tilt | For deg som jobber i ... | HR | Sjøforklart HR-topp på verdens tak

Sjøforklart HR-topp på verdens tak

tirsdag 9. oktober 2018 @ 13:02

Hun var ikke spion. Møt HR-profilen Benedicte Teigen Gude, HR- og kommunikasjonsdirektør  i Wilhelmsen-gruppen.
Av Paal Leveraas

Hun har mastergrad i statsvitenskap med spesialfokus på terror som kommunikasjonsverktøy. Hun har jobbet i etterretningen («men ikke som spion»). Hun klatrer opp på fjell for moro skyld, og har «The Seven Summits» i sikte. Møt HR-profilen Benedicte Teigen Gude, HR- og kommunikasjonsdirektør  i Wilhelmsen-gruppen.

– Om jeg er i slekt med Hans Gude? Joda, det var broren til min tipp-tipp-tipp-oldefar. Jeg har ikke arvet noe av hans kunstneriske talenter, men kanskje noe av gleden over vakker, urørt natur kommer derfra.

Benedicte Teigen Gude har mastergrad i statsvitenskap. Interessen for kommunikasjon kom da hun studerte terrorisme som kommunikasjonsverktøy og sammenlignet Aristoteles og Hitlers tanker rundt hvordan man skulle overbevise og vinne massene.

I dag jobber hun i Wilhelmsen-gruppen.

Når hun ikke er på vei opp en fjelltopp sammen med sin mann.

– Jeg er på vei til Sveits. Drar i morgen. Vi skal bruke siste helg av høstferien til å klatre i Alpene.

– Hvilket fjell?

– Det vet vi ikke ennå. Vi drar ned, sjekker værmeldingen og drar i den retningen hvor været er best.

Paret Teigen Gude/Gude Teigen har besteget topper over hele verden, inkludert flere over 8.000 meter. Den siste var Broad Peak i Pakistan.

– Der måtte vi gi oss like under 8.000 meter, forteller hun. – Den høyeste jeg har vært på er Manaslu i Nepal på 8.163 meter. Om vi går for «The Seven Summits»gjenstår å se. Vi er på god vei, men har noen høydemeter igjen før vi når det målet.

– Hva med Mount Everest?

– Nei, den har vi ikke tatt ennå. Men vi skal. Kanskje allerede neste år.

– Jøss. Og dobbelt-jøss. Dere har vel ingen barn dere da?

– Joda, en hel flokk. Fire stykker. De tas godt vare på av slekt og venner mens vi er ute i verden.

– Imponerende. Men i tillegg til alt dette har du en mastergrad i statsvitenskap, og har også vært spion. Fortell mer om det.

– Spion, nei, er du gal? Jeg var analytiker i Forsvarets etterretningstjeneste. Det hadde ingenting med spionasje å gjøre. Min jobb var å analysere forskjellige ting, for eksempel fremtidig krigføring.

​«Spion, nei, er du gal?»

— Etter hvert begynte jeg å jobbe med hvordan kommunikasjon kan brukes som effektivt virkemiddel i fredsbevarende operasjoner. Da jobbet vi for eksempel med på å skape fellesarenaer for barn og unge på Balkan, med mål om å skape fredelig sameksistens.

– Så havnet du i Wilhelmsen-gruppen. Hjelp meg å se den røde tråden her.

– He-he, jeg er glad i sjø også da. Jeg drømmer om å seile jorda rundt. Men det er nok en helt annen grunn til at jeg havnet i Wilhelmsen. Min far jobbet i shipping i alle år. Han startet sin maritime karrière som servitør på hundreårsjubileet til Wilhelmsen i 1961, og seilte etter hvert til sjøs for Wilhelmsen og andre rederi. Han snakket varmt om Wilhelmsen, og det inspirerte meg til å ta jobb der.

– Hvordan vil du beskrive Wilhelmsen?

– Wilhelmsen er en global maritim industrigruppe opprettet i 1861. Vi har det største maritime nettverket i verden, med tilstedeværelse i over 2.200 havner globalt. Vi leverer produkter og tjenester til over halve verdens handelsflåte, og vi supplerer mannskap og gjør teknisk drift av komplekse skip.

– Vi utvikler også nye og spennende løsninger som former den maritime industrien for fremtiden.

– Med tusenvis av kolleger i mer enn 70 land tar vi kompetanse, bærekraft, innovasjon og banebrytende kundeopplevelser et steg videre, fortsetter hun, og avrunder setningen som en typisk kommunikasjonsperson:

– For mer informasjon, se www.wilhelmsen.com, eller følg oss på Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram og/eller YouTube.

– Hvordan er det å kombinere HR og kommunikasjon?

– Det er riktig for oss, og det er også krevende. Det er et stort og omfattende ansvarsområde.  Rollen favner alt fra sykemeldinger og rekruttering til sosiale medier, fra merkevarebygging og verdier til kvartalsrapporter, samfunnsansvar og employer branding.

– Vi ser at det at vi er i samme avdeling gir større helhet og at det er enda mer naturlig å jobbe tett sammen, der aktivitetene som igangsettes tydelig støtter opp om strategien som er satt.

– Hva er det beste ved jobben din?

– Mange dyktige og inspirerende kolleger som ønsker å gjøre en forskjell, ønsker å levere og bidra til at vi som selskap leverer på de mål og ambisjoner vi har satt oss. — Hva liker du minst ved jobben din?

– At ting noen ganger må ta lengre tid enn det mitt noe utålmodige vesen egentlig liker. I en stor organisasjon med tusenvis av kolleger i over 70 land tar det tid å få til endringer.

Men når vi lykkes, har vi en unik mulighet til å påvirke en hel industri eller — i litt mer fluffy termer — hele verden. Med tilstedeværelse over hele kloden kan vi faktisk bidra som selskap og enkeltindivider til å nå noen av verdens største utfordringer, for eksempel et bærekraftig hav.

​«Når vi lykkes har vi en unik mulighet til å påvirke en hel industri – eller hele verden»

– Bortsett fra ulykker og dødsfall, hva er det mest krevende du har opplevd i jobben din?

– To av våre datterselskap har de siste årene vært under etterforskning av konkurransemyndighetene i mange land og regioner, inkludert USA, EU og Asia. Det har vært en lang og tøff periode hvor kolleger har vært under ekstremt sterkt press. Det er nok det mest krevende jeg har opplevd.

– Fra et rent HR-perspektiv tror jeg noe av det krevende, men også interessante, er få litt fastlåste relasjoner til å bli produktivt og verdiskapende samarbeid.

– Hva er dine og din virksomhets største HR-utfordringer?

– De siste årene har vi jobbet med å endre måten vi jobber på og delvis endre vår kultur. Jeg sier delvis fordi det er mye som er bra og som vi gjerne vil ta med oss videre. Men vi, som alle andre, må møte en hverdag preget av raskere endring og bruk av mer teknologi.

– For at vi skal tilfredsstille våre kunders behov, må vi sørge for at vi kan levere morgendagens produkter og tjenester. Vi jobber derfor med å utvikle en organisasjon, utvikle våre ansatte og rekruttere mennesker med mer teknologisk og digital kompetanse.

– Å få en global organisasjon med tilstedeværelse i mer enn 70 land til å ta i bruk nye verktøy og jobbe på en ny måte er en krevende, men en veldig engasjerende og givende oppgave.

«Å få en organisasjon med tilstedeværelse i mer enn 70 land til å ta i bruk nye verktøy og jobbe på en ny måte er krevende, men veldig engasjerende og givende»

– Før i tiden var Wilhelmsen allemannseie. «Alle» hadde en bror, far, sønn, fetter eller onkel til sjøs, og mange av de seilte med oss. Nå er det færre som kjenner oss i dag – særlig blant de yngre og ikke minst blant de som ikke har shipping eller maritim næring som interessefelt. Mange forbinder Wilhelmsen med et rederi, men det har vi ikke vært på mange år. Vi jobber mye med å skape forståelse for at vi er et av de mest internasjonale selskap i Norge. Det er en kommunikasjonsutfordring, og det er en HR-utfordring.

– På toppen av det hele rekrutterer vi ikke lenger fra maritim bransje slik vår industri utelukkende gjorde før. Nå kjemper vi om talenter som slett ikke kommer fra maritim bransje.

– Det skaper utfordringer. Hvordan skal vi kapre en skarp ung person som kan velge mellom Amazon, Kolonial.no, DNB og Wilhelmsen?

– Hvordan lykkes dere med å tiltrekke dere talenter?

– Når det gjelder digitale traineer er vi ganske godt fornøyde. I år gjorde vi en vri og laget rekrutteringsvideo. Den vant vi en nordisk pris for tidligere i år, og den ga oss tre gode digitale traineer. Det er det andre kullet av digitale traineer vi har her, og de setter virkelig spor etter seg – fra dag én.

– Dette var et tett og kreativt samarbeid mellom HR og kommunikasjon. Jeg er ganske stolt av folkene våre som har fått dette til.

— Hvorfor er HR viktig?

– Uten motiverte ansatte som har riktig kompetanse og er på rett plass vil vi som selskap ikke overleve. Det å jobbe med posisjoneringen av selskapet eksternt samt jobbe med å utvikle ansatte som er motivert til å levere gode resultater er helt grunnleggende for å skape verdier. De riktige menneskene med den rette kompetansen og de riktige egenskapene er nøkkelen til å skape verdi og lykkes.

– Hva kjennetegner en god leder, det være seg i HR eller på andre områder?

– I tillegg til det åpenbare – skape verdi og levere på de strategiske målsettingene for selskapet – må en god leder i mine øyne evne å engasjere og motivere, legge forholdene til rette for at ansatte skal lykkes og utnytte potensialet i hver enkelt. Videre må en god leder jobbe med kontinuerlige forbedringer, være villig til og ikke minst stimulere endring. Og til sist – være nysgjerrig, evne å omsette gode ideer til løsninger som skaper verdi og tar selskapet fremover. 

— Hva er dine tre beste råd til en som vurderer en karriere i HR i dag?

– For å lykkes med HR må du i mine øyne ha god forretningsforståelse og evne å omsette selskapets strategiske målsettinger i konkrete tiltak som evner å beholde, utvikle og rekruttere de riktige menneskene med den rette atferden, rett motivasjon og rett kompetanse i forhold til de målene selskapet har satt seg. Uten denne kombinasjonen blir det vanskelig å skape resultater og lykkes.

PS! Benedicte kom til topps i høstferien, rapporterer hun i etterkant. Riktignok i Frankrike og ikke Sveits, for det var der været var best. Det ble en ny 4.000 meter, Barre des Ecrins på 4.102 moh. 

HR-profilen Benedicte Teigen Gude

Benedicte Teigen GudeHR- og kommunikasjonsdirektør i Wilhelmsen-gruppen

Arbeidserfaring:
  • 2017 -> HR og kommunikasjonsdirektør, Wilhelmsen-gruppen
  • 2010—2017: Kommunikasjonsdirektør, Wilhelmsen-gruppen
  • 2005—2010: Kommunikasjonssjef, Wilh. Wilhelmsen ASA
  • 2002—2005: Kommunikasjonssjef, Norske Skog
  • 1997—2002: Seniorrådgiver, Forsvaret
Utdanning:
  • 1990—1996: Master i statsvitenskap, Universitetet i Oslo

Oppslagsfoto: privat

Fant ikke noen innlegg.

Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Salgsbroen, alle pilarer er like viktige.

Kan du skape tillit? Da er du en selger!

|
Du skal si til deg selv: «Jeg er en selger», og du skal si det med stolthet.
Adferdslæring: Tanker skaper følelser - følelser skaper adferd - adferd skaper tanker

De ubevisste holdningene til eldre arbeidstakere

|
Det foreligger en «allmenn sannhet» om de unge «talentene»: De er fremoverlente, innovative og proaktive arbeidstakere.
Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

|
Overraskende kundeinnsikt fra erfarne soloprenører.
Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

|
Ukens Tirsdag morgen er skrevet spesielt til en stor gruppe mennesker jeg beundrer: soloprenørene. Dere andre: Les på eget ansvar.
Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.