Generasjon Y kommer!

av | 18. september 2012 @ 05:55

Er de noen ganger skremmende bildene av den fremvoksende generasjon Y en myte? I hvert fall stemmer ikke alle spådommer helt overens med virkeligheten.

Et foredrag om generasjon Y fikk meg til å ane hva radiolyttere i USA følte da de ble utsatt for «The War of the Worlds».

Da H.G. Wells’ «The War of the Worlds» ble sendt som radioteater i USA i 1938 ble de første 40 minuttene av det timelange hørespillet presentert som en serie nyhetsmeldinger som beskrev en pågående invasjon av marsboere.

Det brøt ut panikk i befolkningen.

En ulmende følelse av panikk var også hva jeg satt igjen med etter å ha lyttet til 22 år gamle Even Sandvold Roland i forrige uke. Han fortalte besøkende på Mediaplus sin Minimediamesse om generasjon Y.

Ulike generasjoner har åpenbare særtrekk som gjør at man kan sette en slags merkelapper på dem. I dagens samfunn lever baby boomere, generasjon X og generasjon Y side om side, mens generasjon Z (også kalt iGenerasjonen – muligens fordi de er født med en iPod i øret) er i ferd med å vokse opp.

Akkurat som etterkrigsgenerasjonen fødte og spant myter om sine egne barn, og baby boomerne gjorde det samme med X-generasjonen, lager vi nå myter om generasjon Y.

Det er myter som i blant får meg til å lure på om denne generasjonen egentlig er en ny, fremmed art som er i ferd med å invadere planeten vår.

Even Sandvold Roland er bare en av mange budbringere om den nye generasjonen, og han forteller bedre enn de fleste og med overbevisning om hvordan og hvorfor generasjon Y – oppvokst som de er med internett som en like naturlig del av hverdagen som vann i krana – vil måtte få oss til å tenke helt på nytt.

Det er en «generasjon drittunger» som står der og krever sine selvsagte rettigheter, forteller han.

Det er tankevekkende, men stemmer ikke helt overens med min virkelighet.

 • Der mytene varsler om en generasjon bortskjemte, selvsentrerte “meg-meg-meg” mennesker, er ungdom jeg kjenner ansvarlige, ambisiøse, hardt arbeidende og langt mer opptatt av tradisjoner enn deres foreldre.
 • Der mytene forteller om en generasjon som ikke er opptatt av samfunn og politikk, inneholder min virkelighet nysgjerrige, faktasøkende, samvittighetsfulle og reflekterte unge mennesker som byr på spennende og tankevekkende diskusjoner.
 • Der mytene forteller om en generasjon som krever å få jobbe hvor og når de vil med det siste av teknologi, viser virkeligheten meg en generasjon som søker mot eldre, erfarne kolleger for anerkjennelse og læring. (Problemet er bare at de eldre sjelden er til stede, for de jobber hvor og når de vil.)
 • Der mytene forteller om mennesker som lever sitt sosiale liv kun på Facebook, forteller virkeligheten om en generasjon som gjennom nettet har fått et større perspektiv og toleranse for andre kulturer og levesett.

Jeg påstår ikke at generasjon Y ikke finnes, men jeg vil påstå at de unge som passer til trendspotternes beskrivelser er en marginal gruppe på verdensbasis, som først og fremst består av barn av hvite middelklasseforeldre i den vestlige verden.

Selv blant disse er de et mindretall som før eller siden vil bli stilt overfor noen ubehagelige valg.

Det store flertallet tror jeg vil vise seg å bli den fineste generasjonen vi har hatt på hundre år.

Selv om det slett ikke er sikkert at fremtidens norske ledere er fra Norge.

Dommedagsprofetier er fristende lett å formidle. På midten av 90-tallet gjorde jeg selv noen stunt i så måte, da jeg og et lite knippe andre varslet en snarlig og total revolusjon av praktisk talt alt på grunn av nettet, – som omtrent på den tiden ble oppgradert fra 300 bps til 2.400.

Mye av det vi spådde den gangen er virkelighet i dag.

Men det tok halvannet tiår lenger enn vi trodde.

Jeg lærte at det er lett å overvurdere utviklingen i et toårsperspektiv, og lett å undervurdere den i et tiårsperspektiv.

Joda, verden endrer seg, og takk for det, men like mye som verden skal tilpasse seg generasjon Y, skal generasjon Y tilpasse seg verden.

Og enten vi snakker om generasjon X, Y eller Z:

Folk er folk.

Og ting tar tid.

God tirsdag.

Paal Leveraas
Følg Paal
Artikler av Paal Leveraas (alle)

7 Kommentarer

 1. Bjørn Roksvold

  Hei Paal, spennende å følge dine innlegg. Jeg har også hørt Evens foredrag og gjort meg noen tanker om innholdet. Med 30+ års arbeidserfaring hvorav over halvparten som leder, så har jeg sett spor av en liknende utvikling. Riktignok innen faglige områder hvor man ser at “biene følger dronningen” og i et svært begrenset omfang. Så lang så har dette gitt arbeidsgiver en begrenset utfordring, men det scenarioet Even beskriver er lang mere omfattende. Det innebærer jo at man som arbeidsgiver risikerer å ikke ansette en person, men en “community”. I utgangspungtet en besnærende tanke da en “community” i ytterste konsekvens kan være en komplett “infrastuktur”, men hva er konsekvensene når personen, altså “communitien” eventuellt forlater selskapet? Og hva om den som representerer ledelsen i selskapet også er i en “community”? Vil selskapsstrukturer overleve? Hva med selskapshistorien? Erfaringer etc? Hva med nøytralitet i anskaffelsesprosesser? som et eksempel. Hva med loyalitet? Blir det til “communitien” eller selskapet? Noen interressante spørsmål jeg har stillt meg selv uten å ha noen gode svar.

  Svar
  • Paal Leveraas

   Takk for din kommentar, Bjørn. En utfordring jeg har i forhold til denne tematikken er at jeg måtte gå midt i foredraget, så jeg tar utgangspunkt i det inntrykket jeg satt igjen med etter de 20 eller så første minuttene. Dette med communities vs selskapsstrukturer er interessant. Er selskapene til for menneskene eller omvendt? Vil suksesskriteriene endre seg, slik at det ikke bare handler om å tjene mest mulig penger, men at de som er knyttet til selskapet skal leve et mest mulig rikt liv? Hvis svaret på disse to spørsmålene er ja, og det er mulig å leve av lidenskap og entusiastiske medarbeidere, så spiller det egentlig ingen rolle hva slags strukturer som eksisterer. De mest hensiktsmessige måtene å organisere seg på vil materialisere seg, enten det er klassiske aksjonæreide enheter eller løst sammensatte “communities”.

   Men litt av utfordringen her er selve arbeidshypotesen om generasjon Y. Er den korrekt? Målinger av hvilke verdier og holdninger “generasjon Y” har er på kollisjonskurs med hva Y-spotterne holder frem. Se for eksempel http://www.computerweekly.com/news/2240117517/Generation-Y-is-a-myth og http://www.management-issues.com/2011/10/7/research/the-gen-y-myth.asp

   Svar
 2. Vetle Søvik

  Enig. Dagens tenåringer blir nok den beste generasjonen hittil. 🙂
  Mindre alkohol, mer folkeskikk, mer kunnskapsrike, mer sosiale, mindre trangsynte.
  Statistikken sier at ungdom drikker stadig mindre. (Har vært vakt på ungdomsskolejuleball to år på rad nå, med 650 elever. Oppdaget/beslagla totalt 1(!) flaske og så max 4-5 elever med promille). De er mer sosiale også utenfor nettet, mye også på grunn av nett-sosialisering.

  Svar
 3. Even Sandvold Roland

  Hei, Paal! Takk for interessant kommentar. Tror du hadde fått mer ut av foredraget hvis du hadde sett hele. Dessuten skulle jeg gjerne fått sagt hei! Jeg vet godt hvem du er, og har fulgt deg siden du skrev for Startsiden i 2006.
  Hadde du blitt i et kvarter til ville du også sett at jeg i det store og det hele er enig med deg. Grunnen til at jeg lagde dette foredraget er at jeg vil mytene om min generasjon til livs. Jeg tror debatten om hvorvidt vi er late og bortskjemte utelukkende er destruktiv, og jeg synes det er synd at debatten har blitt preget av f.eks. “naverne”.
  Derfor reagerer jeg på at det i innlegget ditt virker som om jeg nettopp ønsker å forsterke disse mytene, og å spre dommedagsprofetier. Det er veldig langt fra sannheten. Jeg holder variasjoner av dette foredraget 3-7 ganger i måneden, totalt for ganske mange tusen mennesker, og ingen har noensinne sittet igjen med det inntrykket før.
  Foredraget mitt er basert på etterhvert ikke så rent lite forskning, fordi det er nettopp det jeg ønsker at debatten skal bygges på. PwC-studien «Managing Tomorrows People», Achievers-studien «Class of 2012», og en rekke globale studier fra Towers Perrin, for å nevne noen.
  Dette blir den fineste generasjonen Norge har sett på lenge, men jeg tror også det blir en av de mest krevende generasjonene å ta inn i arbeidslivet. Her kan man peke på mange ulike tendenser. De har blitt vant med en verden hvor alt skjer raskt, enkelt, og effektivt, og de forventer å møte verktøy og systemer med de samme egenskapene på jobb.
  Vi kan ikke strukturere bedriftene våre på samme måte som vi gjorde på 70-tallet, gitt den verdenen vi lever i. Kall det hva du vil – nettverksbaserte strukturer, kompetansebasert oppbygning av firmaet, eller en gründers tankesett. Næringslivet trenger endring, og denne generasjonen kommer til å være med på å drive det frem. Noen ser på det som en utfordring, jeg ser på det som en mulighet.
  Eller, for å si det enda enklere: debatten om min generasjon har vært dominert av mennesker som klager over at det blåser. Jeg vil heller bygge vindmøller.

  Svar
  • Paal Leveraas

   Jeg ser at vi egentlig er ganske enige, Even, og ja, det er klart jeg skulle fått med meg hele foredraget. Men det jeg fikk med meg var nok til å minne meg om at jeg lenge har tenkt jeg skulle skrive denne artikkelen, og det du sa ble bare en utløsende faktor og aktuelt bakteppe i så måte.

   Men jeg ser at du ikke er noen typisk “dommedagsprofet”, og beklager om det inntrykket ble hengende med av artikkelen min. Jeg vet jo hvordan en dommedagsprofet ser ut, jeg ser ham hver morgen og kveld når jeg pusser tennene. 🙂

   Så til dine refleksjoner om forestående endringer: Hvis nye strukturer viser seg å gi mat på bordet, tak over hodet, tilfredse medarbeidere og rike aksjonærer, så er det nye strukturer vi skal ha og vil få. Markedet er viselig innrettet sånn.

   Men blir det for krevende for de etablerte strukturer å ta dette inn over seg, er faren stor for at de mest typiske representantene for generasjon Y blir arbeidsledige, med mindre de har noe helt unikt som andre, mindre krevende arbeidstakere ikke kan tilby.

   I noen tilfeller har de dette helt unike. Store talenter kan tillate seg store nykker. Men jeg er redd brorparten av generasjon Y i likhet med generasjon X er sånn midt på treet, og som oss andre må finne seg i at det finnes spilleregler og etablerte strukturer å forholde seg til. Ikke bare det: De vil antagelig vise seg å være komfortable med både spillereglene og strukturene.

   Jeg er ikke uenig i at næringslivet trenger endring, spesielt med henblikk på å se seg selv som en deltaker i storsamfunnet. Dette er en trend som allerede er i gang, og som ledes an av selskap i land vi kanskje ikke kunne forestille oss. Se på indiske Tatas måte å tenke samfunnsansvar som en del av forretningsstrategien for eksempel. Dette er nok et tankesett som er godt tilpasset verdiene og holdningene i generasjon Y, og det at du utfordrer norsk næringsliv på dette er fantastisk bra. Fortsett med det.

   Svar
   • Even Sandvold Roland

    Helt enig, Paal. Jeg tror at næringslivet og arbeidsplassene vil endre seg ikke (bare) fordi det er et krav fra de unge, men fordi det er lønnsomt og forretningsmessig smart.

    Hvor omfattende endringene vil bli, og hvor mange av ambisjonene/kravene som faller bort fordi de ikke er gjennomførbare etc, er derimot verre å spå. Akkurat nå ligger det fantastiske muligheter foran næringslivet, og mye upløyd mark. Det er svært få (om noen bedrifter) som for eksempel har klart å virkelig hente ut verdien av å bruke sosiale teknologier til internkommunikasjon, ledelse, HR og opplæring, og å få disse til å spille sammen. De som klarer å tenke konseptuelt og se mulighetene her, vil utvilsomt vinne mye på det.

    Svar
 4. Guest

  Takk for den.

  Svar

Trackback/Tilbaketråkk

 1. Millenialsbløffen | Tirsdag morgen - […] Heldigvis er katastrofevarslerne i fåtall og omtrent like troverdige som News of The World, og heldigvis er det edruelige…
 2. Konfliktens åtte U-er | Tirsdag morgen - […] skal være topp moderne og effektiv. Salgssjefen vil ha den nye BWM’en. Den nyansatte Generasjon Y-markedsdirektøren vil at bedriftens…
 3. 8 kilder til konflikt på jobben | Tirsdag morgen - […] skal være topp moderne og effektiv. Salgssjefen vil ha den nye BWM’en. Den nyansatte Generasjon Y-markedsdirektøren vil at bedriftens…
 4. Generasjon prestasjon | Tirsdag morgen - […] Generasjon Y kommer! […]

Legg inn en kommentar

Noen av våre forfattere

682 posts
Paal Leveraas er sjefreflektør og -redaktør i tilt.work og gründer av blant annet tilt work AS, digi.no og Leveraas AS. Ta kontakt med Paal enten du trenger et foredrag, en sparringpartner i ditt lederskap eller en som kan hjelpe deg å få budskapet ut i verden. Eller alt over.
View Posts →
55 posts
Hedvig Rognerud er forretningsutvikler, ledercoach, prosessleder og foredragsholder i Fossekall AS på Lillehammer. Hedvig skriver om språk som lederverktøy for tilt.work.
View Posts →
32 posts
Atle skriver om coaching og kommunikasjon.
View Posts →
25 posts
Bjørn Z. Ekelund er psykolog. Han står bak "Diversity Icebreaker". Han skriver jevnlig for tilt.work, og er en del av ekspertpanelet.
View Posts →
18 posts
Herman Berg er redaksjonssjef i tilt work AS.
View Posts →
14 posts
Tom Georg Olsen skriver jevnlig om ledelse med fokus på tillitsbasert ledelse. Han er konserntjener i Miles, og sitter også i styret i tilt work AS.
View Posts →
13 posts
Thomas Nygaard er daglig leder i tilt work AS. Han er mangeårig leder i forlagsbransjen, hvor han to ganger har eliminert sin egen jobb. Han er blitt ekspert på å omstrukturere virksomheter på en måte som ivaretar verdiene.
View Posts →
12 posts
Hans Jacob Christensen har lang fartstid i norsk og internasjonal HR. Her i tilt.work vil han utforske kjernen i HR, utfordre noen etablerte sannheter i faget og gjerne skape debatt.
View Posts →
11 posts
Walaa Abuelmagd skriver om mangfold i tilt.work.
View Posts →
7 posts
Jan-Erik Sandberg skriver om hvordan vi kan gjøre mangfold i arbeidslivet til et aktivum. Han lever hva han lærer som "ikke helt A4 selv".
View Posts →
7 posts
Gerd Jorunns misjon som skribent i tilt.work og Tirsdag morgen har vært å avlive myter om ledelse.
View Posts →
7 posts
Mai-Britt jobber med rekruttering i en internasjonal organisasjon. Hun skriver om rekruttering og ledelse i tilt.work.
View Posts →
5 posts
Rune skriver om medarbeiderskap.
View Posts →
5 posts
Elin Ulset er en engasjert og nær leder som er levende opptatt av kommunikasjon, ledelse og adferd. Elin har vokst opp i HR-kommunikasjon, både fra Aftenposten, digitale medier og mediebyrå. Hun balanserer det faglige med lederskap, og lederskap med familie, og hun trives godt i alle sfærene.
View Posts →
5 posts
Catherine Lemaréchal eier og driver Ticato AS. Hun er rådgiver og NLP-coach og skriver om kommunikasjon, merkevarebygging og tidsmestring. Catherine kan hjelpe deg å oppnå mer enn du tror du kan. Hun holder kurs og foredrag, og mest populært nå for tiden er kurset: Gi f*** for flinke piker.
View Posts →
5 posts
Ph.d. og professor II Glenn Hole er direktør i IT-selskapet Skill. Han skriver om mangfold i arbeidslivet.
View Posts →
4 posts
Annar er en nestor i norsk lederutvikling med mer enn 30 års fartstid.
View Posts →
4 posts
Eva Jarbekk er en av våre fremste juridiske eksperter på personvern og GDPR.
View Posts →
3 posts
Esben Keim driver rådgivingsselskapene Vital Few og OSS. Han skriver om presterende team, resultatledelse/OKR, mangfold og kundefokus her på tilt.work.
View Posts →
3 posts
Jeanette Høie er desksjef i tilt.work. Hun har lang fartstid som journalist og vaktsjef i dagspressen. Hun har godt grep om ulike digitale fortellerteknikker. I tillegg er hun gründer-in-spe.
View Posts →
3 posts
Arne Jensen er generalsekretær i Norsk redaktørforening.
View Posts →
2 posts
Isabelle er senterleder for kraftsentret Forandringhuset. Hun er mentor og utviklingsansvarlig for ungdommer i Oslo.
View Posts →
2 posts
Sissel Naustdal leder MadeToGrow og er brennende engasjert i utvikling av menneskers potensial
View Posts →
2 posts
Anne 🌱 Reknes hjelper mennesker med å finne, få eller skape sin drømmejobb, og deler tips, tricks, teknikker, verktøy og metoder her i tilt.work.
View Posts →
2 posts
Christine er kursutvikler og foredragsholder med et stort lærerhjerte og masse kjærlighet til god tekst. Hun driver firmaet Tekstdoktor og underviser i digital markedsføring og journalistikk på Høyskolen Kristiania.
View Posts →
2 posts
Stikkordet for Cathrines arbeid med lederutvikling er "praktisk hverdagsledelse".
View Posts →
2 posts
Ole Kristian Sivertsen er CEO i selskapet Desert Control. Han har lang fartstid fra selskap som Citrix, RES Software, Sun Microsystems, Telenor, EVRY og Global Eagle. I dag har han dedikert seg til teknologi som løser klimautfordringer.
View Posts →
2 posts
Jostein Borgmo er til daglig eier og kreativ direktør i Suburbia og har dessuten nesten 80.000 følgere på Instagram.
View Posts →
1 posts
Herminia Ibarra er professor ved London Business School og forfatter av fagbøker om ledelse og organisasjonsutvikling.
View Posts →
1 posts
Umid skriver om tjenende lederskap og selvledelse.
View Posts →
1 posts
Nils Petter Nordskar er tidligere reklamemann. I dag holder han kurs, foredrag og utgir dessuten nyhetsbrevet "Lykkes med ideer".
View Posts →
1 posts
Paal Leveraas startet Tirsdag morgen i 2010 og jobber sammen med en rekke dyktige partnere for å videreføre dette til tilt.work i 2020.
View Posts →
1 posts
Ingar Roggen er sosiolog og beskrives som en av de europeiske pionerene for sosial informatikk. Arbeidsfeltet omfatter blant annet det sosiale aspektet av det virtuelle rommet, sosial analyse av internett og samspillet mellom menneske og datamaskin. I 1996 introduserte han sosiologien på nettet, websosiologi, som en nettvitenskap.
View Posts →
1 posts
Håkon er opptatt av personlig utvikling, drivkraft og glede. Han er sertifisert NLP Master Practitioner, og skriver og tilbyr tjenester for personlig vekst.
View Posts →
1 posts
Jørgen Lund jobber med endringsledelse gjennom eget selskap.
View Posts →
1 posts
Jan Sollid Storehaug er digital strategirådgiver. Han er også en mye brukt foredragsholder.
View Posts →
1 posts
Ola hjelper virksomheter å jobbe med temaer rundt helse, kulturbygging og spons og tilbyr også underholdende, bevisstgjørende og motiverende foredrag/webinar.
View Posts →
1 posts
Bjørn O- Hopland er eier og daglig leder av Smart Endring AS.
View Posts →
1 posts
Eli jobber i Fossekall AS. Hun har siden 2001 også drevet eget idé- og kommunikasjonsbyrå. Hun brenner for vekst og utvikling i bedrifter, og ser raskt muligheter og det unike. Hun veileder bedrifter i strategiprosesser, fremtidens bærekraftige forretningsmodeller, produkt/ markedsoptimalisering, forbedrer verdiløfter, bedriftskultur og innovasjonsskapende faktorer/team.
View Posts →
1 posts
Kevin er Corporate Storyteller, Content Strategist og Awareness@Work Consultant. Han skriver om nærværingslivet her i tilt.work.
View Posts →
1 posts
Cathrine Foss Stene er en erfaren team- og lederutvikler og har jobbet med og i mange av de største norske virksomhetene.
View Posts →
1 posts
Kari har en bachelor i statsvitenskap med fordypning i menneskerettigheter og flerkulturell forståelse. Hun går nå en modulbasert master i voksnes læring på NTNU. Hun er utdannet NLP Business Practitioner (Kreativ Ledelse og Coaching nivå A) hos UiA/Coachteam.
View Posts →
1 posts
Kathra er COO i oppstartselskapet Generation Mobility samt teamleder i bydel Gamle Oslo.
View Posts →
1 posts
Kristin er partner og markedssjef i MetaResource. Hun beskriver seg som en stolt "potet" som kan mye om mye og ofte finner løsninger eller nettverk som kan bidra. Hun skriver om mentale muskler i hverdagen.
View Posts →
1 posts
Thor Ivar Forsland er coach og karriereveileder hos Frisk Utvikling.
View Posts →
1 posts
Data Scientist med bred, internasjonal bakgrunn.
View Posts →
1 posts
Thomas skriver om tankesett, metoder og verktøy for morgendagens ledere.
View Posts →
1 posts
Jørn Bue Olsen er rådgiver og forfatter i ledelse og etikk Ekon, Dr., siv.ing. og førsteamanuensis ved Oslomet (Etikk og bedriftenes samfunnsansvar). Olsen skrev doktorgrad om etiske dilemmaer for ledere i konkurranseutsatt virksomhet der Hauge-caset er eksempel på kombinasjon av lønnsom verdiskapning og anvendt etikk. Olsen holder foredrag om «Hauge som fyrtårn for norske bedrifter i dag». Utga i 2020 ny bok, «Næringslivsetikk og samfunnsansvar», i samarbeid med Henrik Syse. Leif-Runar Forseth er rådgiver og forfatter innen ledelse, gründervirksomhet og etikk. Han har doktorgrad i teoretisk fysikk og mastergrad i filosofi, tema etikk og lederskap. Ny bok, "Naturlig lederskap", kom i 2020.
View Posts →
1 posts
Jeanette Luytkis er sertifisert profesjonell coach og ledelsesrådgiver. Hun leverer individuelle coaching og treningsopplegg, med spesialisering på lederskap, personlig vekst og innovativ forretningsutvikling.
View Posts →

Alltid på en tirsdag

«Jeg har fått en slags tirsdagsforventning», sa en abonnent. tilt.works ukebrev Tirsdag morgen er antagelig en smule vanedannende, men gode vaner kan man gjerne legge tll seg. Skaff deg selv en god ukentlig vane i dag — rett i din innboks! Alltid på en tirsdag, men aldri ellers i uka.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: