🔖 HR

Karam (35) gikk fra avisbud til global HR-leder i Hydro på 15 år

Karam Singh er med på å snu opp ned på HR-funksjonen i Hydro. For 16 år siden var han avisbud.

av | 4. november 2015 @ 18:03

For 15 år siden var han avisbud. I dag er han med på å transformere Hydros globale HR-funksjon. Møt ukens HR-profil, Karamjit Singh.

 

 

Karam, som han foretrekker å bli kalt, kom til Norge fra India som seksåring. I ungdommen var han avisbud i Aftenposten. Der ble han raskt oppmerksom på ting som ikke fungerte helt optimalt, og han var ikke redd for å fortelle hva han så.

 

Den unge, entusiastiske mannen ble lagt merke til. Etter endt militærtjeneste, 21 år gammel, ble han hentet inn av Aftenposten igjen, nå som distribusjonsleder.

 

Ansvar for egen opplæring

 

— Da jeg fikk jobben som distribusjonsleder, opplevde jeg at opplæringen ikke var god nok . Så jeg tok ansvaret for min egen opplæring. Vi var 12 ledere i min avdeling, og i løpet av et halvt års tid var jeg en av de som leverte de beste resultatene. Det var fordi jeg spilte på lag med ansatte og var god til å lede og motivere mine kolleger. Det resulterte i at jeg også fikk tilbud om enda en lederjobb, og endte da med å jobbe opp mot 30 timer i uka.

 

Samtidig studerte han til siviløkonom.

 

— Jeg var god i kvantitative fag, men skåret best i kvalitative fag, og skjønte etterhvert at det er ledelse og utvikling av mennesker jeg skal jobbe med.

 

Han ble ferdig med studiene i 2004, mens etterdønningene av dotcom ennå rullet. I Aftenposten gikk han nå gradene innen logistikk og distribusjon, og etterhvert fikk han jobb i et datterselskap, Mediapost, som skulle ta opp konkurransen med Posten, som den tredje ansatte.

 

Plukket selskap

 

Etter Mediapost var Karam konsulent i noen år, først i Mercuri Urval og senere i Accenture. Men han ville tilbake til linjen, og gikk målrettet til verks:

 

— Jeg plukket ut et par selskap jeg kunne tenke meg å jobbe i. Et av kriteriene mine var at de skulle ha et stort HR-miljø med fokus på strategisk HR, og at konsernledelsen også skulle være opptatt av det. I tillegg var det ønskelig at selskapet var børsnotert og blant topp ti selskaper på Oslo Børs.

 

«Jeg plukket ut et par selskap jeg kunne tenke meg å jobbe i […] det var ønskelig at de var blant topp 10 på Oslo Børs.»

 

Det ble Gjensidige som trakk det lengste strået, og kunne ta Karamjit Singh inn i HR-staben. Det var en god match. Karam stortrivdes.

 

— Jeg fikk boltre meg, med oppgaver som HRBP, organisasjonsutvikling og ledelsesutvikling. Dermed fikk jeg blant annet ansvaret for utarbeidelsen av Gjensidiges HR strategi og deres topplederprogram. I en periode rapporterte jeg også direkte til konsernledelsen.

 

Så ringte Hydro.

 

— Det var gøy i Gjensidige, men utsikten til å jobbe i et globalt selskap var ekstremt fristende.

 

Workforce planning

 

Hydro har 13.000 ansatte i hovedsakelig tre geografier, Norge, Brasil og Tyskland, og Karam jobber mot alle tre. På visittkortet hans står det «Head of People Resourcing». Det innebærer blant annet å tilrettelegge for prosesser som gjør det lettere å forstå hva slags kompetanse selskapet trenger frem i tid, og ikke minst hvordan selskapet skal fremstå som attraktive for akkurat denne kompetansen. Det handler ikke bare om å forutse kompetansebehov og trender, men også om employer brandingrekruttering og onboarding.

 

— Workforce planning er komplisert, sier Karam. — Enda har jeg ikke vært borti noe selskap i Norge som har knekt koden. Poenget er å ta utgangspunkt i forretningsstrategien, forstå den og hvilke implikasjoner det har for kompetansebehovene våre. Vi har utarbeidet en metodikk vi har stor tro på, men den er ikke grundig nok uttestet ennå.

 

«Workforce planning er komplisert. ​Enda har jeg ikke vært borti noe selskap i Norge som har knekt koden.»

 

June Stefanussen og Karamjit Singh

 

Men den skal testes ut, for på sikt er utviklingen en utfordring for selskapet.

 

— 17 prosent av våre medarbeidere går av med pensjon i løpet av de neste ti årene, forteller Karam. — Vi tar nå inn flere og flere til internship, graduate og trainee-stillinger i vissheten om at vi ikke kan shoppe den kompetansen vi trenger, vi må skape den. I 2016 kommer vi for eksempel til å ansette 30 interns og 12 graduates bare i Norge.

 

HR-transformasjon

 

— Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?

 

— Det er vanskelig å svare på, hver dag er forskjellig. For tiden jobber jeg i prosjektet for HR-transformasjon, som omhandler omorganisering av vår HR funksjon på tvers av selskapet. Det er omtrent 120 mennesker involvert, og alle har fått nye roller. Vi går «live» i Norge i januar, så vil øvrige geografier følge etter i løpet av neste år.

 

https://tirsdagmorgen.no/folk/hr-profiler/hannes-transformasjon-sidelengs-og-opp-fra-holmestrand-til-rio-na-transformerer-hun-hr-i-hydro/
Mer om Hydros HR-transformasjon

 

— Dette prosjektet tar mye av min tid, men ser jeg på kalenderen min for de to siste ukene, er det varierende oppgaver. Mandag i forrige uke var en vanlig kontordag. Fra tirsdag til fredag ledet jeg opplæringen av vår HR businesspartnere. Denne uken er det global samling her i Oslo, og siden vår avdeling eier mye av det som skal adresseres i denne samlingen – transformasjonsprosjektet er øverst på agendaen — så vil jeg være involvert her også.

 

Dave Ulrichs modell

 

https://tirsdagmorgen.no/tema/ledelse/den-16-ledelsesguruen/

 

— Fortell mer om Hydros HR-transformasjon.

 

— Det handler egentlig om det veldig mange HR-avdelinger er opptatt av i disse dager, å bedre effektiviteten, redusere kostnader og levere høy verdi for virksomheten. Det innebærer å forbedre og standardisere alle HR-prosesser og hvordan disse er levert, sette opp en ny organisasjonsstruktur og roller, samt bidra til å utvikle våre kollegaer i tråd med den nye måten å arbeide på.

 

— Vi bruker Dave Ulrichs modell, med tilpasninger. Den største utfordringen vil være å få til en god overgang til den nye måten å jobbe på. Vår ambisjon er at dette skal vi klare.

 

— Hva er det beste ved jobben din?

 

— Variasjon, og det at jeg blir trukket inn i prosjekter som leverer på ulike områder. Jeg er en type som blir veldig engasjert, og har dermed fått muligheten til å delta i utviklingen av Hydros kommunikasjonsstrategi og nå sitter jeg midt i denne transformasjonsprosessen.

 

— Jeg er passionate for HR-faget, og har mange meninger og tanker om hvordan ting bør gjøres. Kombinert med at jeg tør å utfordre etablerte sannheter bidrar det til at jeg ofte blir involvert, noen ganger mer enn jeg og familielivet mitt egentlig har godt av.

 

— Har din etnisitet spilt noen rolle i din karriére?

 

— Ikke på andre måter enn at jeg skiller meg ut, derfor husker folk meg. Det er et tveegget sverd. Det er en stor fordel når man gjør en god jobb, men en stor ulempe om man gjør en dårlig jobb.

 

— Heldigvis, så har jeg så langt ikke fått tilbakemelding på at jeg gjør en dårlig jobb , smiler han.

 

Farsminner

 

— Hva liker du minst ved jobben?

 

— Jeg vet ikke om det er riktig å si hva jeg liker minst, men det at jeg er så engasjert gjør at jeg har veldig mye å gjøre hele tiden. Jeg har en sønn på 2½ år. Min egen far døde da jeg var fire år gammel, så jeg vokste selv opp uten far, og er opptatt av at sønnen min ikke skal oppleve det samme.

 

«Jeg vokste opp uten far, og er opptatt av at min sønn på 2½ ikke skal oppleve det samme.»

 

— Bortsett fra det er det ikke noe annet jeg kan peke på, Jeg elsker jobben min og syns det er utrolig fint at jeg har mulighet til å påvirke. Jeg liker å påvirke, bidra til å sette retning, se at det jeg gjør skaper forandring.

 

— Hvorfor er HR viktig?

 

— Det var en som sa «culture eats strategy for breakfast». Det er jo sånn at uansett hvordan du vrir og vender på det, så er det menneskene som får det til å funke. Å ha motiverte medarbeidere som opplever mestring, mening og utvikling betyr alt.

 

— Måler dere resultatene av det dere gjør i HR?

 

— Vi er i ferd med å utvikle oss på HR-analyser, men det er ingen tvil om at det kan bli bedre. Vi måler det vi evner å måle, men vi må bli flinkere til å samle mer data.

 

— Hva er dine tre beste råd til de som vurderer en karriére i HR i dag?

 

— Sett deg hårete mål, og jobb hardt for å nå dem. Engasjer deg, utfordre deg selv, test deg selv, gå ut av komfortsonen og ta initiativ. Vær åpen og positiv, ikke tenk bare på hjelpe deg selv, men jobb for å få andre til å utvikle seg. Ha tro på deg selv, og bli oppmerksom på hvilke utviklingsområder du har. Vær åpen for feedback, og utvikle din evne til å tilpasse deg ulike situasjoner.

 

— Forresten, var det tre råd du sa?

 

 

Karamjit Singh

 

Head of People Resourcing, Norsk Hydro

 

Arbeidserfaring

 

  • 2015-idag: Training Lead, HR Transformation, Norsk Hydro
  • 2013-idag: Head of People Resourcing, Norsk Hydro
  • 2011-2013 Organisational Developer & HR Business Partner, Gjensidige
  • 2009-2011 Management Consultant, Accenture
  • 2007-2008 Business Analyst, Mercuri Urval AS
  • 2001-2007 Distribusjons- og logistikkleder, Aftenposten
  • 2004-2004 Summer Intern, Trolltech, Palo Alto

 

Utdanning

 

  • 2004 Cornell University – Johnson Graduate School of Management
  • 2004 University of Oslo (UiO)
  • 2000 Handelshøyskolen BI

 


 

Originalt publisert på HR Norges nettsider. Republisert etter avtale. Alle foto: Norsk Hydro.

Paal Leveraas
Følg Paal

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Mer fra HR

forsiden

Værekraft, eller prøve å finne meg sjæl

Værekraft, eller prøve å finne meg sjæl

Vi har alle vært der, og ikke minst har vi tatt tak i venner, kunder, kjærester og kolleger når de slutter å puste med magen og fester øynene på et mål langt der borte i horisonten.  Når de slutter å være nærværende.

Noen av våre forfattere

701 posts
Paal Leveraas er sjefreflektør og -redaktør i tilt.work og gründer av blant annet tilt work AS, digi.no og Leveraas AS. Ta kontakt med Paal enten du trenger et foredrag, en sparringpartner i ditt lederskap eller en som kan hjelpe deg å få budskapet ut i verden. Eller alt over.
View Posts →
70 posts
Hedvig Rognerud er forretningsutvikler, ledercoach, prosessleder og foredragsholder i Fossekall AS på Lillehammer. Hedvig skriver om språk som lederverktøy for tilt.work.
View Posts →
42 posts
Bjørn Z. Ekelund er psykolog. Han står bak "Diversity Icebreaker". Han skriver jevnlig for tilt.work, og er en del av ekspertpanelet. Som en ledende ekspert på team og samarbeid holder han foredrag, leder seminarer og gir veiledning.
View Posts →
40 posts
Atle Øi er sertifisert DNCF-coach. Han har jobbet store deler av karrieren i media - radio, TV, utelivreklame, nett. Han har gitt ut to diktsamlinger. Han underviser i språk, og også på OsloMet i markedsføring.
View Posts →
18 posts
Herman Berg er journalist. Han sitter i tilt.works advisory board.
View Posts →
14 posts
Catherine Lemaréchal eier og driver Ticato AS. Hun er rådgiver og NLP-coach og skriver om kommunikasjon, merkevarebygging og tidsmestring. Catherine kan hjelpe deg å oppnå mer enn du tror du kan. Hun holder kurs og foredrag, og mest populært nå for tiden er kurset: Gi f*** for flinke piker.
View Posts →
14 posts
Tom Georg Olsen skriver jevnlig om ledelse med fokus på tillitsbasert ledelse. Han er konserntjener i Miles, og sitter også i styret i tilt work AS.
View Posts →
13 posts
Thomas Nygaard er daglig leder i tilt work AS. Han er mangeårig leder i forlagsbransjen, hvor han to ganger har eliminert sin egen jobb. Han er blitt ekspert på å omstrukturere virksomheter på en måte som ivaretar verdiene.
View Posts →
11 posts
Eva Jarbekk er en av våre fremste juridiske eksperter på personvern og GDPR.
View Posts →
11 posts
Walaa Abuelmagd skriver om mangfold i tilt.work.
View Posts →
9 posts
Erik Slinning er Managing partner i Great Leadership Institute®. Har spesialisert seg innen aksjonsorientert ledergruppeutvikling. Har også skrevet boken «Helsefremmende Lederskap – slik leder de beste» (Gyldendal Akademisk) og «Ledergruppen – fra meg og mitt til vi og vårt» (Kommuneforlaget).
View Posts →
9 posts
Annar Aasheim er en nestor i norsk lederutvikling med mer enn 30 års fartstid. Han driver selskapet Kompetanseunion som blant annet utvikler nye metoder for medarbeidersamtaler og -undersøkelser.
View Posts →
7 posts
Jan-Erik Sandberg skriver om hvordan vi kan gjøre mangfold i arbeidslivet til et aktivum. Han lever hva han lærer som "ikke helt A4 selv".
View Posts →
7 posts
Gerd Jorunns misjon som skribent i tilt.work og Tirsdag morgen har vært å avlive myter om ledelse.
View Posts →
7 posts
Mai-Britt jobber med rekruttering i en internasjonal organisasjon. Hun skriver om rekruttering og ledelse i tilt.work.
View Posts →
6 posts
Rune skriver om medarbeiderskap.
View Posts →
6 posts
Jeanette Høie er desksjef i tilt.work. Hun har lang fartstid som journalist og vaktsjef i dagspressen. Hun har godt grep om ulike digitale fortellerteknikker og tar oppdrag innen content management og innholdsproduksjon.
View Posts →
5 posts
Elin Ulset er en engasjert og nær leder som er levende opptatt av kommunikasjon, ledelse og adferd. Elin har vokst opp i HR-kommunikasjon, både fra Aftenposten, digitale medier og mediebyrå. Hun balanserer det faglige med lederskap, og lederskap med familie, og hun trives godt i alle sfærene.
View Posts →
5 posts
Ph.d. og professor II Glenn Hole er direktør i IT-selskapet Skill. Han skriver om mangfold i arbeidslivet.
View Posts →
4 posts
Arne Jensen er generalsekretær i Norsk redaktørforening.
View Posts →
3 posts
Esben Keim driver rådgivingsselskapene Vital Few og OSS. Han skriver om presterende team, resultatledelse/OKR, mangfold og kundefokus her på tilt.work.
View Posts →
3 posts
Coach og organisasjonsutvikler @StadigBedre :: management for hire :: kultur og strukturbygger :: Levende opptatt av å skape prestasjonsfremmende rammer gjennom menneskeorientert ledelse.
View Posts →
2 posts
Ola hjelper virksomheter å jobbe med temaer rundt helse, kulturbygging og spons og tilbyr også underholdende, bevisstgjørende og motiverende foredrag/webinar.
View Posts →
2 posts
Jørgen Lund jobber med endringsledelse gjennom eget selskap.
View Posts →
2 posts
Sissel Naustdal leder MadeToGrow og er brennende engasjert i utvikling av menneskers potensial
View Posts →
2 posts
Anne 🌱 Reknes hjelper mennesker med å finne, få eller skape sin drømmejobb, og deler tips, tricks, teknikker, verktøy og metoder her i tilt.work.
View Posts →
2 posts
Christine er kursutvikler og foredragsholder med et stort lærerhjerte og masse kjærlighet til god tekst. Hun driver firmaet Tekstdoktor og underviser i digital markedsføring og journalistikk på Høyskolen Kristiania.
View Posts →
2 posts
Stikkordet for Cathrines arbeid med lederutvikling er "praktisk hverdagsledelse".
View Posts →
2 posts
Ole Kristian Sivertsen er CEO i selskapet Desert Control. Han har lang fartstid fra selskap som Citrix, RES Software, Sun Microsystems, Telenor, EVRY og Global Eagle. I dag har han dedikert seg til teknologi som løser klimautfordringer.
View Posts →
2 posts
Per Spektiv er, som navnet antyder, en person som er i stand til å se ting fra mange sider, og det er også hans jobb her i tilt.work.
View Posts →
2 posts
Jostein Borgmo er til daglig eier og kreativ direktør i Suburbia og har dessuten nesten 80.000 følgere på Instagram.
View Posts →
2 posts
Isabelle er senterleder for kraftsentret Forandringhuset. Hun er mentor og utviklingsansvarlig for ungdommer i Oslo.
View Posts →
1 posts
Nils Petter Nordskar er tidligere reklamemann. I dag holder han kurs, foredrag og utgir dessuten nyhetsbrevet "Lykkes med ideer".
View Posts →
1 posts
Håkon er opptatt av personlig utvikling, drivkraft og glede. Han er sertifisert NLP Master Practitioner, og skriver og tilbyr tjenester for personlig vekst.
View Posts →
1 posts
Jan Sollid Storehaug er digital strategirådgiver. Han er også en mye brukt foredragsholder.
View Posts →
1 posts
Eli jobber i Fossekall AS. Hun har siden 2001 også drevet eget idé- og kommunikasjonsbyrå. Hun brenner for vekst og utvikling i bedrifter, og ser raskt muligheter og det unike. Hun veileder bedrifter i strategiprosesser, fremtidens bærekraftige forretningsmodeller, produkt/ markedsoptimalisering, forbedrer verdiløfter, bedriftskultur og innovasjonsskapende faktorer/team.
View Posts →
1 posts
Bjørn O- Hopland er eier og daglig leder av Smart Endring AS.
View Posts →
1 posts
Hodejeger, arbeidslivsekspert og Managing Partner i Hammer & Hanborg. Trine Larsen har over 15 års erfaring med rekruttering av ledere og spesialister, og er en tydelig stemme i samfunnsdebatten om fremtidens arbeidsliv. Hun leder den norske delen av det nordiske rekrutterings- og konsulenthuset Hammer & Hanborg.
View Posts →
1 posts
Kevin er Corporate Storyteller, Content Strategist og Awareness@Work Consultant. Han skriver om nærværingslivet her i tilt.work.
View Posts →
1 posts
Cathrine Foss Stene er en erfaren team- og lederutvikler og har jobbet med og i mange av de største norske virksomhetene.
View Posts →
1 posts
Kari har en bachelor i statsvitenskap med fordypning i menneskerettigheter og flerkulturell forståelse. Hun går nå en modulbasert master i voksnes læring på NTNU. Hun er utdannet NLP Business Practitioner (Kreativ Ledelse og Coaching nivå A) hos UiA/Coachteam.
View Posts →
1 posts
Hans E. Anonsen har bred erfaring fra seniorposisjoner i næringsliv og finans. Han har ledet omfattende prosjekter, som har vært kritiske for store bedrifters overlevelse. Han har også vært styreformann og styremedlem i diverse organisasjoner. Siden 1999 har forfatteren vært partner i Concern d.a. - et svensk-norsk partnerskap, som har jobbet med svensk og norsk næringsliv. Han har coachet et stort antall ledere og medarbeidere. Målet har hele tiden vært å utvikle deres evne til å håndtere sammenhengen mellom tanker og følelser, kultur og holdninger, business og økonomi.
View Posts →
1 posts
Kathra er COO i oppstartselskapet Generation Mobility samt teamleder i bydel Gamle Oslo.
View Posts →
1 posts
Thor Ivar Forsland er coach og karriereveileder hos Frisk Utvikling.
View Posts →
1 posts
Kristin er partner og markedssjef i MetaResource. Hun beskriver seg som en stolt "potet" som kan mye om mye og ofte finner løsninger eller nettverk som kan bidra. Hun skriver om mentale muskler i hverdagen.
View Posts →
1 posts
Agnethe har jobbet med lederutvikling siden 2005. Hun har undervist på høyskolenivå, og har utgitt karrierebøkene «100-dagerskoden" og "Karrieredesign". Av bakgrunn har hun en tverrfaglig utdanning innen blant annet teknologi, ledelse og innovasjon. Agnethe er også internasjonalt sertifisert coach og organisasjonscoach.
View Posts →
1 posts
Lori er en pionér innen coaching. Hun har gjennom flere tiår skapt opplevelsesbaserte treningsprogram og har jobbet med hundrevis av ledere verden over. Hun er opptatt av nevrovitenskap, og var blant de første til å integrere dette i ledertrening.
View Posts →
1 posts
Jørn Bue Olsen er rådgiver og forfatter i ledelse og etikk Ekon, Dr., siv.ing. og førsteamanuensis ved Oslomet (Etikk og bedriftenes samfunnsansvar). Olsen skrev doktorgrad om etiske dilemmaer for ledere i konkurranseutsatt virksomhet der Hauge-caset er eksempel på kombinasjon av lønnsom verdiskapning og anvendt etikk. Olsen holder foredrag om «Hauge som fyrtårn for norske bedrifter i dag». Utga i 2020 ny bok, «Næringslivsetikk og samfunnsansvar», i samarbeid med Henrik Syse. Leif-Runar Forseth er rådgiver og forfatter innen ledelse, gründervirksomhet og etikk. Han har doktorgrad i teoretisk fysikk og mastergrad i filosofi, tema etikk og lederskap. Ny bok, "Naturlig lederskap", kom i 2020.
View Posts →
1 posts
Lori Shook og Frode Svensen driver selskapet shooksvensen ltd. Lori er en pionér innen internasjonal coaching. Frode er en erfaren leder som i dag trener andre ledere. shooksvensen er partnere med tilt.work.
View Posts →
1 posts
Data Scientist med bred, internasjonal bakgrunn.
View Posts →
1 posts
Thomas skriver om tankesett, metoder og verktøy for morgendagens ledere.
View Posts →
1 posts
Jeanette Luytkis er sertifisert profesjonell coach og ledelsesrådgiver. Hun leverer individuelle coaching og treningsopplegg, med spesialisering på lederskap, personlig vekst og innovativ forretningsutvikling.
View Posts →
1 posts
Umid skriver om tjenende lederskap og selvledelse.
View Posts →
1 posts
Frode tror på kraften i gode historier. Han har hele sitt liv jobbet med å utvikle mennesker, blant annet som leder i ExxonMobil og i Capgemini. De siste tiårene har han jobbet som coach og lederutvikler.
View Posts →
1 posts
Herminia Ibarra er professor ved London Business School og forfatter av fagbøker om ledelse og organisasjonsutvikling.
View Posts →
1 posts
Ingar Roggen er sosiolog og beskrives som en av de europeiske pionerene for sosial informatikk. Arbeidsfeltet omfatter blant annet det sosiale aspektet av det virtuelle rommet, sosial analyse av internett og samspillet mellom menneske og datamaskin. I 1996 introduserte han sosiologien på nettet, websosiologi, som en nettvitenskap.
View Posts →
%d bloggere liker dette: