tilt | For deg som jobber i ... | HR | Alltid beredt

Alltid beredt

torsdag 14. april 2016 @ 15:35

Forsikringsbransjen står foran noen av de største utfordringene noensinne. Teknologi påvirker kundeadferden, marginene presses og produktene forenkles. Storebrands HR-direktør Tove Selnes tror ikke spenningen vil avta med det første. Snarere tvert imot.
Av Paal Leveraas

Hun gikk fra et ungt, innovativt selskap som utfordrer det bestående til et selskap med 250 år lange tradisjoner som i dag utfordres av disruptive krefter. Ukens HR-profil er Tove Selnes, HR-direktør i Storebrand.

Ved siden av jobben i Storebrand er Tove Selnes styreleder i HR Norge. Når hun neste uke samler HR-troppene til årsmøte i HR Norge er hun som alltid beredt. Mange unge år i speideren har satt sine spor.

— Speideren er en av de få organisasjonene hvor man får ledertrening fra ung alder. Jeg ble fascinert av hvordan noen grupper i speideren fungerte veldig godt og fikk til mye raskt, mens andre grupper ikke fikk til det samme. Jeg tror dette sådde en interesse i meg for hvordan organisasjoner fungerer.

I august i fjor begynte hun som HR-direktør i Storebrand etter åtte år som HR-direktør i Opera Software. Overgangen var stor, fra et relativt lite, men ekstremt globalt teknologiselskap med noen tiårs historie, til et veldig stort, men relativt lokalt forsikringsselskap med noen hundreårs historie.

— Den største forskjellen mellom de to er vel først og fremst at jeg jobber på norsk og svensk nå, og i bare én tidssone, sier hun.

— Det er også et annet tempo i beslutninger og markedsvingninger her enn i Opera. Forsikring er jo en bransje med mye lenger tradisjoner. Samtidig er vi på full fart inn i digitaliseringen, og må forholde oss til globale aktører. Dette er noe av endringsmandatet jeg skal bidra til.

Storebrands røtter går nesten 250 år tilbake i tid, da «Den Almindelige Brand-Forsikrings-Anstalt» ble opprettet som en tvungen brannforsikring for bygninger i norske byer. Selskapet ble hetende «Storebrand» (eller «Christiania Almindelige Forsikrings-Aksjeselskap Storebrand») fra 1915, etter at to dominerende forsikringsselskap i Christiania i noen tiår på folkemunne ble kalt «Storebrand» og «Lillebrand».

I disse dager står forsikringsbransjen foran noen av de største utfordringene noensinne. Teknologi påvirker i høyeste grad kundeadferden, marginene presses av økt global konkurranse, og produktene forenkles. Det er en spennende tid, og Tove tror ikke spenningen vil avta med det første. Snarere tvert imot.

— Mye kommer til å skje som vi ennå ikke vet hva er i finans. Robotisering er et stikkord. Teknologi var tidligere noe som løste de enkleste oppgavene, nå tar de over stadig mer komplekse oppgaver, sier hun.

— Men det vi ikke kan bygge inn i teknologien er relasjonskompetanse. Vi vil fortsatt trenge å vise omsorg, bygge relasjoner. Selv om brorparten av kunderelasjonene kan håndteres digitalt, er det fortsatt viktig med ansikt-til-ansikt-kommunikasjon.

«Teknologi tar over stadig mer komplekse oppgaver. Men det vi ikke kan bygge inn i teknologien er relasjonskompetanse.»

Selv om hun har sluttet i speideren, engasjerer hun seg i frivillig arbeid. Et av hennes verv de siste årene har vært som styreleder for HR Norge. Den 20. april leder hun organisasjonens årsmøte og skal oppsummere et 2015 som ikke gikk helt på skinner.

— 2015 var et tøft år for Norge og HR Norge. På organisasjonens vegne er jeg likevel fornøyd med hvordan vi klarte å møte endringene og trendskiftet ved hele tiden å evaluere hvor vi best kan møte medlemmenes behov, hvor vi skal bremse og hvor vi skal gi gass. Vi fortsetter med det i år. Det handler blant annet om å bruke teknologien til å nå ut til medlemmene på enklere måter, blant annet gjennom videoer og web-møter.

Hun fremhever HR Norges betydning for HR-fagets profesjonalisering.

— Selv er jeg to typer fagmenneske, jurist og HR-fagperson. Å være jurist er konsept som er lett for andre å forstå. HR er mye vanskeligere å forklare til mennesker som selv ikke er i faget. Da jeg begynte i HR var det folk fra alle mulige fag der, alt fra prester og økonomer til jurister og eks-offiserer. Nå er det en mye større profesjonalisering, også i form av spesialistutdannede HR-personer.

—Her har HR Norge spilt en viktig rolle. Organisasjonen har vært tydelig på å bygge HR som et nytt fagområde. Det som tidligere var en stabsfunksjon er nå blitt et ekspertområde.

I HR Norges fremtid ser Tove mer av det samme, bare i sterkere grad.

— Vi skal fortsette å bygge communities, vi skal bygge og dele kunnskap i enda større grad. Det er fantastisk hvordan HR Norge har hentet inn globale trender og gjort dem relevante for det norske markedet. Forskning viser jo at at vi som individer kan mindre og mindre, mens det kollektive kan mer og mer. Derfor er det viktig å være del av et nettverk.

 Som medlemsorganisasjon kan vi favne bredt med en agenda som først og fremst er medlemmenes agenda. Som kunnskaps- og informasjonskanal er det en viktig funksjon som noen av konsulentvirksomhetene også tar. Forskjellen er at har sin egen kommersielle agenda, mens HR Norge er opptatt av det beste for alle medlemmene.

Som leder er Tove Selnes opptatt av nærhet til medarbeiderne og organisasjonen.

— Det fine med å jobbe i HR er at det er stor variasjon i arbeidsdagene og at jeg bruker mye tid i samhandling med alle de smarte og hyggelige medarbeiderne i Storebrand. Jeg bruker så mye tid som mulig ute i organisasjonen for å kjenne på pulsen hva som skjer i organisasjonen. Mye av arbeidstiden går nå dessverre med til møter, men jeg prøver å være bevisst på ikke å haste i vei, men å se de på veien. Småprat gir mye nyttig informasjon og interaksjon med medarbeidere. Ofte får man vite viktigere ting i den uformelle praten enn i de formelle møtene.

«Gleden av å jobbe hardt for å nå viktige mål eller løse komplekse utfordringer er undervurdert. Vi fokuserer for mye på gleden ved fritid og ferier.»

— Hva er dine beste råd til de som vurderer en karriére i HR i dag?

— Vis respekt og interesse for alle mennesker du møter – du kan lære noe av de fleste personer og situasjoner – for å gjøre en god jobb i HR må man forstå seg på mennesker som individer og grupper.

— Jobb hardt og gjør en bra jobb der du er. Det er din beste billett til en bra karriereutvikling. Gleden av å jobbe hardt for å nå viktige mål eller løse komplekse utfordringer er undervurdert. Vi fokuserer for mye på gleden ved fritid og ferier. Jeg elsker å jobbe.

«Jeg elsker å jobbe.»

Tove Selnes
Tove Selnes (LinkedIn)
Tove Selnes

Tove Selnes

Erfaring

 • 2015 -> HR Direktør Konsern, Storebrand
 • 2012 -> Styremedlem og fra 2014 styreleder, HR Norge
 • 2012 – 2015 Styremedlem, 4th Screen Advertising
 • 2012 – 2015 Styremedlem, AdMarvel (San Mateo, CA)
 • 2007 – 2016 CHRO, Opera Software
 • 2012 – 2016 Styreleder, Hern Labs AB
 • 2012 – 2016 Styreleder, Mobile Theory, Inc. (del av Opera Software)
 • 2011 – 2015 Styremedlem NHO Oslo Akershus
 • 1999 – 2010 Styremedlem, Dialogpartner as
 • 2004 – 2007 HR-direktør, Eltel Networks
 • 2004 – 2006 Styremedlem, Vertech offshore
 • 1997 – 2004 HR manager, Avinor Region Øst

Utdanning

 • 2008 Styrekompetansekurs, BI
 • 1999 – 2002 Master of Human Resources and Management, BI
 • 1989 – 1995 Cand. jur, Universitetet i Oslo

Artikkelen er skrevet for HR Norge og originalt publisert på deres nettsider. Republisert etter avtale.


Våre ukebrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev. Du kan melde deg av eller endre hva du mottar via lenker i epostene.

"*" obligatorisk felt

Navn*

Litt klokere

Ukentlige nettmøter hvor vi gjør hverandre litt klokere. Du må være logget inn som medlem for å melde deg på.

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av «kloke hoder» (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

På forsiden nå

Kritisk tenkning

Kritisk tenkning

|
Falsk eller feilaktig informasjon er en stor utfordring, men det egentlige problemet er hvordan vi tenker.
Podcasten uttafor men innafor

Tilt-spekket podcast om HR-avdelingens rolle

|
Er HR for opptatt av prosedyrer? Er det egentlig et mål å holde ansatte i jobb lengst mulig? Kan EUs ESG krav redde lederskapet i ledelse?
digital kompetanse

KI og digital kompetanse: Houston, we have a problem …

|
Over halvparten av alle norske ansatte trenger en betydelig oppgradering av digital kompetanse og ferdigheter.
Griske tidstyver i kloke hoder

Griske tidstyver i kloke hoder

|
Selv selverklærte «kloke hoder» plages med maur som kravler rundt i hodene og skaper engstelse og stress.
Tillit og to andre suksessfaktorer for lykkelandet Norge

Tillit og to andre suksessfaktorer for lykkelandet Norge

|
Det er tre faktorer i samfunnet som skaper lykke. Vår grunnlov tar vare på alle tre. Det er viktigere enn noensinne å verne om dem, minner Arne Jensen om.
dårlig leder

At noen forteller deg at du er en dårlig leder, behøver ikke bety at du er det.

|
«Den situasjonen håndterte du ubegripelig dårlig! Er dette det du kaller ledelse?»
givergledens dag

Givergledens dag: En sann gratis lunsj

|
Givergledens dag er et eksempel på at det faktisk finnes en gratis lunsj. Dagens skal inspirere til handling og til å skape positive endringer i samfunnet. 
Hvordan løse frivillighetskrisen?

Hvordan løse frivillighetskrisen?

|
Det norske folks gratisarbeid er verdt mellom 80 og 130 milliarder. Pandemien skapte et krakk, også i denne «bransjen». Er dugnads-Norge teknisk konkurs?
Sponsoravtaler kan gjøre ansatte til superhelter i eget liv

Sponsoravtalens skjulte gull: Bruk sponsoratet til glede for alle ansatte

|
Sponsorat får sjelden den annerkjennelsen den fortjener. Riktig brukt kan den slå rett inn på bunnlinja.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.