tilt | Litt klokere på ... | coaching | Om livet var en elv

Om livet var en elv

lørdag 6. oktober 2012 @ 08:51

Vårt komplekse samfunn krever at vi er i stand til å lede oss selv gjennom hverdagen. Krevende, men uunngåelig. Noen ganger kan det være nyttig å bruke bilder, eller metaforer, for å få sagt det man ønsker.  Jeg vil be deg bli med på en liten reise. I elvebåt. Elvebåten er en smal, nokså lang […]
Av Unni Beth Eriksen

Vårt komplekse samfunn krever at vi er i stand til å lede oss selv gjennom hverdagen. Krevende, men uunngåelig. Noen ganger kan det være nyttig å bruke bilder, eller metaforer, for å få sagt det man ønsker. 

Jeg vil be deg bli med på en liten reise. I elvebåt. Elvebåten er en smal, nokså lang og flatbunnet farkost. Den er tilpasset det miljøet den skal ferdes i.

Hva ville du gjøre om livet ditt var en elv og du satt i en slik båt?

Jeg antar du ville:

  • Ta føringen
  • Orientere deg
  • Padle i riktig retning

Det må vi gjøre i eget liv også. Å være god på selvledelse gir en bedre hverdag. Uansett om vi er bedriftseiere, arbeidstakere, foreldre, naboer eller gjester. Ofte skifter vi mellom disse rollene.  Ledelsesferdigher er ikke medfødt. Vi lærer ved prøving og feiling, og vi lærer i samhandling med andre. Det vi får til på et livsområde kan vi ta med til det neste.

For å padle i riktig retning må vi vite hvor vi skal. ”Elven” kan vi tenke ”renner mot havet”. Ja, den gjør det, men i en riktig stor elv, slik livet er, kan vi fra tid til annen oppleve at vi blir ført ut et sideleie som har utløp et annet sted enn vi ønsker å dra. Da må vi snu. Det kan også være at vi blir liggende i ei bakevje, der vannet tilsynelatende kun går i ring. Et eller annet sted finner vannet veien videre.  Det er altså en løsning. I begge disse tilfeller må vi:

  • Holde motet oppe
  • Være utholdende

Noen ganger hender det at vi trenger hjelp til å komme videre. Du må padle selv, men det kan være lurt å lytte til erfarne padlere. Elvefolk. De som kjenner terrenget du har havnet i og som kan gi råd. Det finnes andre situasjoner du kan trenge hjelp. For eksempel til å bære båten forbi foss og stryk. Å vite når man trenger andres råd og hjelp er altså en viktig egenskap for en elvepadler. Vi er nemlig aldri helt alene i livets elv. Mesteparten av tiden er vi sammen med andre. De fleste skifter turkamerater i løpet av livet, men vi må til enhver tid samhandle med noen. Da må vi kommunisere. Vi må bli enige om

  • Felles mål
  • Veivalg
  • Tempo
  • Mat og hvile

Om du er alene eller sammen med andre, er du ansvarlig for din egen båt. Du må ha med deg tilstrekkelig, men ikke for mye. Har du for lite med, kan det hende at du slipper opp for mat eller at du ikke har med tørt skift når du kantrer. For det må du regne med at du gjør. Har du med deg for mye blir båten vanskelig å manøvrere. Vrient kan det også bli å finne det du leter etter akkurat når du trenger det. Dermed må du av og til i land for å skaffe forsynger, innhente kompetanse om veien videre og for å hvile.

Det nytter nemlig ikke å bare stå på. Uten mat og drikke, duger helten ikke og uten tilstrekkelig hvile, vil du snart fortvile. Altfor mange beskriver sitt dagligliv som krevende. For mye stress. Det er faktisk slik at 70% av konsultasjonene hos fastlegen omhandler stressrelaterte plager. Å lede seg selv gjennom hverdagen og et langt liv fordrer at du tar gode valg for deg selv og for andre. Da gjelder det å holde hodet klart. Hvordan? Ved å ”tømme det” fra tid til annen. Det gjør man best ved å ikke gjøre noe. Livet er ikke alltid en kamp. Er du oppmerksom og tilstede vil du også legge merke til når elva flyter stille. I den retningen du vil. Da er det bare å flyte med strømmen.

Nyt turen. Du tar den bare en gang.

[sexy_author_bio]

Våre ukebrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev. Du kan melde deg av eller endre hva du mottar via lenker i epostene.

"*" obligatorisk felt

Navn*

Litt klokere

Ukentlige nettmøter hvor vi gjør hverandre litt klokere. Du må være logget inn som medlem for å melde deg på.

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av «kloke hoder» (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Vi er likere enn vi liker å tro

Vi er likere enn vi liker å tro

|
Følger vi virkelig vår egen sti, eller lar vi oss drive med av strømmen?
En grønn spire foran en skjerm som viser aksjekurser. Illustrerer ESG i finanssektoren.

ESG i finanssektoren: Nøkkelen til fremtidig suksess

|
Bank- og finanssektoren må aktivt omfavne ESG som et strategisk styringsverktøy for å sikre bærekraftig vekst og opprettholde relevans i en stadig skiftende verden.
Generasjon Zs umulige oppgave

Generasjon Zs umulige oppgave

|
Den generasjonen ledere som er på vei inn i arbeidslivet i dag står foran noen av de største utfordringene i sivilisasjonens historie.
Erna Solberg på talerstolen, krisestrategi

Politisk ansvar: Refleksjoner over Høyres krisestrategi

|
Høyres krisestrategi har vært å plassere all skyld på Sindre Finnes. Dette reflekterer en dyp kynisme og kan ved første øyekast virke som en strategisk nødvendighet.
sosiale medier som debattarena

Slik kan vi styrke sosiale medier som debattarena

|
Den digitale tidsalderens overfladiskhet: Fra akademisk dybde til sosiale mediers overfladiskhet
Tre bærekraftige råd til unge ledere

Tre bærekraftige råd til unge ledere

|
2x5 megatrender og 3 råd til unge ledere som vil frem i fremtidens arbeidsliv. Og harde fakta krever myke tilpasninger.
kundeopplevelse

4 steg for å reparere en dårlig kundeopplevelse

|
Hvordan et fjell av pepper kan snu en kundeopplevelse.
frykten for det ukjente

Mangfold og frykten for det ukjente

|
Refleksjoner over interkulturell forståelse i et mangfoldig samfunn: Lærdom fra profesjonsdagen ved VID.
Hva trenger næringslivet av politikerne for å bli en bedre utgave av seg selv?

Hva trenger næringslivet av politikerne for å bli en bedre utgave av seg selv?

|
Fra et bærekraftvennlig næringslivs ståsted: Hvem bør vi gi stemmeseddelen til?

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.