Bli medlem

Bli medlem

Som medlem i tilt.work kan du delta på alle våre “Litt klokere” nettmøter. Du får også tilgang til en ressursbank under oppbygging, våre berømte 🤣morgentilt☕, og rabatter på tjenester, events og produkter.  Takk for at du støtter oss og bidrar til å tilte hoder mot et mer bærekraftig arbeidsliv.

3 områder hvor AI kan gjøre HR bedre

19. februar 2019 @ 12:49

🔖 HR | IT
Her er 3 av mange HR-felt hvor kunstig intelligens kan gjøre jobben bedre enn naturlig intelligens.
Paal Leveraas
Følg Paal

Har kunstig intelligens en plass i HR-avdelingen? — Absolutt, sier Nigel Guenole. Den kvantitative psykologen peker ut 3 av mange HR-felt hvor kunstig intelligens kan gjøre jobben bedre enn naturlig intelligens.

Nigel Guenole er forskningsdirektør og underviser ved Goldsmiths, University of London. I tillegg er han leid inn av IBM hvor han leder et team av adferdsforskere som jobber med å utvikle AI-løsninger for HR.

 I mars snakker han om The Business Case for AI in HR på HR Tech 2019.

Og det er mange ting AI kan brukes til i HR.

Men først:

— Hva er en kvantitativ psykolog?

—  En kvantitativ psykolog fokuserer på matematiske modeller av menneskelig psykologiske prosesser, svarer han. — Og det er et fagfelt som er en god match med maskinlæring og kunstig intelligens koblet mot områder som rekruttering, oppfølging gjennom medarbeiders arbeidsløp, og motivasjon og belønning.

Empatiske maskiner

—  Så rekruttering er et av områdene? Hvordan kan en maskin rekruttere bedre enn mennesker?

—  Store selskap får tusenvis av søknader per dag. Det er ikke mulig å gi alle disse en god behandling uten hjelp av teknologi. Jobbsøkere bør behandles som man behandler kunder, de skal ønske å komme tilbake om de ikke oppnådde det de ønsket denne gangen. De skal også gjerne fortelle vennene sine om den gode kandidatopplevelsen de hadde, selv om de ikke fikk jobben. De skal oppleve at de behandles individuelt.

—  Og empatisk?

—  Absolutt. Vi bruker stadig oftere chatbotter for å kommunisere med leverandører. Selv ser jeg at jeg chatter med roboter hos blant annet banken min og telekomoperatøren min. Disse systemene blir stadig smartere og kan forstå naturlig språk. Teknologien er utbredt, men det er først nå den begynner å tas i bruk innen rekruttering.

Livsløp

—  Du snakker også om at teknologien følger medarbeideren gjennom hele livsløpet. Si mer om det.

—  Svært mange virksomheter vet ikke hvilken kompetanse de faktisk har blant sine medarbeidere. Den tradisjonelle måten å kartlegge kompetanseutvikling er at en leder fyller ut et skjema. Det er arbeidskrevende og går fort ut på dato. Noe av det vi ser skjer nå innenfor AI og HR er at teknologien oppdager hvilke ferdigheter du har. Det kan brukes til å sette opp dynamiske kompetanseprofiler hvor du rangeres på ulike ferdigheter. Slike systemer virker best når det er helt transparent slik at den enkelte medarbeideren kan gå inn og korrigere om systemet ikke har fanget opp ting slik han eller hun mener det skal være.

—  Med slike systemer blir det ikke bare enklere å se hva slags kompetanse du har tilgjengelig, det blir også lettere å se hva du trenger å bygge opp av ny kompetanse for å sikre videre utvikling og vekst.

AI-coaching

—  Et tredje område du nevner er motivasjon og belønning. Skal vi motiveres og belønnes av maskiner?

—  Motivasjon og belønning er så mangt. I dag er de fleste enige om at mening og personlig vekst er hva som motiverer. En måte å vokse på er gjennom coaching, men det har vært en type tjeneste som primært har vært for ledersjiktene i organisasjonen. Men nå har selskap som IBM utviklet verktøy som Watson karrierecoach og kandidatassistent. Medarbeiderne går i dialog med en AI-assistent som kan foreslå videre utviklingsløp for deg og peke på muligheter og åpninger i organisasjonen som matcher din profil.

Kritisk tenkning

—  Dette høres ut som om det er bare for de aller største virksomhetene med tusenvis av ansatte?

Nigel Guenole

—  Det er kanskje ikke for de aller minste, men hvis jeg hadde et selskap med 500 eller flere ansatte ville jeg definitivt vurdert å se på hvordan AI-systemer kan håndtere spesifikke utfordringer.

—  Du skal si mer om dette, og antagelig også adressere flere enn disse tre HR-feltene på HR Tech. Hva tar tilhørerne med seg fra ditt foredrag?

—  Først skal jeg snakke om hva jeg mener med AI i en HR-kontekst. De får noen brede definisjoner som vi smalner inn mot noen spesifikke anvendelser, og de får et rammeverk for hvordan de skal tenke og handle for å nyttiggjøre seg AI innenfor HR.

—  Jeg vil også oppfordre til kritisk tenkning og analyse: hvor er det mest nytte å hente ved å bruke selvlærende systemer. Kjernespørsmålet er: hvis vi kunne gjøre én ting mer effektivt 24 timer i døgnet, syv dager i uken, hva skulle det være?


Intervjuet er gjort for HR Norge og publisert på deres nettsider den 19. februar 2019. Republisert etter avtale. Oppslagsfoto: Montasje med Nigel Guenoles Twitter-profil + Flickr/Mike MacKenzie (fri bruk)Nigel Guenole lærer deg mer om AI i HR på HR Tech i mars. 


Paal Leveraas
Følg Paal

0 kommentarer

Trackback/Tilbaketråkk

  1. En helt alminnelig dag på jobben ... | Tirsdag morgen - […] 19.02.19 3 områder hvor AI kan gjøre HR bedre […]

Legg inn en kommentar

Relaterte saker

Våre ukebrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev. Du kan melde deg av eller endre hva du mottar via lenker i epostene.

 

Navn*

Hva vil du lese?

På forsiden nå

SAS-streiken

Det SAS-styret trenger er MOT

|
SAS har i mange år hatt et betydelig tillitsproblem i egne rekker og dermed også i markedet.
lykke er

Lykken kan være fire mobiltelefoner

|
Det spiller ingen rolle hva du har. Det som betyr noe, er hvordan du opplever det du har.
meningsfull jobb

Bare 1 av 5 av oss opplever jobben som meningsfull

|
Har virksomheten en dårlig sjef, er du garantert å få ansatte som hater jobben.
Ett åt uten løgn

Utfordring: Ett år uten løgn

|
I ett år skal jeg ikke lyve. Aldri. Ikke en eneste hvit løgn.
Strekk deg litt lengre i sommer

Strekk deg litt lengre i sommer

|
Rick Salmon utfordrer deg til å gå ut av komfortsonen denne sommeren. «Ekte endring starter der komfortsonen slutter», fremholder han.
værekraft

Værekraft, eller prøve å finne meg sjæl

|
Vi har alle vært der, og ikke minst har vi tatt tak i venner, kunder, kjærester og kolleger når de slutter å puste med magen og fester øynene på et mål langt der borte i horisonten.  Når de slutter å være nærværende.
negativt fokus

Negativt fokus kan være positivt

|
Det kan være vel så motiverende å finne ut hva du ikke vil være, som å styre etter positive verdier.
Her er standarden som sier hva du kan forvente av en coach

Her er standarden som sier hva du kan forvente av en coach

|
Sjamanisme, healing, lederutvikling, beste versjon av deg selv? Coaching er så mye. Kanskje for mye. Vi trenger en standard, og nå er den her.
selvhøytidelighet

Den patetiske selvhøytideligheten

|
Min aversjon mot selvhøytidelighet er patetisk når jeg til stadighet tar meg selv i å være det.

%d bloggere liker dette: