tilt | Ukategorisert | Elektronisk innhold for 5,3 milliarder

Elektronisk innhold for 5,3 milliarder

tirsdag 12. april 2005 @ 08:00

For første gang foreligger det tall på omsetningen av elektronisk innhold i Norge. Tallene er oppsiktsvekkende store. e-innholdsbransjen er større […]
Av Paal Leveraas

For første gang foreligger det tall på omsetningen av elektronisk innhold i Norge. Tallene er oppsiktsvekkende store. e-innholdsbransjen er større enn bergverksindustrien og nærmer seg omsetningvolumer til tekstil- og konfeksjonsindustrien, samt leveranser av tjenester til oljeindustrien.

Rapporten og tallene er utarbeidet av InfoSector as på oppdrag for Nærings- og handelsdepartementet. Tallene er basert på offisielle regnskapstall fra 195 bedrifter innen medie- og IKT-næringen. En referansegruppe med bl.a. eForum, Mediebedriftenes Landsforening, INMA, Nettforum og IKT-Norge har estimert andelen av bedriftenes omsetning som er relatert til omsetning av elektronisk innhold.

Som elektronisk innhold (e-innhold) regnes i denne rapporten som ”dokumenterte estimater av næringsinntekter fra salg av tekst, lyd, animasjon, bilde eller en kombinasjon/serie av disse – beregnet for distribusjon i elektronisk format (offline og online)”.

e-innholdsbransjen omfatter rundt 5,3 mrd kr i inntekter til norske foretak fra webannonser (1,3 mrd kr), digitale tjenester og medieobjekter som næringsinformasjon, musikk, bilder, film (2,3 mrd kr.), den digitale delen av radio- og kringkastingsvirksomheten (1,4 mrd kr.) samt andre aktiviteter som ikke er plassert i disse 3 hovedgruppene.

e-innholdsomsetningen kommer fra et utvalg på 195 norske foretak. Disse har i snitt en estimert andel på 24% omsetning fra salg av elektroniske produkter og tjenester. Daglig leder Bård Krogshus i InfoSector, uttaler at man har valgt foretak som har antatt minst 5% eller minimum 500.000 kr av sin omsetning fra salg av e-innhold i 2003.

InfoSector fremhever at undersøkelsen viser at e-innholdsbransjen er overraskende stor, kompleks i form av deltakere fra mange bransjer og med et stort vekstpotensiale. Norge har gode gode tekniske forutsetninger til å gjøre e-innhold til en ny vekstnæring men trenger bedre forretningsmodeller og løsninger for rettighets- og avgiftsproblematikk, avtaleverk, tilgang til offentlig informasjon, klareringstjenester m.m., uttaler Krogshus.

Elektronisk innhold har lave eller ingen transportkostnader over internett og egner seg godt som råvarer for utvikling av nye tjenester eller ny sammenstilling av eksisterende innholdselementer til nye, verdifulle kunnskapsbaserte tjenester. Effektiv utnyttelse og gjenbruk av store mengder med eksisterende digitalt innhold er begrenset av juridiske, økonomiske, tekniske og organisasjonsmessige forhold. Dette er et hinder for norsk konkurransekraft på området.

For en tid tilbake var det rimeligere å kjøpe digitale kartdata over Norge fra Russiske leverandører enn fra Statens kartverk. Jeg håper vi ser både truslene og mulighetene i dette bildet, sier Krogshus.

Norge har mange dyktige, innovative og relativt ukjente bedrifter som ser de internasjonale mulighetene i dette bildet. Eksepelvis har vestlandet fostret e-innholdsbedrifter som Artpages International (grossist for elektronisk musikk til bl.a. Kina), IntraHouse (nyheter via mobiltelefonen) og Peak Broadcast Systems. Sistnevnte vant nylig Eksportprisen for Hordaland for sin systemer for produksjon av TV-grafikk under navnet Vizrt. Disse er eksempler på små, men ekspansive e-innholdsbedrifter som utnytter internasjonale markedsmuligheter med sine mediateknologiløsninger.

På Nordiske Mediedager i Bergen 11.-13. mai arrangeres en sesjon kalt eMatch.no for medie- og IT-bedrifter som ønsker hjelp til internasjonal innovasjons- og prosjektsøknadsprosesser for EU- og EUREKA-godkjennelse. Her skal bl.a. Nokia og Microsoft demonstrere nye teknologiplattformer som kan bistå SMB’er (små- og mellomstore bedrifter) til å utvikle nye e-innholdsløsninger for et internasjonalt marked.

Rapporten om den norske e-innholdsbransjen vil bli presentert på eMatch-delen av Nordiske Mediedager.

Våre ukebrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev. Du kan melde deg av eller endre hva du mottar via lenker i epostene.

"*" obligatorisk felt

Navn*

Litt klokere

Ukentlige nettmøter hvor vi gjør hverandre litt klokere. Du må være logget inn som medlem for å melde deg på.

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av «kloke hoder» (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

På forsiden nå

kloke hoder

Kloke hoder slår seg sammen

|
I en overbevisning om fellesskapets styrke har 19 av våre tiltere gått sammen i Partners in Tilt.
De smittende glade eldre arbeidstakerne

De smittende glade eldre arbeidstakerne

|
Det er kjempegøy å være senior i det norske arbeidslivet. Men hvordan unngår du å bli vraket? Hvordan komme inn igjen hvis du har vært ute?
Episodeinfo OmLivet-podden

Lyttetips: Du kan mer enn du tror

|
Flinke piker og gutter bruker uforholdsmessig mye tid på å gruble, være selvkritiske og tvile på seg selv. Bedragersymptomet (the Impostor Syndrom) er velpløyd mark for disse flinke. I denne podcasten får du tips til hvordan du kan «lure» bedragersymptomet.
Kritisk tenkning

Kritisk tenkning

|
Falsk eller feilaktig informasjon er en stor utfordring, men det egentlige problemet er hvordan vi tenker.
Podcasten uttafor men innafor

Tilt-spekket podcast om HR-avdelingens rolle

|
Er HR for opptatt av prosedyrer? Er det egentlig et mål å holde ansatte i jobb lengst mulig? Kan EUs ESG krav redde lederskapet i ledelse?
digital kompetanse

KI og digital kompetanse: Houston, we have a problem …

|
Over halvparten av alle norske ansatte trenger en betydelig oppgradering av digital kompetanse og ferdigheter.
Griske tidstyver i kloke hoder

Griske tidstyver i kloke hoder

|
Selv selverklærte «kloke hoder» plages med maur som kravler rundt i hodene og skaper engstelse og stress.
Tillit og to andre suksessfaktorer for lykkelandet Norge

Tillit og to andre suksessfaktorer for lykkelandet Norge

|
Det er tre faktorer i samfunnet som skaper lykke. Vår grunnlov tar vare på alle tre. Det er viktigere enn noensinne å verne om dem, minner Arne Jensen om.
dårlig leder

At noen forteller deg at du er en dårlig leder, behøver ikke bety at du er det.

|
«Den situasjonen håndterte du ubegripelig dårlig! Er dette det du kaller ledelse?»

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.