Myter om ledelse: Tilgjengelighetens forbannelse

I serien "Myter om ledelse" utfordrer Gerd Nilsson i dag myten om at sjefen alltid skal være tilgjengelig. Her er fire ting du kan gjøre i fred.

Av Gerd Jorunn Nilsson

22. august 2012 @ 06:00 | Ledelse

En god leder er tilgjengelig for sine medarbeidere. Dette kan du lese i det meste av ledelselitteraturen. Mange har valgt å tolke dette som ALLTID tilgjengelig. Er nå det så lurt? Les om 4 ting sjefen bør få gjøre i fred.

Mye har skjedd med lederrollen gjennom de siste årtiene. En av endringene er lederens tilgjengelighet. Da jeg meldte meg på i arbeidslivet var det fortsatt sjefer og de satt bak lukkede dører. Foran døra satt det ofte en sekretær og du måtte nærmest ha audiens for å få veksle noen ord med sjefen. Det gjorde du ikke i utide. Takk og pris er det ikke slik lenger. Selv de øverste presidenter og direktører har nå sine walkabouts (Richard Branson) og SpeedDating The Boss konsepter (vår egen norske HP-direktør Anita Krohn Traaseth alias blogger Tinteguri).

Verdien av hyppig og nær kontakt med sine medarbeidere er stor og det er på ingen måte dette jeg vil til livs. Det er heller ikke tiden på døgnet eller året (som for eksempel i ferien) jeg vil sette søkelyset på denne gang – det er jo helt avhengig av både bedriftens og lederens situasjon. Med dagens teknologiske dippedutter er mange i praksis tilgjengelig 24/7 i 365 dager i året. Det jeg vil påstå er at alle ledere bør sette av uforstyrret tid  – nye ledere mere tid enn andre – til minimum følgende:

  • sine egne arbeidsoppgaver, som for eksempel budsjett og resultatrapportering – og ikke minst tenke fremover
  • refleksjon, læring og lederfaglig påfyll
  • nettverksbygging – i og utenfor egen virksomhet
  • hvile, rekreasjon, fysisk aktivitet og tid til sosial omgang med familie og venner

Dette er lettere sagt enn gjort, såpass skal jeg være med på. En leders hverdag er fylt av avbrytelser og uforutsette hendelser. Dette går det til en viss grad an å ta høyde for. Vi klager alle på det korte døgnet og tiden som ikke strekker til samtidig som vi snakker om tidsstyring. Det er ikke tiden du skal styre, men deg selv!

Med en liten dose planlegging og stor dose selvledelse er det fullt mulig å finne plass til alle 4 tingene. Det handler om å vite hvor du vil, om evnen til å prioritere, om å finne et rom med en dør som kan lukkes, om å oppdage hvor “av”-knappen på mobiltelefonen er og om å gi blaffen i å sjekke epost, facebook og andre sosiale medier i ett sett. Det handler også om evnen til å sette grenser og si nei.

Dette er til fordel både for deg og dine medarbeidere. Du blir en bedre og mer effektiv leder. Hvis det er vanskelig for deg oppfordrer jeg til en aldri så liten selvransakelse. Stemmer det virkelig at du er uunnværlig 24/7? Eller vil du helst ha full kontroll og ikke tør å slippe taket?

Selv om dine medarbeidere gjerne vil drøfte saker med deg, vokser de på og trives med å håndtere mest mulig selv.

Ukebrevet

Bli en tilter

Mer fra Ledelse

Relaterte saker

forsiden

 

Tirsdag er A-HA!-dag

Tirsdag er A-HA!-dag

Hver tirsdag siden 2010 har tusenvis av abonnenter fått ukebrevet Tirsdag morgen i sin innboks. Noen blir inspirert, noen blir provosert, mange får en eller flere a-ha!-opplevelser. Meld deg på her. Det er gratis. 

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: