Hva du må vite om personvern og GDPR når du arrangerer nettmøter

Det er mindre komplisert enn du kanskje tror

av | 19. mai 2020 @ 17:29

Vi har alle lært at digitale møteflater kan fungere utmerket. Men hva med GDPR og personvern? Advokat Eva Jarbekk, en av Norges fremste eksperter på området, oppdaterer deg med hva du trenger å vite.

Zoom, Teams og andre digitale møteflater brukes på mange måter og i et mye større omfang enn før korona. Vi har alle lært at digitale møteflater kan fungere utmerket. Samtidig har det vært mye medieoppmerksomhet rundt sikkerheten i systemene og mange har lurt på om personvernet er godt nok.

Den populære møteplassen Zoom har absolutt hatt sikkerhetstekniske utfordringer i det siste, det gode er at de har tatt tak i dem. Her tar jeg ikke opp hvor sikker Zoom eller tilsvarende plattformer er, men gir noen kjøreregler for hvordan personvern kan håndteres på Zoom og tilsvarende systemer.

Praktiske kjøreregler

Det er ikke så vanskelig, dette med personvern på dette området. Det er akkurat de samme reglene som gjelder for slike møter, som for vanlige møter.

Hva betyr det?

Det betyr at hva du må gjøre, avhenger av hvordan du bruker møteplassen. Dette kan selvfølgelig variere: en arbeidsgiver vil ofte bruke et slikt system på en annen måte overfor sine ansatte enn en kursholder som har deltakere fra mange bedrifter.


Hvis man deltar på et vanlig analogt seminar som skal tas opp og for eksempel legges ut på Youtube eller brukes i opplæring – ja, så får deltakere beskjed om det, uansett om det er eksterne seminarer eller interne seminarer i en bedrift.

«Det aller viktigste er at deltakerne får vite om et møte tas opp eller ikke»

Det samme gjelder digitalt. Dersom man inviterer en foredragsholder, er det naturlig å ha en avtale med vedkommende om hvordan opptaket skal brukes. Men også deltakerne har rettigheter som må ivaretas. Det aller viktigste er at deltakerne får vite om et møte tas opp eller ikke.

Det er enkelt å ta med slik informasjon allerede i invitasjonen til et digitalt treff. Deltakerne skal få vite om møtet vil bli tatt opp og hvordan det vil bli brukt. En ting er at det er et krav etter GDPR – men det er også alminnelig høflighet og forretningsskikk. Det er selvfølgelig høyst relevant for deltakere å vite om bilder av dem, hvilke spørsmål de stiller og hvordan de opptrer underveis vil bli lagret, og hvor offentlig opptaket vil bli.

Legg det i personvernerklæringen

GDPR krever som kjent at man viser til et såkalt «behandlingsgrunnlag». Mange bedrifter vil ha beskrevet dette i bedriftens personvernerklæring og da kan man enkelt og greit bare linke til den i invitasjonen. Eventuelt kan man angi behandlingsgrunnlaget spesifikt i invitasjonen.

I begge tilfeller vil det som regel være bedriftens «berettigede interesser» som hjemler bruken av opptaket. De som ikke ønsker å være med, står fritt til å la være. Eller de kan tilpasse eventuelle spørsmål og innspill til hva de er bekvemme med blir tilgjengelig i andre flater.

Ikke be om samtykke

«Jeg anbefaler på det sterkeste å unngå å be om samtykke fra deltakerne»

Jeg anbefaler på det sterkeste å unngå å be om samtykke fra deltakerne, fordi et samtykke kan trekkes tilbake når som helst. Og hva i alle dager skal du gjøre med de som senere trekker tilbake et samtykke? Slette opptaket og sørge for at alle som har en kopi også gjør det? Og hvordan skal du eventuelt dokumentere at deltakerne har samtykket? Det er overhodet ikke praktisk. Det er ikke nødvendig heller.

ikke be om samtykke. Bruk berettiget interesse.

Smørbrødlista fra GDPR

GDPR har også en smørbrødliste over ulike forhold som også skal redegjøres for. Lagringstid, individets rettigheter, hvor innsynsbegjæring kan rettes og mye mer.

Jeg tror ikke det er lurt å overlesse en invitasjon med mye slik informasjon. Det er mye lurere å lenke til en side med bedriftens personvernerklæring der dette er beskrevet.

Og bare for ordens skyld: ja, absolutt alle bedrifter må ha en personvernerklæring om hvordan de behandler personopplysninger. Det gjelder alt fra store konsern til enkeltmannsforetak som driver kursvirksomhet. Innholdet vil naturligvis variere.

Det kan være greit å oppdatere en slik erklæring dersom bruk av digitale møteplasser ikke er nevnt og man tror at mye aktivitet vil skje på slike arenaer fremover.

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Noen av våre forfattere

676 posts
Paal Leveraas er sjefreflektør og -redaktør i tilt.work og gründer av blant annet tilt work AS, digi.no og Leveraas AS. Ta kontakt med Paal enten du trenger et foredrag, en sparringpartner i ditt lederskap eller en som kan hjelpe deg å få budskapet ut i verden. Eller alt over.
View Posts →
51 posts
Hedvig Rognerud er forretningsutvikler, ledercoach, prosessleder og foredragsholder i Fossekall AS på Lillehammer. Hedvig skriver om språk som lederverktøy for tilt.work.
View Posts →
32 posts
Atle skriver om coaching og kommunikasjon.
View Posts →
24 posts
Bjørn Z. Ekelund er psykolog. Han står bak "Diversity Icebreaker". Han skriver jevnlig for tilt.work, og er en del av ekspertpanelet.
View Posts →
18 posts
Herman Berg er redaksjonssjef i tilt work AS.
View Posts →
12 posts
Tom Georg Olsen skriver jevnlig om ledelse med fokus på tillitsbasert ledelse. Han er konserntjener i Miles, og sitter også i styret i tilt work AS.
View Posts →
12 posts
Thomas Nygaard er daglig leder i tilt work AS. Han er mangeårig leder i forlagsbransjen, hvor han to ganger har eliminert sin egen jobb. Han er blitt ekspert på å omstrukturere virksomheter på en måte som ivaretar verdiene.
View Posts →
12 posts
Hans Jacob Christensen har lang fartstid i norsk og internasjonal HR. Her i tilt.work vil han utforske kjernen i HR, utfordre noen etablerte sannheter i faget og gjerne skape debatt.
View Posts →
11 posts
Walaa Abuelmagd skriver om mangfold i tilt.work.
View Posts →
7 posts
Gerd Jorunns misjon som skribent i tilt.work og Tirsdag morgen har vært å avlive myter om ledelse.
View Posts →
7 posts
Mai-Britt jobber med rekruttering i en internasjonal organisasjon. Hun skriver om rekruttering og ledelse i tilt.work.
View Posts →
6 posts
Jan-Erik Sandberg skriver om hvordan vi kan gjøre mangfold i arbeidslivet til et aktivum. Han lever hva han lærer som "ikke helt A4 selv".
View Posts →
5 posts
Rune skriver om medarbeiderskap.
View Posts →
5 posts
Elin Ulset er en engasjert og nær leder som er levende opptatt av kommunikasjon, ledelse og adferd. Elin har vokst opp i HR-kommunikasjon, både fra Aftenposten, digitale medier og mediebyrå. Hun balanserer det faglige med lederskap, og lederskap med familie, og hun trives godt i alle sfærene.
View Posts →
5 posts
Catherine Lemaréchal eier og driver Ticato AS. Hun er rådgiver og NLP-coach og skriver om kommunikasjon, merkevarebygging og tidsmestring. Catherine kan hjelpe deg å oppnå mer enn du tror du kan. Hun holder kurs og foredrag, og mest populært nå for tiden er kurset: Gi f*** for flinke piker.
View Posts →
5 posts
Ph.d. og professor II Glenn Hole er direktør i IT-selskapet Skill. Han skriver om mangfold i arbeidslivet.
View Posts →
3 posts
Esben Keim driver rådgivingsselskapene Vital Few og OSS. Han skriver om presterende team, resultatledelse/OKR, mangfold og kundefokus her på tilt.work.
View Posts →
3 posts
Jeanette Høie er desksjef i tilt.work. Hun har lang fartstid som journalist og vaktsjef i dagspressen. Hun har godt grep om ulike digitale fortellerteknikker. I tillegg er hun gründer-in-spe.
View Posts →
3 posts
Arne Jensen er generalsekretær i Norsk redaktørforening.
View Posts →
3 posts
Annar er en nestor i norsk lederutvikling med mer enn 30 års fartstid.
View Posts →
2 posts
Isabelle er senterleder for kraftsentret Forandringhuset. Hun er mentor og utviklingsansvarlig for ungdommer i Oslo.
View Posts →
2 posts
Sissel Naustdal leder MadeToGrow og er brennende engasjert i utvikling av menneskers potensial
View Posts →
2 posts
Anne 🌱 Reknes hjelper mennesker med å finne, få eller skape sin drømmejobb, og deler tips, tricks, teknikker, verktøy og metoder her i tilt.work.
View Posts →
2 posts
Christine er kursutvikler og foredragsholder med et stort lærerhjerte og masse kjærlighet til god tekst. Hun driver firmaet Tekstdoktor og underviser i digital markedsføring og journalistikk på Høyskolen Kristiania.
View Posts →
2 posts
Stikkordet for Cathrines arbeid med lederutvikling er "praktisk hverdagsledelse".
View Posts →
2 posts
Ole Kristian Sivertsen er CEO i selskapet Desert Control. Han har lang fartstid fra selskap som Citrix, RES Software, Sun Microsystems, Telenor, EVRY og Global Eagle. I dag har han dedikert seg til teknologi som løser klimautfordringer.
View Posts →
2 posts
Eva Jarbekk er en av våre fremste juridiske eksperter på personvern og GDPR.
View Posts →
2 posts
Jostein Borgmo er til daglig eier og kreativ direktør i Suburbia og har dessuten nesten 80.000 følgere på Instagram.
View Posts →
1 posts
Herminia Ibarra er professor ved London Business School og forfatter av fagbøker om ledelse og organisasjonsutvikling.
View Posts →
1 posts
Umid skriver om tjenende lederskap og selvledelse.
View Posts →
1 posts
Nils Petter Nordskar er tidligere reklamemann. I dag holder han kurs, foredrag og utgir dessuten nyhetsbrevet "Lykkes med ideer".
View Posts →
1 posts
Ingar Roggen er sosiolog og beskrives som en av de europeiske pionerene for sosial informatikk. Arbeidsfeltet omfatter blant annet det sosiale aspektet av det virtuelle rommet, sosial analyse av internett og samspillet mellom menneske og datamaskin. I 1996 introduserte han sosiologien på nettet, websosiologi, som en nettvitenskap.
View Posts →
1 posts
Håkon er opptatt av personlig utvikling, drivkraft og glede. Han er sertifisert NLP Master Practitioner, og skriver og tilbyr tjenester for personlig vekst.
View Posts →
1 posts
Jørgen Lund jobber med endringsledelse gjennom eget selskap.
View Posts →
1 posts
Jan Sollid Storehaug er digital strategirådgiver. Han er også en mye brukt foredragsholder.
View Posts →
1 posts
Bjørn O- Hopland er eier og daglig leder av Smart Endring AS.
View Posts →
1 posts
Kevin er Corporate Storyteller, Content Strategist og Awareness@Work Consultant. Han skriver om nærværingslivet her i tilt.work.
View Posts →
1 posts
Cathrine Foss Stene er en erfaren team- og lederutvikler og har jobbet med og i mange av de største norske virksomhetene.
View Posts →
1 posts
Kari har en bachelor i statsvitenskap med fordypning i menneskerettigheter og flerkulturell forståelse. Hun går nå en modulbasert master i voksnes læring på NTNU. Hun er utdannet NLP Business Practitioner (Kreativ Ledelse og Coaching nivå A) hos UiA/Coachteam.
View Posts →
1 posts
Kathra er COO i oppstartselskapet Generation Mobility samt teamleder i bydel Gamle Oslo.
View Posts →
1 posts
Kristin er partner og markedssjef i MetaResource. Hun beskriver seg som en stolt "potet" som kan mye om mye og ofte finner løsninger eller nettverk som kan bidra. Hun skriver om mentale muskler i hverdagen.
View Posts →
1 posts
Thor Ivar Forsland er coach og karriereveileder hos Frisk Utvikling.
View Posts →
1 posts
Data Scientist med bred, internasjonal bakgrunn.
View Posts →
1 posts
Thomas skriver om tankesett, metoder og verktøy for morgendagens ledere.
View Posts →
1 posts
Jørn Bue Olsen er rådgiver og forfatter i ledelse og etikk Ekon, Dr., siv.ing. og førsteamanuensis ved Oslomet (Etikk og bedriftenes samfunnsansvar). Olsen skrev doktorgrad om etiske dilemmaer for ledere i konkurranseutsatt virksomhet der Hauge-caset er eksempel på kombinasjon av lønnsom verdiskapning og anvendt etikk. Olsen holder foredrag om «Hauge som fyrtårn for norske bedrifter i dag». Utga i 2020 ny bok, «Næringslivsetikk og samfunnsansvar», i samarbeid med Henrik Syse. Leif-Runar Forseth er rådgiver og forfatter innen ledelse, gründervirksomhet og etikk. Han har doktorgrad i teoretisk fysikk og mastergrad i filosofi, tema etikk og lederskap. Ny bok, "Naturlig lederskap", kom i 2020.
View Posts →
1 posts
Jeanette Luytkis er sertifisert profesjonell coach og ledelsesrådgiver. Hun leverer individuelle coaching og treningsopplegg, med spesialisering på lederskap, personlig vekst og innovativ forretningsutvikling.
View Posts →

Alltid på en tirsdag

«Jeg har fått en slags tirsdagsforventning», sa en abonnent. tilt.works ukebrev Tirsdag morgen er antagelig en smule vanedannende, men gode vaner kan man gjerne legge tll seg. Skaff deg selv en god ukentlig vane i dag — rett i din innboks! Alltid på en tirsdag, men aldri ellers i uka.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: