Solfrid og Sopra Sterias enkle hemmelighet

av | 3. februar 2016 @ 07:48

Sopra Steria er kjent for sin evne til å tiltrekke seg og beholde dyktige konsulenter. HR-direktør Solfrid Skilbrigt har selv vært der i 30 år, og hun er ikke alene […]

Sopra Steria er kjent for sin evne til å tiltrekke seg og beholde dyktige konsulenter. HR-direktør Solfrid Skilbrigt har selv vært der i 30 år, og hun er ikke alene om det. Her er den enkle hemmeligheten.

Sopra Steria og Solfrid Skilbrigt har en lang historie sammen. I 2016 er det 30 år siden hun begynte i selskapet. Gjennom en rekke oppkjøp og fusjoner internasjonalt har Bull på disse 30 årene forandret seg totalt. Det opprinnelige selskapet, som lagde stormaskiner og hadde navnet sitt fra nordmannen Fredrik Rosing-Bull, er blitt til et internasjonalt IT-konsulentselskap med 1.100 ansatte i Norge og 37.000 i verden.

I IT-markedet har Sopra Steria en posisjon som et av de mest attraktive selskapene, og de siste årene har de sugd opp kompetanse som trekkpapir. Og de som kommer inn dørene går sjelden ut igjen med det første.

— Hva er hemmeligheten med Sterias attraktivitet som arbeidsgiver?

— Fyrtårn. Vi har ansatt mange «fyrtårn» i sine felt. Og de tiltrekker seg flere innen samme område, ganske enkelt fordi flinke folk gjerne vil jobbe med flinke folk.

«Flinke folk vil gjerne jobbe med flinke folk.»

I tillegg vektlegger hun selskapets åpne og inkluderende kultur, hvor det skal være høyt under taket og stort spillerom for den enkelte.

— Vi har doblet oss de siste årene. Det skyldes ikke minst kulturen vår, hvor «The Power of Sharing» står sentralt. Vi som har vært her en stund er kulturbærere, en kultur som understrekes allerede i introduksjonsprogrammet for nyansatte, hvor alle fort forstår at det å dele med andre er lønnsomt. Også helt konkret. Vi belønner deling.

— Du er HR-direktør med ansvar spredt over hele Norden, du sitter som styremedlem i morselskapet, og er på sett og vis din sjefs sjef. Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?

— Det finnes egentlig ikke noen typisk arbeidsdag. Nå høres dette sikkert veldig ustrukturert ut, men noe av det som gjør dette spennende er at ingen dag er lik. Det er stadig nye utfordringer og nye mennesker å forholde seg til.

Jeg tilbringer som mange andre en god del tid i møter, både med min egen HR-avdeling og med ledergruppen i Sopra Steria. Jeg har også et skandinavisk HR-ansvar og tilbringer derfor noe tid i våre naboland.

Min arbeidsdag har endret seg i takt med at selskapet har vokst. Hos oss er alle operative ledere, men der jeg tidligere brukte tid på å gå inn i konkrete saker, bruker jeg nå mer tid på å drive og følge opp prosesser og initiativ som vi setter i gang.

Vi er jo et fransk børsnotert selskap og jeg sitter også i Sopra Steria gruppens styre, så jeg er ganske ofte i Paris i forbindelse med styremøter eller andre internasjonale aktiviteter.

At Solfrid jobber i Sopra Steria i dag, skyldes faktisk først og fremst at hun snakker fransk og er glad i det franske språket og kulturen. Utdannelsen tok hun ved NTNU, men det var ikke innen teniske fag, men humanistiske.

— Jeg er faktisk adjunkt, forteller hun.

I HR har hun jobbet siden 1999. Den gang var det et produktselskap som het Bull med 180 ansatte. Selskapet stod den gang overfor en stor utfordring med å skulle omstille selskapet fra et produktselskap til et konsulentselskap, og trengte en ny HR-direktør.

— Jeg har alltid vært opptatt av engasjement og kompetanse og av at hver enkelt medarbeider er med og bidrar til en endring og går mot et felles mål. Jeg syntes derfor dette var en spennende utfordring, sier hun.

Som mange andre av HR-profilene HR Norge har presentert de siste månedene, er også Solfrid opptatt av at du skal ha vært i linjen for å bli en god HR-person. Selv startet hun i salg i Bull.

—Før jeg startet på HR jobbet jeg i ti år med salg og forretningsutvikling og jeg startet min karriere som konsulent. Da jeg gikk inn i HR-jobben kunne jeg veldig lite om HR, men desto mere om de utfordringene selskapet stod overfor rent forretningsmessig.

Jeg tror forståelsen for de forretningsmessige utfordringene har vært veldig viktig for de valgene jeg har gjort innen HR, og det har også gitt et godt fundament for å bli lyttet til og kunne påvirke organisasjonen og få fokus på HR-området som en driver for utvikling. Jeg gikk jo direkte inn i en jobb som HR-direktør og lærte meg HR-faget ved hjelp av dyktige kolleger og et godt HR-nettverk som vi den gang hadde innen vår bransje.

«Jeg tror forståelsen for de forretningsmessige utfordringene har vært veldig viktig […] det har også gitt et godt fundament for å påvirke organisasjonen og få fokus på HR-området som en driver for utvikling.»

— Selskapet har i den perioden jeg har sittet som HR-direktør vært gjennom en enorm utvikling. Vi teller nå i Norge mer enn 1100 medarbeidere, så du kan jo si at jeg har vokst med jobben.

— Hva er det beste ved jobben din?

— Det beste er at jeg har en veldig god oversikt over selskapet og at jeg kan påvirke beslutninger og retningen vi skal gå i. I en kompetansebedrift som vår er HR navet i organisasjonen, det er mennesker og kompetanse det handler om. Dette er det vi leverer til våre kunder og vår suksess er avhengig av at vi har de gode folkene og at de trives og får tilstrekkelige utfordringer hos oss.

Jeg synes det er veldig meningsfylt å være med å bidra til at vi som selskap vokser og utvikler oss til stadig å ta mere krevende oppdrag og være en anerkjent aktør i markedet.

«I en kompetansebedrift som vår er HR navet i organisasjonen.»

— Hva liker du minst?

— Hos oss som i andre selskap er det av og til nødvendig å ta grep når ting ikke fungerer som de skal. Dette er aldri hyggelig når det er mennesker involvert.

— Hvorfor er HR viktig?

— Jeg mener HR er viktig både som kulturbygger og som endringsagent i utviklingen av selskapet. Vi jobber mye med utvikling av medarbeidere og ledere og vi er opptatt av å skape et selskap som tiltrekker seg de beste konsulentene. Det handler om å skape engasjement og en teamfølelse i organisasjonen.

Vi har et slogan hos oss som heter «Power of Sharing» og vi er opptatt av åpenhet og deling som en grunnholdning i vår kultur. HR har også en oversikt på tvers av forretningsenheter som gjør at vi kan se sammenhenger og være en god rådgiver til organisasjonen.

— Hva er dine tre beste råd til de som vurderer en karriére i HR i dag?

— Jeg tror det er viktig å sette seg godt inn i den forretningen som selskapet driver, skal du være en god rådgiver så er dette en forutsetning. Linjeerfaring er en god basis for å lykkes innen HR. Bruke engasjement og sett deg godt inn i sakene og ikke gi deg. Når det butter så prøv en annen vinkel — da går det som regel bedre.

Solfrid Skilbrigt

Solfrid Skilbrigt (bilde fra LinkedIn)

Arbeidserfaring

 • 2015 – Member of the Supervisory Board, Sopra Steria
 • 2015 – Direktør for HR og strategi, Sopra Steria
 • 2013 – Member of Supervisory Board, Chambre de Commerce Franco-Norvegienne
 • 2004 – Member Supervisory Board, SODERI SA
 • 2002 – 2015 Meddommer, Arbeidsretten i Akershus
 • 2008 – 2014 CSR-direktør, Steria Group
 • 1999 – 2014 HR-direktør, Steria AS
 • 1997 – 1999 Salgsdirektør, Bull AS
 • 1989 – 1997 Kundeansvarlig, Bull AS
 • 1986 – 1989 Produktkonsulent, Bull AS

Utdanning

 • 2002 – 2005 Handelshøyskolen BI
 • 1979 – 1985 NTNU

Artikkelen er skrevet for HR Norge og originalt publisert på deres nettsider. Republisert etter avtale. Oppslagsbilde: SopraSteria – Solfrid Skilbrigt i midten.


Paal Leveraas
Følg Paal
Artikler av Paal Leveraas (alle)

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Noen av våre forfattere

682 posts
Paal Leveraas er sjefreflektør og -redaktør i tilt.work og gründer av blant annet tilt work AS, digi.no og Leveraas AS. Ta kontakt med Paal enten du trenger et foredrag, en sparringpartner i ditt lederskap eller en som kan hjelpe deg å få budskapet ut i verden. Eller alt over.
View Posts →
55 posts
Hedvig Rognerud er forretningsutvikler, ledercoach, prosessleder og foredragsholder i Fossekall AS på Lillehammer. Hedvig skriver om språk som lederverktøy for tilt.work.
View Posts →
32 posts
Atle skriver om coaching og kommunikasjon.
View Posts →
25 posts
Bjørn Z. Ekelund er psykolog. Han står bak "Diversity Icebreaker". Han skriver jevnlig for tilt.work, og er en del av ekspertpanelet.
View Posts →
18 posts
Herman Berg er redaksjonssjef i tilt work AS.
View Posts →
14 posts
Tom Georg Olsen skriver jevnlig om ledelse med fokus på tillitsbasert ledelse. Han er konserntjener i Miles, og sitter også i styret i tilt work AS.
View Posts →
13 posts
Thomas Nygaard er daglig leder i tilt work AS. Han er mangeårig leder i forlagsbransjen, hvor han to ganger har eliminert sin egen jobb. Han er blitt ekspert på å omstrukturere virksomheter på en måte som ivaretar verdiene.
View Posts →
12 posts
Hans Jacob Christensen har lang fartstid i norsk og internasjonal HR. Her i tilt.work vil han utforske kjernen i HR, utfordre noen etablerte sannheter i faget og gjerne skape debatt.
View Posts →
11 posts
Walaa Abuelmagd skriver om mangfold i tilt.work.
View Posts →
7 posts
Jan-Erik Sandberg skriver om hvordan vi kan gjøre mangfold i arbeidslivet til et aktivum. Han lever hva han lærer som "ikke helt A4 selv".
View Posts →
7 posts
Gerd Jorunns misjon som skribent i tilt.work og Tirsdag morgen har vært å avlive myter om ledelse.
View Posts →
7 posts
Mai-Britt jobber med rekruttering i en internasjonal organisasjon. Hun skriver om rekruttering og ledelse i tilt.work.
View Posts →
5 posts
Rune skriver om medarbeiderskap.
View Posts →
5 posts
Elin Ulset er en engasjert og nær leder som er levende opptatt av kommunikasjon, ledelse og adferd. Elin har vokst opp i HR-kommunikasjon, både fra Aftenposten, digitale medier og mediebyrå. Hun balanserer det faglige med lederskap, og lederskap med familie, og hun trives godt i alle sfærene.
View Posts →
5 posts
Catherine Lemaréchal eier og driver Ticato AS. Hun er rådgiver og NLP-coach og skriver om kommunikasjon, merkevarebygging og tidsmestring. Catherine kan hjelpe deg å oppnå mer enn du tror du kan. Hun holder kurs og foredrag, og mest populært nå for tiden er kurset: Gi f*** for flinke piker.
View Posts →
5 posts
Ph.d. og professor II Glenn Hole er direktør i IT-selskapet Skill. Han skriver om mangfold i arbeidslivet.
View Posts →
4 posts
Annar er en nestor i norsk lederutvikling med mer enn 30 års fartstid.
View Posts →
4 posts
Eva Jarbekk er en av våre fremste juridiske eksperter på personvern og GDPR.
View Posts →
3 posts
Esben Keim driver rådgivingsselskapene Vital Few og OSS. Han skriver om presterende team, resultatledelse/OKR, mangfold og kundefokus her på tilt.work.
View Posts →
3 posts
Jeanette Høie er desksjef i tilt.work. Hun har lang fartstid som journalist og vaktsjef i dagspressen. Hun har godt grep om ulike digitale fortellerteknikker. I tillegg er hun gründer-in-spe.
View Posts →
3 posts
Arne Jensen er generalsekretær i Norsk redaktørforening.
View Posts →
2 posts
Isabelle er senterleder for kraftsentret Forandringhuset. Hun er mentor og utviklingsansvarlig for ungdommer i Oslo.
View Posts →
2 posts
Sissel Naustdal leder MadeToGrow og er brennende engasjert i utvikling av menneskers potensial
View Posts →
2 posts
Anne 🌱 Reknes hjelper mennesker med å finne, få eller skape sin drømmejobb, og deler tips, tricks, teknikker, verktøy og metoder her i tilt.work.
View Posts →
2 posts
Christine er kursutvikler og foredragsholder med et stort lærerhjerte og masse kjærlighet til god tekst. Hun driver firmaet Tekstdoktor og underviser i digital markedsføring og journalistikk på Høyskolen Kristiania.
View Posts →
2 posts
Stikkordet for Cathrines arbeid med lederutvikling er "praktisk hverdagsledelse".
View Posts →
2 posts
Ole Kristian Sivertsen er CEO i selskapet Desert Control. Han har lang fartstid fra selskap som Citrix, RES Software, Sun Microsystems, Telenor, EVRY og Global Eagle. I dag har han dedikert seg til teknologi som løser klimautfordringer.
View Posts →
2 posts
Jostein Borgmo er til daglig eier og kreativ direktør i Suburbia og har dessuten nesten 80.000 følgere på Instagram.
View Posts →
1 posts
Herminia Ibarra er professor ved London Business School og forfatter av fagbøker om ledelse og organisasjonsutvikling.
View Posts →
1 posts
Umid skriver om tjenende lederskap og selvledelse.
View Posts →
1 posts
Nils Petter Nordskar er tidligere reklamemann. I dag holder han kurs, foredrag og utgir dessuten nyhetsbrevet "Lykkes med ideer".
View Posts →
1 posts
Paal Leveraas startet Tirsdag morgen i 2010 og jobber sammen med en rekke dyktige partnere for å videreføre dette til tilt.work i 2020.
View Posts →
1 posts
Ingar Roggen er sosiolog og beskrives som en av de europeiske pionerene for sosial informatikk. Arbeidsfeltet omfatter blant annet det sosiale aspektet av det virtuelle rommet, sosial analyse av internett og samspillet mellom menneske og datamaskin. I 1996 introduserte han sosiologien på nettet, websosiologi, som en nettvitenskap.
View Posts →
1 posts
Håkon er opptatt av personlig utvikling, drivkraft og glede. Han er sertifisert NLP Master Practitioner, og skriver og tilbyr tjenester for personlig vekst.
View Posts →
1 posts
Jørgen Lund jobber med endringsledelse gjennom eget selskap.
View Posts →
1 posts
Jan Sollid Storehaug er digital strategirådgiver. Han er også en mye brukt foredragsholder.
View Posts →
1 posts
Ola hjelper virksomheter å jobbe med temaer rundt helse, kulturbygging og spons og tilbyr også underholdende, bevisstgjørende og motiverende foredrag/webinar.
View Posts →
1 posts
Bjørn O- Hopland er eier og daglig leder av Smart Endring AS.
View Posts →
1 posts
Eli jobber i Fossekall AS. Hun har siden 2001 også drevet eget idé- og kommunikasjonsbyrå. Hun brenner for vekst og utvikling i bedrifter, og ser raskt muligheter og det unike. Hun veileder bedrifter i strategiprosesser, fremtidens bærekraftige forretningsmodeller, produkt/ markedsoptimalisering, forbedrer verdiløfter, bedriftskultur og innovasjonsskapende faktorer/team.
View Posts →
1 posts
Kevin er Corporate Storyteller, Content Strategist og Awareness@Work Consultant. Han skriver om nærværingslivet her i tilt.work.
View Posts →
1 posts
Cathrine Foss Stene er en erfaren team- og lederutvikler og har jobbet med og i mange av de største norske virksomhetene.
View Posts →
1 posts
Kari har en bachelor i statsvitenskap med fordypning i menneskerettigheter og flerkulturell forståelse. Hun går nå en modulbasert master i voksnes læring på NTNU. Hun er utdannet NLP Business Practitioner (Kreativ Ledelse og Coaching nivå A) hos UiA/Coachteam.
View Posts →
1 posts
Kathra er COO i oppstartselskapet Generation Mobility samt teamleder i bydel Gamle Oslo.
View Posts →
1 posts
Kristin er partner og markedssjef i MetaResource. Hun beskriver seg som en stolt "potet" som kan mye om mye og ofte finner løsninger eller nettverk som kan bidra. Hun skriver om mentale muskler i hverdagen.
View Posts →
1 posts
Thor Ivar Forsland er coach og karriereveileder hos Frisk Utvikling.
View Posts →
1 posts
Data Scientist med bred, internasjonal bakgrunn.
View Posts →
1 posts
Thomas skriver om tankesett, metoder og verktøy for morgendagens ledere.
View Posts →
1 posts
Jørn Bue Olsen er rådgiver og forfatter i ledelse og etikk Ekon, Dr., siv.ing. og førsteamanuensis ved Oslomet (Etikk og bedriftenes samfunnsansvar). Olsen skrev doktorgrad om etiske dilemmaer for ledere i konkurranseutsatt virksomhet der Hauge-caset er eksempel på kombinasjon av lønnsom verdiskapning og anvendt etikk. Olsen holder foredrag om «Hauge som fyrtårn for norske bedrifter i dag». Utga i 2020 ny bok, «Næringslivsetikk og samfunnsansvar», i samarbeid med Henrik Syse. Leif-Runar Forseth er rådgiver og forfatter innen ledelse, gründervirksomhet og etikk. Han har doktorgrad i teoretisk fysikk og mastergrad i filosofi, tema etikk og lederskap. Ny bok, "Naturlig lederskap", kom i 2020.
View Posts →
1 posts
Jeanette Luytkis er sertifisert profesjonell coach og ledelsesrådgiver. Hun leverer individuelle coaching og treningsopplegg, med spesialisering på lederskap, personlig vekst og innovativ forretningsutvikling.
View Posts →

Tirsdag er A-HA!-dag

Tirsdag er A-HA!-dag

Hver tirsdag siden 2010 har tusenvis av abonnenter fått ukebrevet Tirsdag morgen i sin innboks. Noen blir inspirert, noen blir provosert, mange får en eller flere a-ha!-opplevelser. Meld deg på her. Det er gratis. 

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: