tilt | Signert | Språk som lederverktøy | Følger det bruksanvisning med deg?

Følger det bruksanvisning med deg?

mandag 11. mai 2020 @ 08:00

De fleste av oss er mer opptatt av hvordan andre virker på oss, enn hvilke avtrykk vi selv setter. Vi er bevisst behovene vi gjerne vil ha dekket, men glemmer å spørre hvordan vår egen atferd påvirker omgivelsene og menneskene vi omgås.
Av Hedvig RognerudFoto: Ole L. Rosenborg og Canva.com

Jeg var i ferd med å avslutte en telefonsamtale med en ny og interessant samarbeidspartner, da han plutselig smetter inn: «Ja, og så har jeg laget en oppskrift til deg på hvordan jeg virker, og som jeg sender til deg. Jeg vil gjerne ha din i retur.»

Initiativet kom overraskende. Oppmerksomheten gikk først bakover i tid, til vandrehistorien fra studietiden om ingeniøren som syntes det var krevende å forholde seg til kvinner, fordi det ikke følger bruksanvisning med oss. Likevel, det tok ikke lang tid før jeg var tilbake i 2020 og så det geniale i det han foreslo.

En bruksanvisning har, slik jeg ser det, to hovedfunksjoner. Den ene handler om muligheten til å korte ned prøve- og feilefasen i en ny relasjon ved at man raskere blir bedre kjent med hverandre. Styrker og særegenheter blir belyst og satt i system, og begge parter kan tilpasse kommunikasjonen deretter.

Økt selvinnsikt

Det andre og minst like viktige elementet, er at når vi tar utarbeidelsen av egen bruksanvisning på alvor, vil det arbeidet vi legger ned, føre til økt selvinnsikt. Hvordan er jeg på mitt aller beste, og i hvilke situasjoner byr jeg på disse sidene av meg selv?

Hva påvirker motivasjonen min? I positiv retning? Negativt? Når slutter jeg å virke? Hva bør en ny kontakt være ekstra oppmerksom på i samarbeidet med meg?

De fleste av oss er mer opptatt av hvordan andre virker på oss, enn hvilke avtrykk vi selv setter. Vi er bevisst behovene vi gjerne vil ha dekket, men glemmer å spørre hvordan vår egen atferd påvirker omgivelsene og menneskene vi omgås.

Gjensidig utveksling av bruksanvisninger gir rom for en toveis kommunikasjon på dette området, og blåser samtidig liv i det gamle ordtaket om at det skal to til for å danse tango.  

Krevende

Jeg tok utfordringen, og oppdaget snart at å utarbeide en reell bruksanvisning knyttet til hvordan jeg faktisk virker, var mer krevende enn jeg trodde. Samtidig bød arbeidet på nyttig læring, både når det gjaldt egne prioriteringer og hvor ærlig jeg ønsket å være.

Etter litt fram og tilbake tok bruksanvisningen en form jeg kan stå inne for, og som jeg også tror kan være til nytte for han som ba om den. På samme måte er den jeg fikk tilbake, et godt verktøy for for meg, når jeg skal tilpasse min egen kommunikasjon.

Et biprodukt av hele prosessen ble denne artikkelen, inkludert et godt råd til deg hvis du er så heldig å bli utfordret til å lage din personlige bruksanvisning:

3 spørsmål

Når du mener du har gjort jobben din og sitter med et ferdig produkt foran deg, anbefaler jeg å stille deg selv tre spørsmål før du deler bruksanvisningen din med andre:

 1. Hvordan ønsker jeg at folk jeg jobber sammen med skal oppfatte meg?
 2. Hva gjør jeg for å leve opp til denne forventningen?
 3. Hva skal være mitt viktigste bidrag til at dette samarbeidet skal bli både fruktbart og langvarig?

Gå deretter gjennom det du har skrevet en gang til, tenk etter om du var ærlig første gang, og gjør de nødvendige justeringene.

Lykke til!

Neste skritt

Takk for at du leste helt hit. Er du nysgjerrig på hvordan tilt.work kan bistå deg og/eller din virksomhet? Sjekk vårt partnernettverk av kloke hoder.

Lederens verktøykasse

Karisma: Gave fra gudene eller enkle tricks?

Karisma: Gave fra gudene eller enkle tricks?

Marilyn Monroe hadde det. Steve Jobs hadde det. En portugiser på Besseggen hadde det også. Det skal handle om karisma, denne mystiske X-faktoren hos noen mennesker. Og oppskriften på hvordan DU kan få mer av det. Les mer
Sergei Ivanov

Derfor skal du drive politisk spill på jobben

«Politisk spill,» snerrer du foraktfullt inni deg, og sverger at du aldri skal synke så lavt. «Rødt kort!», roper dommeren og sender deg av banen. Les mer
Simon Elvnäs filmet ledere som leder. Det han fikk se var oppsiktsvekkende

Simon Elvnäs filmet ledere som leder. Det han fikk se var oppsiktsvekkende

Ineffektiv ledelse koster oss milliarder av kroner. Men ledere ser ikke sin egen ineffektivitet. Simon Elvnäs filmet dem, slik at de fikk se det med egne øyne. Les mer

Coaching-teknikker for prosjektledere

Coachende prosjektledelse

En coach-veteran avslører nyttige teknikker spesielt tilrettelagt for deg som leder prosjekter.

Dette kurset gir deg grunnleggende coaching-verktøy som er anvendelige i mange situasjoner. I kurset lærer du gjennom teori og øvelser som gir deg håndfast kroppslig læring. Kurset er et samarbeid mellom tilt.work og Computerworld Academy.


Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

3 Comments

 1. Maria Rygge

  Digger dette Hedvig!

  Hvilke spørsmål har du svart på i din bruksanvisning? Er det flere enn disse (fra artikkelen)?

  Hvordan er jeg på mitt aller beste, og i hvilke situasjoner byr jeg på disse sidene av meg selv? Hva påvirker motivasjonen min? I positiv retning? Negativt? Når slutter jeg å virke? Hva bør en ny kontakt være ekstra oppmerksom på i samarbeidet med meg?

 2. Paal Leveraas

  Gode bruksanvisninger er viktig, men hva med de som aldri leser bruksanvisninger? 🙂

 3. Hedvig Rognerud

  Hei Maria, tusen takk 🙂 Jeg tenker du kan snu spørsmålet også:

  Hva ville du hatt svar på hvis du skulle bedt en annen person om bruksanvisning på han eller henne?

  Hva er viktig for deg at andre skal vite om deg?

  Plutselig har du utviklet et helt eget verktøy du har et eierskap til 🙂

På forsiden nå

Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

|
Ukens Tirsdag morgen er skrevet spesielt til en stor gruppe mennesker jeg beundrer: soloprenørene. Dere andre: Les på eget ansvar.
Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?
Darwin, dating og dommedag

Darwin, dating og dommedag

|
Det går en rød tråd fra Simen Velle til armageddon. Men det er ikke kvinnekampen som har skylda. Ei heller datingappene. Det er Darwin.
Snyltekapitalismen

Snyltekapitalismen

|
De har sugd seg inn i verdiskapningen i det meste som foregår på planeten. Nå begynner de å spise av velferdssamfunnets grunnmur også.
vektorgrafikk eldre i aktivitet

Farvel til alderismen. Eldre som livsbejaende, verdiskapende borgere

|
Den offentlige samtalen har et sterkt fokus på eldre som et problem og en kostnad. Skal vi snu samtalen til å handle om eldre som en livsbejaende ressurs, må det en holdningsendring til – også hos eldre.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.