tilt | For deg som jobber i ... | Ledelse | Myter om ledelse: Du er den samme selv om du blir leder

Myter om ledelse: Du er den samme selv om du blir leder

torsdag 6. september 2012 @ 08:20

Det finnes mange myter om ledelse. Gerd Nilsson avliver myten om at din identitet ikke forandrer seg som leder.
Av Gerd Jorunn NilssonGrafikk: Jeanette Høie

Lederrollen forandrer deg som person. Å tro noe annet er selvbedrag. I serien «Myter om ledelse» ser Gerd Nilsson på hvordan din identitet forandrer deg som leder, enten du liker det eller ikke.

«Selv om jeg er leder, er jeg fremdeles den samme personen.»

Denne uttalelsen er det ikke så rent få nybakte eller kommende ledere som uttaler. Her er syv endringer som medfører at du bør tenke annerledes om dette.

Enten vi liker oss selv eller ikke, steiler de fleste av oss på tanken om at noe eller noen skulle forandre vår identitet. Jeg har møtt flere nybakte og kommende ledere som bedyrer at det å være leder ikke vil forandre dem. En av dem var meg selv.

Jeg skal ikke spekulere i hvorfor andre kommer med slike uttalelser, men for meg handlet det om en frykt for å bli avvist av kolleger,  venner og familiemedlemmer som identifiserte seg som «arbeidere» og «vanlige folk». Utstøtning av flokken er en alvorlig sak og Jante rådet hos mange i den flokken, trodde jeg.

Senere skulle jeg komme til å erkjenne at den holdningen var vel så mye et indre spøkelse som ytre forventninger.

Det er ikke slik at man føler seg det minste annerledes enn tidligere den dagen man starter sin første lederjobb. Men, allerede de første dagene kunne jeg for eksempel merke at mine tidligere kolleger reagerte annerledes enn tidligere på hva jeg sa. Der jeg tidligere kunne kaste meg ut i diskusjoner og meningsutvekslinger relativt hemningsløst, ble det jeg uttalte meg om oppfattet som beslutninger og «offisielle» retningslinjer. Dette gikk for alvor opp for meg den dagen jeg uttalte at en av våre rutiner var tåpelig. Vips så sluttet alle å følge den! Til sterke reaksjoner i andre deler av organisasjonen.

Jeg ble både flau og følte meg en smule forrådt – hvordan kunne de tro at jeg mente det slik? De gjorde kanskje ikke det, men fikk det alibiet de trengte for å slippe noe de ikke likte. Bare av denne lille saken var det mye læring. Jeg måtte innse at relasjonen til kollegene var endret. Jeg måtte raskt bruke myndigheten til å rette opp en tabbe jeg hadde forårsaket ved å ikke ta inn over meg at rollen innebar autoritet. I tillegg fikk jeg det travelt med å bygge opp igjen tillit hos andre berørte avdelinger. Med deres synspunkter på den «tåpelige» rutinen lærte jeg nødvendigheten av å løfte blikket og se det større bildet før jeg uttalte meg.

Etterhvert skulle mangfoldet av utfordringer i lederrollen påvirke meg. Jeg begynte gradvis å tenke, handle og vurdere som en leder. Det krevde mye av meg som person. Så mye at jeg selv til slutt skjønte at jeg hadde forandret meg – blitt en annen på mange vis.

De lærde  strides om hva identitet er. I denne sammenheng definerer jeg det som «opplevelsen vi har av hvem vi er». Å være leder endret ubønnhørlig denne opplevelsen for meg. Hadde den ikke gjort det, hadde jeg neppe vært leder særlig lenge. Det ble mer enn 20 år og jeg jobber fortsatt med ledelse om enn på en annen måte.

For de fleste av oss er opplevelsen av hvem vi er sterkt knyttet til våre omgivelser, relasjoner, hvilke grupper vi tilhører («si meg hvem du omgås og jeg skal si deg hvem du er») og hva vi gjør. Å bli leder innebærer dyptgripende endringer i hvert fall i minst 3 av disse 4 faktorene.

Frode Hübertz Haaland og Frode Dale har blant annet med boken «På randen av ledelse» vært førende i å sette førstegangslederes situasjon på agendaen innen lederfaget i Norge. I boken beskriver de flere overganger en førstegangsleder skal gjennom og som for de fleste oppleves som et identitetskifte. Noen av disse er:

  • fra individuell bidragsyter til bidragsyter gjennom andre
  • fra arbeidstaker til arbeidsgiver
  • fra fagperson til leder
Inntil vi blir ledere har mye av vår identitet vært knyttet til faget vårt og våre egen arbeidsinnsats og prestasjoner. Ikke har vi hatt ansvar for mer enn det heller. For å fungere godt som leder må du bygge en lederidentitet. Det er så mye mer enn en tittel og det innebærer å ta farvel med tidligere (fag)identitet. De følgende 7 endringene i din hverdag vil sterkt påvirke dine tanker, følelser og handlinger – din opplevelse av hvem du er:
  1. Du kommer til å utføre helt andre oppgaver enn tidligere
  2. Eventuelle eksisterende relasjoner forandrer seg
  3. Du må bygge mange nye relasjoner
  4. Du må mentalt, følelsesmessig  og praktisk forholde deg til menneskenes mangfoldige måter å tenke, føle og handle  på – på individuelt nivå og gruppenivå
  5. For å mestre punkt 1 – 3 blir du nødt til å lære deg selv å kjenne på et dypere plan – både hvordan du tenker og føler selv og hvordan du oppfattes av andre
  6. Din gruppetilhørighet vil endre seg
  7. Ditt perspektiv vil endre seg

Til deg som er ny leder vil jeg si at du like gjerne først som sist bør stille deg åpen for at rollen vil påvirke deg og søke støtte i den prosessen. Finn deg en mentor, sparringspartner eller coach og få fortgang i det så blir du en god leder mye raskere. Når du gjør disse endringene betyr det ikke at du mister noe. Det betyr at du utvider den du er og tar i bruk stadig mer av ditt potensial. Med økt kjennskap til dine egne mangfoldige sider og bevissthet kommer også økt valgfrihet med hensyn til hvilke sider du bruker i hvilke situasjoner.

Det er fristende med en lett omskrivning av Michelle Obama i sin tale på demokratenes landsmøte: «To be a Leader (President) does not change who you are, it reveals who you are».

Våre ukebrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev. Du kan melde deg av eller endre hva du mottar via lenker i epostene.

"*" obligatorisk felt

Navn*

Litt klokere

Ukentlige nettmøter hvor vi gjør hverandre litt klokere. Du må være logget inn som medlem for å melde deg på.

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av «kloke hoder» (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

På forsiden nå

Episodeinfo OmLivet-podden

Lyttetips: Du kan mer enn du tror

|
Flinke piker og gutter bruker uforholdsmessig mye tid på å gruble, være selvkritiske og tvile på seg selv. Bedragersymptomet (the Impostor Syndrom) er velpløyd mark for disse flinke. I denne podcasten får du tips til hvordan du kan «lure» bedragersymptomet.
Kritisk tenkning

Kritisk tenkning

|
Falsk eller feilaktig informasjon er en stor utfordring, men det egentlige problemet er hvordan vi tenker.
Podcasten uttafor men innafor

Tilt-spekket podcast om HR-avdelingens rolle

|
Er HR for opptatt av prosedyrer? Er det egentlig et mål å holde ansatte i jobb lengst mulig? Kan EUs ESG krav redde lederskapet i ledelse?
digital kompetanse

KI og digital kompetanse: Houston, we have a problem …

|
Over halvparten av alle norske ansatte trenger en betydelig oppgradering av digital kompetanse og ferdigheter.
Griske tidstyver i kloke hoder

Griske tidstyver i kloke hoder

|
Selv selverklærte «kloke hoder» plages med maur som kravler rundt i hodene og skaper engstelse og stress.
Tillit og to andre suksessfaktorer for lykkelandet Norge

Tillit og to andre suksessfaktorer for lykkelandet Norge

|
Det er tre faktorer i samfunnet som skaper lykke. Vår grunnlov tar vare på alle tre. Det er viktigere enn noensinne å verne om dem, minner Arne Jensen om.
dårlig leder

At noen forteller deg at du er en dårlig leder, behøver ikke bety at du er det.

|
«Den situasjonen håndterte du ubegripelig dårlig! Er dette det du kaller ledelse?»
givergledens dag

Givergledens dag: En sann gratis lunsj

|
Givergledens dag er et eksempel på at det faktisk finnes en gratis lunsj. Dagens skal inspirere til handling og til å skape positive endringer i samfunnet. 
Hvordan løse frivillighetskrisen?

Hvordan løse frivillighetskrisen?

|
Det norske folks gratisarbeid er verdt mellom 80 og 130 milliarder. Pandemien skapte et krakk, også i denne «bransjen». Er dugnads-Norge teknisk konkurs?

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.