tilt | Ukategorisert | Elektronisk innhold for 5,3 milliarder

Elektronisk innhold for 5,3 milliarder

tirsdag 12. april 2005 @ 08:00

For første gang foreligger det tall på omsetningen av elektronisk innhold i Norge. Tallene er oppsiktsvekkende store. e-innholdsbransjen er større enn bergverksindustrien og nærmer seg omsetningvolumer til tekstil- og konfeksjonsindustrien, samt leveranser av tjenester til oljeindustrien. Rapporten og tallene er utarbeidet av InfoSector as på oppdrag for Nærings- og handelsdepartementet. Tallene er basert på offisielle […]
Av Paal Leveraas

For første gang foreligger det tall på omsetningen av elektronisk innhold i Norge. Tallene er oppsiktsvekkende store. e-innholdsbransjen er større enn bergverksindustrien og nærmer seg omsetningvolumer til tekstil- og konfeksjonsindustrien, samt leveranser av tjenester til oljeindustrien.

Rapporten og tallene er utarbeidet av InfoSector as på oppdrag for Nærings- og handelsdepartementet. Tallene er basert på offisielle regnskapstall fra 195 bedrifter innen medie- og IKT-næringen. En referansegruppe med bl.a. eForum, Mediebedriftenes Landsforening, INMA, Nettforum og IKT-Norge har estimert andelen av bedriftenes omsetning som er relatert til omsetning av elektronisk innhold.

Som elektronisk innhold (e-innhold) regnes i denne rapporten som ”dokumenterte estimater av næringsinntekter fra salg av tekst, lyd, animasjon, bilde eller en kombinasjon/serie av disse – beregnet for distribusjon i elektronisk format (offline og online)”.

e-innholdsbransjen omfatter rundt 5,3 mrd kr i inntekter til norske foretak fra webannonser (1,3 mrd kr), digitale tjenester og medieobjekter som næringsinformasjon, musikk, bilder, film (2,3 mrd kr.), den digitale delen av radio- og kringkastingsvirksomheten (1,4 mrd kr.) samt andre aktiviteter som ikke er plassert i disse 3 hovedgruppene.

e-innholdsomsetningen kommer fra et utvalg på 195 norske foretak. Disse har i snitt en estimert andel på 24% omsetning fra salg av elektroniske produkter og tjenester. Daglig leder Bård Krogshus i InfoSector, uttaler at man har valgt foretak som har antatt minst 5% eller minimum 500.000 kr av sin omsetning fra salg av e-innhold i 2003.

InfoSector fremhever at undersøkelsen viser at e-innholdsbransjen er overraskende stor, kompleks i form av deltakere fra mange bransjer og med et stort vekstpotensiale. Norge har gode gode tekniske forutsetninger til å gjøre e-innhold til en ny vekstnæring men trenger bedre forretningsmodeller og løsninger for rettighets- og avgiftsproblematikk, avtaleverk, tilgang til offentlig informasjon, klareringstjenester m.m., uttaler Krogshus.

Elektronisk innhold har lave eller ingen transportkostnader over internett og egner seg godt som råvarer for utvikling av nye tjenester eller ny sammenstilling av eksisterende innholdselementer til nye, verdifulle kunnskapsbaserte tjenester. Effektiv utnyttelse og gjenbruk av store mengder med eksisterende digitalt innhold er begrenset av juridiske, økonomiske, tekniske og organisasjonsmessige forhold. Dette er et hinder for norsk konkurransekraft på området.

For en tid tilbake var det rimeligere å kjøpe digitale kartdata over Norge fra Russiske leverandører enn fra Statens kartverk. Jeg håper vi ser både truslene og mulighetene i dette bildet, sier Krogshus.

Norge har mange dyktige, innovative og relativt ukjente bedrifter som ser de internasjonale mulighetene i dette bildet. Eksepelvis har vestlandet fostret e-innholdsbedrifter som Artpages International (grossist for elektronisk musikk til bl.a. Kina), IntraHouse (nyheter via mobiltelefonen) og Peak Broadcast Systems. Sistnevnte vant nylig Eksportprisen for Hordaland for sin systemer for produksjon av TV-grafikk under navnet Vizrt. Disse er eksempler på små, men ekspansive e-innholdsbedrifter som utnytter internasjonale markedsmuligheter med sine mediateknologiløsninger.

På Nordiske Mediedager i Bergen 11.-13. mai arrangeres en sesjon kalt eMatch.no for medie- og IT-bedrifter som ønsker hjelp til internasjonal innovasjons- og prosjektsøknadsprosesser for EU- og EUREKA-godkjennelse. Her skal bl.a. Nokia og Microsoft demonstrere nye teknologiplattformer som kan bistå SMB’er (små- og mellomstore bedrifter) til å utvikle nye e-innholdsløsninger for et internasjonalt marked.

Rapporten om den norske e-innholdsbransjen vil bli presentert på eMatch-delen av Nordiske Mediedager.

Fant ikke noen innlegg.

Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Salgsbroen, alle pilarer er like viktige.

Kan du skape tillit? Da er du en selger!

|
Du skal si til deg selv: «Jeg er en selger», og du skal si det med stolthet.
Adferdslæring: Tanker skaper følelser - følelser skaper adferd - adferd skaper tanker

De ubevisste holdningene til eldre arbeidstakere

|
Det foreligger en «allmenn sannhet» om de unge «talentene»: De er fremoverlente, innovative og proaktive arbeidstakere.
Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

Soloprenørene: Hvordan skaffe nye kunder?

|
Overraskende kundeinnsikt fra erfarne soloprenører.
Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

|
Ukens Tirsdag morgen er skrevet spesielt til en stor gruppe mennesker jeg beundrer: soloprenørene. Dere andre: Les på eget ansvar.
Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.