tilt | Signert | Tirsdag morgen | 10 skolefag du ikke hadde

11 fag du ikke hadde på skolen (men gjerne skulle hatt)

tirsdag 21. august 2018 @ 05:45

Skolen hopper over noe av det mest vesentlige du trenger for å overleve og blomstre i arbeidslivet. Her er 11 fag som ikke står på pensumlisten.
Av Paal Leveraas

Det er mye godt å si om utdanningssystemet vårt. De unge menneskene som kommer ut av det i dag imponerer ofte, ikke bare for hva de kan, men også for hva de er blitt.

Men jeg observerer at det ofte er til tross for, ikke på grunn av skolen.

En gang var skolen en «dannelsesreise», hvor du ikke bare ble utdannet, men også «inndannet». Nå er det bare utdannelse igjen. Inndannelsen må du sørge for selv.

De lavere nivåene i skolesystemet er blitt en kompetansefabrikk. Karaktersystemet er bygd på prestasjonsstyring og ytre motivasjon. Det er metoder og teorier som i stor grad er forkastet i arbeidslivet.

For noen går noe tapt på veien.

Evnen til å begeistres av kunnskap. Sosial kompetanse. Enkle tricks for å fungere bedre sammen med andre mennesker.

Vi hører om russ og russeaspiranter med mye penger og lite ydmykhet på tur til Hellas, og vi hører om unge mennesker som er oppdratt av dataspill og sosiale nettverk.

De blir voksne og går inn i arbeidslivet. De er flinke på det de gjør, og de gjør det i år etter år. Så kjenner de at det er på tide å gjøre noe annet.

Ofte er det en IT-magiker i en trolldom som gikk ut på dato ved forrige oppgradering.

Heller enn å ta enda en sertifisering vil de opp på neste nivå hvor de slipper å knote kode og kan lede andre i stedet.

«Med tiltagende desperasjon krafser de i glasset mens de kjenner den pizza-stinkende ånden fra yngre programmere i nakken.»

Det er da de oppdager det usynlige glasstaket. De mangler koden som bringer dem videre. Med tiltagende desperasjon krafser de i glasset mens de kjenner den pizza-stinkende ånden fra yngre programmere i nakken.

Og bak dem igjen, en million høflige og smilende indere med industrialisert kompetanse fiks ferdig oppgradert til nyeste versjon.

Så da sitter de der da, og  jeg spør dem, blant mye annet rart, hvilke fag de gjerne skulle hatt på skolen, men ikke fikk fordi det ikke sto på fagplanen.

Her er fagplanen:

 1. Gjenoppfinn deg selv: Kunnskap er ferskvare, som snøen som falt i fjor. Det viktigste du kan lære er å lære. Og avlære. Det du trenger å kunne i morgen må du lære deg i dag. Det du lærte i fjor må du avlæres i år.
 2. Kommunikasjon: Du kan være verdens beste rakettforsker, bioingeniør eller java-programmerer, men hvis du ikke greier å formidle dine tanker og idéer til omverdenen kommer du ingen steder. Faget «Kommunikasjon» gir deg grunnleggende innføring i retorikk, historiefortelling, dramaturgi, skriftlig, forretningsrettet korrespondanse og lederkommunikasjon.
 3. Målsetting og tidsstyring: «Dagene styrter avsted som ville hester over alle hauger», skrev den forfyllede amerikanske kult-poeten Charles Bukowski. Og han hadde rett. Men melder du deg opp i «Målsetting og tidsstyring» får du verktøyene som trengs for å temme de ville hestene og ta kontrollen tilbake.
 4. Nettverksbygging: All din kompetanse er ikke annet enn et fyrtårn på et øde hav uten nettverk. For noen er nettverk en gave de fikk i fødselen, men nettverk skal trimmes, vedlikeholdes og oppgraderes kontinuerlig. I dette kurset lærer du hvordan.
 5. Selvtillit: Tillit er som luft, du merker det ikke når den er der, men når den er borte kveles du. Selvtillit handler om å ha tillit til deg selv. Uten selvtillit får du heller ikke tillit. Dette kurset gir deg den grunnleggende ballasten du trenger for å bli et menneske som kan gi og få tillit fra andre.
 6. Motivasjon: Motivasjon er ikke noe du får, det er noe du tar. Du kan ha motiverende og inspirerende mennesker rundt deg, men i siste instans er det bare du som kan ta ansvar for egen motivasjon. Gjennom dette kurset lærer du å ta ansvar for din egen indre glød.
 7. Brannslukking: De brannene som gjør størst skade i dag er de som brenner ut folk. Ikke bli en utbrent ruin. Ta kurset «Brannslukking» og finn ut både hvordan du forebygger brann og slukker dem før de gjør for stor skade.
 8. Personlig merkevarebygging: Hvordan skiller du deg ut i mengden? Enten du driver som selvstendig eller du er ansatt, er markedsføring og selv-promotering nødvendig. Samtidig er det en delikat balansegang, hvor grensen mellom selvutslettende anonymitet og ufint skryt er hårfin. Lær å selge deg selv slik at andre føler at du gjør dem en tjeneste.
 9. Økonomi: Med mindre du utdanner deg innen økonomi, lærer skolen deg svært lite om hvordan verdier skapes og foredles. Grunnleggende økonomisk forståelse er noe du må lære deg på egenhånd. Med mindre du melder deg på dette kurset, og lærer hvordan du får pengene til å jobbe for deg, ikke omvendt.
 10. Relasjonsintelligens: Vi seiler alle i et hav av relasjoner. Noen ganger gir de oss drahjelp, andre ganger står de i veien. Relasjonsintelligens er et mål på din evne til å se det store bildet og forstå, intuitivt eller bevisst, hvordan alt henger sammen med alt og ikke minst hvordan alt kan påvirkes bevisst. Dette kurset er for viderekomne som allerede har utviklet emosjonell og sosial intelligens.
 11. Lykke: Vi lærte matematikk, norsk og samfunnsfag og mye, mye mer på skolen. Men vi lærte ingenting om hva som skal til for å leve et godt liv. Faget «Lykke» hjelper deg å identifisere egne verdier, bli bevisst og tilstedeværende og oppmerksom på egne styrker og svakheter.

God tirsdag.


Artikkelen ble første gang publisert i 2012, da med 10 fag på listen. Redigert og republisert i juli 2016 og igjen i august 2018.  Oppslagsfoto: «Happiness» (CC BY 4.0 – torange.biz)

Tirsdag morgen

Funksjonærer og journalister, foren dere: Om få år er dere borte

På 70-tallet mobiliserte fagbevegelsen mot den fremvoksende datateknologien, redde for at arbeidsplasser skulle automatiseres og bli borte. I 2005 føler vi oss trygge på at frykten var ubegrunnet. I 2007 vil vi oppdage at den slett ikke var ubegrunnet. Ting Les mer
Kunsten å lytte

Kunsten å lytte

Folk flest lytter ikke særlig godt. Det de lytter til er ordene. Halvparten av fokus er på hva motparten sier, den andre halvparten er rettet mot hva de skal svare etterpå. Å lytte er en kunst og et håndverk. Det Les mer
Frykten for at teknologien tar jobbene våre - fra 1589 til i dag

Frykten for at teknologien tar jobbene våre – fra 1589 til i dag

Redd for jobben din? Det er ikke nytt. Dronning Elizabeth I advarte allerede i 1589 mot maskiner som fortrenger mennesker. Les mer

Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

21 Comments

 1. Gestaltmarit

  Hei Paal, takk for innsiktsfullt innlegg! Vil bare tipse deg om en film som Oslo Spirituelle Filmklubb viser lørdag 28. april. Den heter “Project Happiness” og handler om tre ungdomsskoleklasser som fikk sjansen til å utforske hva lykke er. Det er ikke bare en film, men en hel organisasjon. Tenk om vi faktisk kunne gjort Lykke til et fag i skolen! Eller i det minste et prosjekt? Du kan lese om prosjektet her: http://www.projecthappiness.org

 2. Magnus

  Bra innlegg! Dette er virkelig ting man skulle hatt mer av, men desverre er det mange av tingene som går på psykologi i forhold til oppvekst, hjemmetilværelse og vennekrets, og ikke er så lett å gjøre noe med…

  Anyhow, hvis jeg kunne ville jeg virkelig gått på en skole som hadde hatt en slik plan!

 3. Morten Bessho

  God tekst – helt etter min smak!

  Man blir født som en original og utdanner seg til å bli en dårlig kopi.

 4. Tove

  Dette var veldig bra skrevet/reflektert! Tusen takk! 🙂

 5. Olav Bergo

  Det er på den annen side aldri for sent å forbedre sin kompetanse, verken på disse ti, eller den lange rekken av andre kompetansebehov som melder seg etter hvert som livet leves!

 6. lisbeth

  Helt enkelt genialt! For en skole det ville blitt. For noen barn vi hadde fått! Jeg oppfatter at mange barn får prestasjonsangst og dårlig selvbilde av skolesystemet i dag. Det konkurreres i fagene “hvem er best, flinkest og nr 1 i alt”. Og de blir gjenfortalt en historie som andre mener er den rette. Rett i forhold til hva? Liten anledning til å  gå på oppdagelsesferd i eget hode og trimme egenskaper som selvtillit, selvfølelse, verdier, troer og overbevisninger. Og ikke minst finne egne ressurser og ikke bare dilte etter andre. JA til ny skolereform! 

 7. Kristen L. Skogrand

  Tusen takk, Paal!

  Veldig livsnært, tankevekkende og relevant, som vanlig 🙂 Understrekningen av hvor essensiell Livslang (!) Læring er og forblir fremstår som ekstra viktig i lys av de 10 elementene i din gode Fagplan. Takk for alle dine spenstige initiativ for å muliggjøre dette. Vi står sammen om identiske utfordringer og (ikke minst!) muligheter m.h.t. livsrelevant kompetanseheving og NYorienteringer på Livets Arena!

  Alt godt fra,

  Kristen
  http://LivetsArena.com (o.a. portaler med fokus på samhandling og akkurat… Livslang Læring!)

 8. Richard Paulsen

  Jeg tror juss er viktig for alle. Det er ingen mennesker i dag som ikke møter på juridiske problemer i form av kontrakter (bolig, arbeid, samboer osv), tvister, bedømming av lovlighet osv. men det er veldig mange som ikke har råd til å betale 3000 kr timen for en advokat. Grunnleggende forståelse for jussfaget. Det vil si at man skal kunne slå opp i en lovbok og bruke den aktivt selv. Samfunnet blir bedre!

 9. Slartibast

  Opplagte ting for mange, men likevel er det ikke implementert i skolen. Har mange ganger diskutert dette siste 20 år, men får ofte høre at “vi er på rett vei”. De samme folkene sier det samme idag. Gode intensjoner uten helhetsperspektiv, realiteter og kompetanse har skapt, virker det som, “egoistiske selvfølere uten dannelse”. Å bli fornærmet er det nye beviset på å ha retten på sin side.
  Heldigvis har dette også fått mange til å søke på tvers av den rådende kulturen. Det finnes enormt mye nyttig litteratur og nett-blogging. Mange begynner å få en bedre breddeforståelse, ofte bedre enn mange fag-miljøer. En annen positiv ting er at dette er noe som mange land/kulturer har problemer med, slik at vi får en internasjonal motkultur over tid. En “grasrot” bevegelse med ståsted i internasjonale og tverrkulturell forståelse?
  Dette er noe nytt nasjonalstatene kommer til å ha problemer med. Også mange tradisjonelle kunnskapsbastioner kan føle presset, og endringer ser allerede ut til å skje på tross av det “politisk korrekte”. Internasjonal utveksling av ideer og synspunkter løser opp den tradisjonelle kulturbæreren som lokal/nasjonal/gruppe har vært.
  Etter utdanning er idag tilgjengelig for alle med en nettkobling, men man har ikke papirer på det. Å prøve å ta tradisjonellt oppbyggede fag etter en slik “oppvåkning” blir ofte som Sisyphus måtte ha følt det.
  Modeller som “læres” på skoler og universiteter blir plutselig “gammeldagse”.
  Beklager “ramblingen”, måtte bare få ut litt steam 🙂
  Og, jeg har ofte tatt feil før, så ikke ta dette “bokstavelig”

 10. Paal Leveraas

  Takk for all god respons på denne artikkelen, her, via epost og på sosiale medier. Etter halvannet døgn offline etter pblisering av denne var det utrolig moro å oppdage at denne traff mange i det jeg logget meg på igjen.

 11. Namdalingen

  Tegnespråk da?

 12. Martin Løken

  Flott innlegg! 

  På barneskolen er leken og rollespillet en simulering av virkeligheten, som innebærer kommunikasjon, empati-trening, en arena der en kan utvikle selvtillit og mestringsfølelse. Jeg har tro på at det fungerer med en blanding av teori og praksis, at en lærer om det i situasjoner der en står i det selv, og har trygge voksne som viser hva det dreier seg om.
  Dette kan alle politisk interesserte bringe opp for sine respektive partier og bringe inn i sine programmer gjennom partienes landsmøter. Dette er ikke fokus i de partier jeg kjenner til, der går det på prinsippet om å dytte inn mest mulig fag, og ikke tenne den flammen i mennesket som gjør oss til skapende, glade, empatiske vesener. Dette er nøkkelen til en bedre skole! Lykke til! 

 13. Gjest

  Her er det mye som laeres gjennom erfaring – er ikke det litt av livets gang??

 14. Anne

  Kloke ord – spennende lesning og veldig sant! Noe å ta med seg videre til ettertanke og diskusjon med gode venner, ungdom og “unge voksne” i heimen.

 15. Core

  hmmm, jeg lurer på hvor foreldrene kommer inn i bildet? Hvilket ansvar har de? Eller er det slik at vi ønsker utdanningsinstitusjonene til å bære mer av byrden med å forme samfunnet? Jeg vil heller ha en skole som kun tar seg av det faglige…

 16. Steinar Kjærnsrød

  To the point, Pål! Jeg snakker noen ganger med folk som jobber i skolen om liknende temaer, og får ofte kommentarer som at det er ikke plass til slike “myke fag” pga. rigorøse læreplaner og målkriterier som er tredd ned på det pedagogiske apparatet i skolen. Men jeg tror det blir feil – og i hvert fall strategisk dumt – å tenke på dette som egne fag. Kunsten må bli å integrere disse tingene i de vanlige fagene.  Det skjer nok også i noen grad oppover i ungdomskolen og videregående, men det virker å være noe tilfeldig hvilke skoler som gjør noe med dette, og i hvilke fag det gjøres. 

 17. Iril Kolle

  God kommentar, Paal. Hvis vi kunne fått en ørliten dæsj latin i tillegg, hadde vi lettere skjønt medisinske uttrykk, botanikk osv osv også. Hvilken skole! 🙂

 18. Atle Indrelid

  Sååå – hva vil du ta ut? Eller vil du legge til alt dette, og sitte igjen med barn som ikke har tid til sport, lek, og venner? Og er det virkelig skolen, og ikke foreldre som er ansvarlig for frambringing av egenskaper som lykke, motivasjon og selvtillitt?

 19. Tim Dorfman

  Enig. Skriver under på hvert eneste ord her. I “min skole” kunne jeg tenke meg å slå sammen fagene 2 og 9 og kanskje “døpe” fag 10 om til “eksamen”. Lykke oppfatter jeg nemlig som et produkt eller rettere sagt et resultat av de ovenfornevnte. 🙂 

 20. Trine Astrid Nilsen

  Du… Min barnehage hadde som leveregel i hverdagen et kinesisk ordspråk : Lærdom er en skatt du har med deg overalt…. Alt vi sanser med kropp & sinn, påvirker oss til den vi blir.. Utdannelses systemet begynner faktisk allerede i barnehagen, ja helt fra ungene kommer til verden.. Barnehageansatte, uansett kompetanse, læres til Å SE. Barna læres til å se… Verktøykasser med redskaper til å lære om det såkalt røde og grønne… Æ elska jobben min. Det åmvære med å gi ungene en god barndom.. Det å styrke foreldrene i foreldrerollen. Det å gi ungene trua på sæ sjøl. Bagasjen har de med seg inn i skolen, og det finnes et hav av samarbeidspartnere for å gi alle den beste fremtida… Danning foregår fortsatt, og alle de såkalte kursene du ramser opp her, sier noe om at det handler ikke bare om å lese og skrive, ja ” høre etter”, Nu kan alle få en mulighet, samfunnet skal være universelt utformet – og æ kan gå på et foredrag og få med meg alt som blir sagt ved hjelp av skrivetolk.. Heia Norge..❤❤

  • Paal Leveraas

   Takk for kloke tanker, Trine.

På forsiden nå

Salgsbroen, alle pilarer er like viktige.

Kan du skape tillit? Da er du en selger!

|
Du skal si til deg selv: «Jeg er en selger», og du skal si det med stolthet.
Adferdslæring: Tanker skaper følelser - følelser skaper adferd - adferd skaper tanker

De ubevisste holdningene til eldre arbeidstakere

|
Det foreligger en «allmenn sannhet» om de unge «talentene»: De er fremoverlente, innovative og proaktive arbeidstakere.
Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

|
Overraskende kundeinnsikt fra erfarne soloprenører.
Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

|
Ukens Tirsdag morgen er skrevet spesielt til en stor gruppe mennesker jeg beundrer: soloprenørene. Dere andre: Les på eget ansvar.
Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.