Hvordan snu en blå mandag med gustengul påskehud til en rosa fremtid?

Tips om hvordan LinkedIn gi deg tilbake kontrollen over eget liv og karriere
En gang hadde vi «First Tuesday». Nå, etter en påske som har vært mer preget av gulgusten, blek hud enn gule påskekyllinger, kan det hende du våkner opp og kjenner at det er blitt blåmandag. Kom deg ut av blåheten og les om hvilke grep du kan ta for å få en fremtid på en rosa sky.

av | 20. april 2020 @ 07:50

Hvilke verdier er viktige for deg, og hva vil du stå for? Hva er dine viktigste egenskaper og fremste ferdigheter? Hvis du ikke allerede har brukt hjemmekontoret og påsken til å filosofere over disse viktige spørsmålene, er det på tide. 

Har du kjent på usikkerhet? Går du hjemme med de nærmeste rundt deg, eller du er kanskje alene, permittert, eller aller verst: kanskje du har mistet jobben?

Kanskje er tiden uansett inne til å vurdere å skifte jobb, nå som du har fått ekstra god tid til å tenke. Foreta en personlig omstilling, et taktskifte i hverdagen, som du kanskje ellers ikke ville gjort.

Kom deg opp av kjelleren

Å ha en blåmandag eller flere i denne krisen vi lever oss gjennom nå er helt normalt. Påsken er allerede en uke unna, og gjennom høytiden forsøkte du å fortrenge følelsen av avmakt.

Mange har det som deg. Mange er på jakt etter de samme jobbene. Har du lett etter jobb en stund får du større konkurranse fordi enda flere er i samme situasjon. 

Det krever litt ekstra å motivere seg på slike dager. Da er det fint å ha avtaler, møte noen som kan hjelpe deg med å få opp motivasjonen. Noen som muligens har vært gjennom det samme, i hvert fall en person du vet kan gi deg mye, som kan gi deg påfyll. 

Eller et onlinekurs med andre engasjerte deltakere for nyttig inspirasjon . 

Mulighetene er mange, for dem som tar tak.

Skap struktur

Cathrine Lie Strand jobber i selskapet Potensialbygger. Hun veileder ledere og folk som ønsker omstilling, eller har kommet i en situasjon der de har vært nødt til å ta tak.

Hun mener struktur, synlighet, menneskelig bistand, nettverksutnytting og fokus på personlig omdømme er de fem punktene du skal fokusere på nå, for å bygge en fornuftig jobbhverdag i fremtiden.

Hvordan skaper man så struktur i hverdagen? 

— Stå opp som vanlig, få deg litt frisk luft, jobb med din CV, søknad og LinkedIn-profil, sjekk Finn.no, sier Cathrine. 

— Snakk med nettverket ditt, fortell hva du ser etter, og be dem tenke på deg om de hører om noe som kan være aktuelt for deg. Ta kontakt med noen i nettverket og be om en kaffe på nett, eller gå en tur sammen med god avstand. Folk er mer hjelpsomme enn man innbiller seg. Langt flere av oss ønsker å føle at vi er til nytte og hjelper gjerne til, uten spesielle baktanker. Derfor kan det også dukke opp muligheter når du minst venter det.

Synlighet og profesjonell hjelp

Det er lett å bli irrelevant hvis du ikke er på hugget over en lengre periode. Når oppdaterte du for eksempel LinkedIn-profil din sist? 

—  Er den relevant nå, eller bærer den preg av forrige gang du var på jobbsøk?, spør LinkedIn-eksperten. —  Har du oppdatert med siste frivillig arbeid, skrevet i «Om-feltet», oppdatert tittel til det som er aktuelt nå? Kan du skrive at du er på jobbjakt? Hvis ja, fortell i visittkortet hva du ser etter og at du er ledig nå, det er viktig, sier hun.

Med mange i samme situasjon må din profil skille seg ut slik at eventuelle rekrutterere får se en oppdatert profil, med anmeldelser og ferdigheter på stell. Det er dessuten alltid lurt å be om hjelp på veien, spesielt hvis du føler den er full av fartsdumper og hull.

— Har du anledning, snakk med noen som kan utfordre deg, høre på deg, og stille viktige spørsmål som du må tenke på, råder Cathrine. 

— Skal du gjøre det samme som du pleier, eller har du en drøm langt bak der, som du har lyst til å ta frem nå. Kanskje passer det i dag, og da er det mange ting du må tenke på. Kanskje du trenger bistand for å få orden på tankekaos og komme deg videre.

Begrensninger

Av og til kan du møte begrensninger på veien, uvaner som har satt seg litt for godt: Det er ikke sikkert du behøver ta med deg disse begrensningene videre. For å si det på en annen måte: Det er ganske sikkert smart å kvitte seg med noen av uvanene.

—  Det er så flott når folk bruker jobbskifte som en anledning til å endre kurs, sier hun. 

— Noen ganger svikter motet, eller folk vikler seg inn i begrensninger som ikke er sanne lenger. Noen bare fikk en jobb som økonom, men ville egentlig bli kriminolog. Andre ville egentlig bli lærer, men ble sykepleier, påpeker hun, og mener at det da gjelder å finne den nye retningen du vil at livet og karrieren skal ta.

Det berømte nettverket

Det kan være lurt å ta kontakt med noen du har jobbet med før, eller som du har studert med tidligere. LinkedIn er en god kanal for å få oversikt over nettverket ditt og lage en plan for hvem du bør bruke tid på fremover. 

—  Hvilke headhuntere kjenner du, og kan du ta kontakt med? Be om en virtuell kaffe, det går fint i disse tider. Det kan også være tid for å ta en midlertidig jobb, om det er lettere. Husk, innsats teller! 

—  Det å være løsningsorientert, og være opptatt av å sysselsette seg, om så i en «kjedeligere» jobb, eller noe som du anser som «under ditt nivå», vil uansett fortelle din neste arbeidsgiver noe om deg. Det vil gi deg et fortrinn i forhold til alle de andre som heller venter på drømmejobben og valgte sofaen i stedet, sier hun.

Merkevaren du

Derfor er det så viktig at du ikke glemmer å bygge deg selv som en egen merkevare. Det er en forutsetning at du legger en plan for hvordan du skal markedsføre deg selv.  

— Hvilke verdier er viktige for deg og hva vil du stå for? Hva er dine viktigste egenskaper og ferdigheter?, spør Cathrine. 

— Alle dine avtrykk og visittkort må være proffe, oppdaterte og selgende for deg. Dette gjelder alt fra cv, søknad, LinkedIn-profil til alt du kommenterer og legger ut på alle sosiale medier.

— Det gjelder også hvordan du selger deg inn i hvert enkelt møte med alt fra noen fra nettverket ditt til møte med en mulig ny arbeidsgiver. Alle møtepunkter er viktige og du må utnytte de til igjen å få nye møter, for å selge deg selv, mener Cathrine Lie Strand.

— Alle dine avtrykk i sosiale medier kan bli gransket og etterprøvd. Det er ikke umulig at en potensiell ny arbeidsgiver vil sjekke ut hvordan du fremstår i SoMe. Derfor skal man være bevisst på hva de får opp når de søker på nettopp deg. 

— Er det noe som ikke taler til din fordel, nevn det gjerne i søknaden og la det være din versjon som blir presentert. Der kan du fortelle hvorfor det framkom som det gjorde i en artikkel eller i en uttalelse som ikke var heldig. Rekrutterer eller ny arbeidsgiver, kommer til å finne det ut likevel, mener Strand.

Les også: Merkevaren Deg™

Ta imot all den hjelpen du kan få

Heldigvis florerer det av tilbud for å få hjelp, både gratis og betalbare; eksempelvis bistand til CV, hvordan skrive søknad, LinkedIn-kurs, coaching og karriereutviklingsrådgivere. Det er mulig å delta på webinarer om hvordan man skal stå frem i media, hvordan bli en Instagram-influencer, hvordan bygge deg selv som merkevare og mere til. 

— Uansett kan det hende du bare er ett søk unna å ta noen valg som i disse tider kan bli avgjørende for deg og din fremtid. Dermed er det bare å sette i gang og være den som tar ansvar for å bygge din egen merkevare, konkluderer Cathrine Lie Strand i Potensialbygger.

Artikler av Herman Berg (alle)

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Nysgjerrig til du stuper

Nysgjerrig til du stuper

Moren til min tidligere klasseforstander leverte en 200 siders hovedfagsavhandling i 1979. Da var hun 78 år. Ingen kan beskylde henne for å ha vært drevet av storslagne ambisjoner om en lukrativ yrkeskarriere. Hun er et klassisk eksempel på at det er mulig å lære så lenge man er i stand til det.

Å droppe håndhilsing er et feilgrep

Å droppe håndhilsing er et feilgrep

I dagens klimadebatt og debattklima er vi mer opptatt av hvilke fotavtrykk vi etterlater oss enn håndtrykkene vi deler ut. Det er en tabbe. Kontroll på det økologiske fotavtrykket forutsetter faste håndtrykk som forplikter.

Noen av våre forfattere

696 posts
Paal Leveraas er sjefreflektør og -redaktør i tilt.work og gründer av blant annet tilt work AS, digi.no og Leveraas AS. Ta kontakt med Paal enten du trenger et foredrag, en sparringpartner i ditt lederskap eller en som kan hjelpe deg å få budskapet ut i verden. Eller alt over.
View Posts →
63 posts
Hedvig Rognerud er forretningsutvikler, ledercoach, prosessleder og foredragsholder i Fossekall AS på Lillehammer. Hedvig skriver om språk som lederverktøy for tilt.work.
View Posts →
36 posts
Bjørn Z. Ekelund er psykolog. Han står bak "Diversity Icebreaker". Han skriver jevnlig for tilt.work, og er en del av ekspertpanelet. Som en ledende ekspert på team og samarbeid holder han foredrag, leder seminarer og gir veiledning.
View Posts →
33 posts
Atle skriver om coaching og kommunikasjon.
View Posts →
18 posts
Herman Berg er redaksjonssjef i tilt work AS.
View Posts →
15 posts
Hans Jacob Christensen har lang fartstid i norsk og internasjonal HR. Her i tilt.work vil han utforske kjernen i HR, utfordre noen etablerte sannheter i faget og gjerne skape debatt.
View Posts →
14 posts
Tom Georg Olsen skriver jevnlig om ledelse med fokus på tillitsbasert ledelse. Han er konserntjener i Miles, og sitter også i styret i tilt work AS.
View Posts →
13 posts
Thomas Nygaard er daglig leder i tilt work AS. Han er mangeårig leder i forlagsbransjen, hvor han to ganger har eliminert sin egen jobb. Han er blitt ekspert på å omstrukturere virksomheter på en måte som ivaretar verdiene.
View Posts →
11 posts
Walaa Abuelmagd skriver om mangfold i tilt.work.
View Posts →
9 posts
Erik Slinning er Managing partner i Great Leadership Institute®. Har spesialisert seg innen aksjonsorientert ledergruppeutvikling. Har også skrevet boken «Helsefremmende Lederskap – slik leder de beste» (Gyldendal Akademisk) og «Ledergruppen – fra meg og mitt til vi og vårt» (Kommuneforlaget).
View Posts →
8 posts
Catherine Lemaréchal eier og driver Ticato AS. Hun er rådgiver og NLP-coach og skriver om kommunikasjon, merkevarebygging og tidsmestring. Catherine kan hjelpe deg å oppnå mer enn du tror du kan. Hun holder kurs og foredrag, og mest populært nå for tiden er kurset: Gi f*** for flinke piker.
View Posts →
7 posts
Jan-Erik Sandberg skriver om hvordan vi kan gjøre mangfold i arbeidslivet til et aktivum. Han lever hva han lærer som "ikke helt A4 selv".
View Posts →
7 posts
Gerd Jorunns misjon som skribent i tilt.work og Tirsdag morgen har vært å avlive myter om ledelse.
View Posts →
7 posts
Mai-Britt jobber med rekruttering i en internasjonal organisasjon. Hun skriver om rekruttering og ledelse i tilt.work.
View Posts →
7 posts
Eva Jarbekk er en av våre fremste juridiske eksperter på personvern og GDPR.
View Posts →
6 posts
Rune skriver om medarbeiderskap.
View Posts →
6 posts
Annar er en nestor i norsk lederutvikling med mer enn 30 års fartstid.
View Posts →
5 posts
Elin Ulset er en engasjert og nær leder som er levende opptatt av kommunikasjon, ledelse og adferd. Elin har vokst opp i HR-kommunikasjon, både fra Aftenposten, digitale medier og mediebyrå. Hun balanserer det faglige med lederskap, og lederskap med familie, og hun trives godt i alle sfærene.
View Posts →
5 posts
Ph.d. og professor II Glenn Hole er direktør i IT-selskapet Skill. Han skriver om mangfold i arbeidslivet.
View Posts →
4 posts
Jeanette Høie er desksjef i tilt.work. Hun har lang fartstid som journalist og vaktsjef i dagspressen. Hun har godt grep om ulike digitale fortellerteknikker, og tar oppdrag innen content managment og innholdsproduksjon.
View Posts →
3 posts
Esben Keim driver rådgivingsselskapene Vital Few og OSS. Han skriver om presterende team, resultatledelse/OKR, mangfold og kundefokus her på tilt.work.
View Posts →
3 posts
Arne Jensen er generalsekretær i Norsk redaktørforening.
View Posts →
2 posts
Isabelle er senterleder for kraftsentret Forandringhuset. Hun er mentor og utviklingsansvarlig for ungdommer i Oslo.
View Posts →
2 posts
Jørgen Lund jobber med endringsledelse gjennom eget selskap.
View Posts →
2 posts
Ola hjelper virksomheter å jobbe med temaer rundt helse, kulturbygging og spons og tilbyr også underholdende, bevisstgjørende og motiverende foredrag/webinar.
View Posts →
2 posts
Sissel Naustdal leder MadeToGrow og er brennende engasjert i utvikling av menneskers potensial
View Posts →
2 posts
Anne 🌱 Reknes hjelper mennesker med å finne, få eller skape sin drømmejobb, og deler tips, tricks, teknikker, verktøy og metoder her i tilt.work.
View Posts →
2 posts
Christine er kursutvikler og foredragsholder med et stort lærerhjerte og masse kjærlighet til god tekst. Hun driver firmaet Tekstdoktor og underviser i digital markedsføring og journalistikk på Høyskolen Kristiania.
View Posts →
2 posts
Stikkordet for Cathrines arbeid med lederutvikling er "praktisk hverdagsledelse".
View Posts →
2 posts
Ole Kristian Sivertsen er CEO i selskapet Desert Control. Han har lang fartstid fra selskap som Citrix, RES Software, Sun Microsystems, Telenor, EVRY og Global Eagle. I dag har han dedikert seg til teknologi som løser klimautfordringer.
View Posts →
2 posts
Jostein Borgmo er til daglig eier og kreativ direktør i Suburbia og har dessuten nesten 80.000 følgere på Instagram.
View Posts →
1 posts
Herminia Ibarra er professor ved London Business School og forfatter av fagbøker om ledelse og organisasjonsutvikling.
View Posts →
1 posts
Umid skriver om tjenende lederskap og selvledelse.
View Posts →
1 posts
Nils Petter Nordskar er tidligere reklamemann. I dag holder han kurs, foredrag og utgir dessuten nyhetsbrevet "Lykkes med ideer".
View Posts →
1 posts
Ingar Roggen er sosiolog og beskrives som en av de europeiske pionerene for sosial informatikk. Arbeidsfeltet omfatter blant annet det sosiale aspektet av det virtuelle rommet, sosial analyse av internett og samspillet mellom menneske og datamaskin. I 1996 introduserte han sosiologien på nettet, websosiologi, som en nettvitenskap.
View Posts →
1 posts
Håkon er opptatt av personlig utvikling, drivkraft og glede. Han er sertifisert NLP Master Practitioner, og skriver og tilbyr tjenester for personlig vekst.
View Posts →
1 posts
Jan Sollid Storehaug er digital strategirådgiver. Han er også en mye brukt foredragsholder.
View Posts →
1 posts
Bjørn O- Hopland er eier og daglig leder av Smart Endring AS.
View Posts →
1 posts
Eli jobber i Fossekall AS. Hun har siden 2001 også drevet eget idé- og kommunikasjonsbyrå. Hun brenner for vekst og utvikling i bedrifter, og ser raskt muligheter og det unike. Hun veileder bedrifter i strategiprosesser, fremtidens bærekraftige forretningsmodeller, produkt/ markedsoptimalisering, forbedrer verdiløfter, bedriftskultur og innovasjonsskapende faktorer/team.
View Posts →
1 posts
Kevin er Corporate Storyteller, Content Strategist og Awareness@Work Consultant. Han skriver om nærværingslivet her i tilt.work.
View Posts →
1 posts
Hodejeger, arbeidslivsekspert og Managing Partner i Hammer & Hanborg. Trine Larsen har over 15 års erfaring med rekruttering av ledere og spesialister, og er en tydelig stemme i samfunnsdebatten om fremtidens arbeidsliv. Hun leder den norske delen av det nordiske rekrutterings- og konsulenthuset Hammer & Hanborg.
View Posts →
1 posts
Cathrine Foss Stene er en erfaren team- og lederutvikler og har jobbet med og i mange av de største norske virksomhetene.
View Posts →
1 posts
Kari har en bachelor i statsvitenskap med fordypning i menneskerettigheter og flerkulturell forståelse. Hun går nå en modulbasert master i voksnes læring på NTNU. Hun er utdannet NLP Business Practitioner (Kreativ Ledelse og Coaching nivå A) hos UiA/Coachteam.
View Posts →
1 posts
Kathra er COO i oppstartselskapet Generation Mobility samt teamleder i bydel Gamle Oslo.
View Posts →
1 posts
Kristin er partner og markedssjef i MetaResource. Hun beskriver seg som en stolt "potet" som kan mye om mye og ofte finner løsninger eller nettverk som kan bidra. Hun skriver om mentale muskler i hverdagen.
View Posts →
1 posts
Thor Ivar Forsland er coach og karriereveileder hos Frisk Utvikling.
View Posts →
1 posts
Data Scientist med bred, internasjonal bakgrunn.
View Posts →
1 posts
Thomas skriver om tankesett, metoder og verktøy for morgendagens ledere.
View Posts →
1 posts
Jørn Bue Olsen er rådgiver og forfatter i ledelse og etikk Ekon, Dr., siv.ing. og førsteamanuensis ved Oslomet (Etikk og bedriftenes samfunnsansvar). Olsen skrev doktorgrad om etiske dilemmaer for ledere i konkurranseutsatt virksomhet der Hauge-caset er eksempel på kombinasjon av lønnsom verdiskapning og anvendt etikk. Olsen holder foredrag om «Hauge som fyrtårn for norske bedrifter i dag». Utga i 2020 ny bok, «Næringslivsetikk og samfunnsansvar», i samarbeid med Henrik Syse. Leif-Runar Forseth er rådgiver og forfatter innen ledelse, gründervirksomhet og etikk. Han har doktorgrad i teoretisk fysikk og mastergrad i filosofi, tema etikk og lederskap. Ny bok, "Naturlig lederskap", kom i 2020.
View Posts →
1 posts
Jeanette Luytkis er sertifisert profesjonell coach og ledelsesrådgiver. Hun leverer individuelle coaching og treningsopplegg, med spesialisering på lederskap, personlig vekst og innovativ forretningsutvikling.
View Posts →
1 posts
Per Spektiv er, som navnet antyder, en person som er i stand til å se ting fra mange sider, og det er også hans jobb her i tilt.work.
View Posts →

Litt klokere hver tirsdag?

Få en ukentlig mental vitamininnsprøytning rett i din innboks. 

Gratulerer! Du står på listen. Ses på tirsdag!

Tirsdag er A-HA!-dag

Tirsdag er A-HA!-dag

Hver tirsdag siden 2010 har tusenvis av abonnenter fått ukebrevet Tirsdag morgen i sin innboks. Noen blir inspirert, noen blir provosert, mange får en eller flere a-ha!-opplevelser. Meld deg på her. Det er gratis. 

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

%d bloggere liker dette: