«Det beste (og verste) med jobben min er motstand»

av | 1. oktober 2015 @ 07:44

Marianne Reese Larsen er et av disse menneskene som popper opp overalt og når som helst i databransjen og HR. Enten hun holder foredrag eller engasjerer seg i frivillig arbeid […]

Marianne Reese Larsen er et av disse menneskene som popper opp overalt og når som helst i databransjen og HR. Enten hun holder foredrag eller engasjerer seg i frivillig arbeid eller deltar i fokusgrupper er hun alltid intenst og behagelig til stede. Helt til hun må haste videre til neste avtale.

Siden 2012 har Marianne hatt ulike HR-roller i Itera ASA, et norsk teknologi- og kommunikasjonsselskap med forgreininger i Sverige, Danmark og Ukraina. Som HR-sjef er hun en del av konsernledelsen.

— Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?

— Den er veldig sammensatt. Jeg kan sitte i et møte med ledelsen og snakke om retning og strategi og løpe videre derfra for å sikre at en nyansatt som startet i går får det han eller hun trenger for å komme i gang.

— Hvordan og hvorfor ble du i første omgang tiltrukket til HR, og hvordan har veien til der du er i dag vært?

— Det har vært en lang reise som startet i året 2000. Jeg tok hovedfag i statsvitenskap. Derfra gikk jeg til en jobb som leder i AIESEC, en utvekslingsorganisasjon som skaffer studenter trainee-erfaring på tvers av landegrensene. AIESEC er i bunn og grunn en organisasjon som driver med rekruttering, og nettopp rekruttering, ledelse og talentutvikling ble derfor min inngangsport til HR-faget.

Jeg hadde en mentor i denne perioden, og han stakk til meg boka «Good to great» av Jim Collins, og sa «les denne boka». Jeg leste den, og da var det gjort.

Filosofien derfra har jeg tatt med meg videre. Hvilken plass du har i helheten, hva som driver deg, å få de rette folkene på «bussen», hvordan globale selskaper rendyrker nisjer, kjernekompetanse – alt dette kombinert med hvordan det helt sentrale hele tiden er å balansere det menneskelige i det beinharde forretningsmessige, det fascinerte meg, og det ble veldig tydelig for meg at dette skal jeg jobbe med resten av livet.

Etter å ha prøvd meg noen år i salg, ble neste trinn på HR-karrierestigen Right Management, hvor jeg jobbet som juniorkonsulent med ansvar for karrieresenteret.

Right er et fantastisk sted å være når du vil jobbe med HR. Jeg var innom en rekke områder, omstilling, nedbemanning – hele HR-faget. Jeg ble der i fem år. Da ringte en tidligere kollega fra Microsoft som nå var HR-sjef i Itera. Hun ansatte meg som konsulent. Etter et halvt år sluttet hun, og jeg tok over som HR-sjef. Det har jeg nå vært i tre år.

Det er en morsom, men krevende jobb hvor man hele tiden må sjonglere mellom ulike typer problemstillinger, fra strategi til administrasjon, fra forvaltning av team til å synliggjøre verdiskapning. Det er fryktelig mye å gjøre i HR, og spennet er stort.

— Hva er det beste ved jobben din?

— At den er variert, at jeg har en lederrolle, at jeg har påvirkningskraft, og at jeg jobber med lidenskapen min. Men også at vi skaper resultater blant annet gjennom det å være prosesseiere for for ting som betyr mye for medarbeiderne, som lønnsjustering og medarbeiderundersøkelser.

Vi jobber veldig prosjektbasert i HR, og det er ekstremt tilfredsstillende når vi lander et prosjekt og kommer i mål.

«Det er en morsom, men krevende jobb hvor man hele tiden må sjonglere mellom ulike typer problemstillinger, fra strategi til administrasjon, fra forvaltning av team til å synliggjøre verdiskapning.»

Marianne Reese Larsen

En annen ting jeg liker veldig godt — og det kan kanskje høres litt rart ut — er konflikthåndtering. Tilfredsstillelsen ved å snu en mulig konflikt til noe som slutter med positivt fortegn er utrolig tilfredsstillende på individnivå.

Konflikter representerer muligheter. Mange har en tendens til å tenke at dersom en person ikke fungerer i en jobb må vedkommende ut. Men litt tweaking og tilpasning kan gjøre at personen som mistrivdes i forrige uke blomstrer og trives neste uke.

— Hva liker du minst ved jobben din?

— At det ofte er mye motstand. HR er ofte en av virksomhetens sterkeste pådrivere for endring, og det er nå en gang slik at mennesker ikke liker endring. Men dette er konfliktfylt, for samtidig som endringsmotstand er en stor utfordring, så er det også en av de viktigste grunnene til at jeg elsker jobben min. Jeg stoler så mye på det jeg driver med at jeg går i krigen for det.

Så hvis jeg skal si hva jeg virkelig liker minst, tror jeg det må være skjelettene i HR-skapet – at vi assosieres med en «gammeldags» form for HR hvor noen fremdeles ser på oss som «blomsterpikene» og «møtebookerne». Men heldigvis går det rette veien. Jeg vil si at vi er minst 60 prosent endringsagenter, og resten forvaltere.

Endringene har vi skapt gjennom posisjonering. Det er gjort mange analyser for å bringe oss der vi er nå, og de aller fleste ansatte vet nå hva HR egentlig er og gjør. Det som gjenstår er å synliggjøre effekten vi skaper for forretningen.

— Hvorfor er HR viktig?

— ‘Because it’s all about people’. HR er viktig fordi uten mennesker er en virksomhet ingenting. HR-folk har en annen innfallsvinkel til hva som skal til, og det er i samarbeidet mellom HR og resten av ledelsen resultatene skapes.

— Hva er dine beste råd til de som vurderer en karriere i HR i dag?

 1. Du må ha tro på det du driver med og ha en kraftig dose tålmodighet.
 2. Du må forstå forretningen i det selskapet du skal jobbe i.
 3. Du skal være en støttespiller, ikke en bedreviter.
 4. Det er fint å like mennesker, men det er ikke alt.

«Det jeg liker minst med jobben min er at noen fremdeles ser på oss som ‘blomsterpikene’ og ‘møtebookerne’»

Marianne Reese Larsen

Arbeidserfaring

 • 2012- HR-sjef og andre HR-roller, Itera ASA
 • 2007-2012 Leder for karrieresenteret, Right Management
 • 2005-2007 Selger, Microsoft
 • 2004-2005 Selger, InOut Norge
 • 2002-2004 Visepresident og president, AIESEC

Utdanning

 • 1998-2003 Universitetet i Oslo, statsvitenskap
 • 1996-1998 Universitetet i Bergen, statsvitenskap og historie

Marianne var den første HR-profilen jeg skrev for HR Norge. Originalen finner du her. Republisert etter avtale.


Paal Leveraas
Følg Paal
Artikler av Paal Leveraas (alle)

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Noen av våre forfattere

682 posts
Paal Leveraas er sjefreflektør og -redaktør i tilt.work og gründer av blant annet tilt work AS, digi.no og Leveraas AS. Ta kontakt med Paal enten du trenger et foredrag, en sparringpartner i ditt lederskap eller en som kan hjelpe deg å få budskapet ut i verden. Eller alt over.
View Posts →
55 posts
Hedvig Rognerud er forretningsutvikler, ledercoach, prosessleder og foredragsholder i Fossekall AS på Lillehammer. Hedvig skriver om språk som lederverktøy for tilt.work.
View Posts →
32 posts
Atle skriver om coaching og kommunikasjon.
View Posts →
25 posts
Bjørn Z. Ekelund er psykolog. Han står bak "Diversity Icebreaker". Han skriver jevnlig for tilt.work, og er en del av ekspertpanelet.
View Posts →
18 posts
Herman Berg er redaksjonssjef i tilt work AS.
View Posts →
14 posts
Tom Georg Olsen skriver jevnlig om ledelse med fokus på tillitsbasert ledelse. Han er konserntjener i Miles, og sitter også i styret i tilt work AS.
View Posts →
13 posts
Thomas Nygaard er daglig leder i tilt work AS. Han er mangeårig leder i forlagsbransjen, hvor han to ganger har eliminert sin egen jobb. Han er blitt ekspert på å omstrukturere virksomheter på en måte som ivaretar verdiene.
View Posts →
12 posts
Hans Jacob Christensen har lang fartstid i norsk og internasjonal HR. Her i tilt.work vil han utforske kjernen i HR, utfordre noen etablerte sannheter i faget og gjerne skape debatt.
View Posts →
11 posts
Walaa Abuelmagd skriver om mangfold i tilt.work.
View Posts →
7 posts
Jan-Erik Sandberg skriver om hvordan vi kan gjøre mangfold i arbeidslivet til et aktivum. Han lever hva han lærer som "ikke helt A4 selv".
View Posts →
7 posts
Gerd Jorunns misjon som skribent i tilt.work og Tirsdag morgen har vært å avlive myter om ledelse.
View Posts →
7 posts
Mai-Britt jobber med rekruttering i en internasjonal organisasjon. Hun skriver om rekruttering og ledelse i tilt.work.
View Posts →
5 posts
Rune skriver om medarbeiderskap.
View Posts →
5 posts
Elin Ulset er en engasjert og nær leder som er levende opptatt av kommunikasjon, ledelse og adferd. Elin har vokst opp i HR-kommunikasjon, både fra Aftenposten, digitale medier og mediebyrå. Hun balanserer det faglige med lederskap, og lederskap med familie, og hun trives godt i alle sfærene.
View Posts →
5 posts
Catherine Lemaréchal eier og driver Ticato AS. Hun er rådgiver og NLP-coach og skriver om kommunikasjon, merkevarebygging og tidsmestring. Catherine kan hjelpe deg å oppnå mer enn du tror du kan. Hun holder kurs og foredrag, og mest populært nå for tiden er kurset: Gi f*** for flinke piker.
View Posts →
5 posts
Ph.d. og professor II Glenn Hole er direktør i IT-selskapet Skill. Han skriver om mangfold i arbeidslivet.
View Posts →
4 posts
Annar er en nestor i norsk lederutvikling med mer enn 30 års fartstid.
View Posts →
4 posts
Eva Jarbekk er en av våre fremste juridiske eksperter på personvern og GDPR.
View Posts →
3 posts
Esben Keim driver rådgivingsselskapene Vital Few og OSS. Han skriver om presterende team, resultatledelse/OKR, mangfold og kundefokus her på tilt.work.
View Posts →
3 posts
Jeanette Høie er desksjef i tilt.work. Hun har lang fartstid som journalist og vaktsjef i dagspressen. Hun har godt grep om ulike digitale fortellerteknikker. I tillegg er hun gründer-in-spe.
View Posts →
3 posts
Arne Jensen er generalsekretær i Norsk redaktørforening.
View Posts →
2 posts
Isabelle er senterleder for kraftsentret Forandringhuset. Hun er mentor og utviklingsansvarlig for ungdommer i Oslo.
View Posts →
2 posts
Sissel Naustdal leder MadeToGrow og er brennende engasjert i utvikling av menneskers potensial
View Posts →
2 posts
Anne 🌱 Reknes hjelper mennesker med å finne, få eller skape sin drømmejobb, og deler tips, tricks, teknikker, verktøy og metoder her i tilt.work.
View Posts →
2 posts
Christine er kursutvikler og foredragsholder med et stort lærerhjerte og masse kjærlighet til god tekst. Hun driver firmaet Tekstdoktor og underviser i digital markedsføring og journalistikk på Høyskolen Kristiania.
View Posts →
2 posts
Stikkordet for Cathrines arbeid med lederutvikling er "praktisk hverdagsledelse".
View Posts →
2 posts
Ole Kristian Sivertsen er CEO i selskapet Desert Control. Han har lang fartstid fra selskap som Citrix, RES Software, Sun Microsystems, Telenor, EVRY og Global Eagle. I dag har han dedikert seg til teknologi som løser klimautfordringer.
View Posts →
2 posts
Jostein Borgmo er til daglig eier og kreativ direktør i Suburbia og har dessuten nesten 80.000 følgere på Instagram.
View Posts →
1 posts
Herminia Ibarra er professor ved London Business School og forfatter av fagbøker om ledelse og organisasjonsutvikling.
View Posts →
1 posts
Umid skriver om tjenende lederskap og selvledelse.
View Posts →
1 posts
Nils Petter Nordskar er tidligere reklamemann. I dag holder han kurs, foredrag og utgir dessuten nyhetsbrevet "Lykkes med ideer".
View Posts →
1 posts
Paal Leveraas startet Tirsdag morgen i 2010 og jobber sammen med en rekke dyktige partnere for å videreføre dette til tilt.work i 2020.
View Posts →
1 posts
Ingar Roggen er sosiolog og beskrives som en av de europeiske pionerene for sosial informatikk. Arbeidsfeltet omfatter blant annet det sosiale aspektet av det virtuelle rommet, sosial analyse av internett og samspillet mellom menneske og datamaskin. I 1996 introduserte han sosiologien på nettet, websosiologi, som en nettvitenskap.
View Posts →
1 posts
Håkon er opptatt av personlig utvikling, drivkraft og glede. Han er sertifisert NLP Master Practitioner, og skriver og tilbyr tjenester for personlig vekst.
View Posts →
1 posts
Jørgen Lund jobber med endringsledelse gjennom eget selskap.
View Posts →
1 posts
Jan Sollid Storehaug er digital strategirådgiver. Han er også en mye brukt foredragsholder.
View Posts →
1 posts
Ola hjelper virksomheter å jobbe med temaer rundt helse, kulturbygging og spons og tilbyr også underholdende, bevisstgjørende og motiverende foredrag/webinar.
View Posts →
1 posts
Bjørn O- Hopland er eier og daglig leder av Smart Endring AS.
View Posts →
1 posts
Eli jobber i Fossekall AS. Hun har siden 2001 også drevet eget idé- og kommunikasjonsbyrå. Hun brenner for vekst og utvikling i bedrifter, og ser raskt muligheter og det unike. Hun veileder bedrifter i strategiprosesser, fremtidens bærekraftige forretningsmodeller, produkt/ markedsoptimalisering, forbedrer verdiløfter, bedriftskultur og innovasjonsskapende faktorer/team.
View Posts →
1 posts
Kevin er Corporate Storyteller, Content Strategist og Awareness@Work Consultant. Han skriver om nærværingslivet her i tilt.work.
View Posts →
1 posts
Cathrine Foss Stene er en erfaren team- og lederutvikler og har jobbet med og i mange av de største norske virksomhetene.
View Posts →
1 posts
Kari har en bachelor i statsvitenskap med fordypning i menneskerettigheter og flerkulturell forståelse. Hun går nå en modulbasert master i voksnes læring på NTNU. Hun er utdannet NLP Business Practitioner (Kreativ Ledelse og Coaching nivå A) hos UiA/Coachteam.
View Posts →
1 posts
Kathra er COO i oppstartselskapet Generation Mobility samt teamleder i bydel Gamle Oslo.
View Posts →
1 posts
Kristin er partner og markedssjef i MetaResource. Hun beskriver seg som en stolt "potet" som kan mye om mye og ofte finner løsninger eller nettverk som kan bidra. Hun skriver om mentale muskler i hverdagen.
View Posts →
1 posts
Thor Ivar Forsland er coach og karriereveileder hos Frisk Utvikling.
View Posts →
1 posts
Data Scientist med bred, internasjonal bakgrunn.
View Posts →
1 posts
Thomas skriver om tankesett, metoder og verktøy for morgendagens ledere.
View Posts →
1 posts
Jørn Bue Olsen er rådgiver og forfatter i ledelse og etikk Ekon, Dr., siv.ing. og førsteamanuensis ved Oslomet (Etikk og bedriftenes samfunnsansvar). Olsen skrev doktorgrad om etiske dilemmaer for ledere i konkurranseutsatt virksomhet der Hauge-caset er eksempel på kombinasjon av lønnsom verdiskapning og anvendt etikk. Olsen holder foredrag om «Hauge som fyrtårn for norske bedrifter i dag». Utga i 2020 ny bok, «Næringslivsetikk og samfunnsansvar», i samarbeid med Henrik Syse. Leif-Runar Forseth er rådgiver og forfatter innen ledelse, gründervirksomhet og etikk. Han har doktorgrad i teoretisk fysikk og mastergrad i filosofi, tema etikk og lederskap. Ny bok, "Naturlig lederskap", kom i 2020.
View Posts →
1 posts
Jeanette Luytkis er sertifisert profesjonell coach og ledelsesrådgiver. Hun leverer individuelle coaching og treningsopplegg, med spesialisering på lederskap, personlig vekst og innovativ forretningsutvikling.
View Posts →

Tirsdag er A-HA!-dag

Tirsdag er A-HA!-dag

Hver tirsdag siden 2010 har tusenvis av abonnenter fått ukebrevet Tirsdag morgen i sin innboks. Noen blir inspirert, noen blir provosert, mange får en eller flere a-ha!-opplevelser. Meld deg på her. Det er gratis. 

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: