tilt | Signert | Tirsdag morgen | Skal bare-syndromet

Skal bare-syndromet

tirsdag 26. september 2017 @ 05:23

Jeg skulle skrive noe smart om tidstyver, prioritering og produktivitet. Men det var skrevet før. Av meg. I 2010. Denne ukens Tirsdag morgen er en påminnelse om noe som fremdeles er høyst aktuelt.
Av Paal LeveraasBildet er tatt av xaviandrew fra Pixabay

Mandag kveld et sted i Oslo.

19:12

— Har du gjort leksene dine?

— Nei, jeg skal gjøre det. Skal bare spille ferdig dette spillet.

19:59

— Kan du pusse tennene mine, pappa?

— Ja, jeg kommer. Skal bare gjøre ferdig det jeg holder på med her i PC’en. Ta på deg nattkjolen imens, du.

20:22

— Pappa, jeg får ikke sove. Tenker bare på den jernkroken til Ridder Kato.

— Ikke tenk på det, tenk på Antiparos i stedet. Jeg kommer snart inn til deg, jeg skal bare sende denne eposten.

20:39

— Det kunne trengs litt støvsuging her i dag. Kan du gjøre det?

— Nei, det må bli i morgen. Må jobbe litt. Skal bare skrive artikkel til Tirsdag morgen.

21:05

— Hvordan går det med artikkelen?

— Jeg har ikke begynt ennå. Skulle bare lese nyhetene, og oppdaget at det har skjedd et væpnet ran på Sagene. Det var derfor helikopteret hang der i ettermiddag.

22:15

— Snart ferdig med artikkelen?

— Ja. Vel, nei. Jeg har akkurat begynt. Skulle bare sjekke eposten.

22:38

John Lennon sa at «livet er det som skjer med deg mens du er opptatt med å legge andre planer».

I dag kunne han sagt at «livet er det som skjer med deg mens du skal bare sjekke mailen og oppdatere Facebook, Twitter og LinkedIn».

Vi er mer eller mindre kollektivt rammet av elektronisk distraksjon. Vi er blitt elektronmisbrukere som skjelvende utsetter livet til innboksen er tømt.

Skal bare-syndromet.

Livet er det som skjer med deg mens du skal bare sjekke mailen og oppdatere Facebook, Twitter og LinkedIn.Fritt etter John Lennon

Problemet med elektronisk misbruk er at det er vanskelig å slutte helt. Vi er i større eller mindre grad avhengig av elektroner for det daglige brød.

Det er som med luften vi puster, vannet vi drikker og maten vi spiser. Blir det for lite blir man død og fattig, blir det for mye blir man svimmel, kvalm, fet og skilt.

Det er en delikat balansegang.

23:06

Jeg trenger en coach.

Coachen ville spurt: «Er det slik du vil ha det?»

Jeg ville svart nei.

«Hvordan vil du ha det?»

«Kreativt, vedvarende fokus, tilstedeværelse, tilgjengelighet for mine nærmeste, tid til viktige ting», ville jeg svart, og gratulert meg selv med overraskende kloke ord.

«Hva skal til for at du skal få det slik du vil ha det?»

Jeg ville blitt litt blank i blikket. Det ville tikket inn en SMS, og like etter plinget inn en ny epost.

Med en kraftanstrengelse ville jeg latt begge deler ligge, og svart:

«Noe drastisk.»

«Skal vi brainstorme litt», spør coachen. «Vi kommer opp med forslag etter tur. Ingen forslag er for dumme. Sorteringen tar vi til slutt.»

«OK», ville jeg svart, med en begeistret liten angst i brystet.

«Du kunne skru av mobilen ved leggetid», ville coachen sagt.

Ingen knalltøff start. Dette kunne jeg greie.

«Jeg kunne si opp bredbåndet», ville jeg sagt, og syntes jeg var skikkelig flink.

«Du kunne kjøpe en skrivemaskin», ville coachen kontret.

«Jeg kunne bøye meg over do med en iPhone i brystlomma», skulle jeg grøsset.

Det har jeg prøvd før.

23:44

Slik skulle samtalen bølget fram og tilbake til vi hadde lagt ned Facebook og stengt internett. Til slutt skulle vi sittet igjen med tre konkrete tiltak jeg skulle trene på inntil vi møtes igjen:

 1. Bevisste handlinger: Aldri åpne PC’en eller ta opp mobiltelefonen på måfå, men alltid ha tenkt gjennom hva jeg skal bruke den til når jeg tar den frem.
 2. Disiplinere eposten: Den skal kun leses to ganger i døgnet, og hastemailere skal oppfordres til å ringe i stedet.
 3. Elektronisk ramadan: Søndag er elektronisk mini-ramadan. Ingen elektronikk mellom soloppgang og solnedgang, telefonsamtaler med familie og venner unntatt.

Dette skulle jeg gjort.

«Når vil du gjøre det, og hvordan vet jeg at det er gjort?», skulle coachen spurt.»

«Da skal du bare abonnere på Tirsdag Morgen», skulle jeg svart.

00:01

God tirsdag.


Tirsdag Morgen skal bare skrives av Paal Leveraas, unntatt når han ikke skal det. Ukebrevet skal bare sendes ut hver tirsdag morgen, unntatt når det ikke gjør det. Du skal bare abonnere på oppdateringer her


Bakgrunn

Dette ukebrevet ble originalt publisert på Tirsdag morgen den 16. november 2010, og republisert den 26. september 2017.

Jeg skulle skrive noe smart om tidstyver, prioritering og alle de gode forsettene jeg har om organisering av hverdagen når jeg fra 1. oktober er min egen arbeidsgiver igjen. Så kom jeg på at det har jeg gjort før. Og siden jeg må prioritere denne kritiske perioden godt og fordi svært lite viser seg å ha endret seg siden 2010 (bortsett fra at nå pusser hun tennene selv og snapper mer enn hun leser Ridder Kato) fant jeg frem denne eviggrønne reprisen.


Du vil også like denne …

Personlig produktivitet | Samfunnsutfordringer

Steens Strategi: Hvordan TIM, DUF og VVK skal digitalmodne Oslo

Steens Strategi: Hvordan TIM, DUF og VVK skal digitalmodne Oslo

Finansbyråd Robert Steen i Oslo er et eksempel på offentlige ledere som gjør oss optimistiske på sektorens – og Norges – vegne. Les mer
"Hei. Jeg heter Paal. Jeg er digiholiker"

“Hei. Jeg heter Paal. Jeg er digiholiker”

Et av de største samfunnsproblemene vi har ignoreres av lovverk, politikere, fagforeninger og arbeidsgivere. Les mer
Remember the Milk-logo

12 verktøy som gjør meg mer effektiv

Godt verktøy er halve jobben, sies det. Her er noen av de digitale verktøyene jeg bruker. Les mer
Loading...

Coaching-teknikker for prosjektledere

Coachende prosjektledelse

En coach-veteran avslører nyttige teknikker spesielt tilrettelagt for deg som leder prosjekter.

Dette kurset gir deg grunnleggende coaching-verktøy som er anvendelige i mange situasjoner. I kurset lærer du gjennom teori og øvelser som gir deg håndfast kroppslig læring. Kurset er et samarbeid mellom tilt.work og Computerworld Academy.


Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

14 Comments

 1. Anne Helene Grøntoft

  Du skriver som en Gud. Morsomt, selvironisk og klokt. Antar det er flere enn meg som vil kjenne seg igjen i dette! For meg hjalp det å slå av pling-varslet om ny epost. Siden jeg ikke utsettes for stadige pling-fristelser lenger, sjekker jeg innboksen sjeldnere enn før. Og faktisk, jeg har ikke gått glipp av noe vesentlig 🙂

 2. Ynghild

  Fantastisk! Akkurat dette mannen min og jeg snakket om i går. (Eller jeg da.; )) He he.
  Vi bestemte oss for gjøre noen tiltak; så kommer dette tirsdagsbrevet- som bestilt!; )
  Veldig bra tiltak du har satt opp! Jeg stjeler rått! En til jeg har på lista mi; Velge bort trådløst nettverk, eller ha stasjonær evt arbeidsrom. Da forsvinner man de timene man skal jobbe eller være “på nett” og kommer tilbake til stua, kjøkken eller soverom når man er ferdig. Da er man tilstede der man er, istedenfor at macen blir med foran peisen, oppi sofaen, oppi maten og med i alle samtaler hvor både nyheter, mailer som plinger og dårlig samvittighet avbryter.
  Og en ting til; kjøpe en gammel vekkeklokke istedenfor å bruke mobilen med alarm… Da trenger man ikke å ha med seg telefonen på soverommet!(for de som gjør det..)
  Takk igjen Paal, for deilige tirsdager- og en god start på morgenen!
  Du er helt klart min yndlingsskribent; )

 3. Tom Scharning

  Hei Pål

  Takk for nok et forfriskende og tankevekkende innspill..

  Tirsdagene har blitt bedre etter at “tirsdag morgen” kom på luften – Keep going 🙂

  PS. Forsøkte meg nå med kort feedbakc for å redusere “skal bare…… “

 4. Jan Erik Augestad

  Veldig bra Pål! Du tar oss på kornet her. Jeg kjenner meg igjen i alt. Og ja, jeg SKAL gjøre noe med det. Snart 🙂 Kanskje er det bedre neste tirsdag?

 5. Paal Leveraas

  Takk for kommentarer, alle sammen. Godt at det ikke bare er meg, da. Det ante meg vel, men man vet jo aldri. 🙂

 6. Tore Lybekk

  23:07 jeg skulle bare sjekke innboksen før jeg la meg. Der lå tirsdag morgen.
  23:08 jeg skrur av, takk Paal

 7. Nina Mordt Kolstad

  Hei Pål! Gleder meg til tirsdagen morgen hvor jeg kan skru på pc og lese dine kloke ord. Jeg var en skal bare i mange, mange år, inntill en leder en gang sa til meg; Du Nina, du kommer alltid for sent til møter……. den satt. Nå er jeg 5 min før og kommer jeg sjelden forsent til møter om det er opp til meg. Jeg har sluttet å skulle bare……litt i allefall. Jeg og barna snakket sammen i går kveld over hver vår pc. Flere ganger sa jeg at nei nå må jeg skru av pc…… 30 min senere satt jeg fortsatt der. Min sønn sa, ja det er tyspisk deg, skal bare sende….. haha, hvem møter jeg i døra ver gang. Så takk til deg Pål for denne tirsdags morgen, den minnet meg nok en gang på at skal bare gjør vi alle, i stor grad ubevist, vi trenger flere vekkere.:-)

  Takk Nina

 8. Iril SkalBare

  Takk for god dytt til å lage mine egne tiltak for å begrense tidstyvene. Det er sjokkerende hvor lettvint det er å gripe etter mobil eller pc uten noen form for bevissthet. Det er en (u)vane.
  Det skal det bli slutt på 🙂

  • Paal Leveraas

   Lykke til, Iril. Og finner du noen gode tricks, så del gjerne. 🙂 Vi kan trenge det noen og enhver.

 9. Kamelryttersken

  Yupp, nå skal jeg bare ordne frokost, først skal jeg bare sende denne …

  • Paal Leveraas

   Takk for gode kommentarer og lenker til Tirsdag Morgen, Kamelrytterske. Jeg skal gjøre meg kjent med din blogg også. Du er den første partneren på BlogGlue, blir spennende å se hvordan dette funker.

 10. Frederik

  Flott skrevet Påål! Her kjenner mange seg igjen og spesielt de som har barn og ofte dårlig samvittighet. Søndagen din minner nå litt om vår søndag, men helt tech-fri er den ennå ikke. Å leve i nuet er ikke enkelt, men det er svært viktig når vi er sammen med barna våre som tross alt ikke er små så lenge. Jeg forsøker å legge mine aktiviteter til etter at de har sovnet, men da fortjener strengt tatt min kone oppmerksomheten også. Det er en kontinuerlig kamp mot alt som ønsker vår oppmerksomhet og plutselig har du sett på Youtube i 2 timer og aner ikke hvor tiden ble av….

  Jeg likte spesielt denne Ted-Talk`n der en av fun facts som kom fram var at: “de dager du har sovet lite, er det mer trolig at du ser mer på Facebook”. https://www.ted.com/talks/manoush_zomorodi_how_boredom_can_lead_to_your_most_brilliant_ideas

  • Paal Leveraas

   Takk for kommentar og lenke til TED, Frederik. Jeg deler like godt TEDtalken her, jeg.

 11. Hanne Kolbru

  Takk for påminnelsen, den traff meg midt i hjertet. Jeg logger av nå!

På forsiden nå

Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?
Darwin, dating og dommedag

Darwin, dating og dommedag

|
Det går en rød tråd fra Simen Velle til armageddon. Men det er ikke kvinnekampen som har skylda. Ei heller datingappene. Det er Darwin.
Snyltekapitalismen

Snyltekapitalismen

|
De har sugd seg inn i verdiskapningen i det meste som foregår på planeten. Nå begynner de å spise av velferdssamfunnets grunnmur også.
vektorgrafikk eldre i aktivitet

Farvel til alderismen. Eldre som livsbejaende, verdiskapende borgere

|
Den offentlige samtalen har et sterkt fokus på eldre som et problem og en kostnad. Skal vi snu samtalen til å handle om eldre som en livsbejaende ressurs, må det en holdningsendring til – også hos eldre.
Du skal få din lønn i vaffeljernet

Du skal få din lønn i vaffeljernet

|
Den ultimate lederutfordringen: Det eneste du kan tilby av motivasjon er vafler. Tusenvis står i det hver dag.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.