Takknemlighetslogg fra en surpomp

av | 25. februar 2005 @ 06:30

Livets små og store viderverdigheter kan gjøre en god mann sur. Marerittet er å ende opp som en av disse grinete gamle gubbene eller hysteriske kjerringene som hater livet sitt.

Klokken er 06:30 en iskald morgen i slutten av februar. Hva er det å være takknemlig for?

Alle strever vi litt i blant. Livets små og store viderverdigheter kan gjøre en god mann sur. Marerittet er å ende opp som en av disse grinete gamle gubbene eller hysteriske kjerringene som hater livet sitt.

De bjeffer mot ungene i gata som har det altfor moro, de glefser etter skjødesløse hundeeiere, irriterer seg over politikerne, slenger dritt til avisbudet, skjeller ut butikkbetjeningen.

Dagene og ukene de er gitt på jorden bruker de til å ergre seg.

Jeg kjenner iblant at jeg kunne blitt en sånn surpomp selv.

Når parkeringsvakten for tredje gang denne måneden legger igjen sitt visittkort bak vindusviskerne, når de nysmurte skiene med et ubehagelig svupp sklir gjennom en halvveis nedgravd hundebæsj, når avisgutten aldri, aldri, aldri greier å stå opp tidlig nok til at jeg kan lese papirnyhetene før jeg skal på jobb, da kjenner jeg den innestengte eimen av en grinete livshater komme sigende oppover langs ryggraden, lirke seg inn bak ørene, og snike seg bittersøtt inn i oppspilte nesebor.

Men hvorfor kaste bort dagene og ukene jeg er gitt på jorden til å ergre meg? Det er jo så mye å være glad for. Så mye å være takknemlig for.

Denne iskalde morgenen i slutten av februar henger månen fet og full i en krystallklar fjellnatt. Verden er min alene, og månen skinner visst bare for meg. Øyeblikket er magisk, mens natten blir til dag. Lukker jeg øynene kan jeg for mitt indre øre høre ulvenes hyl og reindsdyrflokkenes lydløse flukt inne på vidda. Gradestokken viser 17 gnistrende kuldegrader.

Det er vinterferie. Det føles som jeg nettopp har hatt juleferie, og nå er jeg jammen meg på vinterferie. Tar jeg ikke helt feil er det snart påskeferie også, før mai kommer og varmer oss opp med fridager i kø fram til sommerferien. Jeg er en fri mann i et fritt yrke, og kan reise på hytta uten å spørre andre enn lommeboka mi om lov.

Det er jeg glad for.

Jeg får betalt for å gjøre noen av de tingene jeg liker aller best å gjøre, som journalist, å skrive artikler og kommentarer i Startsidens Neste Klikk, eller – som coach – å spørre lure, forløsende spørsmål til flotte mennesker med selvinnsikt og vilje til forandring.

Det er jeg glad for.

Jeg bor i et land bare de færreste (relativt sett) har forstått vitsen med, hvilket er en av grunnene til at vi kan ha det så utrolig bra her.

Det er jeg glad for.

Jeg har en livspartner som stadig utfordrer meg og driver meg videre i livet, og jeg har barn som minner meg om at slutt på tøys og tull ikke betyr at man finner gull – snarere tvert imot.

Det er jeg glad for.

Jeg er gitt en robust sjel i en robust innpakning, i stand til å stå imot det meste livet måtte kunne bringe av storm og ruskevær.

Det er jeg glad for.

Det ligger 10-15 centimeter nysnø på vidda, og i kveld kommer gode venner for å tilbringe siste helg i vinterferien med oss.

Det er jeg glad for.

Jeg får betalt for den ubetalelige gleden det er å ha tusenvis av lesere som deg, som roser og riser, ler og gråter, mener og føler, tenker og sier, bare fordi jeg har satt noen takknemlige ord ned på en dataskjerm en iskald morgen i februar.

Det er jeg glad for.

Hva er du glad for?


Bakteppe 1

Denne takknemlighetsloggen har fulgt meg og Tirsdag morgen i veldig lang tid, og stadig dukket opp igjen. Den ble første gang publisert den 25. februar 2005. Jeg husker at det var en virkelig iskald morgen i slutten av februar. Det var den gangen det fremdeles var mer vanlig med tosifrede kuldegrader enn nullføre og sløsj på denne tiden av året.

Bakteppe 2

I vinterferien 2012 døde min bror. I mangel av kloke ord å bidra med i Tirsdag morgen den uken, republiserte jeg artikkelen den 28. februar det året med følgende etterord:  «Døden setter livet i perspektiv og Tirsdag morgen på vent. Lederskap, produktivitet, kommunikasjon og innovasjon føltes plutselig ikke så viktig da en nær gikk bort nylig. En artikkel jeg skrev i vinterferien 2005 har jeg spadd ut av arkivene flere ganger. Nå gjør jeg det igjen.»

Paal Leveraas
Følg Paal
Artikler av Paal Leveraas (alle)

12 Kommentarer

 1. Edgar Valdmanis

  Hei Paal,
  Trodde faktisk at denne var skrevet i dag, for det kunne den vært. Så så jeg den mollstemte teksten i kursiv. Veldig trist, vi er mange som føler med deg.

  Men, for å hoppe til spørsmålet ditt. Hva er det som gjør meg glad? Mye av det samme du beskriver, bare i en litt annen situasjon. Gode kolleger, gode venner. Jeg bor bra, i en bygård som har stått der siden 1899 og står godt fortsatt. To flinke barn som er i gang med hver sin høyere utdannelse (dvs eldstemann er i ferd med å avslutte en Master). En sterk kone som har holdt ut med meg i mer enn 29år. Friheten vi har i Norge.

  I mange andre land står de politiske skandalene i kø, og økonomien vakler. Vår største skandale er at en statsråd har tullet med penger, og tullet med informasjon om hva som skjedde i etterkant. Det ER en skandale, men hvis det er den verste, så er det ikke så ille. 
  Jeg kunne fortsatt oppramsingen, men gir stafetten videre til nestemann, og ser frem til neste Tirsdag!

  Svar
 2. Hilde Waerness Jensen

  Hei Paal!
  Hva gjør meg glad? Ja det kan være så mye. Å bli møtt av en fantastisk hund om morgenen og når jeg kommer hjem fra jobb er en ting (en Grand Danois). Han møter meg med en ubegrenset og uforbeholden “kjærlighet”, helt nydelig. En fantastisk vinterdag på fjellet i et land som er så vakkert gjør at man nesten blir religiøs og det samme en sommerdag ved sjøen. At vi lever i et fritt land hvor vi kan si og mene uten å være redde tar jeg ikke som en selfølge og er utrolig glad for å være så priviligert.

  Selvfølgelig gjør mine to barn meg glad, de er riktignok 19 og 25 men fremdeles er de mine barn og jeg er mamma uansett alder. De gjør meg glad når de deler både gleder og sorger med meg. Min mann gjennom over 30 år gjør meg også glad – og litt sint også :o)

  Gode venner, familien min og gode kollegaer er viktige personer i livet mitt som både gjør meg glad og bidrar til gode diskusjoner og ny lærdom hver dag – ja, det er riktig. Den dagen jeg slutter å lære, får og tar til meg innspill og kompetanse, da tror jeg ikke jeg lenger er et glad menneske.

  Som Edgar, nedenfor, helt riktig skriver kan også jeg fortsette oppramsingen, men da blir ikke dette en kommentar men en liten roman.

  Ha en flott dag!

  Hilde 

  Svar
 3. Per Lasse Hauglum

  Bra Paal!
  Det er lett å bli misfornøyd, uansett hvor godt man egentlig har det. Jeg tror at det er sunt å ha fokus på det som er positivt både for kropp og sjel. Selv om jeg har fått noen småplager med årene, er jeg fremdeles i stand til å glede meg over ski og snø. Vinteren er lang, kald og mørk for mange som ikke kan komme seg ut, – så jeg er ennå blant de heldige som kan, og jeg gleder meg over det!

  Svar
 4. Ra

  I dag kom du som bestilt, Paal – akkurat det jeg trengte denne tirsdagsmorgenen for å komme på sporet av en ny og god dag! Takk:-)

  Svar
 5. Bjørnar

  Jeg er glad for at tirsdag morgen finnes – jeg leser alle – du skriver så utrolig bra.
  Stå på videre – og forskån oss fra surpomper:-)

  Svar
 6. Unni Eriksen

  Jeg er glad for at jeg er gitt evnen til å tenke. Skulle jeg atter en gang finne et visittkort bak vindusviskeren tenker jeg at noen har gjort jobben sin. Ergrer jeg meg over en jypling som ikke har lært arbeidslivets hovedregel om å være tidsnok på jobb, lar jeg ikke det sette standaren for dagen min.
  For eksempel.
  Jeg er glad jeg kan se fjorden fra stuevinduet. At jeg om få måneder igjen skal bli mormor. At jeg har to friske bein, og er ikke har måtte flykte fra landet mitt og familien.
  Alså uendelig mye.

  Jeg har lest meg til at negative følelser og hendelser preger oss tre til fem ganger sterkere enn de positive følelsene/opplevelsene. Så det er bare å måke på med det som er bra.Først til det uligner. Så til det tar over.
  Jeg er uovervinnelig i dag!

  Svar
 7. Elly Christensen

  Det jeg er glad for.
  Først og fremst er jeg glad for å kjenne deg som en god coach kolleger. Er inspirert over dine klokke og oppløftende ord som tikker inn i min mailboks hver tirsdag. Takk Paal for den du er og dine tanker.
  Det jeg er glad for.
  Som coach er det en stor glede å hjelpe personer til å lykkes. Det har en verdi å inspirerer personer til å ta ibruk sine indre ressurser.
  Det jeg er glad for
  Å ha gode og nære venner som lyser opp, gir varme, godhet og kjærlighet og heier på meg når det butter på.
  Det jeg er glad for.
  At jeg maler verden glad igjennom mine malerier. Et bilde kan gi inspirasjon til livsglede. Et bilde av trygghet og varm. Livsglede er som frihet. Frihet til å leve. Livsglede er som farger. Farger i mange nyanser som regnbuen som frisker livet opp.
  Det jeg er glad for.
  Kulturopplevelser i form av musikk, sang og dans gir meg oppmuntring, jubel og glede. Mer latter og humor er ei å forakte. Det er helsebringende.

  Svar
 8. Ynghild

  Kjære Paal,
  Jeg er glad for at du er. Tenker masse på deg og dine i denne tiden. Alt av gode tanker og varme klemmer til deg

  Svar
 9. Irmelin Drake

  Glitrende godt skrevet, Paal –  takk! Deler den videre på FB.  Jeg prøver å tenke over hva jeg har å være takknemlig over når jeg legger meg om kvelden.  Det er en fin måte å avslutte dagen på. Så husker jeg av og til på å gjøre det når jeg er på vei inn i mismotets tristesse.  Det er fint å være litt melankolsk av og til (Woody Allen er en fin referanse i slike stunder), men jeg vil helst opp igjen i livsgleden og da er det til  hjelp å gjøre som du gjorde her; liste opp alt jeg har å være  takknemlig over. 

  Svar
 10. Morten Besshø

  Jeg leser trist tekst i kursiv og overbinger min medfølelse.
  Noe av det som gjør meg glad, er at det finnes folk (som deg i dette tilfelle) som leverer til tross for vanskelige omstendigheter.

  Svar
 11. Dennis

  Jeg er glad for alt, og spesielt for at det finnes så mye godt å dele “der ute” fra så mange oppegående og glade mennesker. Jeg leter alltid etter den glade delen av mennesket, og jeg har ikke blitt skuffet så langt. Lag en glad dag!

  Svar
 12. Geir1 Andersen

  Jeg er glad for at du setter livet i perspektiv med det du skriver, og at du vet å ta hensyn til deg selv i en vanskelig situasjon

  Svar

Trackback/Tilbaketråkk

 1. Fristund og takknemlighet | Tirsdag morgen - […] Takknemlighetslogg fra en surpomp […]

Legg inn en kommentar

Noen av våre forfattere

682 posts
Paal Leveraas er sjefreflektør og -redaktør i tilt.work og gründer av blant annet tilt work AS, digi.no og Leveraas AS. Ta kontakt med Paal enten du trenger et foredrag, en sparringpartner i ditt lederskap eller en som kan hjelpe deg å få budskapet ut i verden. Eller alt over.
View Posts →
55 posts
Hedvig Rognerud er forretningsutvikler, ledercoach, prosessleder og foredragsholder i Fossekall AS på Lillehammer. Hedvig skriver om språk som lederverktøy for tilt.work.
View Posts →
32 posts
Atle skriver om coaching og kommunikasjon.
View Posts →
24 posts
Bjørn Z. Ekelund er psykolog. Han står bak "Diversity Icebreaker". Han skriver jevnlig for tilt.work, og er en del av ekspertpanelet.
View Posts →
18 posts
Herman Berg er redaksjonssjef i tilt work AS.
View Posts →
14 posts
Tom Georg Olsen skriver jevnlig om ledelse med fokus på tillitsbasert ledelse. Han er konserntjener i Miles, og sitter også i styret i tilt work AS.
View Posts →
13 posts
Thomas Nygaard er daglig leder i tilt work AS. Han er mangeårig leder i forlagsbransjen, hvor han to ganger har eliminert sin egen jobb. Han er blitt ekspert på å omstrukturere virksomheter på en måte som ivaretar verdiene.
View Posts →
12 posts
Hans Jacob Christensen har lang fartstid i norsk og internasjonal HR. Her i tilt.work vil han utforske kjernen i HR, utfordre noen etablerte sannheter i faget og gjerne skape debatt.
View Posts →
11 posts
Walaa Abuelmagd skriver om mangfold i tilt.work.
View Posts →
7 posts
Jan-Erik Sandberg skriver om hvordan vi kan gjøre mangfold i arbeidslivet til et aktivum. Han lever hva han lærer som "ikke helt A4 selv".
View Posts →
7 posts
Gerd Jorunns misjon som skribent i tilt.work og Tirsdag morgen har vært å avlive myter om ledelse.
View Posts →
7 posts
Mai-Britt jobber med rekruttering i en internasjonal organisasjon. Hun skriver om rekruttering og ledelse i tilt.work.
View Posts →
5 posts
Rune skriver om medarbeiderskap.
View Posts →
5 posts
Elin Ulset er en engasjert og nær leder som er levende opptatt av kommunikasjon, ledelse og adferd. Elin har vokst opp i HR-kommunikasjon, både fra Aftenposten, digitale medier og mediebyrå. Hun balanserer det faglige med lederskap, og lederskap med familie, og hun trives godt i alle sfærene.
View Posts →
5 posts
Catherine Lemaréchal eier og driver Ticato AS. Hun er rådgiver og NLP-coach og skriver om kommunikasjon, merkevarebygging og tidsmestring. Catherine kan hjelpe deg å oppnå mer enn du tror du kan. Hun holder kurs og foredrag, og mest populært nå for tiden er kurset: Gi f*** for flinke piker.
View Posts →
5 posts
Ph.d. og professor II Glenn Hole er direktør i IT-selskapet Skill. Han skriver om mangfold i arbeidslivet.
View Posts →
4 posts
Eva Jarbekk er en av våre fremste juridiske eksperter på personvern og GDPR.
View Posts →
3 posts
Esben Keim driver rådgivingsselskapene Vital Few og OSS. Han skriver om presterende team, resultatledelse/OKR, mangfold og kundefokus her på tilt.work.
View Posts →
3 posts
Jeanette Høie er desksjef i tilt.work. Hun har lang fartstid som journalist og vaktsjef i dagspressen. Hun har godt grep om ulike digitale fortellerteknikker. I tillegg er hun gründer-in-spe.
View Posts →
3 posts
Arne Jensen er generalsekretær i Norsk redaktørforening.
View Posts →
3 posts
Annar er en nestor i norsk lederutvikling med mer enn 30 års fartstid.
View Posts →
2 posts
Isabelle er senterleder for kraftsentret Forandringhuset. Hun er mentor og utviklingsansvarlig for ungdommer i Oslo.
View Posts →
2 posts
Sissel Naustdal leder MadeToGrow og er brennende engasjert i utvikling av menneskers potensial
View Posts →
2 posts
Anne 🌱 Reknes hjelper mennesker med å finne, få eller skape sin drømmejobb, og deler tips, tricks, teknikker, verktøy og metoder her i tilt.work.
View Posts →
2 posts
Christine er kursutvikler og foredragsholder med et stort lærerhjerte og masse kjærlighet til god tekst. Hun driver firmaet Tekstdoktor og underviser i digital markedsføring og journalistikk på Høyskolen Kristiania.
View Posts →
2 posts
Stikkordet for Cathrines arbeid med lederutvikling er "praktisk hverdagsledelse".
View Posts →
2 posts
Ole Kristian Sivertsen er CEO i selskapet Desert Control. Han har lang fartstid fra selskap som Citrix, RES Software, Sun Microsystems, Telenor, EVRY og Global Eagle. I dag har han dedikert seg til teknologi som løser klimautfordringer.
View Posts →
2 posts
Jostein Borgmo er til daglig eier og kreativ direktør i Suburbia og har dessuten nesten 80.000 følgere på Instagram.
View Posts →
1 posts
Herminia Ibarra er professor ved London Business School og forfatter av fagbøker om ledelse og organisasjonsutvikling.
View Posts →
1 posts
Umid skriver om tjenende lederskap og selvledelse.
View Posts →
1 posts
Nils Petter Nordskar er tidligere reklamemann. I dag holder han kurs, foredrag og utgir dessuten nyhetsbrevet "Lykkes med ideer".
View Posts →
1 posts
Ingar Roggen er sosiolog og beskrives som en av de europeiske pionerene for sosial informatikk. Arbeidsfeltet omfatter blant annet det sosiale aspektet av det virtuelle rommet, sosial analyse av internett og samspillet mellom menneske og datamaskin. I 1996 introduserte han sosiologien på nettet, websosiologi, som en nettvitenskap.
View Posts →
1 posts
Håkon er opptatt av personlig utvikling, drivkraft og glede. Han er sertifisert NLP Master Practitioner, og skriver og tilbyr tjenester for personlig vekst.
View Posts →
1 posts
Jørgen Lund jobber med endringsledelse gjennom eget selskap.
View Posts →
1 posts
Jan Sollid Storehaug er digital strategirådgiver. Han er også en mye brukt foredragsholder.
View Posts →
1 posts
Ola hjelper virksomheter å jobbe med temaer rundt helse, kulturbygging og spons og tilbyr også underholdende, bevisstgjørende og motiverende foredrag/webinar.
View Posts →
1 posts
Bjørn O- Hopland er eier og daglig leder av Smart Endring AS.
View Posts →
1 posts
Eli jobber i Fossekall AS. Hun har siden 2001 også drevet eget idé- og kommunikasjonsbyrå. Hun brenner for vekst og utvikling i bedrifter, og ser raskt muligheter og det unike. Hun veileder bedrifter i strategiprosesser, fremtidens bærekraftige forretningsmodeller, produkt/ markedsoptimalisering, forbedrer verdiløfter, bedriftskultur og innovasjonsskapende faktorer/team.
View Posts →
1 posts
Kevin er Corporate Storyteller, Content Strategist og Awareness@Work Consultant. Han skriver om nærværingslivet her i tilt.work.
View Posts →
1 posts
Cathrine Foss Stene er en erfaren team- og lederutvikler og har jobbet med og i mange av de største norske virksomhetene.
View Posts →
1 posts
Kari har en bachelor i statsvitenskap med fordypning i menneskerettigheter og flerkulturell forståelse. Hun går nå en modulbasert master i voksnes læring på NTNU. Hun er utdannet NLP Business Practitioner (Kreativ Ledelse og Coaching nivå A) hos UiA/Coachteam.
View Posts →
1 posts
Kathra er COO i oppstartselskapet Generation Mobility samt teamleder i bydel Gamle Oslo.
View Posts →
1 posts
Kristin er partner og markedssjef i MetaResource. Hun beskriver seg som en stolt "potet" som kan mye om mye og ofte finner løsninger eller nettverk som kan bidra. Hun skriver om mentale muskler i hverdagen.
View Posts →
1 posts
Thor Ivar Forsland er coach og karriereveileder hos Frisk Utvikling.
View Posts →
1 posts
Data Scientist med bred, internasjonal bakgrunn.
View Posts →
1 posts
Thomas skriver om tankesett, metoder og verktøy for morgendagens ledere.
View Posts →
1 posts
Jørn Bue Olsen er rådgiver og forfatter i ledelse og etikk Ekon, Dr., siv.ing. og førsteamanuensis ved Oslomet (Etikk og bedriftenes samfunnsansvar). Olsen skrev doktorgrad om etiske dilemmaer for ledere i konkurranseutsatt virksomhet der Hauge-caset er eksempel på kombinasjon av lønnsom verdiskapning og anvendt etikk. Olsen holder foredrag om «Hauge som fyrtårn for norske bedrifter i dag». Utga i 2020 ny bok, «Næringslivsetikk og samfunnsansvar», i samarbeid med Henrik Syse. Leif-Runar Forseth er rådgiver og forfatter innen ledelse, gründervirksomhet og etikk. Han har doktorgrad i teoretisk fysikk og mastergrad i filosofi, tema etikk og lederskap. Ny bok, "Naturlig lederskap", kom i 2020.
View Posts →
1 posts
Jeanette Luytkis er sertifisert profesjonell coach og ledelsesrådgiver. Hun leverer individuelle coaching og treningsopplegg, med spesialisering på lederskap, personlig vekst og innovativ forretningsutvikling.
View Posts →

Alltid på en tirsdag

«Jeg har fått en slags tirsdagsforventning», sa en abonnent. tilt.works ukebrev Tirsdag morgen er antagelig en smule vanedannende, men gode vaner kan man gjerne legge tll seg. Skaff deg selv en god ukentlig vane i dag — rett i din innboks! Alltid på en tirsdag, men aldri ellers i uka.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: