Bli medlem

Bli medlem

Som medlem i tilt.work kan du delta på alle våre “Litt klokere” nettmøter. Du får også tilgang til en ressursbank under oppbygging, våre berømte 🤣morgentilt☕, og rabatter på tjenester, events og produkter.  Takk for at du støtter oss og bidrar til å tilte hoder mot et mer bærekraftig arbeidsliv.

🔖 Samfunn

Stigespillet 2020

av | 5. januar 2021 @ 07:30

Foto: Jacqui Brown, Flickr CC BY 2.0
2020 har bydd på opplevelser som er store og uhåndterbare, men også på en bevissthet rundt at egne valg gjør en forskjell. Fortsatt er det viktig å bidra til et mangfold av tanker, refleksjoner, kunnskap og perspektiver, og ta aktivt del i kampen mot de mange ekkokamrene, som sprer alt fra halve sannheter til de underligste konspirasjonsteorier.

Dette året har jeg ikke skrevet julebrev, og jeg leter fortsatt etter forklaringen. Det jeg tror, er at det har noe med ord å gjøre, mengden av ord, og en gnagende tvil om det er noen igjen som ikke er vendt og vridd og brukt på vrangen allerede.

2020 har vært et stigespill

Når jeg ser tilbake på 2020, fortoner det seg mest som et stigespill, der endringer og framskritt steg for steg, brått avløses av en rutsjebane som bringer oss 2, 3 eller 5 etasjer ned. På en av årets siste dager har for noen rutsjebanen fortsatt utfor spillebrettet og ned i et mørkt, svart hull. Jeg griper meg i å undres hvilket år de hadde i 2020, hvor langt de hadde kommet i sine egne prosesser og prioriteringer, og om de hadde det bra til alt raste. Jeg håper det.

Finnes det flere ord?

Jeg har alltid vært et skrivende menneske, helt fra jeg fikk tilgang på skriftspråket, en blyant og en skrivebok. Intensiteten i skrivegleden har likevel variert, påvirket av både kapasitet, respons, rammer og egen tilstand. 

Var det noe perioden etter 12. mars ga de fleste av oss, var det tid. Tid til å tenke, reflektere, diskutere og finpusse på formuleringer, noe som hos mange utløste et behov for å skrive, og for å by på eget perspektiv i et uoversiktlig landskap.

Jeg vekslet mellom å lytte, skrive og lese, og opplevde samtidig en massiv vekst i formidlingsbehov hos en rekke dyktige mennesker med mye å by på, og i en rekke kanaler.  En tiltagende tvil om egne bidrag kunne gjøre en forskjell, og om det i det hele tatt var igjen noe usagt, ble en av mine (små) rutsjebaner i 2020.

Uåret 2020

Samtidig framstår 2020 som det året da de virkelig store slagene ble satt på dagsorden. Black Lives matters, presidentvalget i USA, menneskeverd, kampen for ei grønn framtid, og ikke minst for en verden der vi igjen kan ta rundt folk vi setter pris på, og som vi vet trenger en klem. Summen av alt dette kan ta luven av noen, men også mane fram den styrken som bor i oss alle. Ønsket om og viljen til å bidra, er den stigen i spillet som bringer oss flest etasjer opp, i en eller flere omganger.

I Erna Solbergs nyttårstale slår hun et slag for flernasjonalt samarbeid om globale utfordringer, og takker samtidig oss som enkeltindivider for nedlagt dugnadsarbeid i løpet av året. Hun løfter dermed opp det verdifulle i innsatsen for fellesskapet, enten det er på mikro- eller makronivå. Jeg tenker at hun har helt rett. Utfordringen med det stigespillet som 2020 har vært, og det som skal formes for 2021, er at vi noen ganger undervurderer vår egen individuelle påvirkning på den retningen vi ønsker for våre nære, for regionen, landet og kloden vår.

Du gjør en forskjell

2020 har bydd på opplevelser som er store og uhåndterbare, men også på en bevissthet om at egne valg gjør en forskjell, enten det gjelder en differanse på syv millioner stemmer i USA, eller individuelle grep som aktivt har bidratt til å bryte en mulig smittekjede. Dugnadsbygda Gjerdrum har opplevd det aller verste, men også vist fram det aller beste av dugnadsånd et lokalsamfunn kan bidra med.  

I tillegg er det fortsatt grunnleggende viktig å by på et mangfold av tanker, refleksjoner, kunnskap og perspektiver, samt ta aktivt del i kampen mot de mange ekkokamrene som sprer alt fra halve sannheter til de underligste konspirasjonsteorier. Slik bygger vi sammen flere solide stiger til stigespillet 2021 og bidrar til å plombere de av rutsjebanene verden ikke trenger.

Velkommen 2021, jeg er med!

Farvel 2020. Velkommen 2021! (Foto: Pixabay CC 0)

Følg Hedvig

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Alle artikler

kunsten å si nei

Kunsten å si nei med stil

|
Synes du det vanskelig å si nei uten å få dårlig samvittighet? Kanskje blir det lettere om du tenker at det å si nei nå er det minste ubehaget.
spilleregler

Det verste er ikke at han er slem, men at han er snill også

|
I det øyeblikket du aksepterer andre spilleregler for hva som er rett og galt enn de du selv tror på, er maktubalansen et faktum.
Mysteriet HR

Mysteriet HR

|
Moderne HR er misforstått. Og de misforstår seg selv.
HR funksjon elelr magiker?

Hva jobber du egentlig med?

|
Fortell meg hva din tittel er og jeg skal si deg hva du gjør. Eller…?
hybrid hverdag

Sosialisering i den hybride hverdag

|
Den hybride hverdag krever at ledere og HR-ansvarlige klarer å skape en felles kultur for læring og at ansatte er villige til å reflektere over sine egne verdisett.
styrkebasert ledelse

Problemet med styrkebasert ledelse

|
Parolen «kartlegg dine styrker og bygg videre på egenskaper du allerede er god på» er lettsolgt. Latskap er lett å like.
Det er en usikker tid. Men det er den tiden vi har

Det er en usikker tid. Men det er den tiden vi har

|
Jeg er egentlig en ganske ubekymret fyr. Men nå, ved inngangen til 2022, kjenner jeg at vi trenger mer enn et lyst sinn. Hva tenker du?
sinna på jobb

Hva gjør vi med sinnamenneskene i organisasjonen?

|
Å føle det vi føler, er en rett. Å eksponere følelsene ufiltrert er ingen rett.
samarbeid på tvers

Knus siloene og åpne øynene for andres perspektiver

|
Til syvende og sist handler samarbeid på tvers av fag om å verdsette det som er på utsiden av ens egen lille verden.

Litt klokere hver tirsdag?

Få en ukentlig mental vitamininnsprøytning rett i din innboks. 

Gratulerer! Du står på listen. Ses på tirsdag!

Tirsdag er A-HA!-dag

Tirsdag er A-HA!-dag

Hver tirsdag siden 2010 har tusenvis av abonnenter fått ukebrevet Tirsdag morgen i sin innboks. Noen blir inspirert, noen blir provosert, mange får en eller flere a-ha!-opplevelser. Meld deg på her. Det er gratis. 

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

%d bloggere liker dette: