Nedsnødd av maur

Har du hodet fullt av maur? Automatiske negative tanker — forkortet «ANT» — kan ta kontroll over livet ditt. Her er noen tips til hvordan du rydder hodet for maur.

av | 2. mars 2009 @ 08:30

Foto: Alexas_Fotos fra Pixabay

Jeg fikk i oppdrag å skrive en spalte om positiv tenkning i førsteutgivelsen av et blad med det ambisiøse navnet «Ideer», utgitt av det mest hyperkreative, superoptimistiske menneske jeg kjenner – dette i et år som allerede ved fødselen bærer med seg lukten av dommedag og død.

Ute hutrer menneskene seg gjennom en blåkald vinterdag i verdens kaldeste ti kuldegrader. Året er ennå ungt, og nyhetene rapporterer at mennesker tar livet av hverandre i et forrykende og akselererende tempo.

Hva er det å være glad for? At finanskrisen ligger som et blytungt lodd over 2009? At vannet stiger, mens isen legger seg på bilrutene? At havet flyter over av plastposene jeg brukte i går? At det nettopp ringte på døren, og da jeg gikk for å åpne gikk jeg på ei dør og fikk en smell? At pulsen dunker i kinnbeinet, at jeg fryser selv om jeg er innendørs, at det ute er vinter og evig skumring, at jeg har en liste med gjøremål som vokser raskere enn jeg greier å skrive dem inn?

«Ay, ay, captain! Eller au, au, kaptein, som det heter på norsk.»

Takke meg til. Fra dette utgangspunktet skal jeg skrive om positiv tenkning. Ay, ay, captain! Eller au, au, kaptein, som det heter på norsk. Jeg føler meg som utkommandert troppsfører i et hurra-tog for klisjéer. Alle disse menneskene som tenker så positivt hele tida. Det er til å spy av. «Loven om tiltrekning» messer de euforisk. «Universet vil gi deg det du tenker på.» Blah!

Eller hmmm. Det forklarer jo forsåvidt en hel del av elendigheten som omgir meg. Er det hodet mitt som skaper alt sammen? Kan jeg virkelig tenke meg til et bedre liv? Fins det noe empirisk eller vitenskapelig grunnlag for alle idéene som popper fram gjennom strømmen av positivister inspirert av «The Secret», Carlos Castaneda, Tony Robbins, Birgit Semundseth og dess like?

Ja, faktisk.

I boken «Change your brain, change your life», oppsummerer dr Daniel G. Amen sine erfaringer fra scanning av hjernen til flere tusen mennesker. Hans erfaringer bekrefter at hva og hvordan du tenker påvirker både deg og dine omgivelser, ikke bare følelesmessig, men også fysisk. Hjernen er et fininnstilt instrument som lett kommer ut av lage. Tanker er virkelige. Når du har en tanke, frigjøres kjemikalier og elektriske signaler går gjennom nervebanene. Det påvirker adferden din og det påvirker følelsene dine.

En av juvelene i boken er teknikkene for å utrydde «maurene», eller ANTs som han ordspiller på det engelske språket. ANTs står for automatiske negative tanker, noe vi alle plages med i blant, og noen mer enn andre. Negative følelser springer ut av det dype limbiske systemet. Jo mer aktivt dette følelsessenteret er, jo mer negativ blir din holdning til verden og deg selv. Dr Amen har identifisert ni ulike maursorter, noen av dem er ekstra hissige. De har han farget røde.

Maurlære

Maur 1: Alltid-aldri-tenkning. Hvis du observerer deg selv og oppdager at du sier eller tenker ting som «jeg taper alltid kontraktene», «sjefen min vil aldri gi meg lønnspålegg», «denne artikkelen blir aldri godtatt», «hun snur seg alltid bort når jeg vil ha sex med henne», så finn frem maursprayen.

Maur 2, en rød maur: Fokus på det negative. I den klassiske barneboken Pollyanna av Eleanor H. Porter, som senere ble en populær Disney-film, lærer Pollyanna positiv tenkning av sin far en julaften hvor hun ved en feiltagelse får et par krykker i stedet for dukken hun ønsket seg så inderlig. Faren oppfant øyeblikkelig en ny lek, gladleken, hvor poenget er å finne noe å være glad for i alle situasjoner. Men hvordan være glad for et par krykker du ikke trenger? Nettopp! Du trenger dem ikke! Pollyannisme har gått inn i det engelske språket som en beskrivelse av en naiv optimisme, indirekte karikert av Monty Python med Brian som henger på korset og synger «Always look at the bright side of life». Men det enkle er ofte det beste, og den naive optimisten er som regel langt lykkeligere enn den gretne pessimisten som alltid fokuserer på det negative.

Maur 3: Forutsigelser. Enda en rød maur. Kollegaen som alltid spår det verst tenkelige utfall av enhver situasjon er kanskje invadert av denne maurarten. Han spår katastrofe, og katastrofen kommer som bestilt. «Bussen er sikkert forsinket. Dette går aldri bra. Pengene rekker ikke til neste lønningsdag.» Her får tilhengerne av «The Law of Attraction» full støtte fra hjerneforskeren. Det du fokuserer på har en tendens til å skje. Det blir en selvoppfyllende profeti.

Maur 4: Antagelser. Enda en ekstra giftig, rød maur. Blikket hun sender deg i speilet om morgenen trenger ikke å bety at hun avskyr deg, det kan hende hun fikk et rusk i øyet. Den sure sjefen er ikke nødvendigvis sur på deg, det kan hende han har forstoppelse eller har kranglet med kona. Ikke gjør deg antagelser om hva andre tenker. Sjekk det heller ut hvis du er i tvil.

Maur 5: Tenk med følelsene. Du skal ikke tro på alt du hører, ei heller alt du føler. Følelser snakker ikke alltid sant, i blant lyver de for deg. Når du merker at du starter setninger med «Jeg føler at …» så trekk pusten, ta en pause og let etter bevis som understøtter eller motbeviser følelsen din.

Maur 6: Skyldfølelse. Dette er min helt spesielle lille daglige plage. «Jeg burde vært mer sammen med ungene. Jeg må få bestilt det branntauet. Jeg må få skrevet den artikkelen.» Men å føle skyld er lite produktivt. Det ligger i den menneskelige natur å være i opposisjon til alt vi må gjøre. Hvis du greier å skifte fokus fra hva du må gjøre til hvorfor du vil gjøre det, vil du kunne oppleve et skifte som skaper ny motivasjon.

Maur 7: Merkelapper. Når du setter merkelapper på deg selv eller andre med ord som udugelig, viljesvak, tosk, kjedelig, sjenert eller andre lite hyggelige betegnelser, snevrer du inn synsfeltet og blir ute av stand til å se sider ved vedkommende som ikke dekkes av lappen du har satt i panna hans.

Maur 8: Personalisering. Når du forklarer andres dårlige oppdragelse eller adferd med at det er sikkert meg det er noe galt med, har du tatt et skritt inn i rollen som gjør at mishandlede kvinner ikke makter å forlate mishandleren. Det trenger ikke å være deg det er noe galt med.

Maur 9: Klandring. Den farligste, giftigste og rødeste av dem alle. Når en dronningmaur av dette slaget har bygget rede i hodet ditt, klandrer du andre når noe går galt. Far, mor, søster, bror, systemet, samfunnet, omstendighetene, været, idioten i den blå firehjulstrekkeren, alle andre enn deg selv. Bunnlinja er at dersom x ikke hadde gjort det han gjorde, så ville ikke du vært i den situasjonen du er i akkurat nå. Gjennom klandring fraskriver du deg ansvaret for din egen hverdag og i ytterste instans ditt eget liv.

Skadedyrbekjempelse

Så hvordan blir du kvitt disse maurene? Hvordan kvitter du deg maur som kryper opp på brødskiva di når du er på picnik? Hvis det er bare en, knipser du den bort, er det 15 børster du dem bort, og er det 1500 snakker du et alvorsord med dem.

I hvert fall hvis maurene, som i dette tilfellet, er et bilde på ANT – automatiske negative tanker. Negative tanker er forurensning, og når du forurenser hodet ditt forsurer du livet ditt.

Tren deg på å observere tankene dine og korrigere dem når du merker at de går i negativt spinn. Legg merke til hvordan tanker, enten de er positive eller negative, påvirker din fysiologi, ditt velvære. Forstå at tanker er like virkelige som elektrisiteten som får lyspærene til å lyse. Selv om du ikke kan se dem, så har deres tilstedeværelse en formidabel effekt.

Hvis du går inn i «alltid-aldri»-modus, skriv ned tankene dine og gjør en realitetssjekk av dem. Kanskje han ikke alltid glemmer å legge ned doringen, kanskje det bare er en gang i blant? Og hvis du hører deg selv bruke ordene må eller burde, så stopp opp og omformuler. Hvis du likevel må, hva er det å være glad for når du gjør det? På hvilken måte bringer dette du må deg videre i livet? Og hvis det ikke bringer deg videre i livet, kan det virkelig være nødvendig? Hva er det verste som kan skje hvis du lar det være?

«Husk 18-36-54-regelen»

Husk at ingen egentlig bryr seg særlig om hva du gjør. Husk 18-36-54-regelen. Som 18-åring tror du hele verden er opptatt av deg. Som 36-åring gir du f… i at hele verden er opptatt av deg. Som 54-åring oppdager du at folk flest er mer opptatt av seg selv, og i grunnen ikke har tenkt noe særlig på deg i alle fall. De har i likhet med deg ikke hatt stunder til det, fordi de har vært så opptatt med seg selv.

Lykke til med maurknusingen.

Pokker ta, nå snør det igjen!


Denne artikkelen var mitt bidrag til førsteutgivelsen av Idéer, et nytt magasin som ble lansert i februar/mars 2009, og som gikk inn igjen etter ikke veldig mange utgivelser.

Dr. Daniel Amen har hatt stor suksess med sin bok «Change your brain, change your life». Det er faktisk mulig å påvirke din egen opplevelse av hverdagen, gjennom å utrydde dine såkalte ANTS, som på både engelsk og norsk er en forkortelse for Automatiske Negative Tanker. ANTS (eller maurene) «bor» inne i det limbiske systemet (følelsessenteret ditt) midt inne i hjernen og noen ganger er de irriterende gode til å få oss til å tenke negativt. Boken er lett å finne på Amazon.com. Anbefales!

Paal Leveraas
Følg Paal
Artikler av Paal Leveraas (alle)

0 kommentarer

Trackback/Tilbaketråkk

 1. Velg dine tanker – Tirsdag morgen - […] For mer om dette, se «Nedsnødd av maur«. […]
 2. Velg dine tanker | Tirsdag morgen - […] For mer om dette, se «Nedsnødd av maur». […]
 3. Velg dine tanker | Tirsdag morgen - […] For mer om dette, se «Nedsnødd av maur». […]
 4. Til meg selv | Tirsdag morgen - […] er en scene? Regien er din. Har du glemt hva du (jeg) har skrevet om å ta kontroll over automatiske…
 5. Velg dine tanker | Tirsdag morgen - […] Les også: Nedsnødd av maur […]
 6. Katastrofevarsel | Tirsdag morgen - […] Les også: Nedsnødd av maur […]
 7. Gruppetrening: 9 powersteps for å gjøre maurene på hjernen til dine beste venner | Tirsdag morgen - […] Nedsnødd av maur (11 år gammel, men fortsatt […]
 8. Velg dine tanker ~ tilt.work - […] Les også: Nedsnødd av maur […]
 9. Gruppetrening: 9 powersteps for å gjøre maurene på hjernen til dine beste venner ~ tilt.work - […] Nedsnødd av maur (11 år gammel, men fortsatt […]
 10. Katastrofevarsel - tilt.work - […] Les også: Nedsnødd av maur […]
 11. 7 tankefeil som reduserer vår tåleevne - tilt.work - […] Les også: Nedsnødd av maur […]

Legg inn en kommentar

Noen av våre forfattere

690 posts
Paal Leveraas er sjefreflektør og -redaktør i tilt.work og gründer av blant annet tilt work AS, digi.no og Leveraas AS. Ta kontakt med Paal enten du trenger et foredrag, en sparringpartner i ditt lederskap eller en som kan hjelpe deg å få budskapet ut i verden. Eller alt over.
View Posts →
61 posts
Hedvig Rognerud er forretningsutvikler, ledercoach, prosessleder og foredragsholder i Fossekall AS på Lillehammer. Hedvig skriver om språk som lederverktøy for tilt.work.
View Posts →
33 posts
Atle skriver om coaching og kommunikasjon.
View Posts →
27 posts
Bjørn Z. Ekelund er psykolog. Han står bak "Diversity Icebreaker". Han skriver jevnlig for tilt.work, og er en del av ekspertpanelet. Som en ledende ekspert på team og samarbeid holder han foredrag, leder seminarer og gir veiledning.
View Posts →
18 posts
Herman Berg er redaksjonssjef i tilt work AS.
View Posts →
14 posts
Tom Georg Olsen skriver jevnlig om ledelse med fokus på tillitsbasert ledelse. Han er konserntjener i Miles, og sitter også i styret i tilt work AS.
View Posts →
13 posts
Thomas Nygaard er daglig leder i tilt work AS. Han er mangeårig leder i forlagsbransjen, hvor han to ganger har eliminert sin egen jobb. Han er blitt ekspert på å omstrukturere virksomheter på en måte som ivaretar verdiene.
View Posts →
12 posts
Hans Jacob Christensen har lang fartstid i norsk og internasjonal HR. Her i tilt.work vil han utforske kjernen i HR, utfordre noen etablerte sannheter i faget og gjerne skape debatt.
View Posts →
11 posts
Walaa Abuelmagd skriver om mangfold i tilt.work.
View Posts →
7 posts
Jan-Erik Sandberg skriver om hvordan vi kan gjøre mangfold i arbeidslivet til et aktivum. Han lever hva han lærer som "ikke helt A4 selv".
View Posts →
7 posts
Gerd Jorunns misjon som skribent i tilt.work og Tirsdag morgen har vært å avlive myter om ledelse.
View Posts →
7 posts
Catherine Lemaréchal eier og driver Ticato AS. Hun er rådgiver og NLP-coach og skriver om kommunikasjon, merkevarebygging og tidsmestring. Catherine kan hjelpe deg å oppnå mer enn du tror du kan. Hun holder kurs og foredrag, og mest populært nå for tiden er kurset: Gi f*** for flinke piker.
View Posts →
7 posts
Mai-Britt jobber med rekruttering i en internasjonal organisasjon. Hun skriver om rekruttering og ledelse i tilt.work.
View Posts →
6 posts
Rune skriver om medarbeiderskap.
View Posts →
6 posts
Erik Slinning er Managing partner i Great Leadership Institute®. Har spesialisert seg innen aksjonsorientert ledergruppeutvikling. Har også skrevet boken «Helsefremmende Lederskap – slik leder de beste» (Gyldendal Akademisk) og «Ledergruppen – fra meg og mitt til vi og vårt» (Kommuneforlaget).
View Posts →
6 posts
Eva Jarbekk er en av våre fremste juridiske eksperter på personvern og GDPR.
View Posts →
5 posts
Elin Ulset er en engasjert og nær leder som er levende opptatt av kommunikasjon, ledelse og adferd. Elin har vokst opp i HR-kommunikasjon, både fra Aftenposten, digitale medier og mediebyrå. Hun balanserer det faglige med lederskap, og lederskap med familie, og hun trives godt i alle sfærene.
View Posts →
5 posts
Ph.d. og professor II Glenn Hole er direktør i IT-selskapet Skill. Han skriver om mangfold i arbeidslivet.
View Posts →
5 posts
Annar er en nestor i norsk lederutvikling med mer enn 30 års fartstid.
View Posts →
3 posts
Esben Keim driver rådgivingsselskapene Vital Few og OSS. Han skriver om presterende team, resultatledelse/OKR, mangfold og kundefokus her på tilt.work.
View Posts →
3 posts
Jeanette Høie er desksjef i tilt.work. Hun har lang fartstid som journalist og vaktsjef i dagspressen. Hun har godt grep om ulike digitale fortellerteknikker. I tillegg er hun gründer-in-spe.
View Posts →
3 posts
Arne Jensen er generalsekretær i Norsk redaktørforening.
View Posts →
2 posts
Isabelle er senterleder for kraftsentret Forandringhuset. Hun er mentor og utviklingsansvarlig for ungdommer i Oslo.
View Posts →
2 posts
Jørgen Lund jobber med endringsledelse gjennom eget selskap.
View Posts →
2 posts
Sissel Naustdal leder MadeToGrow og er brennende engasjert i utvikling av menneskers potensial
View Posts →
2 posts
Anne 🌱 Reknes hjelper mennesker med å finne, få eller skape sin drømmejobb, og deler tips, tricks, teknikker, verktøy og metoder her i tilt.work.
View Posts →
2 posts
Christine er kursutvikler og foredragsholder med et stort lærerhjerte og masse kjærlighet til god tekst. Hun driver firmaet Tekstdoktor og underviser i digital markedsføring og journalistikk på Høyskolen Kristiania.
View Posts →
2 posts
Stikkordet for Cathrines arbeid med lederutvikling er "praktisk hverdagsledelse".
View Posts →
2 posts
Ole Kristian Sivertsen er CEO i selskapet Desert Control. Han har lang fartstid fra selskap som Citrix, RES Software, Sun Microsystems, Telenor, EVRY og Global Eagle. I dag har han dedikert seg til teknologi som løser klimautfordringer.
View Posts →
2 posts
Jostein Borgmo er til daglig eier og kreativ direktør i Suburbia og har dessuten nesten 80.000 følgere på Instagram.
View Posts →
1 posts
Herminia Ibarra er professor ved London Business School og forfatter av fagbøker om ledelse og organisasjonsutvikling.
View Posts →
1 posts
Umid skriver om tjenende lederskap og selvledelse.
View Posts →
1 posts
Nils Petter Nordskar er tidligere reklamemann. I dag holder han kurs, foredrag og utgir dessuten nyhetsbrevet "Lykkes med ideer".
View Posts →
1 posts
Paal Leveraas startet Tirsdag morgen i 2010 og jobber sammen med en rekke dyktige partnere for å videreføre dette til tilt.work i 2020.
View Posts →
1 posts
Ingar Roggen er sosiolog og beskrives som en av de europeiske pionerene for sosial informatikk. Arbeidsfeltet omfatter blant annet det sosiale aspektet av det virtuelle rommet, sosial analyse av internett og samspillet mellom menneske og datamaskin. I 1996 introduserte han sosiologien på nettet, websosiologi, som en nettvitenskap.
View Posts →
1 posts
Håkon er opptatt av personlig utvikling, drivkraft og glede. Han er sertifisert NLP Master Practitioner, og skriver og tilbyr tjenester for personlig vekst.
View Posts →
1 posts
Jan Sollid Storehaug er digital strategirådgiver. Han er også en mye brukt foredragsholder.
View Posts →
1 posts
Ola hjelper virksomheter å jobbe med temaer rundt helse, kulturbygging og spons og tilbyr også underholdende, bevisstgjørende og motiverende foredrag/webinar.
View Posts →
1 posts
Bjørn O- Hopland er eier og daglig leder av Smart Endring AS.
View Posts →
1 posts
Eli jobber i Fossekall AS. Hun har siden 2001 også drevet eget idé- og kommunikasjonsbyrå. Hun brenner for vekst og utvikling i bedrifter, og ser raskt muligheter og det unike. Hun veileder bedrifter i strategiprosesser, fremtidens bærekraftige forretningsmodeller, produkt/ markedsoptimalisering, forbedrer verdiløfter, bedriftskultur og innovasjonsskapende faktorer/team.
View Posts →
1 posts
Kevin er Corporate Storyteller, Content Strategist og Awareness@Work Consultant. Han skriver om nærværingslivet her i tilt.work.
View Posts →
1 posts
Hodejeger, arbeidslivsekspert og Managing Partner i Hammer & Hanborg. Trine Larsen har over 15 års erfaring med rekruttering av ledere og spesialister, og er en tydelig stemme i samfunnsdebatten om fremtidens arbeidsliv. Hun leder den norske delen av det nordiske rekrutterings- og konsulenthuset Hammer & Hanborg.
View Posts →
1 posts
Cathrine Foss Stene er en erfaren team- og lederutvikler og har jobbet med og i mange av de største norske virksomhetene.
View Posts →
1 posts
Kari har en bachelor i statsvitenskap med fordypning i menneskerettigheter og flerkulturell forståelse. Hun går nå en modulbasert master i voksnes læring på NTNU. Hun er utdannet NLP Business Practitioner (Kreativ Ledelse og Coaching nivå A) hos UiA/Coachteam.
View Posts →
1 posts
Kathra er COO i oppstartselskapet Generation Mobility samt teamleder i bydel Gamle Oslo.
View Posts →
1 posts
Kristin er partner og markedssjef i MetaResource. Hun beskriver seg som en stolt "potet" som kan mye om mye og ofte finner løsninger eller nettverk som kan bidra. Hun skriver om mentale muskler i hverdagen.
View Posts →
1 posts
Thor Ivar Forsland er coach og karriereveileder hos Frisk Utvikling.
View Posts →
1 posts
Data Scientist med bred, internasjonal bakgrunn.
View Posts →
1 posts
Thomas skriver om tankesett, metoder og verktøy for morgendagens ledere.
View Posts →
1 posts
Jørn Bue Olsen er rådgiver og forfatter i ledelse og etikk Ekon, Dr., siv.ing. og førsteamanuensis ved Oslomet (Etikk og bedriftenes samfunnsansvar). Olsen skrev doktorgrad om etiske dilemmaer for ledere i konkurranseutsatt virksomhet der Hauge-caset er eksempel på kombinasjon av lønnsom verdiskapning og anvendt etikk. Olsen holder foredrag om «Hauge som fyrtårn for norske bedrifter i dag». Utga i 2020 ny bok, «Næringslivsetikk og samfunnsansvar», i samarbeid med Henrik Syse. Leif-Runar Forseth er rådgiver og forfatter innen ledelse, gründervirksomhet og etikk. Han har doktorgrad i teoretisk fysikk og mastergrad i filosofi, tema etikk og lederskap. Ny bok, "Naturlig lederskap", kom i 2020.
View Posts →
1 posts
Jeanette Luytkis er sertifisert profesjonell coach og ledelsesrådgiver. Hun leverer individuelle coaching og treningsopplegg, med spesialisering på lederskap, personlig vekst og innovativ forretningsutvikling.
View Posts →
1 posts
Per Spektiv er, som navnet antyder, en person som er i stand til å se ting fra mange sider, og det er også hans jobb her i tilt.work.
View Posts →

Alltid på en tirsdag

«Jeg har fått en slags tirsdagsforventning», sa en abonnent. tilt.works ukebrev Tirsdag morgen er antagelig en smule vanedannende, men gode vaner kan man gjerne legge tll seg. Skaff deg selv en god ukentlig vane i dag — rett i din innboks! Alltid på en tirsdag, men aldri ellers i uka.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: