tilt | Signert | Språk som lederverktøy | Følger det bruksanvisning med deg?

Følger det bruksanvisning med deg?

mandag 11. mai 2020 @ 08:00

De fleste av oss er mer opptatt av hvordan andre virker på oss, enn hvilke avtrykk vi selv setter. Vi er bevisst behovene vi gjerne vil ha dekket, men glemmer å spørre hvordan vår egen atferd påvirker omgivelsene og menneskene vi omgås.
Av Hedvig RognerudFoto: Ole L. Rosenborg og Canva.com

Jeg var i ferd med å avslutte en telefonsamtale med en ny og interessant samarbeidspartner, da han plutselig smetter inn: «Ja, og så har jeg laget en oppskrift til deg på hvordan jeg virker, og som jeg sender til deg. Jeg vil gjerne ha din i retur.»

Initiativet kom overraskende. Oppmerksomheten gikk først bakover i tid, til vandrehistorien fra studietiden om ingeniøren som syntes det var krevende å forholde seg til kvinner, fordi det ikke følger bruksanvisning med oss. Likevel, det tok ikke lang tid før jeg var tilbake i 2020 og så det geniale i det han foreslo.

En bruksanvisning har, slik jeg ser det, to hovedfunksjoner. Den ene handler om muligheten til å korte ned prøve- og feilefasen i en ny relasjon ved at man raskere blir bedre kjent med hverandre. Styrker og særegenheter blir belyst og satt i system, og begge parter kan tilpasse kommunikasjonen deretter.

Økt selvinnsikt

Det andre og minst like viktige elementet, er at når vi tar utarbeidelsen av egen bruksanvisning på alvor, vil det arbeidet vi legger ned, føre til økt selvinnsikt. Hvordan er jeg på mitt aller beste, og i hvilke situasjoner byr jeg på disse sidene av meg selv?

Hva påvirker motivasjonen min? I positiv retning? Negativt? Når slutter jeg å virke? Hva bør en ny kontakt være ekstra oppmerksom på i samarbeidet med meg?

De fleste av oss er mer opptatt av hvordan andre virker på oss, enn hvilke avtrykk vi selv setter. Vi er bevisst behovene vi gjerne vil ha dekket, men glemmer å spørre hvordan vår egen atferd påvirker omgivelsene og menneskene vi omgås.

Gjensidig utveksling av bruksanvisninger gir rom for en toveis kommunikasjon på dette området, og blåser samtidig liv i det gamle ordtaket om at det skal to til for å danse tango.  

Krevende

Jeg tok utfordringen, og oppdaget snart at å utarbeide en reell bruksanvisning knyttet til hvordan jeg faktisk virker, var mer krevende enn jeg trodde. Samtidig bød arbeidet på nyttig læring, både når det gjaldt egne prioriteringer og hvor ærlig jeg ønsket å være.

Etter litt fram og tilbake tok bruksanvisningen en form jeg kan stå inne for, og som jeg også tror kan være til nytte for han som ba om den. På samme måte er den jeg fikk tilbake, et godt verktøy for for meg, når jeg skal tilpasse min egen kommunikasjon.

Et biprodukt av hele prosessen ble denne artikkelen, inkludert et godt råd til deg hvis du er så heldig å bli utfordret til å lage din personlige bruksanvisning:

3 spørsmål

Når du mener du har gjort jobben din og sitter med et ferdig produkt foran deg, anbefaler jeg å stille deg selv tre spørsmål før du deler bruksanvisningen din med andre:

 1. Hvordan ønsker jeg at folk jeg jobber sammen med skal oppfatte meg?
 2. Hva gjør jeg for å leve opp til denne forventningen?
 3. Hva skal være mitt viktigste bidrag til at dette samarbeidet skal bli både fruktbart og langvarig?

Gå deretter gjennom det du har skrevet en gang til, tenk etter om du var ærlig første gang, og gjør de nødvendige justeringene.

Lykke til!

Neste skritt

Takk for at du leste helt hit. Er du nysgjerrig på hvordan tilt.work kan bistå deg og/eller din virksomhet? Sjekk vårt partnernettverk av kloke hoder.

Lederens verktøykasse

Våre ukebrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev. Du kan melde deg av eller endre hva du mottar via lenker i epostene.

"*" obligatorisk felt

Navn*

Litt klokere

Ukentlige nettmøter hvor vi gjør hverandre litt klokere. Du må være logget inn som medlem for å melde deg på.

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av «kloke hoder» (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

3 Comments

 1. Maria Rygge

  Digger dette Hedvig!

  Hvilke spørsmål har du svart på i din bruksanvisning? Er det flere enn disse (fra artikkelen)?

  Hvordan er jeg på mitt aller beste, og i hvilke situasjoner byr jeg på disse sidene av meg selv? Hva påvirker motivasjonen min? I positiv retning? Negativt? Når slutter jeg å virke? Hva bør en ny kontakt være ekstra oppmerksom på i samarbeidet med meg?

 2. Paal Leveraas

  Gode bruksanvisninger er viktig, men hva med de som aldri leser bruksanvisninger? 🙂

 3. Hedvig Rognerud

  Hei Maria, tusen takk 🙂 Jeg tenker du kan snu spørsmålet også:

  Hva ville du hatt svar på hvis du skulle bedt en annen person om bruksanvisning på han eller henne?

  Hva er viktig for deg at andre skal vite om deg?

  Plutselig har du utviklet et helt eget verktøy du har et eierskap til 🙂

På forsiden nå

Tre tips til deg som vil motivere deg selv til endring

Tre tips til deg som vil motivere deg selv til endring

|
Vi kan ikke gjøre noe med at endringer skjer. Det vi kan gjøre noe med er hvordan vi håndterer endringer.
Den essensielle bærekraftsevnen

Den essensielle bærekraftsevnen

|
Ved å skape et miljø hvor alle føler seg trygge til å uttrykke seg, kan organisasjoner blomstre og oppnå suksess på lang sikt.
Et godt skolesystem krever at vi spiller på lag med hjernen

Et godt skolesystem krever at vi spiller på lag med hjernen

|
Det er gledelig å vite at skolen arbeider med å fjerne analfabetismen om følelser og selvfølelse.
En leders ønskeliste: 31 temaer

En leders ønskeliste: 31 temaer

|
November er mørk, men julen er nær. Og vipps er det nytt år og nye ting å lære. Hvis du skulle velge, hva ville du helst lære fra denne ønskelisten for ledere?
vinduspost med døde fluer. Utsikt mot en skolegård med lekende barn.

Det er på tide å gjøre endringer i skolesystemet

|
Vi er alle klar over hvor viktig det er med god kompetanse, men vi vet også at det er kun «GJØRINGEN» som skaper resultater - og det er dessuten under «gjøringen» vi lærer mest effektivt.
Illustrerer Sinnataggen, motstand mot digitalisering

Digital transformasjon: Mer enn teknologi

|
Som en veteran i endringsledelse og en som har ledet flere vellykkede omstillinger, står jeg noe perpleks overfor denne tilsynelatende avgrunnen mellom teori og praksis.
bilde som illustrerer de blå soner

Blue Zone: 10 prinsipper for å skape en bedre arbeidsplass

|
Forskningen på de blå sonene gir oss verdifull innsikt som er relevant for enkeltpersoner og organisasjoner som ønsker å forbedre velvære, produktivitet og ledelse på arbeidsplassen.
kompetanse og livserfaring, illustrasjon av eldre dame foran pc

Systematisk nedvurdering av kompetanse og livserfaring

|
Det er essensielt for samfunnet å revurdere og omdefinere hva som betraktes som verdifull kompetanse og kunnskap.
Magefølelsen som foretrukket beslutningsform

Magefølelsen som foretrukket beslutningsform

|
For å skaffe oss tilstrekkelig innsikt slik at vi kan ta kloke valg, er det helt avgjørende å sette sammen ulik kompetanse.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.