Hvordan algoritmene vil overta jobben din

En bok om de uunngåelige konsekvensene av den teknologiske utviklingen.

«The Inevitable», en bok av Kevin Kelly, forklarer han på en overbevisende måte de teknologiske kreftene som former vår fremtid – og nåtid. 

Jeg er ikke ferdig med boken, men en liten perle vil jeg gjerne dele allerede nå: De syv stegene av erkjennelse fram til en algoritme, robot eller datamaskin overtar jobben din. Og den neste. Og den neste.

Litt tilpasset og fornorsket av meg, ser den slik ut:

Du sier:

  1. En algoritme kan aldri utføre min jobb.
  2. OK, den kan gjøre litt av den, men ikke alt.
  3. OK, den kan gjøre alt jeg gjør, men trenger meg til å fikse den når den bryter sammen.
  4. OK, den bryter aldri sammen mer, men jeg må lære den nye ting.
  5. OK, den kan lære selv. Det var i alle fall ikke en jobb egnet for mennesker.
  6. Nå har jeg en ny jobb, jeg tjener bedre og har det mer gøy, og jeg kan med sikkerhet si at …
  7. … gå til punkt 1

«The Inevitable: Understanding the 12 Technological Forces That Will Shape Our Future», Kevin Kelly, tidligere redaktør av Wired.

Paal Leveraas
Følg Paal
Artikler av Paal Leveraas (alle)

The Inevitable: Understanding the 12 Technological Forces That Will Shape Our Future

Kevin Kelly

From one of our leading technology thinkers and writers, a guide through the twelve technological imperatives that will shape the next thirty years and transform our lives

Much of what will happen in the next thirty years is inevitable, driven by technological trends that are already in motion. In this fascinating, provocative new book, Kevin Kelly provides an optimistic road map for the future, showing how the coming changes in our lives—from virtual reality in the home to an on-demand economy to artificial intelligence embedded in everything we manufacture—can be understood as the result of a few long-term, accelerating forces. Kelly both describes these deep trends—interacting, cognifying, flowing, screening, accessing, sharing, filtering, remixing, tracking, and questioning—and demonstrates how they overlap and are codependent on one another. These larger forces will completely revolutionize the way we buy, work, learn, and communicate with each other. By understanding and embracing them, says Kelly, it will be easier for us to remain on top of the coming wave of changes and to arrange our day-to-day relationships with technology in ways that bring forth maximum benefits. Kelly’s bright, hopeful book will be indispensable to anyone who seeks guidance on where their business, industry, or life is heading—what to invent, where to work, in what to invest, how to better reach customers, and what to begin to put into place—as this new world emerges.

Noen lenker kan gi et lite kickback til tilt.work. 

Bra bøker

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.