tilt | Ukategorisert | Elektronisk innhold for 5,3 milliarder

Elektronisk innhold for 5,3 milliarder

tirsdag 12. april 2005 @ 08:00

For første gang foreligger det tall på omsetningen av elektronisk innhold i Norge. Tallene er oppsiktsvekkende store. e-innholdsbransjen er større enn bergverksindustrien og nærmer seg omsetningvolumer til tekstil- og konfeksjonsindustrien, […]
Av Paal Leveraas

For første gang foreligger det tall på omsetningen av elektronisk innhold i Norge. Tallene er oppsiktsvekkende store. e-innholdsbransjen er større enn bergverksindustrien og nærmer seg omsetningvolumer til tekstil- og konfeksjonsindustrien, samt leveranser av tjenester til oljeindustrien.

Rapporten og tallene er utarbeidet av InfoSector as på oppdrag for Nærings- og handelsdepartementet. Tallene er basert på offisielle regnskapstall fra 195 bedrifter innen medie- og IKT-næringen. En referansegruppe med bl.a. eForum, Mediebedriftenes Landsforening, INMA, Nettforum og IKT-Norge har estimert andelen av bedriftenes omsetning som er relatert til omsetning av elektronisk innhold.

Som elektronisk innhold (e-innhold) regnes i denne rapporten som ”dokumenterte estimater av næringsinntekter fra salg av tekst, lyd, animasjon, bilde eller en kombinasjon/serie av disse – beregnet for distribusjon i elektronisk format (offline og online)”.

e-innholdsbransjen omfatter rundt 5,3 mrd kr i inntekter til norske foretak fra webannonser (1,3 mrd kr), digitale tjenester og medieobjekter som næringsinformasjon, musikk, bilder, film (2,3 mrd kr.), den digitale delen av radio- og kringkastingsvirksomheten (1,4 mrd kr.) samt andre aktiviteter som ikke er plassert i disse 3 hovedgruppene.

e-innholdsomsetningen kommer fra et utvalg på 195 norske foretak. Disse har i snitt en estimert andel på 24% omsetning fra salg av elektroniske produkter og tjenester. Daglig leder Bård Krogshus i InfoSector, uttaler at man har valgt foretak som har antatt minst 5% eller minimum 500.000 kr av sin omsetning fra salg av e-innhold i 2003.

InfoSector fremhever at undersøkelsen viser at e-innholdsbransjen er overraskende stor, kompleks i form av deltakere fra mange bransjer og med et stort vekstpotensiale. Norge har gode gode tekniske forutsetninger til å gjøre e-innhold til en ny vekstnæring men trenger bedre forretningsmodeller og løsninger for rettighets- og avgiftsproblematikk, avtaleverk, tilgang til offentlig informasjon, klareringstjenester m.m., uttaler Krogshus.

Elektronisk innhold har lave eller ingen transportkostnader over internett og egner seg godt som råvarer for utvikling av nye tjenester eller ny sammenstilling av eksisterende innholdselementer til nye, verdifulle kunnskapsbaserte tjenester. Effektiv utnyttelse og gjenbruk av store mengder med eksisterende digitalt innhold er begrenset av juridiske, økonomiske, tekniske og organisasjonsmessige forhold. Dette er et hinder for norsk konkurransekraft på området.

For en tid tilbake var det rimeligere å kjøpe digitale kartdata over Norge fra Russiske leverandører enn fra Statens kartverk. Jeg håper vi ser både truslene og mulighetene i dette bildet, sier Krogshus.

Norge har mange dyktige, innovative og relativt ukjente bedrifter som ser de internasjonale mulighetene i dette bildet. Eksepelvis har vestlandet fostret e-innholdsbedrifter som Artpages International (grossist for elektronisk musikk til bl.a. Kina), IntraHouse (nyheter via mobiltelefonen) og Peak Broadcast Systems. Sistnevnte vant nylig Eksportprisen for Hordaland for sin systemer for produksjon av TV-grafikk under navnet Vizrt. Disse er eksempler på små, men ekspansive e-innholdsbedrifter som utnytter internasjonale markedsmuligheter med sine mediateknologiløsninger.

På Nordiske Mediedager i Bergen 11.-13. mai arrangeres en sesjon kalt eMatch.no for medie- og IT-bedrifter som ønsker hjelp til internasjonal innovasjons- og prosjektsøknadsprosesser for EU- og EUREKA-godkjennelse. Her skal bl.a. Nokia og Microsoft demonstrere nye teknologiplattformer som kan bistå SMB’er (små- og mellomstore bedrifter) til å utvikle nye e-innholdsløsninger for et internasjonalt marked.

Rapporten om den norske e-innholdsbransjen vil bli presentert på eMatch-delen av Nordiske Mediedager.

Våre ukebrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev. Du kan melde deg av eller endre hva du mottar via lenker i epostene.

"*" obligatorisk felt

Navn*

Litt klokere

Ukentlige nettmøter hvor vi gjør hverandre litt klokere. Du må være logget inn som medlem for å melde deg på.

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av «kloke hoder» (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

vektorgrafikk eldre i aktivitet

Farvel til alderismen. Eldre som livsbejaende, verdiskapende borgere

|
Den offentlige samtalen har et sterkt fokus på eldre som et problem og en kostnad. Skal vi snu samtalen til å handle om eldre som en livsbejaende ressurs, må det en holdningsendring til – også hos eldre.
Du skal få din lønn i vaffeljernet

Du skal få din lønn i vaffeljernet

|
Den ultimate lederutfordringen: Det eneste du kan tilby av motivasjon er vafler. Tusenvis står i det hver dag.
Kvinne holde en presentasjon foran et publikum.

Kunsten å skape engasjement i møter og på kurs

|
VIVA er en huskeregel for den som vil skape engasjerende kurs som huskes.
Utsikten fra elfenbenstårnet

Utsikten fra elfenbenstårnet

|
Å se det store bildet er bra, men hvis det er det eneste vi ser, mister vi kontakten med virkeligheten.
Nøkkelen til vekst: Lærdommer fra åkeren til kontoret

Nøkkelen til vekst: Lærdommer fra åkeren til kontoret

|
Visdommen jeg arvet fra min kjære bestefar, en visdom som strekker seg langt utover åkrene og inn i livets mange aspekter, er en uvurderlig guide i forståelsen av likhetene mellom lederskap og bondekunnskap.
Norge under lupen, Datatilsynets tilsyn med kommuner ang personvern

Læringspunkter fra Datatilsynets tilsyn med kommuner

|
Datatilsynets rapport etter tilsyn med flere kommuner i Norge, gir oss nyttig læring.
Vektorgrafikk med to personer foran en tavle som viser elementer for god GDPR. Illustrerer viktigheten av å bygge en god personvernkultur.

12 bud for å bygge en robust personvernkultur

|
GDPR og IT-sikkerhet er ikke et engangsoppsett. Det krever konstant fokus og kontinuerlig oppdatering. Her er 12 gode råd for å bygge en varig personvernkultur.
Toppliste med pallplassene 1, 2 og 3.

Disse artiklene ble mest lest i 2023

|
Er artikkel om bærekraftig IT og grønn koding ble den mest leste artikkelen i 2023.
Lederskap bor i oss alle

Lederskap bor i oss alle

|
Jeg ønsker at vi reflekterer mer over hva lederskap egentlig er og hvilket mangfold av lederskap vi ønsker.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.