🔖 HR

Slik brukte Tiril Lemaréchal mentorer for å få drømmejobben i HR

— Jeg visste at jeg ville jobbe med HR, men hadde fremdeles ikke klart for meg akkurat hva jeg ville jobbe med, forteller Tiril Lemaréchal. En erfaren mentor hjalp henne videre.

av | 2. juni 2016 @ 15:17

Lytt til erfarne fjellfolk, sier de i Turistforeningen. Det er et råd som også gjelder for deg som er ny i arbeidsmarkedet. Tiril Lemaréchal rådførte seg med og lyttet til de rette menneskene og fikk drømmejobben. Her er hennes tips til andre som er nye i HR-rollen.

2. november i fjor ble et av verdens eldste IT-selskap, Hewlett Packard, offisielt splittet i to: HP Inc og Hewlett Packard Enterprise (HPE). Samme dag begynte Tiril Lemaréchal i jobben som HR & Total rewards Advisor i HPE etter vel et år i en midlertidig jobb i Evry.

Det var en bekjent i nærmiljøet som var nøkkelen til dette nye kapittelet i den ferske karriéren.

— Jeg visste at jeg ville jobbe med HR, men hadde fremdeles ikke klart for meg akkurat hva jeg ville jobbe med, forteller Tiril. — Hallstein Mørk er en av de i Norge som har markert seg sterkest innen HR, så jeg spurte om han ville være mentoren min.

Les også: Hallstein var skap-CHRO i 22 år før han ble HR-direktør i Nokia

Et smart trekk

Det var et smart trekk.

— Det er faktisk det lureste jeg har gjort, sier hun. — I den første mentorsamtalen lagde vi en oversikt over ulike roller innen HR og hvilke selskaper som er dyktige på feltet. Kompensasjon og belønning var et av områdene jeg ikke var så godt kjent med, men som jeg fattet interesse for, og et av selskapene på listen min var HP.

En måneds tid senere slo «The Law of Attraction» til. I HP hadde den markante HR-direktøren Yvonne Fosser nylig fulgt etter sjefen sin Anita Krohn Traaseth til Innovasjon Norge. Comp&Ben-ansvarlig i HP, Marit Alsvik, rykket opp som HR-direktør, og jobben hennes ble ledig. Den hadde Tirils navn på seg.

Les også: Da Yvonne sa nei til å overta sjefens jobb tok karrieren av

Men Tiril hadde ikke fått den uten oppbakkingen hun fikk av sin mentor.

— Mentorrelasjonen var helt avgjørende, sier hun. — Hadde jeg ikke diskutert dette med Hallstein først, hadde jeg nok ikke søkt. Men jeg fikk den, og opplever at jeg har kapret drømmejobben.

Ukens høydepunkt

— Hva gjør egentlig en HR & Total rewards advisor?

— Du må være glad i Excel, for å si det sånn, smiler Tiril.

— Det er mye tallknusing.

Hennes nærmeste leder sitter i Danmark, og hun er del av et team som har ansvaret for ni nordeuropeiske land. De har jevnlig virtuelle møter, og måten de avslutter ukemøtene i den verden er illustrerende:

— Hver tirsdag avslutter vi ukemøtet med ukens Excel-tips, forteller Tiril begeistret.

Med bare tre ansatte i den norske HR-avdelingen, er jobben hennes og kollegenes imidlertid mye mer enn Comp&Ben.

— Jeg er involvert i, eller har ansvaret for blant annet oppfølging av sykefravær og permisjoner, implementering av ny pensjonsordning, formalisering av internship og graduateprogram, lønnsanalyser, medarbeiderundersøkelsen, samt å støtte ledere og ansatte i det daglige.

— De globale prosjektene blir som oftest kjørt i alle landene så vi sparrer mye på tvers. Noen eksempler på prosjekter jeg hittil har jobbet med er analyse og forecasting av ansattgoder, lønnsanalyse, samt implementering av ny pensjonsordning i henhold til lovpålagte endringer. Ved siden av definerte prosjekter er det daglig oppfølging av ansatte og ulike HR-initiativ som skal følges opp og ivaretas. Jeg har mange prosjekter gående, så det er viktig å være strukturert og ha klare prioriteringer.

— Dette høres jo gøy ut. Er det her du skal være i resten av karriéren?

— He-he, det er vanskelig å svare på. Jeg har en drøm om å jobbe internasjonalt, og det er jo store muligheter for det i dette selskapet. Men på lang sikt har jeg nok også lyst til å jobbe litt mindre med tall og litt mer med mennesker. Det er fint å kunne sette to streker under svaret, men det er nok likevel først og fremst mennesker som er min pasjon, sier hun.

Gründerånd

— Det som er bra er at HPE fremdeles har mye av gründerånden i seg, kanskje spesielt nå etter at det ble to selskap, og verdier og kultur skal settes på nytt. Jeg har fått jobbe med flere andre HR-prosjekter, blant annet prestasjonskultur- og lederutviklingsprogram, så jeg ser at det er store muligheter for å utvikle meg videre.

Hva hun enn finner på, er det åpenbart gode muligheter for å returnere til HPE.

— Jeg har merket meg at det i personalfilene er en egen kolonne med gjenansettelsesdato, kommenterer hun.

«Jeg har merket meg at det i personalfilene er en egen kolonne med gjenansettelsesdato.»Tiril Lemarechal

En høy sosial profil med samfunnsansvar bidrar også til at hun opplever HPE som et godt sted å være.

— Det at bedriften støtter initiativ utover det rent faglige, som idrettsarrangementer, bidrar til at man knytter kontakter på tvers av organisasjonen. Selv er jeg så heldig at jeg får være involvert i en kampanje vi har i samarbeid med organisasjonen Aktiv mot kreft. Målet til Aktiv mot kreft er å få fysisk aktivitet inn som en del av kreftbehandlingen. Vi oppfordrer våre ansatte og alle andre i Norge til å registrere fysiske aktiviteter og sunne vaner via portalen vår, som vil generere donasjoner fra HPE for å bygge treningsrom på kreftsykehus. Jeg er stolt over å jobbe for en arbeidsgiver som viser samfunnsansvar.

Unge talenter

Med sin respektable alder er HP også et selskap med en relativt høy gjennomsnittsalder. Det er ikke så rent få som har vært der i både 25, 30 og 35 år. Derfor er det nå fokus på å rekruttere unge talenter, og Tiril og hennes jevnaldrende får en hjertelig og varm mottagelse av gamlekara i møte- og serverrommene.

— Et av de fire strategiinitiativene til HPE Norge er å etablere et Young Employee Network (YEN), og jeg sitter i styret sammen med fem andre kolleger som har ansvaret for å drive dette initiativet, forteller hun.

YEN er et nettverk for de under 35 — «og for de som er unge i hjertet», ifølge Tiril. Formålet er å utvikle nettverk internt, bygge kompetanse og tiltrekke seg unge mennesker.

— YENs erklærte målsetting er at det innen 2020 skal være minst en leder rekruttert fra dette nettverket, og at det innen 2025 skal sitte en av oss i den norske ledergruppen.

Og ikke bare det. Internasjonalt er målet at innen 20 år skal CEO i HPE komme fra YEN nettverket.

— Det er et mål som har full støtte fra toppledelsen her i Norge i det minste, sier Tiril.

— Fra Meg Whitman* også?

— Jeg håper det. I alle fall — det er kult å jobbe for et selskap som er så tydelige på at de satser på unge talenter.

10rils 10 10ps

Tirils bruk av en mentor er noe hun oppfordrer andre studenter til å kopiere. Nylig var hun tilbake der hun ble utdannet, på Markedshøyskolens HR-linje, for å holde et karriereforedrag for studentene. Så når vi avslutningsvis spør henne om tre tips til folk som vurderer en karriere i HR, kommer det ikke bare tre, men ti tips — de samme ti hun ga til studentene i foredraget sitt:

 1. Skaff deg en mentor.
 2. Ta initiativ og vær nysgjerrig.
 3. Våg å ta på deg oppgaver som tar deg utenfor din komfortsone. Det er der læringen skjer!
 4. Begynn å søke jobb før endte studier. Legg din CV ut, for eksempel på FINN.no.
 5. Husk at verv styrker CVen.
 6. Delta på frokostmøter og seminarer.
 7. Bygg din merkevare i alle settinger.
 8. Se på jobbsøk som en fulltidsstilling – skreddersy hver søknad til stillingen du søker (og vær kreativ).
 9. Legg deg inn i databasen til bemanningsbyråer og be om en uformell prat (gir god trening i intervjuer og kan være en døråpner).
 10. Øv på Office-pakken (det gjør arbeidsdagen enklere og mer effektiv og er en gjenganger på intervjuer).

— Hvem vil du helst lese om i en senere HR-profil?

— Celine Trebler, som er en tidligere kollega som nylig ble HR Lead i HP Inc. i Norge. Det blir veldig gøy å følge hennes utvikling. Eller Celine Schjøtt Troye, som er HR Manager i Microsoft.

— Det er notert.

Tiril Christine Lemaréchal

 • Nåværende: Hewlett Packard Enterprise
 • Tidligere: EVRY Norge, Peppes Pizza, Aker Brygge, Odonata
 • Utdanning: Oslo School of Management (MH)

Erfaring

 • 2015 -> HR & Total Rewards Advisor, Hewlett Packard Enterprise
 • 2014 – 2015 Competence Manager, EVRY Norge
 • 2011 – 2014 Skiftleder, Peppes Pizza, Aker Brygge
 • 2007 – 2011 Servitør, Peppes Pizza, Stabekk
 • 2007 – 2007 Servitør, Odonata

Utdanning

 • 2011 – 2014 Markedshøyskolen
 • 2013 – 2013 Hawaii Pacific University
 • 2010 – 2011 Markedshøyskolen
 • 2010 – 2010 Gateway College, Mexico
 • 2009 – 2009 MetaResource AS

Artikkelen er skrevet for HR Norge og originalt publisert på deres nettsider. Republisert etter avtale.


Paal Leveraas
Følg Paal

0 kommentarer

Trackback/Tilbaketråkk

 1. Hallstein var «skap-CHRO» i 22 år før han ble HR-direktør i Nokia - tilt.work - […] — Tiril Christine Lemaréchàl i HP – hun er jeg mentor for, eller Hanne Simonsen, som er CHRO i Hydro. […]

Legg inn en kommentar

Mer fra HR

forsiden

Noen av våre forfattere

710 posts
Paal Leveraas er sjefreflektør og -redaktør i tilt.work og gründer av blant annet tilt work AS, digi.no og Leveraas AS. Ta kontakt med Paal enten du trenger et foredrag, en sparringpartner i ditt lederskap eller en som kan hjelpe deg å få budskapet ut i verden. Eller alt over.
View Posts →
68 posts
Hedvig Rognerud er forretningsutvikler, ledercoach, prosessleder og foredragsholder i Fossekall AS på Lillehammer. Hedvig skriver om språk som lederverktøy for tilt.work.
View Posts →
41 posts
Bjørn Z. Ekelund er psykolog. Han står bak "Diversity Icebreaker". Han skriver jevnlig for tilt.work, og er en del av ekspertpanelet. Som en ledende ekspert på team og samarbeid holder han foredrag, leder seminarer og gir veiledning.
View Posts →
34 posts
Atle skriver om coaching og kommunikasjon.
View Posts →
18 posts
Herman Berg er journalist. Han sitter i tilt.works advisory board.
View Posts →
17 posts
Hans Jacob Christensen har lang fartstid i norsk og internasjonal HR. Her i tilt.work vil han utforske kjernen i HR, utfordre noen etablerte sannheter i faget og gjerne skape debatt.
View Posts →
14 posts
Tom Georg Olsen skriver jevnlig om ledelse med fokus på tillitsbasert ledelse. Han er konserntjener i Miles, og sitter også i styret i tilt work AS.
View Posts →
14 posts
Catherine Lemaréchal eier og driver Ticato AS. Hun er rådgiver og NLP-coach og skriver om kommunikasjon, merkevarebygging og tidsmestring. Catherine kan hjelpe deg å oppnå mer enn du tror du kan. Hun holder kurs og foredrag, og mest populært nå for tiden er kurset: Gi f*** for flinke piker.
View Posts →
13 posts
Thomas Nygaard er daglig leder i tilt work AS. Han er mangeårig leder i forlagsbransjen, hvor han to ganger har eliminert sin egen jobb. Han er blitt ekspert på å omstrukturere virksomheter på en måte som ivaretar verdiene.
View Posts →
11 posts
Walaa Abuelmagd skriver om mangfold i tilt.work.
View Posts →
9 posts
Erik Slinning er Managing partner i Great Leadership Institute®. Har spesialisert seg innen aksjonsorientert ledergruppeutvikling. Har også skrevet boken «Helsefremmende Lederskap – slik leder de beste» (Gyldendal Akademisk) og «Ledergruppen – fra meg og mitt til vi og vårt» (Kommuneforlaget).
View Posts →
9 posts
Annar Aasheim er en nestor i norsk lederutvikling med mer enn 30 års fartstid. Han driver selskapet Kompetanseunion som blant annet utvikler nye metoder for medarbeidersamtaler og -undersøkelser.
View Posts →
9 posts
Eva Jarbekk er en av våre fremste juridiske eksperter på personvern og GDPR.
View Posts →
7 posts
Jan-Erik Sandberg skriver om hvordan vi kan gjøre mangfold i arbeidslivet til et aktivum. Han lever hva han lærer som "ikke helt A4 selv".
View Posts →
7 posts
Gerd Jorunns misjon som skribent i tilt.work og Tirsdag morgen har vært å avlive myter om ledelse.
View Posts →
7 posts
Mai-Britt jobber med rekruttering i en internasjonal organisasjon. Hun skriver om rekruttering og ledelse i tilt.work.
View Posts →
6 posts
Rune skriver om medarbeiderskap.
View Posts →
5 posts
Elin Ulset er en engasjert og nær leder som er levende opptatt av kommunikasjon, ledelse og adferd. Elin har vokst opp i HR-kommunikasjon, både fra Aftenposten, digitale medier og mediebyrå. Hun balanserer det faglige med lederskap, og lederskap med familie, og hun trives godt i alle sfærene.
View Posts →
5 posts
Jeanette Høie er desksjef i tilt.work. Hun har lang fartstid som journalist og vaktsjef i dagspressen. Hun har godt grep om ulike digitale fortellerteknikker og tar oppdrag innen content management og innholdsproduksjon.
View Posts →
5 posts
Ph.d. og professor II Glenn Hole er direktør i IT-selskapet Skill. Han skriver om mangfold i arbeidslivet.
View Posts →
4 posts
Arne Jensen er generalsekretær i Norsk redaktørforening.
View Posts →
3 posts
Esben Keim driver rådgivingsselskapene Vital Few og OSS. Han skriver om presterende team, resultatledelse/OKR, mangfold og kundefokus her på tilt.work.
View Posts →
2 posts
Isabelle er senterleder for kraftsentret Forandringhuset. Hun er mentor og utviklingsansvarlig for ungdommer i Oslo.
View Posts →
2 posts
Ola hjelper virksomheter å jobbe med temaer rundt helse, kulturbygging og spons og tilbyr også underholdende, bevisstgjørende og motiverende foredrag/webinar.
View Posts →
2 posts
Jørgen Lund jobber med endringsledelse gjennom eget selskap.
View Posts →
2 posts
Sissel Naustdal leder MadeToGrow og er brennende engasjert i utvikling av menneskers potensial
View Posts →
2 posts
Anne 🌱 Reknes hjelper mennesker med å finne, få eller skape sin drømmejobb, og deler tips, tricks, teknikker, verktøy og metoder her i tilt.work.
View Posts →
2 posts
Christine er kursutvikler og foredragsholder med et stort lærerhjerte og masse kjærlighet til god tekst. Hun driver firmaet Tekstdoktor og underviser i digital markedsføring og journalistikk på Høyskolen Kristiania.
View Posts →
2 posts
Stikkordet for Cathrines arbeid med lederutvikling er "praktisk hverdagsledelse".
View Posts →
2 posts
Ole Kristian Sivertsen er CEO i selskapet Desert Control. Han har lang fartstid fra selskap som Citrix, RES Software, Sun Microsystems, Telenor, EVRY og Global Eagle. I dag har han dedikert seg til teknologi som løser klimautfordringer.
View Posts →
2 posts
Coach og organisasjonsutvikler @StadigBedre :: management for hire :: kultur og strukturbygger :: Levende opptatt av å skape prestasjonsfremmende rammer gjennom menneskeorientert ledelse.
View Posts →
2 posts
Per Spektiv er, som navnet antyder, en person som er i stand til å se ting fra mange sider, og det er også hans jobb her i tilt.work.
View Posts →
2 posts
Jostein Borgmo er til daglig eier og kreativ direktør i Suburbia og har dessuten nesten 80.000 følgere på Instagram.
View Posts →
1 posts
Herminia Ibarra er professor ved London Business School og forfatter av fagbøker om ledelse og organisasjonsutvikling.
View Posts →
1 posts
Ingar Roggen er sosiolog og beskrives som en av de europeiske pionerene for sosial informatikk. Arbeidsfeltet omfatter blant annet det sosiale aspektet av det virtuelle rommet, sosial analyse av internett og samspillet mellom menneske og datamaskin. I 1996 introduserte han sosiologien på nettet, websosiologi, som en nettvitenskap.
View Posts →
1 posts
Nils Petter Nordskar er tidligere reklamemann. I dag holder han kurs, foredrag og utgir dessuten nyhetsbrevet "Lykkes med ideer".
View Posts →
1 posts
Håkon er opptatt av personlig utvikling, drivkraft og glede. Han er sertifisert NLP Master Practitioner, og skriver og tilbyr tjenester for personlig vekst.
View Posts →
1 posts
Jan Sollid Storehaug er digital strategirådgiver. Han er også en mye brukt foredragsholder.
View Posts →
1 posts
Eli jobber i Fossekall AS. Hun har siden 2001 også drevet eget idé- og kommunikasjonsbyrå. Hun brenner for vekst og utvikling i bedrifter, og ser raskt muligheter og det unike. Hun veileder bedrifter i strategiprosesser, fremtidens bærekraftige forretningsmodeller, produkt/ markedsoptimalisering, forbedrer verdiløfter, bedriftskultur og innovasjonsskapende faktorer/team.
View Posts →
1 posts
Bjørn O- Hopland er eier og daglig leder av Smart Endring AS.
View Posts →
1 posts
Hodejeger, arbeidslivsekspert og Managing Partner i Hammer & Hanborg. Trine Larsen har over 15 års erfaring med rekruttering av ledere og spesialister, og er en tydelig stemme i samfunnsdebatten om fremtidens arbeidsliv. Hun leder den norske delen av det nordiske rekrutterings- og konsulenthuset Hammer & Hanborg.
View Posts →
1 posts
Kevin er Corporate Storyteller, Content Strategist og Awareness@Work Consultant. Han skriver om nærværingslivet her i tilt.work.
View Posts →
1 posts
Cathrine Foss Stene er en erfaren team- og lederutvikler og har jobbet med og i mange av de største norske virksomhetene.
View Posts →
1 posts
Kari har en bachelor i statsvitenskap med fordypning i menneskerettigheter og flerkulturell forståelse. Hun går nå en modulbasert master i voksnes læring på NTNU. Hun er utdannet NLP Business Practitioner (Kreativ Ledelse og Coaching nivå A) hos UiA/Coachteam.
View Posts →
1 posts
Hans E. Anonsen har bred erfaring fra seniorposisjoner i næringsliv og finans. Han har ledet omfattende prosjekter, som har vært kritiske for store bedrifters overlevelse. Han har også vært styreformann og styremedlem i diverse organisasjoner. Siden 1999 har forfatteren vært partner i Concern d.a. - et svensk-norsk partnerskap, som har jobbet med svensk og norsk næringsliv. Han har coachet et stort antall ledere og medarbeidere. Målet har hele tiden vært å utvikle deres evne til å håndtere sammenhengen mellom tanker og følelser, kultur og holdninger, business og økonomi.
View Posts →
1 posts
Kathra er COO i oppstartselskapet Generation Mobility samt teamleder i bydel Gamle Oslo.
View Posts →
1 posts
Thor Ivar Forsland er coach og karriereveileder hos Frisk Utvikling.
View Posts →
1 posts
Kristin er partner og markedssjef i MetaResource. Hun beskriver seg som en stolt "potet" som kan mye om mye og ofte finner løsninger eller nettverk som kan bidra. Hun skriver om mentale muskler i hverdagen.
View Posts →
1 posts
Agnethe har jobbet med lederutvikling siden 2005. Hun har undervist på høyskolenivå, og har utgitt karrierebøkene «100-dagerskoden" og "Karrieredesign". Av bakgrunn har hun en tverrfaglig utdanning innen blant annet teknologi, ledelse og innovasjon. Agnethe er også internasjonalt sertifisert coach og organisasjonscoach.
View Posts →
1 posts
Lori er en pionér innen coaching. Hun har gjennom flere tiår skapt opplevelsesbaserte treningsprogram og har jobbet med hundrevis av ledere verden over. Hun er opptatt av nevrovitenskap, og var blant de første til å integrere dette i ledertrening.
View Posts →
1 posts
Jørn Bue Olsen er rådgiver og forfatter i ledelse og etikk Ekon, Dr., siv.ing. og førsteamanuensis ved Oslomet (Etikk og bedriftenes samfunnsansvar). Olsen skrev doktorgrad om etiske dilemmaer for ledere i konkurranseutsatt virksomhet der Hauge-caset er eksempel på kombinasjon av lønnsom verdiskapning og anvendt etikk. Olsen holder foredrag om «Hauge som fyrtårn for norske bedrifter i dag». Utga i 2020 ny bok, «Næringslivsetikk og samfunnsansvar», i samarbeid med Henrik Syse. Leif-Runar Forseth er rådgiver og forfatter innen ledelse, gründervirksomhet og etikk. Han har doktorgrad i teoretisk fysikk og mastergrad i filosofi, tema etikk og lederskap. Ny bok, "Naturlig lederskap", kom i 2020.
View Posts →
1 posts
Data Scientist med bred, internasjonal bakgrunn.
View Posts →
1 posts
Thomas skriver om tankesett, metoder og verktøy for morgendagens ledere.
View Posts →
1 posts
Jeanette Luytkis er sertifisert profesjonell coach og ledelsesrådgiver. Hun leverer individuelle coaching og treningsopplegg, med spesialisering på lederskap, personlig vekst og innovativ forretningsutvikling.
View Posts →
1 posts
Umid skriver om tjenende lederskap og selvledelse.
View Posts →
%d bloggere liker dette: