🔖 HR
En rekrutterer reflekterer:

Blir resultatene bedre når rekrutteringen skjer gjennom videomøter?

Eller: Hvordan skal vi greie oss uten bullshitfilteret?

av | 10. juni 2020 @ 08:00

Foto: Tumisu, Pixabay
Svekker videointervjuer bullshitfilteret så mye at vi risikerer flere feilansettelser, eller fører det faktisk til høyere kvalitet fordi vi får en mer nøytral vurdering av kandidatene?

Jeg jobber som rekrutterer i en global virksomhet. Vi sender eksperter på oppdrag verden rundt. Koronaen har ikke påvirket målene: Rekrutteringen er like global, våre potensielle nye eksperter finnes rundt hele kloden. Men måten rekrutteringen foregår har endret seg. Det har noen fordeler og noen ulemper. Hva veier tyngst?

Som mange globale virksomheter har vi lenge brukt videointervju for førstegangs utsiling av kandidater. Da grensene ble stengt i mange land, var vi nødt til å tenke nytt: Kandidatene kunne ikke komme til oss, og vi kunne ikke reise til dem.

Videomøter gikk fra å være en tidlig filtreringsmekanisme til å bli sentralt i hele rekrutteringsprosessen.

Det er mange fordeler med dette, men jeg er fremdeles usikker på om fordelene oppveier ulempene.

Slik vi gjorde det før

Tradisjonelt har vi hatt flere store rekrutteringsrunder hvor vi har invitert ca 20 kandidater per gang til Oslo for gruppeintervjuer, caseløsning og individuelle intervjuer. Dette er tidkrevende  for kandidatene og involverer i tillegg hele teamet på fem rekrutterere. Det har også en kostnadsside når vi bekoster både flyreise og opphold for kandidatene.

Vi har også i enkelte tilfeller reist ut og samlet kandidater i et bestemt land, hvis det var det enkleste  for de fleste av dem.

Men som mange andre har vi sett på hvilke muligheter digitaliseringen gir, og over en treårsperiode har vi sett på nye måter å rekruttere på , inklusive digitale verktøy for intervju, personlighetstesting , bakgrunnssjekk og referansesjekk.

Så allerede før koronaen slo til hadde vi tatt i bruk videointervju som første utsiling før vi inviterte de beste kandidatene til personlighetstest, caseløsning og personlig, strukturert intervju. Men vi fortsatte å invitere kandidater til Oslo og betalte flyreiser og opphold.

Slik gjør vi det nå

Da grensene ble stengt i mange land, var vi nødt til å tenke nytt: Kandidatene kunne ikke komme til oss, og vi kunne ikke reise til dem.

Riktignok hadde vi intervjuet en god del kandidater  via videomøter allerede , så vi hadde noe erfaring.. Regelen var fortsatt at vi skulle bruke videomøte i unntakstilfeller og hvis vi var under tidspress. Det har vært viktig for oss å møte kandidatene ansikt til ansikt for å kunne gjøre en så helhetlig vurdering som mulig.

Nå måtte alle intervjuene foretas via videomøte. 

Hva vi mister og hva vi får

Fordeler med videointervjuer er selvfølgelig at man sparer både tid og kostnader. 

Ved forhåndsinnspilte svar, kan kandidaten sitte i fred og ro i sin egen stue og spille inn svar på utvalgte spørsmål. For oss betyr det at vi kan sile ut de dårligste kandidatene i en tidlig fase, og heller konsentrere oss om de  beste kandidatene for et individuelt intervju.

En annen fordel kan være at det føles mindre stressende for kandidaten, når vedkommende slipper reisetid, jetlag  og opphold i et fremmed land. 

Ulempene ved videointervju går mer på det menneskelige og kommunikasjonsmessige planet. Ifølge en artikkel i Aftenposten publisert 24.04.20,  viser forskning gjort av Jeremy Bailenson ved Stanford Universitetet,  at man mister konsentrasjonen, går glipp av kroppspråk og bruker vesentlig mer energi på å bearbeide informasjon når man har møter, intervjuer og andre typer kommunikasjon på video.

Dette har fått meg til å tenke:

Hvordan påvirker det meg som rekrutterer?

Jeg har jobbet med rekruttering i 15 år, både i offentlige og private virksomheter og jeg anser meg selv som en god lytter og observatør. Jeg vil påstå at jeg har et velutviklet bullshitfilter som jeg bruker aktivt når jeg intervjuer folk (og ellers i livet også). 

Min erfaring er at bullshitfilteret mitt ikke virker like godt via internett og liten skjerm. Jeg opplever at det blir en svakere forbindelse mellom kandidaten og meg. Jeg ser ikke hele personen og klarer ikke å fange opp alle de små signalene som blir sendt ut via kroppsspråket.  

Vurderingen min baseres selvfølgelig  på mottatt kravspesifikasjon, kandidatens erfaring og kompetanse og personlig egnethet.

Men likevel er det kanskje bullshitfilteret som til syvende og sist avgjør hvem som får jobben.

Lite forskning

Jeg har dessverre ikke vært i stand til å finne noe  forskning verken på antall feilansettelser eller effekten av videointervjuer i rekruttering.

Dette gjør det vanskelig å vurdere om videointervjuer gjør meg til en bedre rekrutterer som kun baserer seg på fakta — i praksis CV-en — og  kandidatens evne til å svare godt på spørsmål , eller om det gjør meg til en dårligere en, siden jeg ikke kan gjøre en fullgod vurdering av personlig egnethet basert på personlig inntrykk, kroppsspråk, øyekontakt og møte med andre i våre lokaler.

Et stort spørsmål

Jeg sitter igjen med et stort spørsmål jeg gjerne skulle ha svar på:

Svekker videointervjuer bullshitfilteret så mye at vi risikerer flere feilansettelser, eller fører det faktisk til høyere kvalitet fordi vi får en mer nøytral vurdering av kandidatene?

Jeg mener dette er så to interessante problemstillinger som adferdspsykologer eller andre burde forske på, slik at vi kan justere vår måte å gjennomføre intervjuer, så vi med trygghet fortsatt kan gi våre anbefalinger til våre oppdragsgivere.

For fortsatt gjelder rett person på rett plass.

Hva er dine erfaringer? Del i kommentarfeltet.

Mai-Britt Andersen
Artikler av Mai-Britt Andersen (alle)

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Noen av våre forfattere

682 posts
Paal Leveraas er sjefreflektør og -redaktør i tilt.work og gründer av blant annet tilt work AS, digi.no og Leveraas AS. Ta kontakt med Paal enten du trenger et foredrag, en sparringpartner i ditt lederskap eller en som kan hjelpe deg å få budskapet ut i verden. Eller alt over.
View Posts →
55 posts
Hedvig Rognerud er forretningsutvikler, ledercoach, prosessleder og foredragsholder i Fossekall AS på Lillehammer. Hedvig skriver om språk som lederverktøy for tilt.work.
View Posts →
32 posts
Atle skriver om coaching og kommunikasjon.
View Posts →
25 posts
Bjørn Z. Ekelund er psykolog. Han står bak "Diversity Icebreaker". Han skriver jevnlig for tilt.work, og er en del av ekspertpanelet.
View Posts →
18 posts
Herman Berg er redaksjonssjef i tilt work AS.
View Posts →
14 posts
Tom Georg Olsen skriver jevnlig om ledelse med fokus på tillitsbasert ledelse. Han er konserntjener i Miles, og sitter også i styret i tilt work AS.
View Posts →
13 posts
Thomas Nygaard er daglig leder i tilt work AS. Han er mangeårig leder i forlagsbransjen, hvor han to ganger har eliminert sin egen jobb. Han er blitt ekspert på å omstrukturere virksomheter på en måte som ivaretar verdiene.
View Posts →
12 posts
Hans Jacob Christensen har lang fartstid i norsk og internasjonal HR. Her i tilt.work vil han utforske kjernen i HR, utfordre noen etablerte sannheter i faget og gjerne skape debatt.
View Posts →
11 posts
Walaa Abuelmagd skriver om mangfold i tilt.work.
View Posts →
7 posts
Jan-Erik Sandberg skriver om hvordan vi kan gjøre mangfold i arbeidslivet til et aktivum. Han lever hva han lærer som "ikke helt A4 selv".
View Posts →
7 posts
Gerd Jorunns misjon som skribent i tilt.work og Tirsdag morgen har vært å avlive myter om ledelse.
View Posts →
7 posts
Mai-Britt jobber med rekruttering i en internasjonal organisasjon. Hun skriver om rekruttering og ledelse i tilt.work.
View Posts →
5 posts
Rune skriver om medarbeiderskap.
View Posts →
5 posts
Elin Ulset er en engasjert og nær leder som er levende opptatt av kommunikasjon, ledelse og adferd. Elin har vokst opp i HR-kommunikasjon, både fra Aftenposten, digitale medier og mediebyrå. Hun balanserer det faglige med lederskap, og lederskap med familie, og hun trives godt i alle sfærene.
View Posts →
5 posts
Catherine Lemaréchal eier og driver Ticato AS. Hun er rådgiver og NLP-coach og skriver om kommunikasjon, merkevarebygging og tidsmestring. Catherine kan hjelpe deg å oppnå mer enn du tror du kan. Hun holder kurs og foredrag, og mest populært nå for tiden er kurset: Gi f*** for flinke piker.
View Posts →
5 posts
Ph.d. og professor II Glenn Hole er direktør i IT-selskapet Skill. Han skriver om mangfold i arbeidslivet.
View Posts →
4 posts
Annar er en nestor i norsk lederutvikling med mer enn 30 års fartstid.
View Posts →
4 posts
Eva Jarbekk er en av våre fremste juridiske eksperter på personvern og GDPR.
View Posts →
3 posts
Esben Keim driver rådgivingsselskapene Vital Few og OSS. Han skriver om presterende team, resultatledelse/OKR, mangfold og kundefokus her på tilt.work.
View Posts →
3 posts
Jeanette Høie er desksjef i tilt.work. Hun har lang fartstid som journalist og vaktsjef i dagspressen. Hun har godt grep om ulike digitale fortellerteknikker. I tillegg er hun gründer-in-spe.
View Posts →
3 posts
Arne Jensen er generalsekretær i Norsk redaktørforening.
View Posts →
2 posts
Isabelle er senterleder for kraftsentret Forandringhuset. Hun er mentor og utviklingsansvarlig for ungdommer i Oslo.
View Posts →
2 posts
Sissel Naustdal leder MadeToGrow og er brennende engasjert i utvikling av menneskers potensial
View Posts →
2 posts
Anne 🌱 Reknes hjelper mennesker med å finne, få eller skape sin drømmejobb, og deler tips, tricks, teknikker, verktøy og metoder her i tilt.work.
View Posts →
2 posts
Christine er kursutvikler og foredragsholder med et stort lærerhjerte og masse kjærlighet til god tekst. Hun driver firmaet Tekstdoktor og underviser i digital markedsføring og journalistikk på Høyskolen Kristiania.
View Posts →
2 posts
Stikkordet for Cathrines arbeid med lederutvikling er "praktisk hverdagsledelse".
View Posts →
2 posts
Ole Kristian Sivertsen er CEO i selskapet Desert Control. Han har lang fartstid fra selskap som Citrix, RES Software, Sun Microsystems, Telenor, EVRY og Global Eagle. I dag har han dedikert seg til teknologi som løser klimautfordringer.
View Posts →
2 posts
Jostein Borgmo er til daglig eier og kreativ direktør i Suburbia og har dessuten nesten 80.000 følgere på Instagram.
View Posts →
1 posts
Herminia Ibarra er professor ved London Business School og forfatter av fagbøker om ledelse og organisasjonsutvikling.
View Posts →
1 posts
Umid skriver om tjenende lederskap og selvledelse.
View Posts →
1 posts
Nils Petter Nordskar er tidligere reklamemann. I dag holder han kurs, foredrag og utgir dessuten nyhetsbrevet "Lykkes med ideer".
View Posts →
1 posts
Paal Leveraas startet Tirsdag morgen i 2010 og jobber sammen med en rekke dyktige partnere for å videreføre dette til tilt.work i 2020.
View Posts →
1 posts
Ingar Roggen er sosiolog og beskrives som en av de europeiske pionerene for sosial informatikk. Arbeidsfeltet omfatter blant annet det sosiale aspektet av det virtuelle rommet, sosial analyse av internett og samspillet mellom menneske og datamaskin. I 1996 introduserte han sosiologien på nettet, websosiologi, som en nettvitenskap.
View Posts →
1 posts
Håkon er opptatt av personlig utvikling, drivkraft og glede. Han er sertifisert NLP Master Practitioner, og skriver og tilbyr tjenester for personlig vekst.
View Posts →
1 posts
Jørgen Lund jobber med endringsledelse gjennom eget selskap.
View Posts →
1 posts
Jan Sollid Storehaug er digital strategirådgiver. Han er også en mye brukt foredragsholder.
View Posts →
1 posts
Ola hjelper virksomheter å jobbe med temaer rundt helse, kulturbygging og spons og tilbyr også underholdende, bevisstgjørende og motiverende foredrag/webinar.
View Posts →
1 posts
Bjørn O- Hopland er eier og daglig leder av Smart Endring AS.
View Posts →
1 posts
Eli jobber i Fossekall AS. Hun har siden 2001 også drevet eget idé- og kommunikasjonsbyrå. Hun brenner for vekst og utvikling i bedrifter, og ser raskt muligheter og det unike. Hun veileder bedrifter i strategiprosesser, fremtidens bærekraftige forretningsmodeller, produkt/ markedsoptimalisering, forbedrer verdiløfter, bedriftskultur og innovasjonsskapende faktorer/team.
View Posts →
1 posts
Kevin er Corporate Storyteller, Content Strategist og Awareness@Work Consultant. Han skriver om nærværingslivet her i tilt.work.
View Posts →
1 posts
Cathrine Foss Stene er en erfaren team- og lederutvikler og har jobbet med og i mange av de største norske virksomhetene.
View Posts →
1 posts
Kari har en bachelor i statsvitenskap med fordypning i menneskerettigheter og flerkulturell forståelse. Hun går nå en modulbasert master i voksnes læring på NTNU. Hun er utdannet NLP Business Practitioner (Kreativ Ledelse og Coaching nivå A) hos UiA/Coachteam.
View Posts →
1 posts
Kathra er COO i oppstartselskapet Generation Mobility samt teamleder i bydel Gamle Oslo.
View Posts →
1 posts
Kristin er partner og markedssjef i MetaResource. Hun beskriver seg som en stolt "potet" som kan mye om mye og ofte finner løsninger eller nettverk som kan bidra. Hun skriver om mentale muskler i hverdagen.
View Posts →
1 posts
Thor Ivar Forsland er coach og karriereveileder hos Frisk Utvikling.
View Posts →
1 posts
Data Scientist med bred, internasjonal bakgrunn.
View Posts →
1 posts
Thomas skriver om tankesett, metoder og verktøy for morgendagens ledere.
View Posts →
1 posts
Jørn Bue Olsen er rådgiver og forfatter i ledelse og etikk Ekon, Dr., siv.ing. og førsteamanuensis ved Oslomet (Etikk og bedriftenes samfunnsansvar). Olsen skrev doktorgrad om etiske dilemmaer for ledere i konkurranseutsatt virksomhet der Hauge-caset er eksempel på kombinasjon av lønnsom verdiskapning og anvendt etikk. Olsen holder foredrag om «Hauge som fyrtårn for norske bedrifter i dag». Utga i 2020 ny bok, «Næringslivsetikk og samfunnsansvar», i samarbeid med Henrik Syse. Leif-Runar Forseth er rådgiver og forfatter innen ledelse, gründervirksomhet og etikk. Han har doktorgrad i teoretisk fysikk og mastergrad i filosofi, tema etikk og lederskap. Ny bok, "Naturlig lederskap", kom i 2020.
View Posts →
1 posts
Jeanette Luytkis er sertifisert profesjonell coach og ledelsesrådgiver. Hun leverer individuelle coaching og treningsopplegg, med spesialisering på lederskap, personlig vekst og innovativ forretningsutvikling.
View Posts →

Tirsdag er A-HA!-dag

Tirsdag er A-HA!-dag

Hver tirsdag siden 2010 har tusenvis av abonnenter fått ukebrevet Tirsdag morgen i sin innboks. Noen blir inspirert, noen blir provosert, mange får en eller flere a-ha!-opplevelser. Meld deg på her. Det er gratis. 

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: