Bitterhet som livsstil

av | 8. januar 2013 @ 05:55

Vi er født med evnen til å sanse og ta til oss alle de fire smaksopplevelsene salt, surt, søtt og bittert. Selv er jeg glad i det bitre, enten i form av en gammel dansk eller et glass grapefruktjuice. Det gir en deilig motvekt til de mer runde, veltilpassede smakene jeg har rikelig tilgang på i hverdagen.

Jeg innrømmer gjerne at det er kontrasten jeg søker, og at et liv uten bittersøte opplevelser kan bli flatt, det kan til og med oppleves litt emment.

Samtidig møter jeg mennesker som har latt det bitre ta overhånd, og som lar seg styre av sin egen bitterhet rettet mot opplevelser,  syndebukker eller livet selv. De har opplevd kjipe ting, og har valgt å ta med seg disse opplevelsene videre, hegne om dem og aktivt dyrke og foredle dem.

Disse menneskene har gjort bitterhet om til en livsstil – en sykdom som forsurer både eget og andres liv.

Det fatale tidspunktet

I en tidligere jobb hadde vi ”leder til leie” som et av konseptene våre. Jeg ble hyret inn for å erstatte en daglig leder der styret hadde avviklet arbeidsforholdet, samtidig som jeg skulle bistå i rekrutteringen av en ny.  Jeg traff den avtroppende lederen noen ganger i en overgangsfase. Alle samtalene med denne mannen hadde ett likhetstrekk: han gikk tilbake til dato og klokkeslett da styret hadde fattet dette for ham fatale vedtaket.

Hans personlige klokke hadde sluttet å gå denne dagen, og han kom seg ikke videre i sitt liv.

Dette var første gang jeg begynte å tenke at bitterhet er en sykdom på linje med andre, godkjente diagnoser, og at den i likhet med kreft kan spise opp et menneske innenfra.

Bremseklosser

På de fleste arbeidsplasser jeg har vært innom, i hvert fall de av en viss størrelse, har jeg hatt enkelte kolleger som har gått på jobb iført bremseklosser. De motsetter seg forandring, de husker urett som er begått mot dem bedre enn en elefant, og de kan fortelle nøyaktig når det ubehagelige skjedde og hvem som gjorde hva.

De husker urett som er begått mot dem bedre enn en elefant, og de kan fortelle nøyaktig når det ubehagelige skjedde og hvem som gjorde hva

Fordi jeg er nysgjerrig av natur, begynner spørsmålene å kverne i hodet mitt: Hva feiler det dette urverket? Hva skal til av olje og reparasjoner for å få det i gang igjen? Mer ansvar? Mindre ansvar? Tydelige rammer? Speiling? Intervensjon? Profesjonell hjelp? Eller rett og slett positiv bekreftelse av typen ”Jeg ser deg”?

Did it see you, babe?

I den britiske komedien Cold Comfort Farm styres en bondegård med hard hånd fra bestemor på loftet, og hun begrunner kravet om hensyn til hennes person med en dårlig opplevelse hun hadde i barndommen. I saw something nasty in the woodshed!  Forbannelsen brytes i det en gjest som ikke aksepterer disse reglene, stiller motspørsmålet: ”But did it see you, babe?” 

Realitetsorientering kan noen ganger være eneste og riktige medisin.  For er vi bevisst hvilken side av oss selv vi viser fram når vi selvsentrert kretser rundt den samme opplevelsen år etter år uten å tillate verden rundt oss å gå videre?

Fremblikk som medisin

Noen år etter opplevelsen med lederen jeg fortalte om, skulle jeg hjelpe datteren min med ei litteraturoppgave på videregående. Vi kom over et intervju med Per Petterson, der han fortalte at han og broren hadde vært sentrale i støttegruppen etter Scandinavian Star ulykken. De mistet flere familiemedlemmer i brannen der.

Begge to brøt ut av gruppen på det stadiet da de var klare for å trekke opp igjen sine egne personlige urverk og gå videre, samtidig som de opplevde at gruppedynamikken ikke lenger virket stimulerende på den framdriften de ønsket. Å flytte oppmerksomheten og blikket framover var deres medisin mot bitterhet.

Faser

Livet består av surt, søtt, salt og bittert. Noen ganger opplever vi situasjoner vi aller helst ville vært foruten, og som kan være utrolig vanskelige å takle. Sorg, gråt, sinne, fortvilelse og tilbaketrekning er helt naturlige reaksjoner, og de kommer gjerne i ulike faser.

Bitterheten klorer seg først fast hvis vi blir stående i en av disse fasene og ikke kommer oss videre.

Mennesker som har mistet, trenger noen ganger å minnes på det de har. Ved å slippe bitterheten inn, risikerer de å gi avkall på de ressursene som fortsatt er tilgjengelige i livet, enten fordi de ikke gir disse ressursene oppmerksomhet, eller fordi omgivelsene mister tålmodigheten.

Mennesker som har mistet, trenger noen ganger å minnes på det de har

Det er lov å spørre

Derfor, hvis vi opplever at mennesker rundt oss går i heng på denne måten, tenker jeg at vi alle har et medansvar i forhold til  å hjelpe dem å lirke urverket i gang igjen. Selv om det er viktig å respektere andres smerte og ikke ta rollen som bedreviter, er det lov å stille kontrollspørsmål, og det er lov å påpeke konsekvensene av det vi ser og hører.

På den måten kan vi både bidra til å forhindre enda et tilfelle av den folkesykdommen som bitterhet er, og samtidig redusere utslippet av negativ energi i vårt eget nærmiljø.

Følg Hedvig
Artikler av Hedvig Rognerud (alle)

12 Kommentarer

 1. Asle Gundersby

  Gode og viktige ord, Hedvig! 🙂
  Blir vi sittende fast i bitterhet frarøves vi smaken av det søte liv. Mange sitter fast. Kanskje har det ikke gått så langt som med sjefen du refererer til, men vi er alle offer – på en eller annen måte. Blir du sittende fast i offerrollen har hverken du eller omgivelsene dine det særlig bra. Den eneste som kan gjøre noe med det? Deg selv. Ta fullt ansvar for eget liv nå – både lykken og ulykken!

  Svar
  • Hedvig Rognerud

   Takk skal du ha Asle! Det er et vanskelig tema å skrive om fordi det er så mange nyanser å ta høyde for, men det ligger mye god (egen)omsorg i å utfordre offerrollen.

   Svar
 2. Rick Salmon

  Takk for Tirsdag Morgen og dagens artikkel. Broren min i USA sendte meg følgende link idag med et CNN interview med en av USA’s ledende våpentilhengere. Intervjuet er skremmende. “Bitterhet” har tatt over og rasjonell logikk har død. Ta en liten titt på følgende YouTube CNN intervju: http://youtu.be/AtyKofFih8Y – Rick Salmon

  Svar
  • Paal Leveraas

   Fantastisk video, Rick. Takk for at du delte den. Vet ikke helt om jeg skal le eller løpe. Hvis jeg møtte denne mannen i en mørk bakgate, ville jeg i grunnen følt meg tryggere hvis jeg hadde en seksløper i innerlomma. Bortsett fra det, er det vanskelig å være enig med ham.

   Han viser til den nedadgående kriminalitetsstatistikken i USA, som ingen riktig skjønner hvorfor skjer. Jeg leste nylig en interessant artikkel om sammenhengen mellom kriminalitet og blyinnholdet i bensin. 20 år etter at vi sluttet å forgifte barn med bly i eksosen blir de voksne, og langt mindre voldelige enn sine blyforgiftede forgjengere. Se for eksempel http://www.wired.com/wiredscience/2011/06/the-crime-of-lead-exposure/

   Svar
 3. Nina Mordt Kolstad

  Godt nytt år og takk for en god start på tirsdags morgen med denne artikkelen. Nysgjerrighet kan knekke mange barriarer og bevege den “bitre person” ut av sin boble. Denne har jeg nå delt med flere 🙂

  Svar
  • Hedvig Rognerud

   Hei Nina, og tusen takk for at du deler 🙂 Nysgjerrig er en ressurs.

   Svar
 4. Merete Nesset

  Jeg synes det er drøyt å si at enkelte folk som har opplevd kjipe ting VELGER å ta med seg disse opplevelsene videre. Hvis man ikke har tilgang på ressursene som gjør at man kommer videre – har man da gjort et aktivt valg? Det er etter min mening en smule arrogant å hevde at noen hegner om og aktivt dyrker og foredler bitre følelser. Er det nyttig for den som sitter fast i egne vonde følelser at utenforstående sier at man har inntatt offerrollen? Hva kan vi heller bidra med?

  Svar
  • Hedvig Rognerud

   Hei Mette, og takk for at du kommenterer! Jeg valgte bevisst å spissformulere innlegget, samtidig som jeg følger deg i tanken om at ikke alle har tilgang på de ressursene som gjør at de kommer videre. Et valg er ikke alltid et bevisst valg, man er kanskje ikke en gang klar over selv at det skjer, eller hvordan det virker på andre. Men jeg mener fortsatt at det ligger mye god omsorg i å utfordre offerrollen, forutsatt at det foreligger et gjensidig tillitsforhold, slik at den positive intensjonen kan fanges opp.

   Svar
 5. lisbeth

  Her snakkes en del om bitterhet i arbeid, men hva gjøres med en eksmann som har gått i vranglås og står fast i bitterhet, sinne og tilbaketrekning, som ikke VIL snakke, ikke møte på halvveien, ikke komme med løsningsforslag….han har ikke disse ressursene som omfokusering, reframing, høyere intensjon, felles mål, forhandling osv. Det er enten hans vilje eller sinne. Det ligger prinsipper og stahet bak og som jeg ser det liten selvinnsikt i egen adferd og hva slags atmosfære han skaper for seg selv og de rundt han. Min venninne lurer da dette kompliserer deres forhold rundt barna og forøvrig. Noen gode tilnærmingsforslag der?

  Svar
  • Hedvig Rognerud

   Hei Lisbeth! Denne artikkelen er som du påpeker, i hovedsak rettet inn mot arbeidslivet, men tematikken er generell. En hovedforutsetning for å nå inn til personer som “står fast i bitterhet” er et etablert tillitsforhold, noe som ofte ikke er til stede mellom ekspartnere. Har han noen andre i nettverket sitt som kan utfordre/speile og påpeke konsekvenser av den atferden han utviser? Hva vil han kunne få tilbake ved en mer konstruktiv tilnærming?

   Svar
 6. Cecilie Lund

  Interessant artikkel. Oftest er det jo slik at de som blir sittende i bitterheten, en stund eller lang tid, lider av PTSS – post traumatisk stress syndrom. Kompetansen her er mager på enhver arbiedsplass og på et hvert helsekontor. Det kreves selvopplevde hendelser av PTSS type for å kunne forstå mekanismene som utvikler bremseklossene. Det er mange som ikke er klar over, ikke innser, at PTSS har med istykkerslått selvbilde og ditto tro på omgivelsene. Man har fått rykket vekk tryggheten. Noen/skjebnen rev vekk gulvteppet under beina mens man intetanende gikkmålrettet med sitt – og plutselig falt man – tungt, hardt, smertefullt uten å fatte hvorfor og hvordan dette kunne hende. Det tar tid å stable seg på beina etter PTSS utløsende hendelser- og smertene avtar langsomt mens skadene heles. Får man ikke adekvat hjelp, kan skadene heles stygt med evigvarende smerter og skjemsel. Det er aldri gjort over natten å få bukt med PTSS. Psykolog, psykiater – eller kanskje er det ifm omrokkeringer på arbeidsplassen, for de rammende nok med nye, krevende utfordringer der folk/ledere rundt en viser at man duger, at det er behov for en, at de andre er avhengige av at man fungerer i hverdagen. Oppsigelsessluttpakker mv. er kun avlat for dårlige lederes/ elendige styrers samvittighetsdøyve og hjelper ikke de rammede overhode. I tillegg til at selvfølelsen krakkeleres, evt. smadres, får de en avlatssum som aldri kan godtgjøre individenes egentlige verd. Bitterhet blir ofte kynismens bakside. Te nk over det alle dere som coacher ledere til å bli bedre. Ingen blir bedre enn den verdien man setter på andre – relatert seg selv.

  Svar
  • Hedvig Rognerud

   Hei Cecilie og takk for grundig tilbakemelding! Dette er et komplisert område og med ulik alvorlighetsgrad. Du har helt rett i at bitterhet noen ganger kan være utløst av dårlig ledelse. Det jeg ønsker å formidle, er at vi alle har et ansvar for å bidra til å bryte disse mønstrene, som er uheldige for både de det gjelder, og for omgivelsene. Noen ganger er det riktig å utfordre, andre ganger kan praktiske grep som omorganinisering/bytte av arbeidsplass fungere, og i alvorlige tilfeller igjen trengs møysommelig arbeid for å bygge opp igjen et selvbilde, inkludert bistand fra profesjonelt hold (psykolog/psykiater osv). . Uansett, det er alltid nyttig å lytte oppmerksomt til den det gjelder for å danne seg et bilde av hva som trengs.

   Svar

Legg inn en kommentar

Noen av våre forfattere

682 posts
Paal Leveraas er sjefreflektør og -redaktør i tilt.work og gründer av blant annet tilt work AS, digi.no og Leveraas AS. Ta kontakt med Paal enten du trenger et foredrag, en sparringpartner i ditt lederskap eller en som kan hjelpe deg å få budskapet ut i verden. Eller alt over.
View Posts →
55 posts
Hedvig Rognerud er forretningsutvikler, ledercoach, prosessleder og foredragsholder i Fossekall AS på Lillehammer. Hedvig skriver om språk som lederverktøy for tilt.work.
View Posts →
32 posts
Atle skriver om coaching og kommunikasjon.
View Posts →
25 posts
Bjørn Z. Ekelund er psykolog. Han står bak "Diversity Icebreaker". Han skriver jevnlig for tilt.work, og er en del av ekspertpanelet.
View Posts →
18 posts
Herman Berg er redaksjonssjef i tilt work AS.
View Posts →
14 posts
Tom Georg Olsen skriver jevnlig om ledelse med fokus på tillitsbasert ledelse. Han er konserntjener i Miles, og sitter også i styret i tilt work AS.
View Posts →
13 posts
Thomas Nygaard er daglig leder i tilt work AS. Han er mangeårig leder i forlagsbransjen, hvor han to ganger har eliminert sin egen jobb. Han er blitt ekspert på å omstrukturere virksomheter på en måte som ivaretar verdiene.
View Posts →
12 posts
Hans Jacob Christensen har lang fartstid i norsk og internasjonal HR. Her i tilt.work vil han utforske kjernen i HR, utfordre noen etablerte sannheter i faget og gjerne skape debatt.
View Posts →
11 posts
Walaa Abuelmagd skriver om mangfold i tilt.work.
View Posts →
7 posts
Jan-Erik Sandberg skriver om hvordan vi kan gjøre mangfold i arbeidslivet til et aktivum. Han lever hva han lærer som "ikke helt A4 selv".
View Posts →
7 posts
Gerd Jorunns misjon som skribent i tilt.work og Tirsdag morgen har vært å avlive myter om ledelse.
View Posts →
7 posts
Mai-Britt jobber med rekruttering i en internasjonal organisasjon. Hun skriver om rekruttering og ledelse i tilt.work.
View Posts →
5 posts
Rune skriver om medarbeiderskap.
View Posts →
5 posts
Elin Ulset er en engasjert og nær leder som er levende opptatt av kommunikasjon, ledelse og adferd. Elin har vokst opp i HR-kommunikasjon, både fra Aftenposten, digitale medier og mediebyrå. Hun balanserer det faglige med lederskap, og lederskap med familie, og hun trives godt i alle sfærene.
View Posts →
5 posts
Catherine Lemaréchal eier og driver Ticato AS. Hun er rådgiver og NLP-coach og skriver om kommunikasjon, merkevarebygging og tidsmestring. Catherine kan hjelpe deg å oppnå mer enn du tror du kan. Hun holder kurs og foredrag, og mest populært nå for tiden er kurset: Gi f*** for flinke piker.
View Posts →
5 posts
Ph.d. og professor II Glenn Hole er direktør i IT-selskapet Skill. Han skriver om mangfold i arbeidslivet.
View Posts →
4 posts
Annar er en nestor i norsk lederutvikling med mer enn 30 års fartstid.
View Posts →
4 posts
Eva Jarbekk er en av våre fremste juridiske eksperter på personvern og GDPR.
View Posts →
3 posts
Esben Keim driver rådgivingsselskapene Vital Few og OSS. Han skriver om presterende team, resultatledelse/OKR, mangfold og kundefokus her på tilt.work.
View Posts →
3 posts
Jeanette Høie er desksjef i tilt.work. Hun har lang fartstid som journalist og vaktsjef i dagspressen. Hun har godt grep om ulike digitale fortellerteknikker. I tillegg er hun gründer-in-spe.
View Posts →
3 posts
Arne Jensen er generalsekretær i Norsk redaktørforening.
View Posts →
2 posts
Isabelle er senterleder for kraftsentret Forandringhuset. Hun er mentor og utviklingsansvarlig for ungdommer i Oslo.
View Posts →
2 posts
Sissel Naustdal leder MadeToGrow og er brennende engasjert i utvikling av menneskers potensial
View Posts →
2 posts
Anne 🌱 Reknes hjelper mennesker med å finne, få eller skape sin drømmejobb, og deler tips, tricks, teknikker, verktøy og metoder her i tilt.work.
View Posts →
2 posts
Christine er kursutvikler og foredragsholder med et stort lærerhjerte og masse kjærlighet til god tekst. Hun driver firmaet Tekstdoktor og underviser i digital markedsføring og journalistikk på Høyskolen Kristiania.
View Posts →
2 posts
Stikkordet for Cathrines arbeid med lederutvikling er "praktisk hverdagsledelse".
View Posts →
2 posts
Ole Kristian Sivertsen er CEO i selskapet Desert Control. Han har lang fartstid fra selskap som Citrix, RES Software, Sun Microsystems, Telenor, EVRY og Global Eagle. I dag har han dedikert seg til teknologi som løser klimautfordringer.
View Posts →
2 posts
Jostein Borgmo er til daglig eier og kreativ direktør i Suburbia og har dessuten nesten 80.000 følgere på Instagram.
View Posts →
1 posts
Herminia Ibarra er professor ved London Business School og forfatter av fagbøker om ledelse og organisasjonsutvikling.
View Posts →
1 posts
Umid skriver om tjenende lederskap og selvledelse.
View Posts →
1 posts
Nils Petter Nordskar er tidligere reklamemann. I dag holder han kurs, foredrag og utgir dessuten nyhetsbrevet "Lykkes med ideer".
View Posts →
1 posts
Paal Leveraas startet Tirsdag morgen i 2010 og jobber sammen med en rekke dyktige partnere for å videreføre dette til tilt.work i 2020.
View Posts →
1 posts
Ingar Roggen er sosiolog og beskrives som en av de europeiske pionerene for sosial informatikk. Arbeidsfeltet omfatter blant annet det sosiale aspektet av det virtuelle rommet, sosial analyse av internett og samspillet mellom menneske og datamaskin. I 1996 introduserte han sosiologien på nettet, websosiologi, som en nettvitenskap.
View Posts →
1 posts
Håkon er opptatt av personlig utvikling, drivkraft og glede. Han er sertifisert NLP Master Practitioner, og skriver og tilbyr tjenester for personlig vekst.
View Posts →
1 posts
Jørgen Lund jobber med endringsledelse gjennom eget selskap.
View Posts →
1 posts
Jan Sollid Storehaug er digital strategirådgiver. Han er også en mye brukt foredragsholder.
View Posts →
1 posts
Ola hjelper virksomheter å jobbe med temaer rundt helse, kulturbygging og spons og tilbyr også underholdende, bevisstgjørende og motiverende foredrag/webinar.
View Posts →
1 posts
Bjørn O- Hopland er eier og daglig leder av Smart Endring AS.
View Posts →
1 posts
Eli jobber i Fossekall AS. Hun har siden 2001 også drevet eget idé- og kommunikasjonsbyrå. Hun brenner for vekst og utvikling i bedrifter, og ser raskt muligheter og det unike. Hun veileder bedrifter i strategiprosesser, fremtidens bærekraftige forretningsmodeller, produkt/ markedsoptimalisering, forbedrer verdiløfter, bedriftskultur og innovasjonsskapende faktorer/team.
View Posts →
1 posts
Kevin er Corporate Storyteller, Content Strategist og Awareness@Work Consultant. Han skriver om nærværingslivet her i tilt.work.
View Posts →
1 posts
Cathrine Foss Stene er en erfaren team- og lederutvikler og har jobbet med og i mange av de største norske virksomhetene.
View Posts →
1 posts
Kari har en bachelor i statsvitenskap med fordypning i menneskerettigheter og flerkulturell forståelse. Hun går nå en modulbasert master i voksnes læring på NTNU. Hun er utdannet NLP Business Practitioner (Kreativ Ledelse og Coaching nivå A) hos UiA/Coachteam.
View Posts →
1 posts
Kathra er COO i oppstartselskapet Generation Mobility samt teamleder i bydel Gamle Oslo.
View Posts →
1 posts
Kristin er partner og markedssjef i MetaResource. Hun beskriver seg som en stolt "potet" som kan mye om mye og ofte finner løsninger eller nettverk som kan bidra. Hun skriver om mentale muskler i hverdagen.
View Posts →
1 posts
Thor Ivar Forsland er coach og karriereveileder hos Frisk Utvikling.
View Posts →
1 posts
Data Scientist med bred, internasjonal bakgrunn.
View Posts →
1 posts
Thomas skriver om tankesett, metoder og verktøy for morgendagens ledere.
View Posts →
1 posts
Jørn Bue Olsen er rådgiver og forfatter i ledelse og etikk Ekon, Dr., siv.ing. og førsteamanuensis ved Oslomet (Etikk og bedriftenes samfunnsansvar). Olsen skrev doktorgrad om etiske dilemmaer for ledere i konkurranseutsatt virksomhet der Hauge-caset er eksempel på kombinasjon av lønnsom verdiskapning og anvendt etikk. Olsen holder foredrag om «Hauge som fyrtårn for norske bedrifter i dag». Utga i 2020 ny bok, «Næringslivsetikk og samfunnsansvar», i samarbeid med Henrik Syse. Leif-Runar Forseth er rådgiver og forfatter innen ledelse, gründervirksomhet og etikk. Han har doktorgrad i teoretisk fysikk og mastergrad i filosofi, tema etikk og lederskap. Ny bok, "Naturlig lederskap", kom i 2020.
View Posts →
1 posts
Jeanette Luytkis er sertifisert profesjonell coach og ledelsesrådgiver. Hun leverer individuelle coaching og treningsopplegg, med spesialisering på lederskap, personlig vekst og innovativ forretningsutvikling.
View Posts →

Alltid på en tirsdag

«Jeg har fått en slags tirsdagsforventning», sa en abonnent. tilt.works ukebrev Tirsdag morgen er antagelig en smule vanedannende, men gode vaner kan man gjerne legge tll seg. Skaff deg selv en god ukentlig vane i dag — rett i din innboks! Alltid på en tirsdag, men aldri ellers i uka.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: