tilt | Aktuelt | Samfunn | Stigespillet 2020

Stigespillet 2020

tirsdag 5. januar 2021 @ 07:30

2020 har bydd på opplevelser som er store og uhåndterbare, men også på en bevissthet rundt at egne valg gjør en forskjell. Fortsatt er det viktig å bidra til et mangfold av tanker, refleksjoner, kunnskap og perspektiver, og ta aktivt del i kampen mot de mange ekkokamrene, som sprer alt fra halve sannheter til de underligste konspirasjonsteorier.
Av Hedvig RognerudFoto: Jacqui Brown, Flickr CC BY 2.0

Dette året har jeg ikke skrevet julebrev, og jeg leter fortsatt etter forklaringen. Det jeg tror, er at det har noe med ord å gjøre, mengden av ord, og en gnagende tvil om det er noen igjen som ikke er vendt og vridd og brukt på vrangen allerede.

2020 har vært et stigespill

Når jeg ser tilbake på 2020, fortoner det seg mest som et stigespill, der endringer og framskritt steg for steg, brått avløses av en rutsjebane som bringer oss 2, 3 eller 5 etasjer ned. På en av årets siste dager har for noen rutsjebanen fortsatt utfor spillebrettet og ned i et mørkt, svart hull. Jeg griper meg i å undres hvilket år de hadde i 2020, hvor langt de hadde kommet i sine egne prosesser og prioriteringer, og om de hadde det bra til alt raste. Jeg håper det.

Finnes det flere ord?

Jeg har alltid vært et skrivende menneske, helt fra jeg fikk tilgang på skriftspråket, en blyant og en skrivebok. Intensiteten i skrivegleden har likevel variert, påvirket av både kapasitet, respons, rammer og egen tilstand. 

Var det noe perioden etter 12. mars ga de fleste av oss, var det tid. Tid til å tenke, reflektere, diskutere og finpusse på formuleringer, noe som hos mange utløste et behov for å skrive, og for å by på eget perspektiv i et uoversiktlig landskap.

Jeg vekslet mellom å lytte, skrive og lese, og opplevde samtidig en massiv vekst i formidlingsbehov hos en rekke dyktige mennesker med mye å by på, og i en rekke kanaler.  En tiltagende tvil om egne bidrag kunne gjøre en forskjell, og om det i det hele tatt var igjen noe usagt, ble en av mine (små) rutsjebaner i 2020.

Uåret 2020

Samtidig framstår 2020 som det året da de virkelig store slagene ble satt på dagsorden. Black Lives matters, presidentvalget i USA, menneskeverd, kampen for ei grønn framtid, og ikke minst for en verden der vi igjen kan ta rundt folk vi setter pris på, og som vi vet trenger en klem. Summen av alt dette kan ta luven av noen, men også mane fram den styrken som bor i oss alle. Ønsket om og viljen til å bidra, er den stigen i spillet som bringer oss flest etasjer opp, i en eller flere omganger.

I Erna Solbergs nyttårstale slår hun et slag for flernasjonalt samarbeid om globale utfordringer, og takker samtidig oss som enkeltindivider for nedlagt dugnadsarbeid i løpet av året. Hun løfter dermed opp det verdifulle i innsatsen for fellesskapet, enten det er på mikro- eller makronivå. Jeg tenker at hun har helt rett. Utfordringen med det stigespillet som 2020 har vært, og det som skal formes for 2021, er at vi noen ganger undervurderer vår egen individuelle påvirkning på den retningen vi ønsker for våre nære, for regionen, landet og kloden vår.

Du gjør en forskjell

2020 har bydd på opplevelser som er store og uhåndterbare, men også på en bevissthet om at egne valg gjør en forskjell, enten det gjelder en differanse på syv millioner stemmer i USA, eller individuelle grep som aktivt har bidratt til å bryte en mulig smittekjede. Dugnadsbygda Gjerdrum har opplevd det aller verste, men også vist fram det aller beste av dugnadsånd et lokalsamfunn kan bidra med.  

I tillegg er det fortsatt grunnleggende viktig å by på et mangfold av tanker, refleksjoner, kunnskap og perspektiver, samt ta aktivt del i kampen mot de mange ekkokamrene som sprer alt fra halve sannheter til de underligste konspirasjonsteorier. Slik bygger vi sammen flere solide stiger til stigespillet 2021 og bidrar til å plombere de av rutsjebanene verden ikke trenger.

Velkommen 2021, jeg er med!

Farvel 2020. Velkommen 2021! (Foto: Pixabay CC 0)

Våre ukebrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev. Du kan melde deg av eller endre hva du mottar via lenker i epostene.

"*" obligatorisk felt

Navn*

Litt klokere

Ukentlige nettmøter hvor vi gjør hverandre litt klokere. Du må være logget inn som medlem for å melde deg på.

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av «kloke hoder» (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Vi er likere enn vi liker å tro

Vi er likere enn vi liker å tro

|
Følger vi virkelig vår egen sti, eller lar vi oss drive med av strømmen?
En grønn spire foran en skjerm som viser aksjekurser. Illustrerer ESG i finanssektoren.

ESG i finanssektoren: Nøkkelen til fremtidig suksess

|
Bank- og finanssektoren må aktivt omfavne ESG som et strategisk styringsverktøy for å sikre bærekraftig vekst og opprettholde relevans i en stadig skiftende verden.
Generasjon Zs umulige oppgave

Generasjon Zs umulige oppgave

|
Den generasjonen ledere som er på vei inn i arbeidslivet i dag står foran noen av de største utfordringene i sivilisasjonens historie.
Erna Solberg på talerstolen, krisestrategi

Politisk ansvar: Refleksjoner over Høyres krisestrategi

|
Høyres krisestrategi har vært å plassere all skyld på Sindre Finnes. Dette reflekterer en dyp kynisme og kan ved første øyekast virke som en strategisk nødvendighet.
sosiale medier som debattarena

Slik kan vi styrke sosiale medier som debattarena

|
Den digitale tidsalderens overfladiskhet: Fra akademisk dybde til sosiale mediers overfladiskhet
Tre bærekraftige råd til unge ledere

Tre bærekraftige råd til unge ledere

|
2x5 megatrender og 3 råd til unge ledere som vil frem i fremtidens arbeidsliv. Og harde fakta krever myke tilpasninger.
kundeopplevelse

4 steg for å reparere en dårlig kundeopplevelse

|
Hvordan et fjell av pepper kan snu en kundeopplevelse.
frykten for det ukjente

Mangfold og frykten for det ukjente

|
Refleksjoner over interkulturell forståelse i et mangfoldig samfunn: Lærdom fra profesjonsdagen ved VID.
Hva trenger næringslivet av politikerne for å bli en bedre utgave av seg selv?

Hva trenger næringslivet av politikerne for å bli en bedre utgave av seg selv?

|
Fra et bærekraftvennlig næringslivs ståsted: Hvem bør vi gi stemmeseddelen til?

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.