tilt | Signert | Tirsdag morgen | Leiv Erikssons forbannelse

Leiv Erikssons forbannelse

mandag 19. november 2001 @ 00:00

Det går en rød tråd gjennom norsk historie fra Leiv Eriksson til Carl Henrik Janson. Det handler om nordmenns lodd gjennom tidene: Å komme for tidlig til festen.
Av Paal LeveraasFoto: © Gerhard Huber, CC BY-NC 4.0+EDU

To viktige nyheter omtalt i digi.no forrige uke:

Vi er inne i julebordsesongen. Ved slike festlige anledninger vil nesten alltid en eller flere deltakere starte altfor tidlig og altfor hardt, og dermed også være ferdig før festen begynner. I beste fall blir han sendt med drosje hjem før ribba serveres. I verste fall må natten tilbringes på glattcelle.

Uansett blir det en tøff dag i morgen.

Det er noe urnorsk over dette, og det kan overføres til langt mer edruelige og edle gjøremål enn å gå på julebord. Store deler av norsk industribygging er tuftet på de samme grunnleggende verdiene som kan beskues i Oslo sentrum i siste halvdel av november.

Hvis historien om hvordan menneskeheten gjennom hundrevis av år bygget voksende, stadig større, til slutt globale selskapsstrukturer grunnlagt på i utgangspunktet geniale oppfinnelser parret med et sunt forretningsinstinkt skulle kokes ned til en helaftens spillefilm, ville den norske IT-industrialist representeres av ham de bærer ut i det filmen skal til å begynne.

«Vi (nordmenn) kommer aldri for sent til festen. Vi kommer altfor tidlig.»

Vi kommer aldri for sent til festen. Vi kommer altfor tidlig.

Det begynte med at vi oppdaget Amerika. For tidlig. Mer enn 500 år senere kom en italiener seilende inn fra sidelinjen. Leiv Eriksson var forlengst gjemt og glemt i århundrenes tåke. Columbus tok over både festen og æren.

Slik har det fortsatt. Ingen av de smarte oppfinnelsene som gjøres her til lands synes vi i stand til å gjøre noe stort ut av. Hvilken norsk familieformue ble fundert på inntektene av ostehøvelen? Hvor er det norske sprayboksimperiet som Erik Rotheims oppfinnelse av sprayboksen i 1926 kunne skapt? Hvorfor har ikke vi – som var et foregangsland for mobiltelefoni – en egen mobiltelefonprodusent, slik både Sverige og Finland har? Hvor er Simonsen? Hvor er Magcom? Hvor er verdiene som er skapt i kjølvannet av norske vitenskapsmenns oppfinnelse av objektorientert programmering?

Eksemplene er mange, unntakene få.

Et av dem var Kværner, et selskap hvis teknologi vi med rette var stolte av.

Nostrovje, Kværner.

Nordmannen har alltid vært flink til å se mulighetene. Full av entusiasme kjører han på. Når de innledende rundene er slutt, og den egentlige kampen skal begynne, sier bartenderen stopp. Han har allerede fått for mye.

For det er ikke bare et spørsmål om å være til rett sted på rett tid, men også evnen til å stå løpet ut.

Stamina, heter det. Finnene kaller det sisu.

De to nyhetene fra forrige uke nevnt innledningsvis illustrerer derfor norsk dataindustris dilemma nummer én siden Fredrik Rosing Bull flagget ut til den franske stat. Screen Media har holdt på lenge og vært forutseende med det som digi.no tidligere har omtalt som “sofa-PC’er”. Idéene og konseptene Carl Henrik Janson vant en pris for av herværende avis for snart et år siden ble lansert lenge før Ericsson og Sony hadde signalisert tilsvarende idéer.

Nå følger også Bill Gates opp på Comdex og spår en fremtid full av sofa-PCer. Samtidig skriver digi.no at Screen Medias investorer har sluppet opp for sisu. Selskapet kan i verste fall skli utmattet i retning skifteretten. Sofa-PC-en slokner i det festen skal til å starte.

Leiv Erikssons forbannelse slår til igjen.


Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i digi.no i november 2001.

Fant ikke noen innlegg.

Abonnement på coaching

Abonnement på coaching

Gi dine medarbeidere tilgang på personlig og profesjonell vekst og utvikling med et fleksibelt abonnement på en eller flere av våre profesjonelle coacher.

Les mer

Coaching-teknikker for prosjektledere

Coachende prosjektledelse

En coach-veteran avslører nyttige teknikker spesielt tilrettelagt for deg som leder prosjekter.

Dette kurset gir deg grunnleggende coaching-verktøy som er anvendelige i mange situasjoner. I kurset lærer du gjennom teori og øvelser som gir deg håndfast kroppslig læring. Kurset er et samarbeid mellom tilt.work og Computerworld Academy.


Våre nyhetsbrev

Her kan du melde deg på et eller flere av våre ukebrev.

"*" obligatorisk felt

Navn*

PrivacyTech

Som medlem i PrivacyTech-nettverket blir du en del av en gruppe likesinnede profesjonelle som er opptatt av GDPR, personvern, compliance og tech. Med Eva Jarbekk – en av Norges fremste eksperter på området – som fasilitator.

Partners in tilt

Vårt nettverk av “kloke hoder” (team tilt) med en bærekraftsagenda.

Del dine tanker om denne artikkelen

0 Comments

På forsiden nå

Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

Hvordan 84% av norske virksomheter skaffer nye kunder

|
Ukens Tirsdag morgen er skrevet spesielt til en stor gruppe mennesker jeg beundrer: soloprenørene. Dere andre: Les på eget ansvar.
Diagnose: Kan brukes til alt

Diagnose: Kan brukes til alt

|
Å kunne mer om det meste enn de fleste høres bra ut. Men i et ekspertdrevet arbeidsliv kan "multitalent" klinge mer som en diagnose.
Skal vi gni det inn, eller ikke?

Skal vi gni det inn, eller ikke?

|
De gangene jeg som barn kom over en liten rift på en tapetvegg eller i et klesplagg, var det utrolig fristende å pirke litt, og se om jeg kunne få løs en bit til, eller lage hullet litt større. Jeg hadde ikke noe ønske om å ødelegge, jeg ville bare se hva som skjedde.  
Født som leder?

Født som leder?

|
Blir man født som leder? Eller kan det læres? Jeg trodde ikke dette var et tema lenger. Jeg tok feil.
Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

Bare 200 meter til: Små steg gjør store fremskritt

|
Hva er likheten mellom en polfarer, deg og dine ansatte?
Olivias verden

Olivias verden

|
KI er et fantastisk verktøy, og det blir mer fantastisk for hvert minutt. Fint for oss, stort sett. Men hvordan vil Olivia (8 måneder) sitt voksne liv se ut?
Darwin, dating og dommedag

Darwin, dating og dommedag

|
Det går en rød tråd fra Simen Velle til armageddon. Men det er ikke kvinnekampen som har skylda. Ei heller datingappene. Det er Darwin.
Snyltekapitalismen

Snyltekapitalismen

|
De har sugd seg inn i verdiskapningen i det meste som foregår på planeten. Nå begynner de å spise av velferdssamfunnets grunnmur også.
vektorgrafikk eldre i aktivitet

Farvel til alderismen. Eldre som livsbejaende, verdiskapende borgere

|
Den offentlige samtalen har et sterkt fokus på eldre som et problem og en kostnad. Skal vi snu samtalen til å handle om eldre som en livsbejaende ressurs, må det en holdningsendring til – også hos eldre.

Pin It on Pinterest

Share This

Del dette

Delt glede er dobbelt glede. Del dette med ditt nettverk.