🔖 Ledelse
Det er nå det begynner:

5 råd til deg som skal lede de som ble igjen etter nedbemanningen

av | 25. mai 2020 @ 00:09

Det er når nedbemanningen er gjennomført den mest krevende lederjobben starter: å lede de som ble igjen.

«Gratulerer, du får fortsette! Vi trenger din kompetanse, du får bli med videre», sier sjefen. Du sier tusen takk, slukøret, men lurer på hvorfor du ikke er mer lettet.

Noen sa opp, noen ble sagt opp, noen blir igjen. Noe er over.

Hva er verst? Å bli igjen eller å gå?

Det er ikke lett å svare på.

De som ble

De som ble går gjennom de tomme lokalene der kollegene satt. Det knyter seg i magen. Hvem skal ivareta alle oppgavene de hadde? Bekymringene og savnet er der, men det er vanskelig å si noe. De er jo tross alt heldige som har en jobb.

De som gikk

De som gikk opprettholder kontakten med de som ble igjen. De jobber med en coach eller karriereveileder, går turer i skogen. «Jeg går for drømmen!», sier en av dem.

En annen er fortsatt bitter og trist. En tredje har allerede fått seg ny jobb.

Den egentlige lederjobben

Som leder er det viktig å ikke glemme de som ble igjen. Når nedbemanningen er unnagjort og kostnadene kuttet er det den egentlige lederjobben begynner. Og det er ikke din evne til å sparke medarbeidere vi beundrer mest ved deg. Ei heller at du viser handlekraft i krise eller dukker opp på et allmøte på video.

Ja, du har klart å gjennomføre en opprivningsprosess for å redde selskapet. Å ta ansvar for veien videre er din viktigste oppgave nå.

Men tro ikke at det holder å gratulere de som er igjen, og tro at de har nok motivasjon til å gjøre jobben til flere. Det er de som er i frontlinjen, snakker med sure kunder, eller skal forklare til leverandører hvorfor ikke regningen er betalt, eller hvorfor ikke Marianne svarte dem den dagen hun sluttet eller ble permittert.

Det er nå det gjelder

Nå begynner det. Hvordan de tidligere kollegaene ble ivaretatt i prosessen, det vet alle. Det står nok at de har taushetsplikt og alt det der, men de er kollegaer, og de snakker sammen.

Du har allerede blitt evaluert, og om du sa noe dumt, så er det gjort. I kampens hete er kanskje ikke du heller helt perfekt. Det kan gå over, bare du nå står opp og viser vei.

Det er nå du skal få dette til å gå, med det mannskapet du har. Alle har levd med usikkerhet, og nå skal dere fortsette i usikkerhet og lede dere videre. Det er nå du skal vite hvor dere skal, og hvorfor.

Dette må du gjenta, mange ganger. Har du akkurat sagt opp 200, og har 800 igjen, så må du fortelle de 800 hvor dere skal nå. Og hvis du tror du må ha alle svarene selv, så tar du feil.

Stake ut kursen sammen

Det er nå du skal ta de med deg, og dere skal bli den gjengen som kommer dere videre. Det er nå du skal invitere dem inn og stake ut kursen sammen. For der ute er det noen som har noen gode ideer, de har også tenkt endel, og de lever i det samme som deg, fra en annen side.

Dette kan gå bra, ta dine folk med på reisen, vær tilstede og la de få lov å reagere, være frustrerte, og lei seg, før dere kaller sammen troppene igjen og går videre sammen.

Verdighet og forventninger

Jeg har jobbet med HR i mange år, og vært med på oppturer og nedturer. Støttet ledere og stått i det selv. Jeg har gjort mye feil, og mye rett. Jeg har likevel erfart at det er noen punkt som må med, hver gang. Det må settes inn et nytt gir til å lede etter endring. Det er dumt å være utslitt når endringen er gjort, for det er da jobben begynner.

5 råd

Her er 5 råd for å stå i det og få med seg de som er igjen videre på veien for å komme seg igjennom fasen etter endring.

1 Ta ansvar for deg selv: En gang lo jeg høyt, rett etter et allmøte som hadde vært tungt. Jeg var sliten, hadde jobbet hardt og det var en kollega som kom med en god kommentar, og det var så godt å le litt. Med en gang jeg hadde gjort det, så kom jeg på at døren var åpen, tenk om andre hadde hørt meg? Så respektløst for utenforstående, men så nødvendig for meg, akkurat da. Tenk om jeg heller hadde spurt en kollega om å gå en tur rundt parkeringsplassen, eller litt lenger unna, så jeg kunne få den debrief jeg trengte, og få spenningen ut av kroppen.

En annen gang var jeg syk igjennom en endring i en avdeling, og ble beordret til å ta det med ro. Vi hadde endret så mye, over lang tid, nå var lederen som skulle gjøre jobben oppært, og vi hadde gjort alt planarbeid ferdig. Jeg dro en uke bort med familien, og fikk mange kommentarer fordi jeg ikke var tilstede for avdelingen. Ingen visste at det var nettopp det jeg var, jeg måtte bort, for å ta meg av alt som gjensto, jeg måtte hente meg inn, ellers hadde jeg ikke holdt ut. Hadde jeg vært ærlig, så hadde de nok forstått, men jeg turte ikke si at jeg var utslitt av endring, jeg og. Heldigvis kom de til meg når jeg var tilbake, og spurte meg direkte, og jeg forstod at jeg hadde tabbet meg ut. Når saken var oppklart, og de gjenværende fikk vite årsak, så var det greit.

2 Gjør noe symbolsk for å vise at du er tilgjengelig: En gang satt jeg inn en skikkelig god stol på kontoret mitt, jeg ville at medarbeidere og ledere skulle forstå at det var greit å komme til meg, istedet for å snakke seg imellom. Vi hadde forsøkt åpen dør policy på fredager, alle kunne gå til sjefen en time og spørre og snakke.

Det fungerte ikke så bra, så jeg tenkte at jeg også måtte gjøre noe fra et HR perspektiv. Så med godstolen, så fikk de snakke, også kunne jeg henvise de videre til åpen dør på fredag hos sjefen, så de fikk svar eller ble sett. Noenganger trengte de gjenværende heller ikke å gå til sjefen på fredag, det ble løst der og da.

3 Fortsett å holde allmøter selv når du ikke har noe nytt å komme med: Jeg fikk imidlertid mye informasjon om hva som rørte seg i ulike deler av organisasjonen. Vi hadde hatt møter hver 14. dag i forkant av endringen, også hadde vi stoppet. Det ble gjenninnført og vi fortsatte å jobbe med veien videre. Alle avdelinger hadde et punkt på agendaen om å fortelle hvordan de jobbet med sitt.

Mange ganger har jeg opplevd at de som har visst om endringen lengst, er ferdig med den, når resten av organisasjonen får meldingen. Det er bra, fordi da kan noen tenke på alt som skal skje etter endringen, samtidig som mange skal leve med å gjennomføre endringen. Så må de som løper få beskjed om å stoppe opp, av og til, respektere hvor de andre er, og få de med seg dit de skal. Her trengs det en troppeforflytning, og alle skal med.

4 Revurder handlingsplan og spilleregler: Det har skjedd en endring, og da må det også oppleves som en endring. Er det noe dere ikke lenger skal gjøre, så fortell om det til de som blir igjen. Dersom deler av tjenestetilbudet er blitt borte, så må det trenes på hvordan det skal fortelles om det også i ytterste ledd, det er de som skal stå i det. De må forstå hvorfor, og de må vite hva de skal si. Noen ganger lever gammel standard i flere epoker etter at det er sluttet med. Er det mulig å finne en omvei, så kan du risikere at noen gjør det, for alle er ikke nyfrelste eller lojale. Noen er fortsatt mest lojale for det som var. Så noe må nok begraves, og i kjølvannet av det nye, så skal lederne være veldig gode til å fortelle til stadighet omkostningene, og hvorfor vi tross alt endret.

Mange ledere liker å fortelle hvor mye bedre det blir, og hva mer vi skal gjøre, husk at det er like viktig å fortelle hva vi skal slutte med og hvorfor.

Hvorfor ta betalt for pose? Hvorfor har vi sluttet å gi kartleggingssamtaler gratis? Vi har sluttet med minikaffen kl 10, som sklidde ut til 1030, fordi vi tross alt spiser lunsj kl 12. Inngrodde vaner tar tid, og lederen må orke å stå i det, får det ikke konsekvenser, så fortsetter vi helst som før.

5 Fikk noen nye jobber? Har du tenkt på onboarding? Ja, det kan være at du trenger å lage en onboarding pakke på det nye. De som har fått nye posisjoner kan muligens ikke alt om det de nå skal gjøre.

I noen organisasjoner er de bedre på å få inn nye også etter endring, også glemmer de at de gamle også må ses på som nye.

Lykke til, vis at du kan lede etter endring og få til en ny og bedre hverdag, sammen! Det kan gå bra, og kan til og med være gøy å få med seg en ny opptur.

Cathrine Lie Strand

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Noen av våre forfattere

682 posts
Paal Leveraas er sjefreflektør og -redaktør i tilt.work og gründer av blant annet tilt work AS, digi.no og Leveraas AS. Ta kontakt med Paal enten du trenger et foredrag, en sparringpartner i ditt lederskap eller en som kan hjelpe deg å få budskapet ut i verden. Eller alt over.
View Posts →
55 posts
Hedvig Rognerud er forretningsutvikler, ledercoach, prosessleder og foredragsholder i Fossekall AS på Lillehammer. Hedvig skriver om språk som lederverktøy for tilt.work.
View Posts →
32 posts
Atle skriver om coaching og kommunikasjon.
View Posts →
25 posts
Bjørn Z. Ekelund er psykolog. Han står bak "Diversity Icebreaker". Han skriver jevnlig for tilt.work, og er en del av ekspertpanelet.
View Posts →
18 posts
Herman Berg er redaksjonssjef i tilt work AS.
View Posts →
14 posts
Tom Georg Olsen skriver jevnlig om ledelse med fokus på tillitsbasert ledelse. Han er konserntjener i Miles, og sitter også i styret i tilt work AS.
View Posts →
13 posts
Thomas Nygaard er daglig leder i tilt work AS. Han er mangeårig leder i forlagsbransjen, hvor han to ganger har eliminert sin egen jobb. Han er blitt ekspert på å omstrukturere virksomheter på en måte som ivaretar verdiene.
View Posts →
12 posts
Hans Jacob Christensen har lang fartstid i norsk og internasjonal HR. Her i tilt.work vil han utforske kjernen i HR, utfordre noen etablerte sannheter i faget og gjerne skape debatt.
View Posts →
11 posts
Walaa Abuelmagd skriver om mangfold i tilt.work.
View Posts →
7 posts
Jan-Erik Sandberg skriver om hvordan vi kan gjøre mangfold i arbeidslivet til et aktivum. Han lever hva han lærer som "ikke helt A4 selv".
View Posts →
7 posts
Gerd Jorunns misjon som skribent i tilt.work og Tirsdag morgen har vært å avlive myter om ledelse.
View Posts →
7 posts
Mai-Britt jobber med rekruttering i en internasjonal organisasjon. Hun skriver om rekruttering og ledelse i tilt.work.
View Posts →
5 posts
Rune skriver om medarbeiderskap.
View Posts →
5 posts
Elin Ulset er en engasjert og nær leder som er levende opptatt av kommunikasjon, ledelse og adferd. Elin har vokst opp i HR-kommunikasjon, både fra Aftenposten, digitale medier og mediebyrå. Hun balanserer det faglige med lederskap, og lederskap med familie, og hun trives godt i alle sfærene.
View Posts →
5 posts
Catherine Lemaréchal eier og driver Ticato AS. Hun er rådgiver og NLP-coach og skriver om kommunikasjon, merkevarebygging og tidsmestring. Catherine kan hjelpe deg å oppnå mer enn du tror du kan. Hun holder kurs og foredrag, og mest populært nå for tiden er kurset: Gi f*** for flinke piker.
View Posts →
5 posts
Ph.d. og professor II Glenn Hole er direktør i IT-selskapet Skill. Han skriver om mangfold i arbeidslivet.
View Posts →
4 posts
Annar er en nestor i norsk lederutvikling med mer enn 30 års fartstid.
View Posts →
4 posts
Eva Jarbekk er en av våre fremste juridiske eksperter på personvern og GDPR.
View Posts →
3 posts
Esben Keim driver rådgivingsselskapene Vital Few og OSS. Han skriver om presterende team, resultatledelse/OKR, mangfold og kundefokus her på tilt.work.
View Posts →
3 posts
Jeanette Høie er desksjef i tilt.work. Hun har lang fartstid som journalist og vaktsjef i dagspressen. Hun har godt grep om ulike digitale fortellerteknikker. I tillegg er hun gründer-in-spe.
View Posts →
3 posts
Arne Jensen er generalsekretær i Norsk redaktørforening.
View Posts →
2 posts
Isabelle er senterleder for kraftsentret Forandringhuset. Hun er mentor og utviklingsansvarlig for ungdommer i Oslo.
View Posts →
2 posts
Sissel Naustdal leder MadeToGrow og er brennende engasjert i utvikling av menneskers potensial
View Posts →
2 posts
Anne 🌱 Reknes hjelper mennesker med å finne, få eller skape sin drømmejobb, og deler tips, tricks, teknikker, verktøy og metoder her i tilt.work.
View Posts →
2 posts
Christine er kursutvikler og foredragsholder med et stort lærerhjerte og masse kjærlighet til god tekst. Hun driver firmaet Tekstdoktor og underviser i digital markedsføring og journalistikk på Høyskolen Kristiania.
View Posts →
2 posts
Stikkordet for Cathrines arbeid med lederutvikling er "praktisk hverdagsledelse".
View Posts →
2 posts
Ole Kristian Sivertsen er CEO i selskapet Desert Control. Han har lang fartstid fra selskap som Citrix, RES Software, Sun Microsystems, Telenor, EVRY og Global Eagle. I dag har han dedikert seg til teknologi som løser klimautfordringer.
View Posts →
2 posts
Jostein Borgmo er til daglig eier og kreativ direktør i Suburbia og har dessuten nesten 80.000 følgere på Instagram.
View Posts →
1 posts
Herminia Ibarra er professor ved London Business School og forfatter av fagbøker om ledelse og organisasjonsutvikling.
View Posts →
1 posts
Umid skriver om tjenende lederskap og selvledelse.
View Posts →
1 posts
Nils Petter Nordskar er tidligere reklamemann. I dag holder han kurs, foredrag og utgir dessuten nyhetsbrevet "Lykkes med ideer".
View Posts →
1 posts
Paal Leveraas startet Tirsdag morgen i 2010 og jobber sammen med en rekke dyktige partnere for å videreføre dette til tilt.work i 2020.
View Posts →
1 posts
Ingar Roggen er sosiolog og beskrives som en av de europeiske pionerene for sosial informatikk. Arbeidsfeltet omfatter blant annet det sosiale aspektet av det virtuelle rommet, sosial analyse av internett og samspillet mellom menneske og datamaskin. I 1996 introduserte han sosiologien på nettet, websosiologi, som en nettvitenskap.
View Posts →
1 posts
Håkon er opptatt av personlig utvikling, drivkraft og glede. Han er sertifisert NLP Master Practitioner, og skriver og tilbyr tjenester for personlig vekst.
View Posts →
1 posts
Jørgen Lund jobber med endringsledelse gjennom eget selskap.
View Posts →
1 posts
Jan Sollid Storehaug er digital strategirådgiver. Han er også en mye brukt foredragsholder.
View Posts →
1 posts
Ola hjelper virksomheter å jobbe med temaer rundt helse, kulturbygging og spons og tilbyr også underholdende, bevisstgjørende og motiverende foredrag/webinar.
View Posts →
1 posts
Bjørn O- Hopland er eier og daglig leder av Smart Endring AS.
View Posts →
1 posts
Eli jobber i Fossekall AS. Hun har siden 2001 også drevet eget idé- og kommunikasjonsbyrå. Hun brenner for vekst og utvikling i bedrifter, og ser raskt muligheter og det unike. Hun veileder bedrifter i strategiprosesser, fremtidens bærekraftige forretningsmodeller, produkt/ markedsoptimalisering, forbedrer verdiløfter, bedriftskultur og innovasjonsskapende faktorer/team.
View Posts →
1 posts
Kevin er Corporate Storyteller, Content Strategist og Awareness@Work Consultant. Han skriver om nærværingslivet her i tilt.work.
View Posts →
1 posts
Cathrine Foss Stene er en erfaren team- og lederutvikler og har jobbet med og i mange av de største norske virksomhetene.
View Posts →
1 posts
Kari har en bachelor i statsvitenskap med fordypning i menneskerettigheter og flerkulturell forståelse. Hun går nå en modulbasert master i voksnes læring på NTNU. Hun er utdannet NLP Business Practitioner (Kreativ Ledelse og Coaching nivå A) hos UiA/Coachteam.
View Posts →
1 posts
Kathra er COO i oppstartselskapet Generation Mobility samt teamleder i bydel Gamle Oslo.
View Posts →
1 posts
Kristin er partner og markedssjef i MetaResource. Hun beskriver seg som en stolt "potet" som kan mye om mye og ofte finner løsninger eller nettverk som kan bidra. Hun skriver om mentale muskler i hverdagen.
View Posts →
1 posts
Thor Ivar Forsland er coach og karriereveileder hos Frisk Utvikling.
View Posts →
1 posts
Data Scientist med bred, internasjonal bakgrunn.
View Posts →
1 posts
Thomas skriver om tankesett, metoder og verktøy for morgendagens ledere.
View Posts →
1 posts
Jørn Bue Olsen er rådgiver og forfatter i ledelse og etikk Ekon, Dr., siv.ing. og førsteamanuensis ved Oslomet (Etikk og bedriftenes samfunnsansvar). Olsen skrev doktorgrad om etiske dilemmaer for ledere i konkurranseutsatt virksomhet der Hauge-caset er eksempel på kombinasjon av lønnsom verdiskapning og anvendt etikk. Olsen holder foredrag om «Hauge som fyrtårn for norske bedrifter i dag». Utga i 2020 ny bok, «Næringslivsetikk og samfunnsansvar», i samarbeid med Henrik Syse. Leif-Runar Forseth er rådgiver og forfatter innen ledelse, gründervirksomhet og etikk. Han har doktorgrad i teoretisk fysikk og mastergrad i filosofi, tema etikk og lederskap. Ny bok, "Naturlig lederskap", kom i 2020.
View Posts →
1 posts
Jeanette Luytkis er sertifisert profesjonell coach og ledelsesrådgiver. Hun leverer individuelle coaching og treningsopplegg, med spesialisering på lederskap, personlig vekst og innovativ forretningsutvikling.
View Posts →

Tirsdag er A-HA!-dag

Tirsdag er A-HA!-dag

Hver tirsdag siden 2010 har tusenvis av abonnenter fått ukebrevet Tirsdag morgen i sin innboks. Noen blir inspirert, noen blir provosert, mange får en eller flere a-ha!-opplevelser. Meld deg på her. Det er gratis. 

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: