norsk lederutvikling med mer enn 30 års fartstid.
View Posts →
4 posts
Eva Jarbekk er en av våre fremste juridiske eksperter på personvern og GDPR.
View Posts →
3 posts
Esben Keim driver rådgivingsselskapene Vital Few og OSS. Han skriver om presterende team, resultatledelse/OKR, mangfold og kundefokus her på tilt.work.
View Posts →
3 posts
Jeanette Høie er desksjef i tilt.work. Hun har lang fartstid som journalist og vaktsjef i dagspressen. Hun har godt grep om ulike digitale fortellerteknikker. I tillegg er hun gründer-in-spe.
View Posts →
3 posts
Arne Jensen er generalsekretær i Norsk redaktørforening.
View Posts →
2 posts
Isabelle er senterleder for kraftsentret Forandringhuset. Hun er mentor og utviklingsansvarlig for ungdommer i Oslo.
View Posts →
2 posts
Sissel Naustdal leder MadeToGrow og er brennende engasjert i utvikling av menneskers potensial
View Posts →
2 posts
Anne 🌱 Reknes hjelper mennesker med å finne, få eller skape sin drømmejobb, og deler tips, tricks, teknikker, verktøy og metoder her i tilt.work.
View Posts →
2 posts
Christine er kursutvikler og foredragsholder med et stort lærerhjerte og masse kjærlighet til god tekst. Hun driver firmaet Tekstdoktor og underviser i digital markedsføring og journalistikk på Høyskolen Kristiania.
View Posts →
2 posts
Stikkordet for Cathrines arbeid med lederutvikling er "praktisk hverdagsledelse".
View Posts →
2 posts
Ole Kristian Sivertsen er CEO i selskapet Desert Control. Han har lang fartstid fra selskap som Citrix, RES Software, Sun Microsystems, Telenor, EVRY og Global Eagle. I dag har han dedikert seg til teknologi som løser klimautfordringer.
View Posts →
2 posts
Jostein Borgmo er til daglig eier og kreativ direktør i Suburbia og har dessuten nesten 80.000 følgere på Instagram.
View Posts →
1 posts
Herminia Ibarra er professor ved London Business School og forfatter av fagbøker om ledelse og organisasjonsutvikling.
View Posts →
1 posts
Umid skriver om tjenende lederskap og selvledelse.
View Posts →
1 posts
Nils Petter Nordskar er tidligere reklamemann. I dag holder han kurs, foredrag og utgir dessuten nyhetsbrevet "Lykkes med ideer".
View Posts →
1 posts
Paal Leveraas startet Tirsdag morgen i 2010 og jobber sammen med en rekke dyktige partnere for å videreføre dette til tilt.work i 2020.
View Posts →
1 posts
Ingar Roggen er sosiolog og beskrives som en av de europeiske pionerene for sosial informatikk. Arbeidsfeltet omfatter blant annet det sosiale aspektet av det virtuelle rommet, sosial analyse av internett og samspillet mellom menneske og datamaskin. I 1996 introduserte han sosiologien på nettet, websosiologi, som en nettvitenskap.
View Posts →
1 posts
Håkon er opptatt av personlig utvikling, drivkraft og glede. Han er sertifisert NLP Master Practitioner, og skriver og tilbyr tjenester for personlig vekst.
View Posts →
1 posts
Jørgen Lund jobber med endringsledelse gjennom eget selskap.
View Posts →
1 posts
Jan Sollid Storehaug er digital strategirådgiver. Han er også en mye brukt foredragsholder.
View Posts →
1 posts
Ola hjelper virksomheter å jobbe med temaer rundt helse, kulturbygging og spons og tilbyr også underholdende, bevisstgjørende og motiverende foredrag/webinar.
View Posts →
1 posts
Bjørn O- Hopland er eier og daglig leder av Smart Endring AS.
View Posts →
1 posts
Eli jobber i Fossekall AS. Hun har siden 2001 også drevet eget idé- og kommunikasjonsbyrå. Hun brenner for vekst og utvikling i bedrifter, og ser raskt muligheter og det unike. Hun veileder bedrifter i strategiprosesser, fremtidens bærekraftige forretningsmodeller, produkt/ markedsoptimalisering, forbedrer verdiløfter, bedriftskultur og innovasjonsskapende faktorer/team.
View Posts →
1 posts
Kevin er Corporate Storyteller, Content Strategist og Awareness@Work Consultant. Han skriver om nærværingslivet her i tilt.work.
View Posts →
1 posts
Cathrine Foss Stene er en erfaren team- og lederutvikler og har jobbet med og i mange av de største norske virksomhetene.
View Posts →
1 posts
Kari har en bachelor i statsvitenskap med fordypning i menneskerettigheter og flerkulturell forståelse. Hun går nå en modulbasert master i voksnes læring på NTNU. Hun er utdannet NLP Business Practitioner (Kreativ Ledelse og Coaching nivå A) hos UiA/Coachteam.
View Posts →
1 posts
Kathra er COO i oppstartselskapet Generation Mobility samt teamleder i bydel Gamle Oslo.
View Posts →
1 posts
Kristin er partner og markedssjef i MetaResource. Hun beskriver seg som en stolt "potet" som kan mye om mye og ofte finner løsninger eller nettverk som kan bidra. Hun skriver om mentale muskler i hverdagen.
View Posts →
1 posts
Thor Ivar Forsland er coach og karriereveileder hos Frisk Utvikling.
View Posts →
1 posts
Data Scientist med bred, internasjonal bakgrunn.
View Posts →
1 posts
Thomas skriver om tankesett, metoder og verktøy for morgendagens ledere.
View Posts →
1 posts
Jørn Bue Olsen er rådgiver og forfatter i ledelse og etikk Ekon, Dr., siv.ing. og førsteamanuensis ved Oslomet (Etikk og bedriftenes samfunnsansvar). Olsen skrev doktorgrad om etiske dilemmaer for ledere i konkurranseutsatt virksomhet der Hauge-caset er eksempel på kombinasjon av lønnsom verdiskapning og anvendt etikk. Olsen holder foredrag om «Hauge som fyrtårn for norske bedrifter i dag». Utga i 2020 ny bok, «Næringslivsetikk og samfunnsansvar», i samarbeid med Henrik Syse. Leif-Runar Forseth er rådgiver og forfatter innen ledelse, gründervirksomhet og etikk. Han har doktorgrad i teoretisk fysikk og mastergrad i filosofi, tema etikk og lederskap. Ny bok, "Naturlig lederskap", kom i 2020.
View Posts →
1 posts
Jeanette Luytkis er sertifisert profesjonell coach og ledelsesrådgiver. Hun leverer individuelle coaching og treningsopplegg, med spesialisering på lederskap, personlig vekst og innovativ forretningsutvikling.
View Posts →

Tirsdag er A-HA!-dag

Tirsdag er A-HA!-dag

Hver tirsdag siden 2010 har tusenvis av abonnenter fått ukebrevet Tirsdag morgen i sin innboks. Noen blir inspirert, noen blir provosert, mange får en eller flere a-ha!-opplevelser. Meld deg på her. Det er gratis. 

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: