«Det finnes ikke unormale reaksjoner, det finnes bare normale reaksjoner på unormale situasjoner»

av | 20. mars 2020 @ 07:38

Bildet er tatt av S. Hermann & F. Richter fra Pixabay
Lederoppgavene i koronakrisen står i kø, og en av dem er å være oppmerksom på egne ansatte. Hvor er de? Hvordan takler de situasjonen? Hva har de behov for? Og ikke minst, hvordan avdekke dette med minimal bruk av ressurser?

Hvordan tar du som leder vare på dine medarbeidere i krise, – også de uventede reaksjonene?

Denne setningen har jeg med meg fra mitt livs aller første lederkurs, som fersk mellomleder i et statlig spesialpedagogisk kompetansesenter på nittitallet. 

Og er det noe det er bred enighet om for tida, så er det at situasjonen vi lever i, er unormal. 

I tillegg vil jeg trekke fram et uttrykk jeg har lært av min eldre bror, og som han med ujevne mellomrom vender tilbake til: 

«Finnes det en måte å tenke på, så finnes det mennesker som tenker slik.»

Med andre ord: 

Et vell av reaksjonsmønstre

Situasjonen er unormal, og det finnes et vell av reaksjonsmønstre og måter å håndtere, eller ikke håndtere unormale situasjoner på. Midt oppe i dette står ledere, og de har i oppgave å ivareta ulike ansatte som alle har sine personlige måter å ta inn over seg og bearbeide opplevelsene av alt det de ser og hører.  Ikke rart det blir kaos. 

Lederoppgavene i koronakrisen står i kø, og en av dem er å være oppmerksom på egne ansatte. Hvor er de? Hvordan takler de situasjonen? Hva har de behov for? Og ikke minst, hvordan avdekke dette med minimal bruk av ressurser? 

Tid og kapasitet har blitt en knapphetsfaktor. Går det an å strukturere opp denne delen av arbeidet? 

En mulig tilnærming kan være kjente atferdsmønstre når verden er normal, og hva som kjennetegner den enkelte ansatte i det vi kan kalle fredstid.  Hva er de opptatt av? Når leverer de best? 

Denne innsikten gir gjerne en pekepinn på hvilke behov som er framtredende hos den enkelte, og hvordan det kan slå ut i situasjoner der disse behovene ikke blir dekket. 

Trygghet og forutsigbarhet

Dette er basale behov og selve plattformen i Maslows behovshierarki, men samtidig behov som blir kraftig utfordret i en verden i endring.  Mennesker med denne type behov har ofte sentrale posisjoner knyttet til daglig drift, kvalitetskontroll og struktur. De trenger tryggheten du kan gi gjennom tydelig og ryddig informasjon, og faste holdepunkt. 

Om du som leder ikke dekker disse behovene kan motstanden komme i form av utrygghet, kritiske kommentarer eller det du i din rolle opplever som overdrevet detaljfokus. Da er det viktig for deg å huske at i møte med en uoversiktlig, diffus og potensielt global katastrofe, er detaljene spesielt trygge å holde fast ved. 

Finn din måte å anerkjenne dette behovet for «ordning og reda» i hverdagen på, dette er kvaliteter du kan støtte deg på når ditt eget fokus må flyttes mot mer presserende gjøremål. 

Relasjoner

Kjærligheten i koronaens tid handler om avstandsforhold, gjerne basert på kontakt gjennom digitale plattformer. For mennesker med stort nettverk og behov for rask respons og bekreftelse fra omverdenen, er dette utrolig frustrerende, siden det er fellesskapet og tilhørigheten som er energikilde nummer én. 

Og du kan være sikker på at disse frustrasjonene ikke går upåaktet hen. Uttrykkene er mange, og stadig nye plattformer for å se og bli sett, tas i bruk. De mentale konsekvensene av isolasjon oppleves store, samtidig som viljen til å kjempe imot, er større. 

Derfor, det du i en stresset og krisebetont hverdag kan oppleve som mas og støy fra en ansatt, kan like gjerne ses som den ansattes personlige innsats for å holde hodet over vannet. Ta deg tid til et heiarop og noen minutter med øyekontakt, og mye er gjort.

Handling

Har du opplevd ansatte som blir sinte i krisesituasjoner, som skrur tempoet opp enda et hakk og begynner å snakke med hard stemme? 

Mennesker med mye utålmodighet i seg og stor handlekraft, opplever opphoping av adrenalin når de møter hindre på vegen de ikke har sett for seg, og kommer gjerne med uttrykk som: «Går det an? Å fatte så dårlige beslutninger? Å stenge den grensen?» 

De er ikke aggressive av natur, de har bare en kort vei fra vilje til handling, en egenskap du i en normal verden setter stor pris på som leder. 

Mitt beste råd er å overse utblåsningene (de er ofte situasjonsbestemt og går ikke på person), verdsette handlekraften og se deg rundt: Hvor har vi best bruk for akkurat disse egenskapene nå? Interessante utfordringer og nødvendig handlingsrom virker ofte stabiliserende. 

Omsorg

Denne gruppen ansatte, som har mer omsorg for andre enn for seg selv, er viktig å ha et ekstra øye på i krisetider. De melder sjelden egne behov, men ser de at en kollega eller et familiemedlem sliter, tar de gjerne bekymringen med seg hjem og får problemer med å sove når kvelden kommer.  

De fanger også opp andre risikogrupper og deres utfordringer, og har gjerne et stort refleksjonsbehov rundt egne bekymringer. Ikke sjelden kan vi oppleve at mennesker som bekymrer seg mye for andre, blir fortere syke enn de som befinner seg i stormens øye. 

Sett av tid til å lytte, og spill gjerne inn andre synsvinkler som kan dempe omfanget av de bekymringene den ansatte setter ord på.

Midt oppe i disse beskrivelsene, som i seg selv er grovt forenklet, kommer livet, og med det personlige belastninger knyttet til økonomi, helse og sosiale forhold, og hendelser som snur opp ned på vante reaksjonsmønstre. 

Den snilleste av alle kolleger kan ta rollen som ulvemor hvis en av hennes egne unger havner i uheldige omstendigheter, og det tøffeste toget på jobb kan knekke sammen hvis kjæresten blir syk.  

Det eneste rådet jeg har til forundrede ledere da, er å se en gang til. Hva var det egentlig som skjedde nå? Hvorfor så jeg ikke dette komme? 

Bruk nysgjerrigheten din til å nøste opp i det du akkurat opplevde, helt til du kommer fram til svarene på de to viktigste spørsmålene av alle: Hvilke behov er det som ikke er dekket her? Og hvordan kan vi få skuta på rett kjøl igjen?

Følg Hedvig
Artikler av Hedvig Rognerud (alle)

0 kommentarer

Trackback/Tilbaketråkk

  1. Mens vi venter på at sjelen kommer etter – øy-coachen - […] I dag tidlig våknet jeg uten noen tilløp til drage i magen, men med en ny erkjennelse i stedet:…

Legg inn en kommentar

Noen av våre forfattere

682 posts
Paal Leveraas er sjefreflektør og -redaktør i tilt.work og gründer av blant annet tilt work AS, digi.no og Leveraas AS. Ta kontakt med Paal enten du trenger et foredrag, en sparringpartner i ditt lederskap eller en som kan hjelpe deg å få budskapet ut i verden. Eller alt over.
View Posts →
55 posts
Hedvig Rognerud er forretningsutvikler, ledercoach, prosessleder og foredragsholder i Fossekall AS på Lillehammer. Hedvig skriver om språk som lederverktøy for tilt.work.
View Posts →
32 posts
Atle skriver om coaching og kommunikasjon.
View Posts →
25 posts
Bjørn Z. Ekelund er psykolog. Han står bak "Diversity Icebreaker". Han skriver jevnlig for tilt.work, og er en del av ekspertpanelet.
View Posts →
18 posts
Herman Berg er redaksjonssjef i tilt work AS.
View Posts →
14 posts
Tom Georg Olsen skriver jevnlig om ledelse med fokus på tillitsbasert ledelse. Han er konserntjener i Miles, og sitter også i styret i tilt work AS.
View Posts →
13 posts
Thomas Nygaard er daglig leder i tilt work AS. Han er mangeårig leder i forlagsbransjen, hvor han to ganger har eliminert sin egen jobb. Han er blitt ekspert på å omstrukturere virksomheter på en måte som ivaretar verdiene.
View Posts →
12 posts
Hans Jacob Christensen har lang fartstid i norsk og internasjonal HR. Her i tilt.work vil han utforske kjernen i HR, utfordre noen etablerte sannheter i faget og gjerne skape debatt.
View Posts →
11 posts
Walaa Abuelmagd skriver om mangfold i tilt.work.
View Posts →
7 posts
Jan-Erik Sandberg skriver om hvordan vi kan gjøre mangfold i arbeidslivet til et aktivum. Han lever hva han lærer som "ikke helt A4 selv".
View Posts →
7 posts
Gerd Jorunns misjon som skribent i tilt.work og Tirsdag morgen har vært å avlive myter om ledelse.
View Posts →
7 posts
Mai-Britt jobber med rekruttering i en internasjonal organisasjon. Hun skriver om rekruttering og ledelse i tilt.work.
View Posts →
5 posts
Rune skriver om medarbeiderskap.
View Posts →
5 posts
Elin Ulset er en engasjert og nær leder som er levende opptatt av kommunikasjon, ledelse og adferd. Elin har vokst opp i HR-kommunikasjon, både fra Aftenposten, digitale medier og mediebyrå. Hun balanserer det faglige med lederskap, og lederskap med familie, og hun trives godt i alle sfærene.
View Posts →
5 posts
Catherine Lemaréchal eier og driver Ticato AS. Hun er rådgiver og NLP-coach og skriver om kommunikasjon, merkevarebygging og tidsmestring. Catherine kan hjelpe deg å oppnå mer enn du tror du kan. Hun holder kurs og foredrag, og mest populært nå for tiden er kurset: Gi f*** for flinke piker.
View Posts →
5 posts
Ph.d. og professor II Glenn Hole er direktør i IT-selskapet Skill. Han skriver om mangfold i arbeidslivet.
View Posts →
4 posts
Annar er en nestor i norsk lederutvikling med mer enn 30 års fartstid.
View Posts →
4 posts
Eva Jarbekk er en av våre fremste juridiske eksperter på personvern og GDPR.
View Posts →
3 posts
Esben Keim driver rådgivingsselskapene Vital Few og OSS. Han skriver om presterende team, resultatledelse/OKR, mangfold og kundefokus her på tilt.work.
View Posts →
3 posts
Jeanette Høie er desksjef i tilt.work. Hun har lang fartstid som journalist og vaktsjef i dagspressen. Hun har godt grep om ulike digitale fortellerteknikker. I tillegg er hun gründer-in-spe.
View Posts →
3 posts
Arne Jensen er generalsekretær i Norsk redaktørforening.
View Posts →
2 posts
Isabelle er senterleder for kraftsentret Forandringhuset. Hun er mentor og utviklingsansvarlig for ungdommer i Oslo.
View Posts →
2 posts
Sissel Naustdal leder MadeToGrow og er brennende engasjert i utvikling av menneskers potensial
View Posts →
2 posts
Anne 🌱 Reknes hjelper mennesker med å finne, få eller skape sin drømmejobb, og deler tips, tricks, teknikker, verktøy og metoder her i tilt.work.
View Posts →
2 posts
Christine er kursutvikler og foredragsholder med et stort lærerhjerte og masse kjærlighet til god tekst. Hun driver firmaet Tekstdoktor og underviser i digital markedsføring og journalistikk på Høyskolen Kristiania.
View Posts →
2 posts
Stikkordet for Cathrines arbeid med lederutvikling er "praktisk hverdagsledelse".
View Posts →
2 posts
Ole Kristian Sivertsen er CEO i selskapet Desert Control. Han har lang fartstid fra selskap som Citrix, RES Software, Sun Microsystems, Telenor, EVRY og Global Eagle. I dag har han dedikert seg til teknologi som løser klimautfordringer.
View Posts →
2 posts
Jostein Borgmo er til daglig eier og kreativ direktør i Suburbia og har dessuten nesten 80.000 følgere på Instagram.
View Posts →
1 posts
Herminia Ibarra er professor ved London Business School og forfatter av fagbøker om ledelse og organisasjonsutvikling.
View Posts →
1 posts
Umid skriver om tjenende lederskap og selvledelse.
View Posts →
1 posts
Nils Petter Nordskar er tidligere reklamemann. I dag holder han kurs, foredrag og utgir dessuten nyhetsbrevet "Lykkes med ideer".
View Posts →
1 posts
Paal Leveraas startet Tirsdag morgen i 2010 og jobber sammen med en rekke dyktige partnere for å videreføre dette til tilt.work i 2020.
View Posts →
1 posts
Ingar Roggen er sosiolog og beskrives som en av de europeiske pionerene for sosial informatikk. Arbeidsfeltet omfatter blant annet det sosiale aspektet av det virtuelle rommet, sosial analyse av internett og samspillet mellom menneske og datamaskin. I 1996 introduserte han sosiologien på nettet, websosiologi, som en nettvitenskap.
View Posts →
1 posts
Håkon er opptatt av personlig utvikling, drivkraft og glede. Han er sertifisert NLP Master Practitioner, og skriver og tilbyr tjenester for personlig vekst.
View Posts →
1 posts
Jørgen Lund jobber med endringsledelse gjennom eget selskap.
View Posts →
1 posts
Jan Sollid Storehaug er digital strategirådgiver. Han er også en mye brukt foredragsholder.
View Posts →
1 posts
Ola hjelper virksomheter å jobbe med temaer rundt helse, kulturbygging og spons og tilbyr også underholdende, bevisstgjørende og motiverende foredrag/webinar.
View Posts →
1 posts
Bjørn O- Hopland er eier og daglig leder av Smart Endring AS.
View Posts →
1 posts
Eli jobber i Fossekall AS. Hun har siden 2001 også drevet eget idé- og kommunikasjonsbyrå. Hun brenner for vekst og utvikling i bedrifter, og ser raskt muligheter og det unike. Hun veileder bedrifter i strategiprosesser, fremtidens bærekraftige forretningsmodeller, produkt/ markedsoptimalisering, forbedrer verdiløfter, bedriftskultur og innovasjonsskapende faktorer/team.
View Posts →
1 posts
Kevin er Corporate Storyteller, Content Strategist og Awareness@Work Consultant. Han skriver om nærværingslivet her i tilt.work.
View Posts →
1 posts
Cathrine Foss Stene er en erfaren team- og lederutvikler og har jobbet med og i mange av de største norske virksomhetene.
View Posts →
1 posts
Kari har en bachelor i statsvitenskap med fordypning i menneskerettigheter og flerkulturell forståelse. Hun går nå en modulbasert master i voksnes læring på NTNU. Hun er utdannet NLP Business Practitioner (Kreativ Ledelse og Coaching nivå A) hos UiA/Coachteam.
View Posts →
1 posts
Kathra er COO i oppstartselskapet Generation Mobility samt teamleder i bydel Gamle Oslo.
View Posts →
1 posts
Kristin er partner og markedssjef i MetaResource. Hun beskriver seg som en stolt "potet" som kan mye om mye og ofte finner løsninger eller nettverk som kan bidra. Hun skriver om mentale muskler i hverdagen.
View Posts →
1 posts
Thor Ivar Forsland er coach og karriereveileder hos Frisk Utvikling.
View Posts →
1 posts
Data Scientist med bred, internasjonal bakgrunn.
View Posts →
1 posts
Thomas skriver om tankesett, metoder og verktøy for morgendagens ledere.
View Posts →
1 posts
Jørn Bue Olsen er rådgiver og forfatter i ledelse og etikk Ekon, Dr., siv.ing. og førsteamanuensis ved Oslomet (Etikk og bedriftenes samfunnsansvar). Olsen skrev doktorgrad om etiske dilemmaer for ledere i konkurranseutsatt virksomhet der Hauge-caset er eksempel på kombinasjon av lønnsom verdiskapning og anvendt etikk. Olsen holder foredrag om «Hauge som fyrtårn for norske bedrifter i dag». Utga i 2020 ny bok, «Næringslivsetikk og samfunnsansvar», i samarbeid med Henrik Syse. Leif-Runar Forseth er rådgiver og forfatter innen ledelse, gründervirksomhet og etikk. Han har doktorgrad i teoretisk fysikk og mastergrad i filosofi, tema etikk og lederskap. Ny bok, "Naturlig lederskap", kom i 2020.
View Posts →
1 posts
Jeanette Luytkis er sertifisert profesjonell coach og ledelsesrådgiver. Hun leverer individuelle coaching og treningsopplegg, med spesialisering på lederskap, personlig vekst og innovativ forretningsutvikling.
View Posts →

Alltid på en tirsdag

«Jeg har fått en slags tirsdagsforventning», sa en abonnent. tilt.works ukebrev Tirsdag morgen er antagelig en smule vanedannende, men gode vaner kan man gjerne legge tll seg. Skaff deg selv en god ukentlig vane i dag — rett i din innboks! Alltid på en tirsdag, men aldri ellers i uka.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: