Fra skrueselger til global virksomhet

av | 15. mars 2018 @ 11:41

Würth ble startet i Tyskland i 1945. Landet lå i ruiner etter 2. verdenskrig. En hel nasjon skulle skrus sammen igjen. I Künzelsau startet den 36 år gamle Adolf Würth […]

Würth ble startet i Tyskland i 1945. Landet lå i ruiner etter 2. verdenskrig. En hel nasjon skulle skrus sammen igjen. I Künzelsau startet den 36 år gamle Adolf Würth en virksomhet som solgte nettopp skruer.

I dag er hans sønn Reinhold en av verdens rikeste menn. Da faren døde overtok Reinhold og hans mor Alma den vesle skruegrossisten. Han bygde det opp til en verdensomspennende virksomhet.

Reinhold Würth nærmer seg 85, og fjerde generasjon er på vei inn i familieselskapet. Dersom noen av dem fristes til å realisere verdiene vil de stoppes av en klausul som sikrer at om noen ønsker å selge, skal de realiserte verdiene straks gis bort. Halvparten til Røde Kors, halvparten til Røde Halvmåne.

I Norge har Würths HR-direktør Thor Melcher sett omsetningen vokse fra 500 millioner til snaut 1,5 milliarder siden han begynte der i 2003. Staben har vokst fra 400 til 630. Over halvparten av dem er selgere som daglig gjennomfører ca. 2000 kundebesøk over hele landet. Og de fleste er, innrømmer Melcher litt nølende, menn.

— Jeg er redd vi er over 95 prosent menn i salg, forteller han.

Selskapet rekrutterer mellom 60 og 80 nye medarbeidere hvert år, og de gjør alt selv, inkludert kompetanse-, og medarbeiderutvikling.

Det hadde vært moro å kunne si at Thors 26-årige medlemskap i HR Norge og dets forgjenger NIPA er den viktigste grunnen til denne formidable suksesshistorien i Norge.

Men det kan vi ikke.

Men god HR har vært en viktig forutsetning, og HR Norge har vært et viktig «fyrtårn» for Thor Melcher og hans medarbeidere.

— Vi ville gjerne lage en medlemskampanje og intervjue noen ordentlig gode medlemmer, og da pekte noen i HR Norge på deg. Hvorfor det, tror du?

— Ja, si det. Jeg har personlig vært medlem i 26 år hvis du regner mitt medlemskap i NIPA før HR Norge ble etablert, svarer han. — Vi er flittige brukere av HR Norges tilbud. 3-4 av oss har gått på HR Akademiet, og vi er fast med på en del av konferansene, blant annet Rekrutteringsdagene, Belønningsdagene og Pensjonskonferansen. Jeg syns det er berikende og for oss i HR er det viktig å ha en fot i det faglige miljøet HR Norge skaper.

Gode på trender

— Hva kan vi bli bedre på?

— Jeg syns det er bra, jeg. Menyen er så stor og omfangsrik allerede at jeg syns det er vanskelig å si at jeg savner noe.  Jeg plukker det jeg har bruk for, og finner alltid noe nyttig.

— Jeg setter også stor pris på måten dere trekker fram de siste trendene, peker HR mot fremtiden og utfordrer oss. For noen virksomheter er det antagelig å skyte over hodet, men for de mellomstore og store virksomhetene er et HR-faglig forum som HR Norge veldig bra å ha.

— Når man får hjelp til å erkjenne hvordan og hvorfor noe er nyttig skapes det også eierskap, og eierskap utløser handling. Så skulle det være noe dere kunne gi mer av, så er det kanskje mer praktisk anvendelig kunnskap. Ikke bare hva som er trendene, men også hva jeg konkret kan og skal gjøre for å justere meg og min virksomhet til dem.

— Hvilke trender er dere opptatt av her for tiden?

— HR-analyse. Jeg opplever i hverdagen hvor viktig det er for HR å kunne tallfeste ting. Økonomer har jo tradisjonelt hatt hevd på å kunne sette to streker under svaret, mens vi i HR har drevet emosjonelt styrt argumentasjon. Det er viktig at vi lærer å spille på andres arenaer og bruke samme form for argumentasjon. Skal man lykkes må HR vise vilje og evne til å forstå forretningen og gjøre den til sin del av sin dagligtale, samtidig som vi snakker språket til de andre enhetene vi forholder oss til.

— Hva gjør du for at folkene dine i HR skal få dette inn under huden?

— Vi har forretningens status som tema i hvert møte. Det ledergruppa er mest opptatt av, på kort og lang sikt, er også en del av vår agenda i HR.

HMS og kunstpauser

— I delingens ånd, avslutningsvis, er det noen verktøy, prosedyrer, tips eller annen læring dere har gjort og som dere tenker kan være nyttig for andre som leser dette?

— Der vi har fått til det lille ekstra, er gjennom vårt sterke fokus på helse og arbeidsmiljø. Vi høster ofte stor anerkjennelse for dette utenfor Würth, og det forsterker jo troen på at dette er viktig og riktig å jobbe med. Her har vi i mange år hatt rutiner for måling og analyse av fravær og tilstedeværelse, og lykkes godt med det arbeidet.

 Vi har fokus på fysisk aktivitet i form av tiltak hvor kollegaer gjør noe sammen. Slik får vi arbeidsmiljø som en plusseffekt av aktivitetstiltak. Vi er heldige som har vårt eget galleri ved hovedkontoret, og hver onsdag har vi 20 minutter kunstpause i galleriet hvor de som ønsker det kan få en dose «mindfulness» eller kulturpåfyll med kunstfaglig veiledning.

Praksisplasser

— Vi er også opptatt at våre ansatte skal kjenne at vi er en del av noe større. Vi jobber dessuten aktivt og vi bestreber oss på å være en bedrift som bidrar med arbeidspraksisplasser til de som står utenfor arbeidslivet og vil inn. Her har vi utarbeidet en egen håndbok til våre ledere rundt håndtering av praksisplasser, et produkt NAV har fått øynene opp for.

— Ellers løper vi for kreftsaken i Holmenkollstafetten og vi har aktiviteter til innsamling for en god sak. Vi trener selv våre ledere i å jobbe helsefremmende og skreddersyr opplegg til gruppevis trening på maks fem om gangen. Med dette fokuset klarer vi å holde et lavt sykefravær, og ha tilfredse medarbeidere.

Vi var med på HR Norges første konferanse om sykefravær og arbeidsmiljø, noe som ga oss konkrete gode ideer som blant annet innføring av IA-kort, og Contiga dialogspill. Det ble utprøvd med stort hell.

Hos oss har vi alltid hatt sterk tro på at HR skal være operative, og møter gjerne «kundene» våre på deres hjemmebane. Det skaper tillit, og gir en solid forankring til det vi skal utvikle videre. HR skal oppleves å ha en nytteverdi for organisasjonen, være etterspurt og benyttet.

Uavhengig av trender innenfor HR så opplever jeg at vi i HR i Würth Norge ser verdien av å sette oss inn i arbeidsprosesser, og å forstå virksomheten, blant annet gjennom samreiser med salg, tilstedeværelse i avdelingsmøter, HR i ledergruppen, deltagelse i dialogmøter, og behovsstyrt veiledning og hjelp til ledere, tillitsvalgte, verneombud, og øvrige ansatte. Vi er «hands on», og reiser ut i regionene når det er mest effektivt og hensiktsmessig.  Med det så får vi også mer igjen for de tiltak vi iverksetter.

HR i Würth

HR-direktør Thor Melcher er en del av ledergruppa, og har vært det siden han begynte i jobben. — Det var en forutsetning for at jeg skulle si ja, forteller han.

— For mange venter på å bli invitert. Men HR må kreve sin plass ved bordet, og også gjøre seg fortjent til å sitte der.

Avdelingen jobber langs to akser: HR og personal, som har hver sin teamleder. Deres ansvarsområder er rekruttering og kompetanseutvikling; personaladministrative rutiner, inkludert arbeidsrett; og HMS.

___________________________________________________________________

Denne artikkelen er skrevet for HR Norge og originalt publisert på deres nettsider i mars 2018.

Paal Leveraas
Følg Paal
Artikler av Paal Leveraas (alle)

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Noen av våre forfattere

682 posts
Paal Leveraas er sjefreflektør og -redaktør i tilt.work og gründer av blant annet tilt work AS, digi.no og Leveraas AS. Ta kontakt med Paal enten du trenger et foredrag, en sparringpartner i ditt lederskap eller en som kan hjelpe deg å få budskapet ut i verden. Eller alt over.
View Posts →
55 posts
Hedvig Rognerud er forretningsutvikler, ledercoach, prosessleder og foredragsholder i Fossekall AS på Lillehammer. Hedvig skriver om språk som lederverktøy for tilt.work.
View Posts →
32 posts
Atle skriver om coaching og kommunikasjon.
View Posts →
25 posts
Bjørn Z. Ekelund er psykolog. Han står bak "Diversity Icebreaker". Han skriver jevnlig for tilt.work, og er en del av ekspertpanelet.
View Posts →
18 posts
Herman Berg er redaksjonssjef i tilt work AS.
View Posts →
14 posts
Tom Georg Olsen skriver jevnlig om ledelse med fokus på tillitsbasert ledelse. Han er konserntjener i Miles, og sitter også i styret i tilt work AS.
View Posts →
13 posts
Thomas Nygaard er daglig leder i tilt work AS. Han er mangeårig leder i forlagsbransjen, hvor han to ganger har eliminert sin egen jobb. Han er blitt ekspert på å omstrukturere virksomheter på en måte som ivaretar verdiene.
View Posts →
12 posts
Hans Jacob Christensen har lang fartstid i norsk og internasjonal HR. Her i tilt.work vil han utforske kjernen i HR, utfordre noen etablerte sannheter i faget og gjerne skape debatt.
View Posts →
11 posts
Walaa Abuelmagd skriver om mangfold i tilt.work.
View Posts →
7 posts
Jan-Erik Sandberg skriver om hvordan vi kan gjøre mangfold i arbeidslivet til et aktivum. Han lever hva han lærer som "ikke helt A4 selv".
View Posts →
7 posts
Gerd Jorunns misjon som skribent i tilt.work og Tirsdag morgen har vært å avlive myter om ledelse.
View Posts →
7 posts
Mai-Britt jobber med rekruttering i en internasjonal organisasjon. Hun skriver om rekruttering og ledelse i tilt.work.
View Posts →
5 posts
Rune skriver om medarbeiderskap.
View Posts →
5 posts
Elin Ulset er en engasjert og nær leder som er levende opptatt av kommunikasjon, ledelse og adferd. Elin har vokst opp i HR-kommunikasjon, både fra Aftenposten, digitale medier og mediebyrå. Hun balanserer det faglige med lederskap, og lederskap med familie, og hun trives godt i alle sfærene.
View Posts →
5 posts
Catherine Lemaréchal eier og driver Ticato AS. Hun er rådgiver og NLP-coach og skriver om kommunikasjon, merkevarebygging og tidsmestring. Catherine kan hjelpe deg å oppnå mer enn du tror du kan. Hun holder kurs og foredrag, og mest populært nå for tiden er kurset: Gi f*** for flinke piker.
View Posts →
5 posts
Ph.d. og professor II Glenn Hole er direktør i IT-selskapet Skill. Han skriver om mangfold i arbeidslivet.
View Posts →
4 posts
Annar er en nestor i norsk lederutvikling med mer enn 30 års fartstid.
View Posts →
4 posts
Eva Jarbekk er en av våre fremste juridiske eksperter på personvern og GDPR.
View Posts →
3 posts
Esben Keim driver rådgivingsselskapene Vital Few og OSS. Han skriver om presterende team, resultatledelse/OKR, mangfold og kundefokus her på tilt.work.
View Posts →
3 posts
Jeanette Høie er desksjef i tilt.work. Hun har lang fartstid som journalist og vaktsjef i dagspressen. Hun har godt grep om ulike digitale fortellerteknikker. I tillegg er hun gründer-in-spe.
View Posts →
3 posts
Arne Jensen er generalsekretær i Norsk redaktørforening.
View Posts →
2 posts
Isabelle er senterleder for kraftsentret Forandringhuset. Hun er mentor og utviklingsansvarlig for ungdommer i Oslo.
View Posts →
2 posts
Sissel Naustdal leder MadeToGrow og er brennende engasjert i utvikling av menneskers potensial
View Posts →
2 posts
Anne 🌱 Reknes hjelper mennesker med å finne, få eller skape sin drømmejobb, og deler tips, tricks, teknikker, verktøy og metoder her i tilt.work.
View Posts →
2 posts
Christine er kursutvikler og foredragsholder med et stort lærerhjerte og masse kjærlighet til god tekst. Hun driver firmaet Tekstdoktor og underviser i digital markedsføring og journalistikk på Høyskolen Kristiania.
View Posts →
2 posts
Stikkordet for Cathrines arbeid med lederutvikling er "praktisk hverdagsledelse".
View Posts →
2 posts
Ole Kristian Sivertsen er CEO i selskapet Desert Control. Han har lang fartstid fra selskap som Citrix, RES Software, Sun Microsystems, Telenor, EVRY og Global Eagle. I dag har han dedikert seg til teknologi som løser klimautfordringer.
View Posts →
2 posts
Jostein Borgmo er til daglig eier og kreativ direktør i Suburbia og har dessuten nesten 80.000 følgere på Instagram.
View Posts →
1 posts
Herminia Ibarra er professor ved London Business School og forfatter av fagbøker om ledelse og organisasjonsutvikling.
View Posts →
1 posts
Umid skriver om tjenende lederskap og selvledelse.
View Posts →
1 posts
Nils Petter Nordskar er tidligere reklamemann. I dag holder han kurs, foredrag og utgir dessuten nyhetsbrevet "Lykkes med ideer".
View Posts →
1 posts
Paal Leveraas startet Tirsdag morgen i 2010 og jobber sammen med en rekke dyktige partnere for å videreføre dette til tilt.work i 2020.
View Posts →
1 posts
Ingar Roggen er sosiolog og beskrives som en av de europeiske pionerene for sosial informatikk. Arbeidsfeltet omfatter blant annet det sosiale aspektet av det virtuelle rommet, sosial analyse av internett og samspillet mellom menneske og datamaskin. I 1996 introduserte han sosiologien på nettet, websosiologi, som en nettvitenskap.
View Posts →
1 posts
Håkon er opptatt av personlig utvikling, drivkraft og glede. Han er sertifisert NLP Master Practitioner, og skriver og tilbyr tjenester for personlig vekst.
View Posts →
1 posts
Jørgen Lund jobber med endringsledelse gjennom eget selskap.
View Posts →
1 posts
Jan Sollid Storehaug er digital strategirådgiver. Han er også en mye brukt foredragsholder.
View Posts →
1 posts
Ola hjelper virksomheter å jobbe med temaer rundt helse, kulturbygging og spons og tilbyr også underholdende, bevisstgjørende og motiverende foredrag/webinar.
View Posts →
1 posts
Bjørn O- Hopland er eier og daglig leder av Smart Endring AS.
View Posts →
1 posts
Eli jobber i Fossekall AS. Hun har siden 2001 også drevet eget idé- og kommunikasjonsbyrå. Hun brenner for vekst og utvikling i bedrifter, og ser raskt muligheter og det unike. Hun veileder bedrifter i strategiprosesser, fremtidens bærekraftige forretningsmodeller, produkt/ markedsoptimalisering, forbedrer verdiløfter, bedriftskultur og innovasjonsskapende faktorer/team.
View Posts →
1 posts
Kevin er Corporate Storyteller, Content Strategist og Awareness@Work Consultant. Han skriver om nærværingslivet her i tilt.work.
View Posts →
1 posts
Cathrine Foss Stene er en erfaren team- og lederutvikler og har jobbet med og i mange av de største norske virksomhetene.
View Posts →
1 posts
Kari har en bachelor i statsvitenskap med fordypning i menneskerettigheter og flerkulturell forståelse. Hun går nå en modulbasert master i voksnes læring på NTNU. Hun er utdannet NLP Business Practitioner (Kreativ Ledelse og Coaching nivå A) hos UiA/Coachteam.
View Posts →
1 posts
Kathra er COO i oppstartselskapet Generation Mobility samt teamleder i bydel Gamle Oslo.
View Posts →
1 posts
Kristin er partner og markedssjef i MetaResource. Hun beskriver seg som en stolt "potet" som kan mye om mye og ofte finner løsninger eller nettverk som kan bidra. Hun skriver om mentale muskler i hverdagen.
View Posts →
1 posts
Thor Ivar Forsland er coach og karriereveileder hos Frisk Utvikling.
View Posts →
1 posts
Data Scientist med bred, internasjonal bakgrunn.
View Posts →
1 posts
Thomas skriver om tankesett, metoder og verktøy for morgendagens ledere.
View Posts →
1 posts
Jørn Bue Olsen er rådgiver og forfatter i ledelse og etikk Ekon, Dr., siv.ing. og førsteamanuensis ved Oslomet (Etikk og bedriftenes samfunnsansvar). Olsen skrev doktorgrad om etiske dilemmaer for ledere i konkurranseutsatt virksomhet der Hauge-caset er eksempel på kombinasjon av lønnsom verdiskapning og anvendt etikk. Olsen holder foredrag om «Hauge som fyrtårn for norske bedrifter i dag». Utga i 2020 ny bok, «Næringslivsetikk og samfunnsansvar», i samarbeid med Henrik Syse. Leif-Runar Forseth er rådgiver og forfatter innen ledelse, gründervirksomhet og etikk. Han har doktorgrad i teoretisk fysikk og mastergrad i filosofi, tema etikk og lederskap. Ny bok, "Naturlig lederskap", kom i 2020.
View Posts →
1 posts
Jeanette Luytkis er sertifisert profesjonell coach og ledelsesrådgiver. Hun leverer individuelle coaching og treningsopplegg, med spesialisering på lederskap, personlig vekst og innovativ forretningsutvikling.
View Posts →

Alltid på en tirsdag

«Jeg har fått en slags tirsdagsforventning», sa en abonnent. tilt.works ukebrev Tirsdag morgen er antagelig en smule vanedannende, men gode vaner kan man gjerne legge tll seg. Skaff deg selv en god ukentlig vane i dag — rett i din innboks! Alltid på en tirsdag, men aldri ellers i uka.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: