tilt | Signert | Språk som lederverktøy | Følger det bruksanvisning med deg?

Følger det bruksanvisning med deg?

mandag 11. mai 2020 @ 08:00

De fleste av oss er mer opptatt av hvordan andre virker på oss, enn hvilke avtrykk vi selv setter. Vi er bevisst behovene vi gjerne vil ha dekket, men glemmer å spørre hvordan vår egen atferd påvirker omgivelsene og menneskene vi omgås.
Av Hedvig RognerudFoto: Ole L. Rosenborg og Canva.com

Jeg var i ferd med å avslutte en telefonsamtale med en ny og interessant samarbeidspartner, da han plutselig smetter inn: «Ja, og så har jeg laget en oppskrift til deg på hvordan jeg virker, og som jeg sender til deg. Jeg vil gjerne ha din i retur.»

Initiativet kom overraskende. Oppmerksomheten gikk først bakover i tid, til vandrehistorien fra studietiden om ingeniøren som syntes det var krevende å forholde seg til kvinner, fordi det ikke følger bruksanvisning med oss. Likevel, det tok ikke lang tid før jeg var tilbake i 2020 og så det geniale i det han foreslo.

En bruksanvisning har, slik jeg ser det, to hovedfunksjoner. Den ene handler om muligheten til å korte ned prøve- og feilefasen i en ny relasjon ved at man raskere blir bedre kjent med hverandre. Styrker og særegenheter blir belyst og satt i system, og begge parter kan tilpasse kommunikasjonen deretter.

Økt selvinnsikt

Det andre og minst like viktige elementet, er at når vi tar utarbeidelsen av egen bruksanvisning på alvor, vil det arbeidet vi legger ned, føre til økt selvinnsikt. Hvordan er jeg på mitt aller beste, og i hvilke situasjoner byr jeg på disse sidene av meg selv?

Hva påvirker motivasjonen min? I positiv retning? Negativt? Når slutter jeg å virke? Hva bør en ny kontakt være ekstra oppmerksom på i samarbeidet med meg?

De fleste av oss er mer opptatt av hvordan andre virker på oss, enn hvilke avtrykk vi selv setter. Vi er bevisst behovene vi gjerne vil ha dekket, men glemmer å spørre hvordan vår egen atferd påvirker omgivelsene og menneskene vi omgås.

Gjensidig utveksling av bruksanvisninger gir rom for en toveis kommunikasjon på dette området, og blåser samtidig liv i det gamle ordtaket om at det skal to til for å danse tango.  

Krevende

Jeg tok utfordringen, og oppdaget snart at å utarbeide en reell bruksanvisning knyttet til hvordan jeg faktisk virker, var mer krevende enn jeg trodde. Samtidig bød arbeidet på nyttig læring, både når det gjaldt egne prioriteringer og hvor ærlig jeg ønsket å være.

Etter litt fram og tilbake tok bruksanvisningen en form jeg kan stå inne for, og som jeg også tror kan være til nytte for han som ba om den. På samme måte er den jeg fikk tilbake, et godt verktøy for for meg, når jeg skal tilpasse min egen kommunikasjon.

Et biprodukt av hele prosessen ble denne artikkelen, inkludert et godt råd til deg hvis du er så heldig å bli utfordret til å lage din personlige bruksanvisning:

3 spørsmål

Når du mener du har gjort jobben din og sitter med et ferdig produkt foran deg, anbefaler jeg å stille deg selv tre spørsmål før du deler bruksanvisningen din med andre:

 1. Hvordan ønsker jeg at folk jeg jobber sammen med skal oppfatte meg?
 2. Hva gjør jeg for å leve opp til denne forventningen?
 3. Hva skal være mitt viktigste bidrag til at dette samarbeidet skal bli både fruktbart og langvarig?

Gå deretter gjennom det du har skrevet en gang til, tenk etter om du var ærlig første gang, og gjør de nødvendige justeringene.

Lykke til!

Neste skritt

Takk for at du leste helt hit. Er du nysgjerrig på hvordan tilt.work kan bistå deg og/eller din virksomhet? Sjekk vårt partnernettverk av kloke hoder.

Lederens verktøykasse

Våre ukebrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev. Du kan melde deg av eller endre hva du mottar via lenker i epostene.

"*" obligatorisk felt

Navn*

tilt.møteplasser

Siste artikler

Del dine tanker om denne artikkelen

3 Comments

 1. Maria Rygge

  Digger dette Hedvig!

  Hvilke spørsmål har du svart på i din bruksanvisning? Er det flere enn disse (fra artikkelen)?

  Hvordan er jeg på mitt aller beste, og i hvilke situasjoner byr jeg på disse sidene av meg selv? Hva påvirker motivasjonen min? I positiv retning? Negativt? Når slutter jeg å virke? Hva bør en ny kontakt være ekstra oppmerksom på i samarbeidet med meg?

  Reply
 2. Paal Leveraas

  Gode bruksanvisninger er viktig, men hva med de som aldri leser bruksanvisninger? 🙂

  Reply
 3. Hedvig Rognerud

  Hei Maria, tusen takk 🙂 Jeg tenker du kan snu spørsmålet også:

  Hva ville du hatt svar på hvis du skulle bedt en annen person om bruksanvisning på han eller henne?

  Hva er viktig for deg at andre skal vite om deg?

  Plutselig har du utviklet et helt eget verktøy du har et eierskap til 🙂

  Reply

Submit a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

På forsiden nå

Bærekraftig HR: Når mennesker, planet og profitt møtes

Bærekraftig HR: Når mennesker, planet og profitt møtes

|
Hvordan kan HR bidra til bærekraftsstrategien og selv bli bærekraftig? Modeller er ikke nok. Men de kan være et startpunkt.
Ingen grunn til panikk?

Ingen grunn til panikk?

|
En konferanse i regi av Samfunnsbedriftene og et møte med en professor har gjort meg litt mer optimistisk for et samfunn hvor alle, også næringslivet, tar ansvar for en bærekraftig fremtid.
helsestrategi for dine ansatte

Har du husket helsestrategi for dine ansatte?

|
Målet med en helsestrategi er at alle ansatte har fysisk og - ikke minst - psykisk overskudd.
myteknusing

Når en «bløff» blir «sannhet» fordi den gjentas ofte nok

|
Det er meningsløst å bringe videre en generell påstand om at 70 prosent av alle endringsinitiativ mislykkes.
Vi kan ikke overlate til andre å redde planeten

Vi kan ikke overlate til andre å redde planeten

|
Selskaper som i dag ikke har en bærekraftstrategi som de etterlever, har ikke livets rett.
Dagen før kvinnedagen: Den langsomme reisen fra én normal til en annen

Dagen før kvinnedagen: Den langsomme reisen fra én normal til en annen

|
Det er kvinnedag i morgen. Og som alltid hører vi røster som hevder at i Norge er vi nå så likestilte at kvinnedagen ikke trengs mer. Men dagen går ikke ut på dato før den gamle normalen er byttet med en ny hvor «likestilling» er en selvfølgelighet.
Varför inte tvärtom

Kunsten å tenke motsatt: Hva om vi ansatte gründerne på fastlønn?

|
Gründervirksomhet er bygget på risiko, stor fallhøyde og mulighet for store gevinster.
Return on Involvement

Motiverende samspill øker din ROI – Return on Involvement

|
Det skal så lite til for at en medarbeider opplever å bli sett, mens effekten ofte er stor.
ytringseffektivitet

Ytringsklima + lytteklima = ytringseffektivitet

|
Det å kunne uttrykke seg musikalsk, enten via et piano eller med en stemme, handler om å uttrykke noe på en slik måte at de som lytter kan få noe ut av det.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.